Newyorkerbyheart

Langtidsstegt juleand med rosmarin og andesauce (BoligLiv nr. 12/2010) og andefond (Go’ Morgen Danmark)……..

 Svesker, æbler, hvidløg, skalotteløg og rosmarin……

 Ænderne er fyldte, krydret og lagt med brystet nedad i en bradepande med vand……..

 Efter 1 time vendes de, lægges på en rist, krydres og der kommes rosmarin på…….

 Færdigstegte og klar til partering (beklager det dårlige billede)…….

 Klar til at blive parteret……

Så kan julen bare komme an(d)………

Normalvis steger jeg ænder efter denne opskrift, men i år, stegte jeg efter Markus Grigo’s opskrift i BoligLiv nr. 12/2010.
Jeg stegte dem som sædvanlig dagen før og de blev super lækre, smagfulde og saftige som andesteg skal være. Ved servering, skal andestykkerne bare pensles med lidt andefedt og varmes ved 180 grader med stanniol over i ca. 15-20 minutter. Så fjernes stanniol og ovnen sættes på grill et par minutter, til skindet bliver sprødt – hold øje med det!

Jeg fulgte opskriften fra BoligLiv nr. 12/2010, bortset fra at jeg lavede 2 ænder i stedet for 1.

Langtidsstegte ænder med rosmarin, 8-10 pers.:
2 gode ænder på ca. 3,6 kg. pr. stk.
groft salt, friskkværnet peber
600 g udstenende svesker
4 cox orangeæbler i både
10 fed hvidløg, pillet og let knuste
5 stilke rosmarin
6 skalotteløg, pillet og skåret i grove stykker
1 liter vand
Skyld anden under koldt vand og tjek at al indmaden er taget ud – gem halsene. Krydr den godt indvendigt med salt og friskkværnet peber. Fyld dem med æbler, rosmarinkviste – gem et par stykker til at lægge ovenpå ænderne – skalotteløg, svesker og hvidløg. Luk ænderne med tandstikkere.
Hæld vandet i en bradepande og læg ænderne med brystet nedad i bradepanden, krydr oversiden godt med salt og friskkværnet peber.
Forvarm ovnen til 130 grader varmluft og lad ænderne stege i 1 time. Tag bradepanden ud og tag ænderne op. Læg en riste over bradepanden og læg så ænderne ovenpå risten med brystet opad. Drys godt med salt, friskkværnet peber og læg de gemte rosmarinkviste på. Sæt tilbage i ovnen og lad dem stege i endnu ca. 5 timer. Brug en madpipette til at dryppe ænderne med stegeskyen af og til – dog ikke alt for ofte, for skindet skal også gerne blive sprødt.
Tag ænderne ud og lad dem stå og trække lidt, inden de parteres og serveres eller lægges i en bradepande, så de kan opvarmes næste dag.

Du kan sagtens koge andefond på skroget fra ænderne, men jeg ville gerne være i god tid med alt – også fonden – så jeg valgte at bruge en opskrift fra Go’ Morgen Danmark.

Andefond (laves dagen inden den skal bruges)
2 andelår
2 skalotteløg
5 dl rødvin
1 liter vand
1 spsk. hele, sorte peberkorn
1 spsk. groft salt
Kom andelårene i en kold gryde, sæt på blusset og lad dem stege gyldne. Tilsæt de øvrige ingredienser, kog det op, skru ned, læg låg på og lad det simre i 2 timer. Sigt fonden og hæld den i en skål. Lad den stå i køleskabet i et døgn, hvorefter andefedtet kan fjernes og bruges til evt. rødkål eller brunede kartofler.

Andesaucen blev virkelig, virkelig LÆKKER – det plejer den nu også at blive – men i år lavede jeg den efter Markus Grigo’s opskrift, som var i BoligLiv nr. 12/2010.

Andesauce (BoligLiv nr. 12/2010):
Stegeskyen fra bradepanden, fedtet skummet af
andehalsene
2 fed hvidløg
2 skalotteløg, pillet og skåret i skiver
2 gulerødder, skrællet og skåret i grove stykker
2 spsk. hvedemel
2 dl rødvin
5 dl andefond
3 laurbærblade
salt, friskkværnet peber
gastrik (eller en god balsamico)
evt. 1 dl piskefløde
Fjern al fedtet fra stegeskyen. Skær andehalsene i mindre stykker og brun dem i en smule andefedt i en gryde sammen med løg, hvidløg, gulerødder, salt og friskkværnet peber. Når det har taget farve, drysses med mel og det vendes godt rundt. Tilsæt rødvinen og kog det kort igennem, mens melet piskes ud. Hæld det gennem en sigte, kom det tilbage i gryden og tilsæt andefond og stegeky sammen med laurbærblade. Kog ind til den rette konsistens, smag til med gastrik (eller balsamico), evt. piskefløde, salt og friskkværnet peber. Tilsæt saucekulør, hvis det ønskes.

Opskriften på gastrik har jeg fundet hos Claus Meyer, den kan også købes færdiglavet.

Print Friendly
Tilbage

2 kommentarer


 1. Dec 27, 2010
  10:32 pm

  Tante Sød..og den sure øko-citron...

  Hej Birthe
  Sikke da en flot juleaften og julemiddag du fik stablet på benene. Jeg kan sørme godt forstå du er helt udmattet, når du har været i køkkegnet to lange dage i træk. Men lækkert ser det ud.
  Jeg kender godt den der æblegastrik fra Claus Meyer – den er bare rigtig god. Når jeg selv står for julemiddagen bruger jeg faktisk altid hans metode til anden, og der tilsætter man netop den gastrik til saucen til sidst, og den giver et skønt pift, og gør at saucen ikke føles så fed. Man han bruger jo også rødvin i bradepanden, og det smager jo også lidt anderledes end de fleste måske forbinder med en andesovs. Men jeg synes stadig det er den bedste, og hvorfor så gøre andet.
  Håber du har fået hvilet lidt ud, og så er jeg da forresten helt indebrændt misundelig over dit gavekort til Svinkløv – det bliver da helt fantastisk. Håber du så de udsendelser, der har været i år på DR2 om badehoteller, hvor Svinkløv var et af dem, og absolut også et sted jeg drømmer om. Godt at der er udsolgt, så du kan glæde dig LÆNGE:-)
  Godt og lykkeligt nytår¨
  KH Tante Sød/Marianne


 2. Dec 28, 2010
  11:09 am

  Newyorkerbyheart

  Kære Marianne!

  Tusinde tak for din søde kommentar 🙂
  Ja, det tog hårdt på kræfterne at lave så meget mad, men det smagte virkelig dejligt…

  Jeg så desværre lige præcis IKKE udsendelsen om Svinkløv, men jeg så de andre udsendelser. Mon ikke jeg kan finde den på nettet. Jeg glæder mig virkelig meget til vi skal derop.

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!