Newyorkerbyheart

Bagels med kanel og rosiner (fra bogen “Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne” af Sif Orellana)…..

 Dejen, sat til hævning…..

 Bagels formes og så skal de hæve lidt igen……

 …..så skal de koges lidt……

 De tages op med en hulske og pensles med æg…..

 Uhmmmm……

Jeg har haft en travl weekend i køkkenet, ikke med madlavning, men med at bage. Fredag forberedte jeg dej til nogle franske rosincremesnegle (også fra “Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne“), som som jeg bagte lørdag, men de blev en total fiasko – mere om det senere…..
I går bagte jeg kanel-/rosinbagels (fra “Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne“) og de blev til gengæld rigtig gode. De kunne godt smage lidt mere af kanel efter min smag, så det skal jeg have justeret lidt og så kom jeg lidt groft ølandshvedemel i, i stedet for at lave dem på ren hvedemel.
De er slet ikke svære eller besværlige at lave overhovedet og det er helt sikkert arbejdet værd. De har en god krumme, som ikke er helt så bastant som de færdige der kan købes, men som jeg formoder kan justeres lidt efter hvilket noget mel der bruges. Sådan en friskbagt bagel, ristet – på BEGGE sider – med smør, det er ren forkælelse…..

Jeg bagte kun halv portion og fik 8 bagels ud af det – og det er helt sikkert noget jeg vil gøre igen!
Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…..

Bagels med kanel og rosiner (fra bogen “Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne“), 8 stk.:
25 g gær
3 dl håndvarmt vand (37 grader)
1½ spsk. rørsukker
1 tsk. groft salt
1 tsk. kanel (men efter min mening, kan der godt tilsættes lidt mere)
1 lille håndfuld rosiner
100 g groft ølandshvedemel
ca. 400 g hvedemel
æg, let sammenpisket, til pensling
Smuldr gæren og opløs den i lidt af det håndvarme vand. Rør resten af vandet i sammen med sukker, salt, kanel og rosiner. Tilsæt ølandshvedemelet og rør rundt. Tilsæt så det almindelige hvedemel lidt efter lidt, til dejen har en konsistens så den kan æltes. Tag den ud på bordet og ælt den til en glat og sej dej. Kom dejen tilbage i skålen, dæk med et fugtigt klæde og lad den hæve et lunt sted i ½ time.
Slå dejen ned og del den i 8 stykker. Tril hvert stykke til den er ca. 15 cm. lang og 1½ cm. i omkreds. Form dejen til en ring og sørg for at trykke enderne godt sammen. Sæt dem på en bageplade med bagepapir og dæk igen med et fugtigt klæde. Lad dem efterhæve i 15 minutter.
Kom ca. 4 liter vand i en gryde og bring det i kog. Skru ned, til middelvarme. Kom 4 ringe i gryden af gangen og kog dem ved svag varme i 5 minutter – de skal IKKE vendes i gryden. Tag dem op med en hulske og sæt dem igen en bageplade med bagepapir. Pensl dem med let sammenpisket æg og sæt dem så i en 200 grader varm ovn (varmluft) i ca. 20-25 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.

Lækre kanelsnegle…..

I går bagte jeg også disse lækre kanelsnegle, dog blev 100 g mel også her udskiftet med ølandshvedemel, hvilket på ingen måde gjorde smagen ringere….

Aftensmaden i går bestod af nogle lækre ben vi havde i fryseren. Kødfulde og med masser af smag. De blev tilberedt i ovn, hvilket jeg faktisk aldrig har prøvet før, jeg plejer altid at grille dem. Men resultatet blev godt, så det er ikke sidste gange, men nr. 1 er altså stadig at grille dem….
Inden de kom i ovnen og flere gange undervejs i de ca. 25 minutter de var i ovnen, blev de penslet med BBQ sauce (som min Mama har sendt mig).
Som tilbehør fik vi pommes frites (fra frost) og cole slaw. Normalt når jeg laver cole slaw, følger jeg altid denne opskrift. I går lavede jeg den free style, det blev den ikke ringere af. Målene er ca. angivelser, da jeg – som du måske ved – er dårlig til at måle af…..

