Newyorkerbyheart

“Mormor”-mad af den bedste slags……..

 Kraftben, oksetværreb, porretoppe, gulerødder, pastinakker og selleritop kommes i en gryde sammen med vand……..

 Grødris koges sammen med vand og så tilsættes et nip sukker, rosiner og salt……

 Bollesprøjten…..

 ……Som giver bollerne deres fine form…..

 Melbollerne koges…..

 …….og køles af……

 Kødbollerne……

 Porre, gulerødder, knoldselleri og pastinak skæres i små tern…….

 Den kolde, pressede ris, vendes ud…….

 Uhmmm……

Oksetværreb’en serveres med sur/sød peberrodsauce, kogte kartofler og grønne bønner……..

Lige siden LaTascha havde oksekødssuppe på hendes blog, har jeg gået og sukket efter det og den anden dag fik jeg taget mig sammen til at lave det. Jeg kogte det onsdag, hvor kæresten var på kursus med overnatning, så var det hele klart til at jeg kunne servere det for ham – og hans mor – dagen efter. Grunden til at jeg lavede det om onsdagen var, at jeg skulle til brunch om torsdagen og dermed ikke ville have tid til at lave det hele. Brunch’en blev dog aflyst, men det var jo ikke til at vide. Jeg var dog alligevel glad for at jeg fik lavet det om onsdagen, for torsdag kunne jeg begynde at mærke sygdom i min krop……

Sådan et suppe projekt tager det meste af en dag, men det er helt klart al arbejdet værd. Det smager SÅ godt og kærestens mor var meget glad for at blive inviteret om til god, gammeldags mad.

Min melboller blev ikke helt perfekte, jeg tror at dejen var lidt for tynd. Det var ikke sådan at de splattede ud i suppen, men de var noget løse i konsistensen, når de kom ind i munden – de smagte dog udemærket. Den kolde ris med rosiner blev helt perfekt – og efter min ydmyge mening hører det jo altså bare med til suppe. Min mormor serverede det altid og når jeg skulle passes hos hende bestilte jeg altid hendes hjemmelavede suppe, kød-/melboller og ris – ligegyldig om det var sommer eller vinter…….

Vi fik suppen som forret – MEGET fyldig forret og spiste så kød og kartofler bagefter.

Oksekødssuppe: 4-6 pers.:
ca. 1 kg. oksetværreb
3 kraftben
porretoppe fra et bdt. porrer, godt skyllet
top fra knoldselleri, godt skyllet
2 gulerødder, skrællet og skåret i grove stykker
3 pastinakker, skrællet og skåret i grove stykker
1 stort løg, pillet og skåret i  grove stykker
2 spsk. groft salt
15 hele peberkorn

Desuden:
4 porrer – toppene bruges til suppen – godt renset og skåret i tynde ringe på skrå
½ knoldselleri, rengjort og skåret i små tern
3 gulerødder, skrællet og skåret i små tern
3 pastinakker, skrællet og skåret i små tern
vand
Kom oksetværreb, kraftben og alle grøntsagerne i en stor suppegryde. Hæld vand ved så det dækker og tilsæt salt og hele peberkorn. Bring det i kog, skru ned og lad det simre under låg i ca. 2½-3 timer, skum for urenheder undervejs.
Når suppen er færdig, fiskes oksetværreb’en op. Kraftbenene kan gives til nogen der har hund – ellers kasseres de – sammen med resten af grøntsagerne. Sigt suppen gennem et klæde, så alle urenheder sies fra, stil den tilbage på bluset og lad den koge i 10 minutters tid. Skum den nu for fedt eller stil den koldt til næste dag, så er et endnu nemmere at fjerne fedtet.
Når suppen skal serveres varmes den op, de fintskårne grøntsager kommes i og simrer med i ca. 10 minutter, til de er møre, men stadig sprøde. Smag suppen til og kom mel- og kødboller i. Når bollerne er kommet i, må suppen IKKE koge, de varmes igennem til de er varme.

