Newyorkerbyheart

Cowboy chili (Mad & Venner, februar 2011)…..

 Okseklump, skåret i tern…….

 Gulerod, hvidløg, bladselleri og løg……

 Cayennepeber, stødt koriander, chipotlepulver (fra min Mama), spidskommen og oregano……

Kødet brunes ad et par gange……

 ……grøntsagerne kommes ved……

 ….og derefter tomatpure, kaffe, krydderier, vand og øl……

 Til sidst kommes bønner og chokolade i……

Server med creme fraiche og tortillachips…….

I dag er første dag jeg er sådan – forholdsvis – normal, efter min Københavnertur. Jeg er dog stadig umenneskelig træt, men det er jo en del af “charmen” ved at have fibromyalgi.
Jeg havde aftalt at mødes med Clotilde, som har været syg i rigtig mange dage, så vi har ikke kunnet se hinanden. Vi aftalte at tage til Trapholt, fordi jeg aldrig har været der og Clotilde ville også gerne se det. Jeg troede faktisk at det var nu der var Margit Brandt udstilling, men det er så først fra den 10. februar, lidt øv men så må vi jo bare komme igen. Anyway, der kommer et indlæg om vores oplevelser senere……

Menuen i dag stod på en lækker omgang chili – Cowboy chili – fra det seneste nummer af Mad & Venner. Uhm, sådan en gang stærk chili er altså SÅ godt på en kold og blæsende dag – dog har det ikke været blæsende i forhold til hvad det var i nat! På et tidspunkt troede jeg at hele huset ville lette, men det holdt – heldigvis – jordforbindelsen *S*
Vi har jo tagpap på – eller hvad det hedder sådan noget – så jeg var ikke bange for at tagsten skulle ryge af, men det var godt nok med at holde på hat og briller. Faktisk synes jeg at det var på tærsklen til uhyggeligt!! Jeg er ikke bange i tordenvejr – men i går aftes/nat – synes jeg ikke at det var sjovt……

Tilbage til chilien. Jeg tilsatte lidt øl og en espresso til retten, men ellers fulgte jeg opskriften. God og lækker ret, men masser af smag. Styrken bestemmer du selv, hvis du vil have det knapt så stærkt, så skær ned på cayennepeberet og chipotlepulver kan også undværes. Hvis ikke du kan få chipotlepulver (hvilet er svært), så brug lidt røget paprika.
Jeg købte en hel okseklump, som jeg skar i tern, men du kan selvfølgelige også købe det allerede udskåret.
Jeg kunne ikke finde pintobønner, så jeg brugte bare kidneybønner i chilisauce (du kan selvfølgelig også bruge almindelige kidneybønner).

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………

Cowboy chili (fra “Mad & Venner“, februar 2011), 4 pers.:
1 dåse kidneybønner i chilisauce
800 g okseklump, skåret i tern
1 stor løg, hakket
4 fed hvidløg, knust og finthakket
2 stilke bladselleri, skåret i små tern
1 stor gulerod, revet
1 espresso, eller bare ½ dl stærk kaffe
1 dl øl
15 g god, mørk chokolade (mindst 75%)
2 spsk. koncentreret tomatpure
½ tsk. chipotlepulver (jeg får det fra min Mama)
2½ tsk. spidskommen
2 tsk. stødt koriander
½ tsk. cayennepeber
1 spsk. tørret oregano
avocadoolie til stegning
salt, friskkværnet peber

Desuden:
creme fraiche
tortillachips
evt. tabasco
Varm olie op i en gryde og brun kødet ad et par gange. Kom kødet tilbage i gryden og tilsæt grøntsagerne, som steges med, uden at de tager farve. Tilsæt så tomatpure og krydderier, rør godt rundt og lad det stege i et par minutter, rør tit. Hæld vand, øl og kaffe ved, skru ned for varmen og lad det simre i 1½ times tid. Tilsæt så bønner med chilisaucen og chokoladen. Lad chokoladen smelte og smag så retten til. Server med creme fraiche og tortillachips.

I morgen skal jeg spise på “Bedre Byggeskik” sammen med Anne. Vi skal have styr på de sidste detaljer til Madbloggertræffet og ikke mindst nyde noget lækkert mad.
Madbloggertræffet nærmer sig med stormskridt og jeg kan slet ikke forstå at der er lige rundt om hjørnet. Det er så længe siden vi gik i gang med planlægningen af det og nu sker der snart, det er helt uvirkeligt.
Sponsorgaverne er begyndt at vælte ind af døren og jeg er begyndt at overveje, hvor jeg dog skal gøre ved alt det, der skal I Jeres goodiebags. Jeg håber at I er begyndt at træne, for I for brug for det, for at kunne bære de tunge poser hjem *S*

Allersidst vil jeg lige gå lidt tiggergang – igen, igen! Jeg beder Jer om at gå ind og stemme på mine forslag til Olivados opskriftskonkurrence – at I vil få venner og bekendte til at stemme. Jeg kan vinde kr. 15.000 og DU kan finde kr. 11.000 til en middag sammen med dine venner, hvis du er den der får flest til venner/bekendte til at stemme.
Stem HER – det vil gøre mig virkelig GLAD – og til alle Jer der allerede har stemt: TAK!