Cole slaw med bladselleri:
2 spsk. mayonnaise (jeg brugte Hellmanns)
ca. ½ dl rapsolie
ca. 2 spsk. æbleeddike
lidt rørsukker efter smag
lidt løgpulver
2 tsk. dijonsennep
½ hvidkål, fintsnittet
3 gulerødder, revet
2 stilke bladselleri, fintsnittet
Rør mayonnaise med de øvrige ingredienser, smag den til, så den passer dine smagsløg (jeg kan godt lide at den er sådan lidt stærk/syrlig). Vend kål, gulerødder og bladselleri i – en rest rå rødkål vil også være rigtig godt i. Det skal bare lige være nok dressing til at det lægger sig om kål og gulerødder, det skal ikke ligge og søbe i det.

Note:
Jeg synes at bladselleri giver en rigtig god smag i cole slaw’en, men det er jo smag og behag.

Ugens “miss”: disse franske rosincreme snegle blev helt forkerte…….

Som jeg skrev i starten af bloggen, så var det der skulle have været ugens lækkeri, en kæmpe skuffelse. Jeg lagde en masse arbejde i det, men af en eller anden grund, blev resultatet bare helt forkert. Jeg er ikke helt sikker på hvor det er gået galt!!
Opskriften på de franske rosincremesnegle er også fra Sif Orellana’s “Greven, kammerjunken og den dragende citronmåne“.
Dejen skal laves dagen før, det samme skal cremen der skal i og der skal også lægges rosiner i blød i rom. Jeg synes at dejen var lidt svær at have med at gøre, den var ekstrem klistrende, men endelig fik jeg den bakset sammen. Derfra gik alt godt, indtil dejen skulle rulles sammen til en roulade. Det var simpelthen noget griseri og jeg kunne bare mærke min tålmodighed blive mindre og mindre – det tror jeg også at prinsessen kunne mærke, for hun løb ind i soveværelset med halen mellem benene *S*
Nå, men jeg tænkte at hvis bare resultatet blev godt – og lige så lækkert som det ser ud i bogen – så er alt glemt. Men det blev de altså ikke. De var tunge og bastante – og faktisk lidt tørre i det – og det selvom jeg ikke havde tilsat yderligere mel – end der stod i opskriften. Jeg ved slet ikke hvor det gik galt, men i hvert fald smed jeg hele portionen ud, for de var virkelig dårlige – ÆV!

Bøger:
Jeg er stadig ved “Niceville” af Kathryn Stockett og hold da op, sikke en bog! Jeg sluger den råt og mærker en knugende hånd lægge sig om mit hjerte imens. Selvom bogen også er fyldt med varme, hengivenhed og venskaber – så er der jo altså det med racediskriminationen – om de sorte som gerne må slide og slæbe for de hvide, men ikke må bruge deres toiletter, spise af deres mad (endsige have deres mad i sammen køleskab som de hvides), handle de samme steder, gå i de samme skoler, bo i de samme kvarterer osv. Hvor må det være forfærdeligt at leve sådan.
Jeg er ca. halvvejs i den, men jeg kan allerede sige nu at hvis du ikke har læst den, så GØR det! Den er så hjertegribende og også forfærdende, den vedkommer os alle…..

Print Friendly
Tilbage

18 kommentarer


 1. Jan 10, 2011
  4:44 pm

  Pytte

  Uhm… det ser lækkert ud. Den står ellers på svært mange grøntsager her i disse tider, men mon ikke vi kunne klemme sådan et par fætre ned:)
  Forresten… Bagels skal koges i 4 ltr. … hvad? 🙂
  Heidi


 2. Jan 10, 2011
  5:21 pm

  Piskeriset

  Hvornår lærer jeg ikke at tjekke din blog lige inden spisetid? Nu er jeg simpelthen så sulten, at jeg overvejer at tage en bid af bordet! 😀

  Ærgerligt med rosincreme sneglene – konceptet lyder ellers fantastisk!


 3. Jan 10, 2011
  5:51 pm

  Kager skal der til

  Ihhhh jeg vidste BARE jeg ikke skulle kigge… Og gjorde det alligevel……. Savler totalt nu !!!

  Åhh må lave snegle… Nej må ikke .. åhhh jooo mååå…

  Fnis..

  Hyggehygge
  Marianne


 4. Jan 10, 2011
  6:34 pm

  Asli

  Pyha, Birthe. Du kan da give selv den mest ihærdige sved på panden. Jeg var lige så stolt af at have bagt cupcakes i weekenden og så ser jeg din produktion…jeg ka' vist godt pakke sammen 😀


 5. Jan 10, 2011
  8:20 pm

  Camilla

  Hej Birthe,

  sikke en skam med sneglene – de ser ellers meget lækre ud på billedet!

