Newyorkerbyheart

Wienerschnitzel med råstegte kartofler……..

 I går blev det endnu engang til en pizza……

 Melblanding til schnitzlerne: mel citronskal og parmesanost……

 Kartofler i tynde skiver kommes på en pande, sammen med olie……

 De færdige, råstegte kartofler…..

Aftenens tallerken……..

Jeg må med flovhed tilstå, at det i går – igen – blev til pizza her i det lille hjem. Min energiniveau er lige pt. lig 0 og der er intet at hente i reserveskuffen. Alt er kørt helt i bund – og lidt til – og det bevirker at du igen skal læse om hvor træt jeg er……….beklager!
Jeg tror at det er noget af det jeg synes er værst ved fibromyalgi, den uendelige træthed og den evige søgen efter ressourcer der ikke findes. Der tærer helt enormt på krop og sind hele tiden at skulle søge efter skeer til selv den mindste gøremål. Hele tiden at at gøre op med mig selv, hvad jeg vil bruge kræfter på i dag – og nogle perioder er der bare INGEN skeer – selvom jeg intet har lavet. Det er en af de ting jeg ikke helt har lært at acceptere, men jeg bliver jo nok nødt til det……..

Men altså, i går blev det så igen til pizza. En købt, fuldkornspizzadej, fyldt med koncentreret tomatpure, salt, friskkværnet peber, bøffelmozzarella, marinerede artiskokker, champignon, oliven og skinke.

I dag fik jeg taget mig sammen til at lave “rigtig” mad og da det er 100 år siden jeg sidst har lavet råstegte kartofler, så blev det det, valget faldt på. Jeg synes at råstegte kartofler er noget af det bedste i verden, måske ikke det sundeste, men godt smager det altså. Dertil fik vi wienerschnitzler – dog ugen ansjoser – og ærter, uhmmm……

Råstegte kartofler:
passende mængde kartofler, skrællet og skåret i tynde skiver
olivenolie
groft salt, friskkværnet peber
Dup kartoflerne tørre i et rent viskestykke. Varm lidt olie op på en pande og steg kartoflerne til de begynder at få lidt farve, ved høj varme, krydr med salt og friskkværnet peber. Skru ned og steg videre ved lav/middel varme, til kartoflerne er helt møre og lækre, smag dem til.

Wienerschnitzler, 2 pers:
2 kalveschinitzler
4 spsk. mel
lidt fintrevet citronskal (økologisk)
lidt fintrevet parmesan
salt, friskkværnet peber
1 æg, let sammenpisket
hel peberrod, fintrevet
lidt kapers
2 skiver citron
smør og olie til stegning
Bland mel med salt, friskkværnet peber, parmesan og citronskal. Læg schnitzlerne på et skærebræt, dæk med film og bank så schnitzlerne ud, så de er helt tynde. Dup dem tørre vend dem så først i æg og derefter i melblandingen. Varm smør og olie op på en pande og steg dem 3-4 minutter på hver side, til de er gyldne og sprøde. Vend dem kun 1 gang, så paneringen ikke går i stykker. Server med en skive citron, kapers og peberrod.

Jeg har overhovedet ikke taget hul på julen og er jo heller ikke en “juleperson”. Julen er en hård tid at komme igennem for mig, fordi den roder op i så mange minder – minder om barndomsjul der blev tilbragt låst inde på mit værelse – mens resten af familien spiste julemad og fik gaver. Det er en traumatisk tid, hvert eneste år, hvor jeg egentlig helst bare vil grave mig ned i et hul og komme frem igen når det hele er overstået. Der er ikke en eneste lille nisse endnu, kun englen har fundet vej til stuen, inde fra mit værelse hvor hun plejer at stå. Men jeg har dog taget mig sammen til at lave et indlæg om pebernødder, hos Danske Webchicks, som I kan se her. Når vi er kommet tilbage fra Malmø – hvis vi ikke sner inde derovre – så må jeg nok også hellere få taget mig sammen til at få nogen bagt…….

Print Friendly
Tilbage

26 kommentarer


 1. Nov 30, 2010
  10:18 pm

  Piskeriset

  Håber du får noget mere energi. Den mørke tid kan godt sluge en del energi, så på sin vis er det godt, at sneen kan lyse lidt op.

  Hvis jeg kunne, ville jeg godt sende dig et par kilo af mit julehumør, for det har jeg rigeligt af! Faktisk tror jeg, at jeg er født som julenisse, der allernådigst får liv til at gå rundt hele året…

  Kram herfra!


 2. Nov 30, 2010
  10:21 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeris!

  Ja, det er dejligt med al det hvide der lyser op – og nu har vi altså fået sne. I dag fik vi 30 cm….

  Åh, det ville være dejligt hvis det kunne lade sig gøre, Piskeris!

  Kram tilbage til dig
  Birthe


 3. Nov 30, 2010
  10:38 pm

  Kager skal der til

  Ummm din pizza ser altså lækker ud !!!