Melboller:
75 g smør
2 dl vand
125 g mel
½ tsk. salt
2-3 æg
Bring smør og vand i kog, tilsæt melet på engang og pisk det godt igennem, mens det koger til det er helt glat – akkurat ligesom til vandbakkelser.
Tag gryden af varmen og lad det køle lidt, inden saltet piskes i, sammen med æggene (et ad gangen). Det er ikke sikkert at der skal bruges 3 æg, det kommer an på størrelsen, dejen skal være forholdsvis fast. Kom dejen i en bollesprøjte, den må ikke selv kunne løbe ud af hullet.
Sæt en gryde over med letsaltet vand og bring det i kog. Skru ned, til det er lige under kogepunktet og pres så dejen ud gennem bollesprøjten i passende størrelse, mens den skæres af med en kniv. Det kan godt tage lidt tid inden du finder teknikken, men når først du har den, går det hurtigt.
Jeg holder bollesprøjten ind mod mig selv og presser med kroppen, det synes jeg er lettest. Bollerne koges ad nogle omgange, da de kun må ligge i et lag og de skal “koges” i 3-4 minutter, til de føles faste og stiger op til overfladen. Tager du dem op for tidligt, splatter de helt ud! Kom dem i en skål med koldt vand, inden de tages op med en hulske og afdryppes i en sigte. Stil dem koldt til de skal bruges.
Når de kommer i suppen, må suppen IKKE koge, så kan bollerne gå i stykker. Varmes op i suppen, til de er gennemvarme.
TIP:
Hvis du ikke har en bollesprøjte, kan de formes med en teske, som dyppes i det næsten kogende vand mellem hver gang en melbolle formes.

Kødboller:
300 g hakket kalv og flæsk
1 lille løg, fintrevet
salt, friskkværnet peber
1 æg
3 spsk. mel
Rør farsen sammen, dæk den til og stil den på køl i ½ times tid. Sæt letsaltet vand over og bring det i kog, skru ned så det kun næsten koger og form farsen til små kødboller. Når bollerne kommer op til overfladen – og føles faste – er de nok. Tages op med en hulske.
Varmes med i suppen inden servering, til de er gennemvarme.

Ris med rosiner:
2 dl grødris
ca. 1 liter vand
2 håndfulde rosiner
lidt salt
et nip sukker
Kom vand og grødris i en gryde og bring det i kog. Skru ned og lad det simre ved lav varme i ca. 1 times tid, til det er en tyk grød – som risengrød. Tjek det undervejs mens det koger, så det ikke koger tør og brænder på. I de sidste ca. 5 minutter, tilsættes rosinerne. Når risene er nok og vandet kogt væk, tages gryden af varmen og der tilsættes lidt salt og et nip sukker. Kom risen i en skål, hvor det presses godt sammen – eller i portionsskåle, hvis det foretrækkes. Stil det koldt til næste dag. Serveres koldt til den varme suppe.

Oksekød med sur-/sød peberrodssauce:
oksetværreb som der blev kogt suppe på
lidt af suppen, både til opvarmning af kød og til saucen
en sjat eddike
sukker
salt, friskkværnet peber
frisk, fintrevet peberrod efter smag
smør
mel
Smelt noget smør i en gryde og pisk melet i, til du har en smørbolle. Tilsæt suppe lidt ad gangen, mens der piskes, lad det koge op mellem hver gang. Når du næsten har den rigtige tykkelse, så tilsæt en sjat eddike og smag så saucen til med sukker, salt og friskkværnet peber. Saucen skal endelig ikke være for sur, men have en sur/sød smag, hvor du lige aner de syrlige undertoner fra eddiken. Kog saucen igennem, så al melsmagen koges ud og smag den til. Tilsæt peberrod efter smag.
Varm kødet og i lidt suppe, til den er gennemvarm. Skær i skiver og server sammen med sur/sød saucen, kogte kartofler og en form for grøntsager.

Det lader til at bloggen nu kører igen uden fejl og uden at det tager alt for lang tid for den at loade. Hvis nogen stadig har problemer så lad mig det endelig vide…..

Jeg har skrantet noget i de sidste dage, halsen gør ondt og jeg er forkølet. I går sov jeg stort set hele dagen og jeg har også fået sovet noget i dag! Jeg har jo bare slet ikke tid til at være syg. På onsdag skal jeg jo på min store Københavner-tur, hvor jeg skal til fotooptagelse sammen med Louisa Lorang og Lone Kjær og jeg glæder mig så meget, så jeg tror jeg vil have svær ved at sove dagen inden jeg skal afsted. Jeg skal allerede med toget kl. 07.00, så hvis nogen ser en i toget mod Sjælland der går i søvne, så er det bare mig! *S* Jeg har fået stille kupé, så jeg håber at kunne sove lidt på vejen derover, jeg ved at jeg vil brug for alle mine kræfter (- og lidt til!!). Jeg skal direkte fra toget og ud til fotooptagelse. Efter fotooptagelserne regner jeg med at jeg har et par timer, hvor jeg helt sikkert skal tilbage til hotellet for at sove! Om aftenen skal jeg så spise på Spuntino, sammen med Louisa og Lone.
Torsdag skal jeg mødes med Sushistegen, hvor vi skal på raid i en køkkenbutik, inden vi skal spise sushi på 12. etage på Tivoli Hotel. Efter frokost og hygge, går turen igen mod Jylland – helt sikkert mange skønne oplevelser rigere…….