Print Friendly
Tilbage

14 kommentarer


 1. Feb 9, 2011
  8:00 am

  MissMuffin

  Uh, det lyder altså godt med den goodie-bag:)
  Det er godt nok snart der er madbloggertræf, kan kun sige at jeg er meget spændt på det hele.
  Os piger her fra Aalborg/Nørresundby har faktisk før-bloggertræf-middag hjemme hos mig om et par uger, så vi lige kan planlægge transport og se hinaden inden vi bevæger os afsted sammen d. 12:)


 2. Feb 9, 2011
  10:05 am

  En glad blogger

  Mumsfilibaba – og hold på hat og briller – hvor ser det bare forrygende ud!!
  Nu hjælper det måske heller ikke, at jeg er hundesulten – men stadig…. MMhmmmm, ville gerne lige ha' været forbi til chili og nachos.
  Elsker også at servere det med ris og peanuts på toppen… guf!


 3. Feb 9, 2011
  11:00 am

  Newyorkerbyheart

  Hej MissMuffin!

  Jeg håber i hvert fald at I bliver glad for den, vi har gjort vores allerbedste 😉

  Hvor hyggeligt at I samles inden, hav' en god aften….

  Mange hilsner
  Birthe


 4. Feb 9, 2011
  11:01 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Du skulle ha' været SÅ velkommen, det ville da kun have været hyggeligt 😀

  Peanuts har jeg aldrig prøvet med, men det skal jeg da prøve – tak for tippet.
  Jeg kogte faktisk ris til, fordi kæresten vil så gerne have det – personligt spiser jeg det helst uden….

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Feb 9, 2011
  2:09 pm

  Jerzy

  Hej Birthe
  Hvis man nu starter dagen med min cowboyder morgenmad, spiser din cowboyder chili con carne, ja, så kan man slutte dagen med en flaske whiskey og et – det siger vi her på Djævleøen, altså intet køn – krus stærk kaffe. Zinkkrus naturligvis.
  Jeg må prøve den opskrift. Det med chockolade kilder vores vante forestillinger om hvad der hører sammen. Som hvidløgsis C=:-)

  /Jerzy


 6. Feb 9, 2011
  5:13 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Jerzy!

  Dejligt at se dig herinde igen 🙂

  Hvidløgsis?????!? seriøst?? NÅ, men den cowboyder-morgenmad skal helt klart laves, det ser super lækkert ud….

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Feb 9, 2011
  6:03 pm

  Camilla

  Hej Birthe,

  ih – hvor ser det lækker ud! Jeg bliver altså snart nødt til at overbevise husbonden om at vi skal have en omgang chili – det eneste problem er at jeg ikke er så god til stærk mad, og husbonden kan ikke lide bønner – lol!

  Ligesom Miss Muffin glæder jeg mig også vildt til madbloggertræf – og er glad for at jeg har scoret med kørelejlighed med hende og de andre – det lyder ikke som om goodie-bag, graviditet og tog er en god kombi :o)

  knus
  Camilla


 8. Feb 9, 2011
  6:58 pm

  Piskeriset

  Uhm! Lige hvad jeg har lyst til! Jeg må dog vente til i morgen, hvor jeg har planer, der minder lidt om dette 🙂

  Jeg glæder mig til blogtræffet – det er så fedt, at I har brugt tid og energi på at arrangere det, og jeg er sikker på, at det nok skal blive godt 🙂


 9. Feb 9, 2011
  11:27 pm

  Tante Sød..og den sure øko-citron...

  Hej Birthe – den ser sørme god ud din chili – har du prøvet at toppe den med finthakket rødløg og et stor dusk frisk koriander? Det synes jeg bare giver det det ultimative skridt ud over stepperne:-)
  Ihh, hvor lyder det madbloggertræf dog spændende og hyggeligt. Men jeg var helt ny i den her verden da jeg så det første gang, så der turde jeg ikke melde mig til, og det har jeg da lidt fortrudt. Håber meget, der bliver en mulighed for at komme med næste år, så jeg også kan møde nogle af jer in real life.
  Godnathilsner fra Marianne


 10. Feb 10, 2011
  12:28 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Camilla!

  Kan i hvert fald anbefale sådan en omgang chili 🙂 Styrken kan du jo heldigvis selv regulere og du kan bare nøjes med lidt bønner, så må han fiske dem fra 😉

  Jeg glæder mig rigtig meget til at møde dig – og alle de andre….

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Feb 10, 2011
  12:29 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Spændt på at se hvad du har fundet på 🙂

  Jeg håber i hvert fald at det bliver godt, vi har gjort alt hvad der står i vores magt, for at det skal blive godt….

  Mange hilsner
  Birthe


 12. Feb 10, 2011
  12:31 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Det kan være en virkelig udfordring at skaffe koriander herovre i det mørke Jylland – i hvert fald her hvor jeg bor. Det er ikke bare sådan noget man lige kan gå ned og købe….

  Rødløg har jeg aldrig prøvet med, det må jeg huske næste gang, tak for tippet 🙂

  Det er rigtig ærgeligt at du ikke meldte dig til, det ville have været super skønt at møde dig. Men det kan være vi ses til det store madbloggersymposium i Kbh. til september. Jeg ved ikke om dette bliver en tilbagevendende begivenhed…..

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Feb 10, 2011
  8:35 pm

  SushiStegen

  Jeg glæder mig også ret meget til blogger-træffet, og jeg værdsætter at I bruger så mange kræfter på det. Det bliver så sjovt.

  Jeg ville jo ind og stemme på et af dine andre indlæg, men nu opdager jeg at man kun kan stemme på een af dine opskrifter 🙁
  Og der er en lille fejl på Olvidos hjemmeside over top 5, hvor dit indlæg om kyllingesalaten linker til is-indlægget.


 14. Feb 10, 2011
  9:06 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Sushisteg!

  Dejligt at du bestemte dig for at komme med 😀

  Ja, de Olivado mennesker har ikke helt styr på det, men jeg kan jo kun håbe at folk alligevel vil stemme på mig….

  KH
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!