Newyorkerbyheart

Rodfugtbiks og råkost (Aarstiderne) + agurkesalat (fra bogen “Almanak” af Claus Meyer)……

 Eddikelagen til agurkesalaten……

 Agurkerne snittes og saltes…….

 ………efter de har lagt lidt, skal væden vrides fra og så kommes de i en skål og eddikelagen hældes over……

Klar til servering, efter at have stået nogle timer i køleskab…….

 Knoldselleri, kartofler, pastinak og rødløg, sættes i ovnen……..

 Råkost med hvidkål, gulerødder, valnødder og soltørrede tranebær……..

 Medisterpølse fra den lokale slagter……

 Stegt og klar til servering……..

Aftenens tallerken…….

 Æbler vendes med rørsukker, kanel og rosiner…….

 Smuldredej af mel, havregryn, rørsukker, smør og smuttede mandler kommes over……

 Klar til servering……

Aftenens dessert…….

I dag har vi haft kærestens mor til aftensmad, hvilket som altid, var hyggeligt.
I går var vi nede for at aflevere servicen hos slagteren (fra nytårsaften), som vi havde betalt depositum for og nogle af de penge brugte vi på at købe medisterpølse.
Kæresten kan rigtig godt lide medisterpølse, jeg har et meget anstrengt forhold til det. Men efter at have hørt fra 2 forskellige at selvom de ikke bryder sig om medisterpølser, så kan de godt lide Slagter Knag‘s medister – ja, så måtte vi jo prøve den.
Det er faktisk en rigtig fin butik de har fået stablet på benene og så kan der også købes masser af lækre specialiteter fra bl. a. Claus Meyer og chokolade fra Konnerup. Alt i alt en god oplevelse, lige bortset fra betjeningen, som ikke var særlig venlig eller imødekommende. Det skal siges at det ikke var slagteren selv det betjente os, men den dame og hun var bestemt ikke særlig villig til at svare på spørgsmål. Måske hun bare var træt efter en lang dag, jeg ved det ikke, men en lidt træls fornemmelse…..
Anyway, vi fik købt medister og den smagte såmænd fint nok, men jeg må nok bare erkende, at jeg aldrig bliver vild med medisterpølse.

I Aarstidernes madplans mail, var der en opskrift på medister med rodfrugtbiks, råkost og agurkesalat, det var helt perfekt for jeg havde på forhånd bestemt, at tilbehøret til medisteren ikke skulle være brun sovs, kartofler og rødkål.
Opskriften på agurkesalaten tog jeg fra Claus Meyer’s “Almanak“, Forlaget Lindhardt & Ringhof. Det er bare en helt klassisk opskrift på agurkesalat, men jeg synes at den er rigtig god. Der skulle have været dildfrø i, men det havde jeg desværre ikke, kunne ellers godt forestille mig at det ville smage godt – det må blive næste gang. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den……..

Klassisk agurkesalat (fra bogen “Almanak” af Claus Meyer, Forlaget Lindhardt & Ringhof), 4 pers.:
1½ agurk
1½ dl lagereddike
1½ dl vand
1½ dl rørsukker
3 laurbærblade
8 hele peberkorn
1½ tsk. groft salt
Kom eddike, vand, rørsukker, laurbærblade og peberkorn i en gryde og bring det i kog, tag af varmen og lad lagen køle helt af.
Riv agurkerne på et ostehøvl, et mandolinjern eller køkkenmaskine – jeg brugte SliceSy‘en til min Bamix – og snittede dem ikke supertynde. Jeg kan godt lide at der er lidt at bide i. Kom agurkerne i en sigte og drys med 1½ tsk. groft salt, rør rundt. Lad agurkerne stå i ½ times tid, så noget af væden bliver trukket ud af dem. Vrid dem fri for det meste væde og kom dem i en beholder. Hæld den kolde eddikelage over og sæt i køleskabet i et par timer, så det kan trække.

I Aarstidernes opskrift på rodfrugtbiks, laves det på panden, men jeg valgte at stege det i ovnen i stedet for. Det smagte rigtig dejligt – kartofler, knoldselleri, pastinak og rødløg = skøn kombination!
I råkostsalaten tilføjede jeg lidt soltørrede tranebær og nogle hakkede valnødder. Jeg brugte også flydende honning i dressingen i stedet for sukker.
Jeg skriver opskrifterne som jeg lavede dem………

Rodfrugtbiks, 3-4 pers.:
1 pose pastinakker, skrællet og skåret i mundrette stykker
½ knoldselleri, skrællet og skåret i mundrette stykker
ca. 6 kartofler, skåret i mundrette stykker
salt, friskkværnet peber
blade fra 4 stilke rosmarin, finthakket
2 rødløg, skåret i både
lidt olivenolie
Vend rodfrugter og løg sammen i et ovnfast. Drys med salt, friskkværnet peber og rosmarin. Dryp med olivenolie og vend det hele godt rundt. Sæt i en 200 grader varm ovn (varmluft) i ca. 30-40 minutter, til de er gyldne og møre, vend rundt i dem af og til.