Bøger:
Jeg er startet på Paganinikontrakten af Lars Kepler og er helt fanget af den. Den første bog “Hypnotisøren” var jeg ikke særlig vild med, jeg synes at den var blevet hypet alt for meget i forhold til dens kvalitet. Faktisk kedede jeg mig uendelig flere steder og havde nær ikke fået læst den færdig – den blev dog bedre hen mod slutningen. Men “Paganinikontrakten” fanger fra første side og holder grebet. Jeg er ca. halvvejs og er rigtig godt tilfreds…..

Print Friendly
Tilbage

14 kommentarer


 1. Jan 29, 2011
  5:15 pm

  Piskeriset

  Du har lige opklaret et årelangt mysterie for mig, for jeg anede ikke, hvordan en bollesprøjte så ud! Jeg kan faktisk huske, at jeg undrede mig over ordet, da jeg var barn, for jeg syntes godt nok, det lød underligt! 😀

  Jeg tror faktisk aldrig, jeg har fået oksekødssuppe før, men det lyder, som om det er værd at prøve. Jeg synes dog allerbedst om oksetværreb med peberrodssauce – det lyder vel nok godt 🙂


 2. Jan 29, 2011
  5:30 pm

  Peggy

  This sounds like a delicious dinner! Well done!


 3. Jan 29, 2011
  5:34 pm

  LaTascha

  Det ser rigtig godt ud – og det lyder jo som om det var en stor succes:-)

  Mange hilsner fra

  Anne.


 4. Jan 29, 2011
  5:40 pm

  Bianca

  Der er altså både fordele og "ulemper" ved at kigge forbi din blog.

  Man bliver total sulten og får lyst til at gå igang med at eksperimentere lige nu og her!

  Tak for en skøn blog!


 5. Jan 29, 2011
  5:44 pm

  SushiStegen

  Meget spændende indlæg… jeg var spændt på, hvad maden ville udvikle sig til- især fordi jeg heller ikke havde set en bollesprøjte før. Du må have det vildeste køkken og -ting.

  Godt at høre du er på benene igen. Jeg ligger stadig og har ondt af mig selv med toiletpapirstotter stoppet op i næseborerne…. Tja man kan ikke være lækker hele tiden 🙂


 6. Jan 29, 2011
  8:42 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Glad for at kunne være med til at opklare mysterier for dig 😉
  Det er min svigermors, men mon ikke jeg får lov til at arve den engang, jeg er vist den eneste der har en interesse i den….

  Hjemmelavet oksekødssuppe smager bare skønt, især når der er så mange grøntsager i (synes jeg).

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Jan 29, 2011
  8:42 pm

  Newyorkerbyheart

  Hi Peggy,

  thanks! It was really good 🙂

  My best,
  Birthe


 8. Jan 29, 2011
  8:43 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Det var en mega succes og jeg tror for min svigermor – som for os andre – var det en tur ned af memorylane 😀

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Jan 29, 2011
  8:43 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Bianca!

  Det er jeg da glad for at høre, at det inspirerer dig til at eksperimentere – det smagte i hvert fald rigtig godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Jan 29, 2011
  8:45 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Sushistegen!

  Det er faktisk min svigermors bollesprøjte, jeg har et helt almindelig køkken og helt almindelig udstyr (tror jeg), der er rigtig meget jeg ikke har 🙂

  Kan du så se at blive rask, vi har jo en sushi-aftale – og skal på "raid" i køkkenbutikken….

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Jan 30, 2011
  3:06 pm

  Femina

  Det er første gang jeg læser med her og sikke da et spændende indlæg. Lækre billeder og en meget udførlig opskrift som jeg fik lyst til at afprøve.


 12. Jan 30, 2011
  3:15 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mette!

  Velkommen herinde og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Jeg håber, at du vil afprøve en masse herinde fra – og at du vil kunne lide det…..

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Jan 31, 2011
  1:22 pm

  Anette

  Den tallerken suppe ser bare rigtig god ud.
  Jeg er meget imponeret over, at du også selv lavede melbollerne. Min far fortæller af og til om, da han som barn så min farmor lave melboller med bollesprøjten under armen. Det gjorde et stort indtryk på ham.


 14. Jan 31, 2011
  3:57 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anette!

  Det smagte super godt og er helt sikkert noget jeg vil bruge en dag på igen 🙂

  Der er altså noget magisk over hjemmelavede melboller – selvom mine ikke blev så gode denne gang – de smager bare bedre og så er de faktisk ret hyggelige at lave….

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!