Newyorkerbyheart

Rosenkålgratin (Food Network Magazine, November 2010)……

02 november , 2010 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Tilbehør/vegetar retter - Tags: ,

 Rosenkålene forkoges……

 Kommes i et smurt ovnfast fad, vendes med chiliflager, salt, friskkværnet peber og lidt fløde……

 En god lagret cheddar kommes ovenpå……

 Så brødkrummer/rasp og små smørklatter – og så skal det i ovnen…..

 Frikadeller……

 Rosenkålsgratinen……

Aftenens tallerken…….

Nå, men så er det jo bare at smøge ærmerne op og komme i gang. Jeg har billeder liggende fra de sidste dage + et par bøger der skal skrives om, så der er nok at tage fat på *S*

Det er atter højsæson for rosenkål og selvom jeg har haft et mere end anstrengt forhold til de små grønne kål, så er det nu ændret. Jeg vil ikke sige at det er det bedste jeg ved i hele verden, men jeg synes faktisk at de smager godt nu – hvis bare de bliver tilberedt på en ordentlig måde (som det jo er med de fleste ting).
Lige så snart jeg så denne opskrift i det nyeste nummer af Food Network Magazine, så vidste jeg bare at det skulle jeg lave. Fløde, smør, rosenkål og ost – what’s not to like??!?!?
Der skulle bruges brødkrummer eller rasp, jeg valgte brødkrummer fordi jeg havde noget brød jeg skulle have brugt. Jeg tog resterne af det surdejsbrød fra den anden dag, kom det i snitteren og gav det en tur med Bamix‘en – så var det klaret. Men du kan også bare bruge rasp, det er dog en god måde at bruge brød der er blevet tør på. Du kan lave det så fint eller rustikt (groft) som du vil – og også krydre det med krydderurter osv.
Rosenkålgratinen gav et dejligt modspil til frikadellerne og sammen med ovnstegte kartofler, var det en virkelig lækker middag.

Jeg fandt en god, økologisk, lagret cheddar i Netto i denne uge. En kampagne vare tror jeg, men hvis de har flere poser der jeg kommer i Netto igen, så skal jeg havde købt et par poser til fryseren. Virkelig god ost, med en dejlig smag. Jeg snød og købte den revet, men den kunne også fås hel…..

Som tilbehør til rosenkålgratinen, fik vi helt traditionelle frikadeller, som dog i dagens anledning fik tilsat en lille sjat piskefløde. Jeg havde jo alligevel åbnet for piskefløden til rosenkålene og så kunne frikadellerne jo også ligeså godt få en sjat. Piskefløden kan sikkert erstattes med madlavningsfløde i gratinen, men jeg valgte i dag, at bruge den ægte vare……

Rosenkålgratin (Food Network Magazine, November 2010), 2-3 pers.:
1 bakke rosenkål, de yderste blade og stokken fjernes
salt, friskkværnet peber
chiliflager (jeg brugte Chili Explosion fra Santa Maria)
3/4 dl piskefløde
et par håndfulde god, lagret cheddarost – revet
brødkrummer eller rasp
smør
Gør rosenkålene i stand, kom dem i en gryde med vand og lidt salt. Bring dem i kog og lad dem koge i 5-8 minutter, til de er møre, men stadig med bid. Hæld vandet fra og lad dem dryppe godt af.
Smør et lille fad med smør og kom rosenkålene i, så de ligger i et lag. Krydr med salt, friskkværnet peber og chiliflager – vend det godt rundt. Hæld fløde ved, drys med revet ost og slut af med brødkrummerne. Læg små klatter af smør øverst og sæt i ovnen ved 200 grader (varmluft) i ca. 15 minutter.

Print Friendly
Tilbage

18 kommentarer


 1. Nov 2, 2010
  11:06 pm

  SushiStegen

  Mums, rosenkål og ost. What's not to like?
  Den må jeg prøve en dag.


 2. Nov 3, 2010
  6:43 am

  Emma Lovise

  Det ser lækkert ud! 😉


 3. Nov 3, 2010
  7:19 am

  Piskeriset

  Spændende! Rosenkål er netop en af de typer, jeg vil kaste mig over senere på måneden. Jeg mener også, at jeg har gemt et par rosenkålsopskrifter fra dig, som jeg skal have kigget nærmere på – der har været mange gode gennem tiden 🙂


 4. Nov 3, 2010
  9:46 am

  foodytwoshoes.com

  Skønt med en ny opskrift på rosenkål. Den må jeg prøve. Tak 🙂


 5. Nov 3, 2010
  10:02 am

  Kammerknas

  Orv, jeg kan faktisk ikke lide rosenkål, hvis jeg skal stole på mine smagsløg, fra da jeg var barn – og det er jo alligevel over 20 år siden, altså at jeg smagte det sidst, og spyttede det ud på tallerkenen igen. Så måske jeg skulle forsøge mig med din opskrift, så jeg kan blive smagsmæssigt "genfødt" hvad angår denne kål?