  Bagels'ne og benene ser også enormt lækre ud. Hver gang jeg ser bagels tænker jeg at jeg altså snart må prøve at lave dem, men har ikke fået fedtet mig sammen endnu!

  knus
  Camilla


 6. Jan 10, 2011
  8:29 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Heidi Lykke!

  Ups, har jeg glemt at skrive det?? Det går lidt hurtigt af og til, men de skal koges i vand – jeg går ind og får det rettet…

  De smager super godt og med lidt ølandshvede i, så er de jo lidt sunde 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Jan 10, 2011
  8:30 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Lige over, vil jeg sige! 🙂

  Ja, konceptet med de snegle lød også så godt så jeg ikke kunne stå for dem, men jeg ved simpelthen ikke hvad der gik galt….

  Mange hilsner
  Birthe


 8. Jan 10, 2011
  8:31 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Du kan roligt lave dem, kommer du lidt grove ølandshvedemel i som mig, så kan du jo lege at de er sunde 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Jan 10, 2011
  8:32 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Asli!

  Tak for dine søde ord 😀

  – og tænk, nogle gange kan jeg slet ikke forstå at jeg er så forfærdelig træt 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Jan 10, 2011
  8:34 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Camilla!

  Ja, de ser faktisk ok ud – du skulle se de billeder jeg har af processen hvor de skulle rulles – og fra bordet og over på bagepladen – det er ikke kønt kan jeg godt sige dig 😀

  Jeg ved bare slet ikke hvad der gik galt med de snegle og det irriterer mig lidt – jeg bliver jo nok nødt til at prøve igen….

  Du må klart prøve at lave bagels – men jeg kender godt det med ikke lige at få det gjort. Jeg har udskudt det i årevis, men er så glad for at jeg fik mig taget sammen 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Jan 10, 2011
  8:56 pm

  camilla_Julie

  Hej Birthe

  Nu har jeg nogen gange været inde og lade mig inspirer på din blog og synes lige jeg må give et tip retur… Hvis du ikke allerede har tjekket den svenske kok/bagegud Laila Lindholm ud må du straks gøre det… hendes første bagebog er udkommet på dansk, mestre man broderlandets sprog ligger en stor del af hendes opskrifter både bage og alm mad på http://www.recept.nu
  Glæder mig til at læse mere fra dig 🙂

  mvh Camilla


 12. Jan 10, 2011
  10:03 pm

  SushiStegen

  mums, nu er jeg bare lækkersulten efter en kanelsnegl, Bagel eller Bøf med fritter.

  Og med hensyn til dine udfordringer, det er altid lidt sjovere bagefter. Jeg kom engang til at eksplodere en aubergine i ovnen.
  http://sushistegen.blogspot.com/2010/05/babaganouch-smuch.html

  Sjovt nu – sur sushisteg da :_D


 13. Jan 10, 2011
  10:13 pm

  Newyorkerbyheart

  hej Camilla!

  Velkommen herinde og tak fordi du efterlader en kommentar 🙂

  Jeg kan godt huske at jeg har set titlen på bogen, men heller ikke mere, men hold da op – den må jeg da eje!! Mange tak for tippet, det er hermed givet videre….

  Mange hilsner
  Birthe


 14. Jan 10, 2011
  10:14 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Sushistegen!

  *LOL* ja, der kan altså ske sjove ting i et køkken 😀

  KH
  Birthe


 15. Jan 10, 2011
  10:45 pm

  Anna

  Hej Birthe.

  Mmm, de ser bare lækre ud, de bagels. Jeg har aldrig lige taget mig sammen til at lave bagels selv, men det ser ikke helt så besværligt ud, som jeg gik og forestillede mig 🙂

  Mvh Anna


 16. Jan 11, 2011
  11:34 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Anna!

  Det er faktisk ret nemt og jeg skal ihvert fald have lavet mig en ordentlig portion 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Jan 11, 2011
  8:53 pm

  LaTascha

  Hej Birthe…

  Uhh, hvor er det bare træls at lægge tid, arbejde, energi og ikke mindst lækre råvarer i ting som bare mislykkes eller ikke lever op til forventningerne.
  Men så vil jeg da lige huske, at jeg ikke skal bruge den opskrift i bogen:-)

  Mange hilsner fra

  Anne.


 18. Jan 11, 2011
  10:04 pm

  Newyorkerbyheart

  hej Anne!

  Ja, lidt træls – men jeg er nu ikke sikker på at det er opskriften det er galt med, det er vist mere "bageren" – så det kan sagtens være at du kan få det til at lykkes 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!