Newyorkerbyheart

Gammeldags franskbrød med et twist……..

 Enkornsmel fra Aurion………

 Dejen sættes til hævning…..

 Formes til brød og hæver igen…..

 Pensles med mælk og ridses med en skarp kniv……

De færdigbagte brød…….

Jeg har faktisk helt dårlig samvittighed over at jeg ikke har været ude og gå en tur i dag, vi har haft det smukkeste vejr, men tilgengæld brugte jeg kræfterne på at bage franskbrød. Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har bagt franskbrød, men det er altid et hit her i huset…..

Jeg brugte opskriften på gammeldags franskbrød fra Amo – den store fødselsdagsbog, men i stedet for kun at bruge almindelig hvedemel brugte jeg også grov ølandshvedemel og enkornsmel – begge dele fra Aurion. Resultatet blev 2 lækre brød med en SKØN smag…….

Gammeldags franskbrød med et twist (original opskrift fra “Amo – den store fødselsdagsbog”), 2 stk.:
50 g gær
2 tsk. groft salt
2 tsk. flydende honning
6 dl mælk
50 g smør, blødt
ca. 150 g enkornsmel
ca. 200 g groft ølandshvedemel
ca. 600 g hvedemel
Lun mælken til den er håndvarm (37 grader). Smuldr gæren i en skål og tilsæt den flydende honning. Hæld den lunkne mælk ved og rør gæren ud. Tilsæt enkornsmel, groft ølandshvedemel, salt og smør – rør det sammen. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, til det har en konsistens, hvor det kan tages ud på bordet og æltes. Ælt dejen godt igennem, det kan være du skal bruge lidt mere hvedemel eller lidt mindre, du må prøve dig frem.
Når dejen er æltet godt igennem, kommes den tilbage i skålen, dækkes til, stilles lunt og hæver i 1 time. Tag dejen ud, del den i 2, slå den sammen og form til 2 kugler – som lægges på køkkenbordet i 2-3 minutter – tildækket. Slå dejkuglerne flade og form til brød, som lægges på bageplade med bagepapir. Dæk dem til og lad dem hæve i endnu ½ time.
Forvarm ovnen til 220 grader (ikke varmluft).
Når brødene er hævet sidste gang, pensles de med lidt mælk og ridses med en skarp kniv. Sættes nederst i ovnen og bages i 20-25 minutter eller til de er gennembagte. Bank på dem (under bunden), lyder de hule er de gennembagte.
Tag dem ud og lad dem køle af på en bagerist.

Note:
Jeg synes at disse meltyper smager super dejligt, men brødet kan godt virke lidt tungere synes jeg. Når melet tilsættes, skal det også gøres lidt efter lidt og ikke i for store mængder, fordi jeg synes at de kan have tendens til at gøre dejen meget tung/hård og sværere at arbejde med. Men snyd endelig ikke dig selv for smagsoplevelsen…….
I morgen starter kæresten så på et nyt arbejdsår og det nye år går for alvor i gang. Jeg glæder mig til at se, hvad det har at bringe……

Print Friendly
Tilbage

11 kommentarer


 1. Jan 2, 2011
  6:08 pm

  Peggy

  We must be thinking alike! I'm planning to make some bread today too (one of my new year's resolutions is to start making our own bread)


 2. Jan 2, 2011
  6:13 pm

  Newyorkerbyheart

  Hi Peggy,

  two souls – one thought 🙂

  I love baking bread, unfortunately my fingers and arms doesn't always agree….

  Looking forward to see what kind of bread you're making 🙂

  My best,
  Birthe


 3. Jan 2, 2011
  7:48 pm

  Piskeriset

  Jeg kender slet ikke enkornsmel, men det lyder interessant (og Aurion plejer man jo ikke at gå galt af ;-)). Hvilken slags mel minder det mest om?


 4. Jan 2, 2011
  7:48 pm

  Lin

  Mums hvor det lyder laekkert. Enkornsmel?????? For mig totalt ubekendt. Det har vi ikke her i Frankrig ( eller ogsaa kender jeg bare ikke den rigtige oversaettelse).


 5. Jan 2, 2011
  8:04 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Efter hvad jeg har forstået, så er det en gammel melsort, ligesom spelt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 6. Jan 2, 2011
  8:05 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lin!

  Det er en gammel melsort ligesom spelt og emmer, den skulle have en struktur, der gør den god til bagning – det er hvad jeg har læst mig til 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Jan 2, 2011
  8:16 pm

  Lin

  Det er altsaa Lin og ikke piskeriset der lagde kommentaren ovenover. Et mega stort ????? hvorfor piskeriset kom paa. Jeg kender hende slet ikke.


 8. Jan 2, 2011
  8:18 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej igen Lin!

  Øhh, nu er jeg forvirret 😉 Men håber at jeg fik svaret på dig spørgsmål, for mig at se har I begge spurgt om nogenlunde det samme.

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Jan 3, 2011
  7:18 pm

  Lin

  Hej igen. Jeg tror det maa have vaeret min computer der gik dudu, for det var min kommentar med piskerisets navn paa. Jeg lukkede ned og genstartede, og saa var det iorden, men da havde jeg allerede lagt min meget forvirrede kommentar. Min pc'er undskylder meget til baade dig og piskeriset hihi. Og saa maa jeg jo tage mig en tur ind hos piskeriset for at se hvad hun gaar og laver.


 10. Jan 3, 2011
  8:50 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lin!

  Helt ok, glad for at du fandt ud af det. Blev lige forvirret et øjeblik der 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Jan 3, 2011
  10:50 pm

  Piskeriset

  Lin – der var intet i vejen med din computer – jeg skrev bare tilfældigvis en besked meget magen til din 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!