  Jeg overvejer det i hvert fald kraftigt efter at have læst, at du også var anti rosenkål førhen 🙂

  Tak for opskriften!


 6. Nov 3, 2010
  10:36 am

  mydanishkitchen.com

  Rosenkål lyder helt fantastik! Bliv ved med at Blogge, der er jo det som du elsker.


 7. Nov 3, 2010
  10:56 am

  lutinlive

  Hej Birthe…
  Efter at have læst både din og Klidmosters blogs over en længere periode, så har jeg kunne følge med i bagsiden af at have en blog. Jeg må sige at jeg er direkte forarget over hvordan folk kan tale/skrive til andre mennesker.. Jeg fatter det simpelthen ikke! Og så anonymt, hvor fej kan man være!!!
  Jeg elsker din blog og det var den første jeg fulgte fast.. Håber at du fortsætter, og holder hovedet højt.. Kommentarerne rører dybt, og jeg synes det er okay at du viser det (sagt af en der ligeledes er en "softie")…
  Jeg synes din side er skøn og er faktisk glad for at blive introduceret til nye produkter..
  Forresten kunne det godt være, at man skulle udfordre sig selv og prøve rosenkål igen…
  Det ser i hvert fald godt ud..
  Kærligst Lea


 8. Nov 3, 2010
  12:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Sushistegen!

  Lige præcis 🙂 Det smagte virkelig godt, så prøv det…..

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Nov 3, 2010
  12:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Emma Lovise!

  Tak – det smagte virkelig godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Nov 3, 2010
  12:01 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg glæder mig til at følge denne måneds benspænd, jeg er sikker på at du kommer op med nogle meget lækre opskrifter 🙂

  Jeg har ihvert fald lavet mange forskellige, for at komme til at kunne lide rosenkål – og det lykkedes….

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Nov 3, 2010
  12:03 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kerry (foodytwoshoes)!

  Det er ihvert fald sjovt at prøve at lave rosenkål på nye måder, jeg håber, at du vil kunne lide det 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 12. Nov 3, 2010
  12:04 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kammerknas!

  Først, velkommen herinde, jeg tror ikke at jeg har set dig før – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Jeg havde det helt på samme måde, men for et par år siden besluttede jeg mig for at nu skulle de have en ny chance. Jeg ledte på nettet efter alle mulige opskrifter og jeg kunne lide mange af dem jeg prøvede. Prøv evt. at pille bladene af nogle friske rosenkål og skære dem i tynde strimler og komme i en salat, det smager dejligt….

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Nov 3, 2010
  12:06 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej "My Danish Kitchen"!

  Velkommen herinde, jeg tror ikke jeg har set dig før 🙂

  Først vil jeg lige skrive at du har sådan en SKØN blog…

  Jeg har lært at holde af rosenkål og denne opskrift er virkelig dejlig.

  mange hilsner
  Birthe


 14. Nov 3, 2010
  12:08 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lea!

  Tusinde tak for din dejlige kommentar 🙂
  Det er fejt at gemme sig under anonym og jeg tror at jeg ved at have lukket for anonyme, så har jeg lukket nogle af de trælse personer ud. Selvfølgelig kan man altid oprette sig under et andet navn, men det kræver alligevel lidt mere tanke-aktivitet…..

  Du må prøve denne ret, den er virkelig lækker 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Nov 3, 2010
  12:12 pm

  Kammerknas

  Jeg har skam skrevet et par gange før, bl.a. når du har fået en sviner, hvor jeg har villet støtte dig med en lille kommentar. Og ellers var det mig, der ikke "turde" melde mig til jeres ellers gode arrangement, selvom jeg er madblogger 😉

  /Tine aka Kammerknas


 16. Nov 3, 2010
  12:14 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Tine!

  Ok, jeg tror bare ikke jeg har været vant til at se dig blognavn 🙂

  Du skulle nu tage at melde dig til vores arrangement, du har en skøn blog og vi har kun 3 pladser tilbage. Vi vil så gerne møde dig….

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Nov 3, 2010
  12:28 pm

  Kammerknas

  Det er skam meget fristende, kan du tro, men jeg er nok mest til at se med fra sidelinien – er ikke så pro, hvad angår madlavningen, så jeg har det bedst med at kigge på 😉


 18. Nov 3, 2010
  12:35 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej igen Kammerknas!

  Helt ok, du ved jo bedst selv hvad du har det godt med 🙂

  Jeg vil dog sige, at der ikke er nogen af os der er proffer – andet end kokken Claus Holm, der kommer og taler for os – vi er alle forskellige, men vi deler kærligheden til og facinationen af mad og det er det der betyder noget. Det stråler jo ud fra din side, at du har begge dele….

  mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!