  Har aldrig prøvet at lave råstegte kartofler… Og tror faktisk heller ikke jeg har smagt det….
  Men det må jeg da vist hellere lave om på…

  Dine Juleminder… Lyder grumme…Og noget som ingen burde have oplevet…

  Jeg husker egentlig mine børne jul som … skuffelse… og ævhed, over at de voksne bare snakkede og snakkede …. Og at jeg som enenste barn … Bare skulle være stille..

  Det er nok derfor jeg nu gør alt for at mine børn skal have en så god jul som overhovedt muligt… Selvfølgelig får de ikke alt hvad de ønsker sig… Men… gaver mangler de ikke..

  Og der bliver hygget og lyttet til dem……….

  Håber og ønske dig en god jule oplevelse.

  Knus
  Marianne


 4. Nov 30, 2010
  10:45 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Du må helt klart prøve at lave råstegte kartofler, der er SÅ godt 🙂

  Det er desværre ikke alle forundt at have sådan en god forældre som dig. Dine børn er heldige – jeg håber at de forstår hvor heldige de er….
  Desværre er nogle mennesker så syge at det er deres børn det går ud over, børn de aldrig skulle ha' haft. Mine minder fra barndommens jul (og fødselsdage) er svære at viske bort – desværre.

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Nov 30, 2010
  11:08 pm

  Maj

  Hej Birthe 🙂

  Undskyld, det her har ikke megen relevans for dette indlæg, men jeg ville bare høre, om MAD! har nedlagt alle blog inlæggene på deres hjemmeside?? For jeg kan ikke komme ind på den, og der var nemlig en del jeg gerne ville have…

  På Forhånd Tak

  – Maj


 6. Dec 1, 2010
  2:51 am

  Carole

  Hope you find some energy and spirit as we enter the Christmas season. And that you make new, wonderful memories of upcoming Christmases.


 7. Dec 1, 2010
  6:47 am

  Hoptimisten

  Bliver endnu engang rystet over de ting du skriver… Du har bare stået så grueligt meget igennem!

  Jeg sender dig al mulig julelykke og juleglæde herfra.

  Wienerschnitzlen ser lækker ud. Har ikke prøvet den med parmesan og citronskal.

  Endnu mere juleglæde og julelykke!

  Mange hilsner
  Henriette


 8. Dec 1, 2010
  9:55 am

  lutinlive

  Hej Birthe,

  Jeg synes nu at din pizza ser rigtig god ud, og tjaa.. det behøver jo ikke at tage 3 timer hver eneste dag.. 🙂
  Og du har forresten ret til at brokke dig, det er jo din blog.. Og det er jo en del af livet..

  Jeg ville ønske at jeg kunne give dig, lidt af min jul.. Lidt af min juleglæde og de fantastiske juleminder som jeg har.. Det fortjener alle.. Især dig 🙂

  Kærligst Lea


 9. Dec 1, 2010
  10:58 am

  Charlotte den 2.

  Hej Birthe;-)
  Sig mig hvad galt er der med pizza??? Du skal dælme da ikke undskylde. Den pizza kan da kun få det bedste op i een. At du har overskud til at bage den selv, er sku da imponerende – ikke altid jeg selv orker det. Håber snart kræferne vender tilbage.
  Mange hilsner


 10. Dec 1, 2010
  11:35 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Maj!

  Ved ikke hvad der er sket, men kan da godt se at de er fjernet – det er da lidt ærgeligt, med alt det arbejde vi har lagt i det….

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Dec 1, 2010
  11:37 am

  Newyorkerbyheart

  Hi Carole,

  welcome to my blog and thank you for your comment 🙂

  I hope every year that it gets better, and I think it gets slightly better every year.

  My best
  Birthe


 12. Dec 1, 2010
  11:38 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lea!

  tusinde tak for din søde kommentar, den varmer mig meget og gør mig glad 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Dec 1, 2010
  11:40 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte den 2.!

  Du har ret, men desværre får jeg ofte stikpille fra en del af madblogger-verden, fordi jeg ikke selv laver pizza fra bunden. Det får mig til at føle mig utilstrækkelig og får mig til at føle jeg skal undskylde. Men du har ret, det behøver jeg selvfølgelig ikke 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 14. Dec 1, 2010
  5:45 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Henriette!

  Tak for din kommentar, hvor er du sød 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Dec 1, 2010
  6:25 pm

  Søren Hartvig

  Wienerschnitzel… Det er godt nok lang tid siden, jeg har lavet det, men når det skal være, skal det være klassisk, ligesom den du har lavet der. Med masser af gode brasekartofler og ærter.

  Dejligt, det må snart prøves.

  Bedste Hilsner
  Søren


 16. Dec 1, 2010
  6:45 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Søren!

  Wienerschnitzel er bare så godt, især når man tillader sig at spise det som det skal med råstegte kartofler – og gerne lidt smørsauce til 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Dec 1, 2010
  7:51 pm

  Det-lille-koekken

  Jeg laver også tit nem pizza, og jeg ELSKER også råstegte kartofler, de tager bare sååå lang tid at lave. Jeg er ikke så vild med fornemmelsen af rå kartofel, så de skal steges helt igennem, efter min mening.

  Sender dig lige mere energi, selv om jeg egentlig ikke har så meget efter migræneanfald.