Råkost, 4 pers.:
½ lille hvidkål, fintnittet
4 gulerødder, revet
1 håndfuld soltørrede tranebær
1 lille håndfuld valnødder, hakket
ca. ½ dl olivenolie
saft fra ½ økologisk citron
2 tsk. flydende honning
salt, friskkværnet peber
Snit hvidkålen på et mandolinjern eller på din køkkenmaskine, jeg brugte igen SliceSy‘en til min Bamix og riv gulerødderne. Bland de to slags i en skål sammen med soltørrede tranebær.
Pisk eller ryst olivenolie, citronsaft, honning, salt og friskkværnet peber sammen – smag dressingen til. Hæld den over råkosten og vend godt rundt. Lad det stå og trække på køkkenbordet i ½ times tid, smag til og vend valnødderne i, lige inden servering.

Som dessert valgte jeg at lave min nemme æblekage, fordi det er så længe siden vi sidst har fået den. Vi havde nogle æbler der skulle bruges, så det var meget nærliggende. Den SÅ god og så kan den forberedes, hvilket jeg elsker. Jeg lavede den færdig i eftermiddags, med smuldredej og det hele og så var den klar til at sætte i ovnen da rodfrugterne var taget ud.
I dag vendte jeg æblerne med lidt citronsaft, inden de blev vendt med rørsukker, rosiner og kanel. Jeg kom også ca. 1 håndfuld havregryn i smuldredejen, det smagte rigtig dejligt. Næste gang, tror jeg at jeg vil prøve at lægge rosinerne i lidt mørk rom, inden de vendes med æblerne. Vi fik vaniljeis til, men den kan også fint serveres med creme fraiche, evt. rørt med lidt vanilje.

Print Friendly
Tilbage

10 kommentarer


 1. Jan 5, 2011
  12:54 am

  Peggy

  Sounds like you had a great dinner! I'm sure the boyfriend and his mother loved it!


 2. Jan 5, 2011
  11:47 am

  Newyorkerbyheart

  Hi Peggy,

  it was a very nice dinner and they sure looked like they loved it 🙂

  My best,
  Birthe


 3. Jan 5, 2011
  1:19 pm

  Charlotte den 2.

  Hej Birthe.
  Den menu ser fantastisk ud, tilbehøret samt salaten. Medister er heller ikke noget jeg ynder. Bare navnet (med ister, som jo direkte oversat betyder, med fedt) man ved aldrig hvad der er blandet i farsen.
  Jeg kan også blive lidt muggen, hvis ikke jeg føler jeg får den gode service som jeg har krav på – men tænker dog altid bagefter – hvordan var min egen attitude, har hun haft en vanskelig kunde før mig, eller har hun fået en ordentlig vejledning af sin chef? Jeg har selv været selvstændig forretningsdrivende i nogle år, så jeg kender en del til service, eller mangel på samme:-)
  Jeg forstår godt du glæder dig til københavnerturen, det lyder rigtig spændende.
  Mange hilsner
  Charlotte den 2.


 4. Jan 5, 2011
  1:23 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte!

  Sådan har jeg det også med medister, jeg lærer bare aldrig at sætte pris på det…

  Du har helt ret mht. til din kommentar om service, men det er bare sådan lidt en flad fornemmelse at stå der og stille spørgsmål til en som er vrangvillig og tydeligvis ikke har den fjerneste lyst til at svare – men igen, det kan være hun bare var træt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Jan 5, 2011
  7:20 pm

  Piskeriset

  Der fik du lige puffet til min 'det-er-for-længe-siden-jeg-har-fået-agurkesalat'-knap 😉

  Elsker agurkesalat! Hvor sød/syrlig er denne variant?


 6. Jan 5, 2011
  9:03 pm

  Anne

  Rodfrugter til stegt kød som f.eks. medister synes jeg altid er godt. Medister er heller ikke noget vi spiser meget af hos os. Det er sikkert også stor forskel på, hvor man køber den. Bortset fra det skal ens kæreste jo også forkæles en gang imellem med det han eller hun kan lide 🙂


 7. Jan 5, 2011
  10:04 pm

  Hanne Bro Jensen

  Nøj, jeg får en veninde til middag i morgen aften, og først ville jeg lave dine lava ckokoladekager til dessert, men nu bliver jeg da næsten nødt til at lave æblekage. Ihh, det er svært at vælge 🙂


 8. Jan 5, 2011
  10:09 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Ja, rodfrugter er i det hele taget skønne, synes jeg. Jeg er især helt vild med pastinakker og knoldselleri 🙂

  Nu har han plaget i over 6 år tror jeg, om at få medister, så jeg synes at det var på tide at jeg gav mig 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Jan 5, 2011
  10:10 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Hanne!

  Jeg synes at det er 2 helt forskellige ting og jeg ville nok også have svært ved imellem dem – men her i vintertiden er varm æblekage jo rigtig godt – og med en kugle (eller 2) god vaniljeis til, ja, så er det altså ret godt 🙂

  Håber, at du vil fortælle hvad du endte med at lave….

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Jan 5, 2011
  10:13 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg er helt vild med hjemmelavet agurkesalat og det er jo så nemt. Jeg synes denne er ok syrlig, men den kan jo justeres lidt i forhold mellem vand, eddike og sukker – det gør jeg. Jeg kan ikke lave 2 agurkesalat i træk, der smager ens 🙂

  Denne gang skar jeg agurkene lidt tykkere end jeg plejer og det var en succes, de biholder lidt af deres sprødhed, som jeg godt kan lide, men det kan jo gøres som du har lyst til….

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!