Newyorkerbyheart

Klejner fra Als (fra Bo Bedre)……

 Klejnerne vrides…….

 Koges i palmin……

 …..dryppe af…….

…..og så er der bare klejner i massevis……

Den anden dag lavede jeg dej til klejner, men det var først i dag, at jeg fik taget mig sammen til at få dem kogt.
Jeg ville prøve en ny opskrift i år, fordi jeg har haft lidt problemer med at dem jeg plejer at lave, smuldrer meget. Jeg faldt over nogen fra Bo Bedre, som så interessante ud. De skulle angiveligt være fra Als og de er med mørk rom.
Jeg synes de blev rigtig gode. God smag, og dejen er forholdsvis nem at arbejde med. Bare sørg for, at din palmin er rigtig godt varm inden du begynder at koge klejnerne, for ellers suger klejnerne alt for meget fedtstof.
Jeg lavede dobbelt portion af den originale opskrift.

Klejner fra Als (fra Bo Bedre), ca. 50 stk.:
180 g hvedemel
60 g kartoffelmel
1/4 tsk. hjortetaksalt
50 g smør, koldt og skåret i små tern
60 g rørsukker
et nip salt
2 æg
2 spsk. piskefløde
2 spsk. mørk rom
fintrevet skal af 1 økologisk citron
2 tsk. kardemomme
Desuden 1 pakke palmin
Bland hvedemel og kartoffelmel grundigt sammen med kardemomme og hjortetaksalt. Kom det kolde smør, i tern, ned i og smuldr det med melblandingen til det bliver til en grynet masse. I en anden skål piskes æg, sukker, fløde, rom og citronskal sammen. Hæld det i melblandingen og ælt det sammen til en dej, evt. med lidt ekstra mel (det måtte jeg bruge). Pak dejen i bagepapir eller kom den i en frysepose – og læg den i køleskab i 1-2 dage.
Del dejen i mindre stykker, som rulles ud på et meldrysset bord, til plader ca. 3-4 mm. tykt. Brug en klejnespore – eller som jeg, en pizzaskærer – til at skære dejen, først i strimler (ca. 3½ cm. brede) og derefter lave skrå ender. Lav et lille rids midt i, så klejnen kan vrides. Læg klejnerne på bageplader med bagepapir, efterhånden som de bliver vredet. Når en plade er fuld, så stil den køligt, til de skal koges.
Når al dejen er brugt, smeltes palminen ved middelhøj varme. Det er vigtigt at palminen er så varm at den syder omkring enden af en tændstik (selvfølgelig IKKE svovlenden!), inden klejnerne koges. Kog 4-5 stykker ad gangen, alt efter hvor stor en gryde du bruger, men det er vigtigt at du ikke kommer for mange i ad gangen for så falder temperaturen for meget. Læg dem til afdrypning på lag af køkkenrulle og derefter på en bagerist, til de er helt kolde. Kom dem i lufttætte kagedåser, men de smager altså bedst friskkogte og med et fint drys af flormelis.

I går var vi inde og se “Klovn – the movie” sammen med en af vores venner og hold da op hvor var den sjov – og meget, MEGET pinlig! Det var så slemt af og til, at jeg næsten fik helt krampe i tæerne, af at krumme dem så meget *S*
Jeg kunne sagtens se den igen, for at få alle de grumme detaljer med…….

I nat – i mine drømme – indhentede fortidens spøgelser mig (som de altid gør på denne tid af året). Min dag har været en stor tudetur – hvilket også er meget normalt for mig, på denne tid af året!
Spøgelserne opsøger mig altid i drømme og når jeg endelig falder i søvn igen, fortsætter mareridtene bare. Jeg er TRÆT, trist og bare helt færdig. Jeg ville bare ønske at jeg kunne sætte mig liv på “fast forward” og så være fremme ved nytårsaften.
I januar måned har jeg bevilget mig selv en ferie – 4 hele dage – hvor stikket trækkes helt ud. Jeg vil bare sove, sove og SOVE!
Kæresten tager på skiferie med “drengene”, så jeg har kun prinsessen at tage vare på – og jeg ved at hun ALTID kan overtales til en lille lur. Jeg havde faktisk en aftale, som involverede en slags “workshop”, en aftale som jeg har set frem til i l-a-n-g tid, men som jeg i sidste uge indså at jeg blev nødt til at aflyse. Jeg var så ked af at aflyse, men for ikke at køre mig selv helt derud, hvor jeg ikke kunne hente mig selv igen – blev jeg nødt til at aflyse. Heldigvis tog hun det pænt – tak for det!
Jeg har lovet mig kæresten – og ikke mindst mig selv – at trække stikket totalt ud de tage han er væk. Bare forkæle mig selv. Mærke efter indeni, hvad JEG har brug for og så bare sove alt det jeg overhovedet kan – og har lyst til. Ingen forpligtelser, ingen aftaler, ingen blogindlæg – bare mig og prinsessen – guderne skal vide at det trænger jeg til……

Print Friendly
Tilbage

2 kommentarer


 1. Dec 19, 2010
  1:38 am

  Piskeriset

  Klejner er en af de få julesmåkager, som jeg kan se meningen i – synes de ser rigtig fine ud 🙂

  Og fornuftigt med en 'back to the world'-ferie, også selvom det krævede aflysning. Ind imellem har man altså bare brug for at komme til hægterne!

  Personligt fantaserer jeg om at holde vinterferie – hvilket i dette tilfælde så skulle bruges på at læse bøger, se film og spille computer – og ikke meget mere end det. Max en time om dagen på praktiske ting! Øj, det kunne være godt 🙂


 2. Dec 19, 2010
  3:34 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg synes også at de er rigtig fine og så elsker jeg klejner 🙂

  Ja, jeg er virkelig ked af at jeg måtte aflyse vores aftale, som jeg har set frem til så længe. Men som jeg også skrev til dig, så følte jeg mig nødsaget til det. Jeg er dog glad for at jeg får chancen for at se dig i marts….

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!