  🙂

  Boegeskov


 18. Dec 1, 2010
  7:58 pm

  Maj

  Arj hvor er det ærgeligt, og meget mærkeligt når du som skribent ikke har fået af vide at de har fjernet jeres indlæg!

  ØV ØV…

  Og som altid, så ser din mad lækker og indbydende ud!

  – Maj


 19. Dec 1, 2010
  9:42 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Boegeskov!

  Åh, stakkels dig – migræne er forfærdelig!

  Jeg synes nu ikke at de tog så lang tid at lave, 20-30 minutter vil jeg tro – og ja, jeg skal også have dem helt og aldeles gennemstegt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 20. Dec 1, 2010
  9:43 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Maj!

  Ja, det er faktisk lidt mærkeligt – og også lidt træls at have brugt tid på noget der bare bliver slettet….

  Mange hilsner
  Birthe


 21. Dec 1, 2010
  10:35 pm

  Mutti

  Hej Birthe,
  Jeg får sku' sådan lyst til at give dig en krammer.
  Jeg synes det er træls for dig at du har haft det så hårdt. Men kan heller ikke lade være med at synes det er synd at du stadig "straffer" dig selv ved at synes at julen, fødselsdage m.v. er noget skidt. Netop fordi de var så dårlige, da det ikke var inden for din indflydelse – har du nu mulighed for – hvor det er inden for din indflydelse – at gøre det præcis så godt, rart og hyggeligt som du ønsker.. Jeg håber ikke du læser dette som – ja ja hun burde vide bedre og hun kan sagtens sige… Men jeg har selv haft en træls barndom med misbrug mv. Jeg er bare super heldig i dag at kunne lægge det i min rygsæk som erfaring (jeg gerne ville være for uden – men det er jo min historie), og jeg bruger den erfaring til træffe nogle sunde valg og gøre livet så meget bedre for mig selv og mine omgivelser i dag. Men det er først inden for de seneste år at det er lykkedes mig at "vende bolden" – så jeg forstår også hvis du i dag ikke er nået hertil – vil egentlig bare sige at der er lys forude.
  Endnu engang tak for dit fantastiske site, og fordi du er en "giver".

  Mange hilsner og med de allerbedste intentioner Tina


 22. Dec 1, 2010
  10:42 pm

  Newyorkerbyheart

  hej Tina!

  Tak for din kommentar 🙂

  Du har ret, men det er som om jeg ikke selv styrer det – det jeg jo godt at jeg på et eller plan gør, men alligevel.
  Jeg er plaget af de frygteligste mareridt i tiden op til – og i – julen (og det samme til min fødselsdag).
  Det er jo ikke fordi jeg ikke hygge mig i julen, jeg har bare ikke den juleglæde som så mange andre har. At vende bøtten kræver en mængde energi og jeg tror at det er det det hele strander på, jeg har ikke energien til at arbejde så hårdt med mig selv som det kræves. Men en dag da vender det, det ved jeg 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 23. Dec 2, 2010
  12:00 am

  SushiStegen

  Søde Birthe,

  det lyder virkelig som en barsk omgang. Hvor jeg glad for, at du nu har et skønt liv med din prinsesse, din madpassion og en dejlig mand til at hygge om dig. Det er altså den bedste hævn!

  Jeg er nu ankommet til Malmø og her er hyggelig sne og fint pyntet op:-) Jeg håber du får en god tur og du kan godt glæde dig til at komme lidt væk.
  PS jeg er meget imponeret over at du så tit laver mad trods "manglende skeer". Når jeg mangler overskud/kræfter er det altså ægte take away, vi får derhjemme. Dårlig samvittighed kan de andre altså beholde for sig selv!
  Du er for sej.
  kh SS


 24. Dec 2, 2010
  10:02 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Sushisteg!

  Tusinde tak for din søde kommentar 🙂

  Jeg glæder mig SÅ meget til at vi skal til Malmø, dejligt at høre at I er kommet godt derover. Jeg krydser fingre for dig!

  Mange hilsner
  Birthe


 25. Dec 2, 2010
  12:14 pm

  LiseLotte

  Uhm, jeg har lige været ude og handle ind til wienerschnitzler og ser sørme I også har fået det for et par dage siden….

  Ved du hvad: jeg står som dig også meget i køkkenet og har tit lavet pizzadej men efter du begyndte at skrive om "rullerne", tyer jeg altså også til dem engang imellem, for det gør at vi på en travl dag kan lave en lynpizza , og de smager stadig skønt. Kunne der være tale om en slags misundelse fra andre bloggere, fordi du får en masse positiv opmærksomhed?

  Håber du får en dejlig tur til Malmø.
  kh Lise-Lotte


 26. Dec 2, 2010
  12:23 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lise-Lotte!

  Uhmm, jeg kunne allerede godt spise det igen 😀

  Jeg tror at der indenfor "madblogger-kredse" er sådan lidt, at som madblogger skal "man" lave alting selv – hvilket for mig er sådan lidt madsnobberi. Jeg hverken kan eller vil lave alting selv, nogle ting køber jeg mig til, men der er så åbenbart meninger om, at så er jeg ikke en "rigtig" madblogger…

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!