Newyorkerbyheart

Falafler med LÆKRE pitabrød (Tyler Florence)…….

 Ingredienserne til pitabrødene, kommes i brødmaskinen……

 Klar til hævning……

 Klar til at komme i ovnen…….

 Luftige og lækre…..

Hummus……

 Kikærter, spidskommen, bagepulver, løg, hvidløg, stødt koriander, persille og frisk koriander…….

 Den færdige falafel-masse…….

 Stegte og lagt til afdrypning……

 Er de ikke fine??…..

 Bladselleri, oliven salat, tomater, agurk, feta og snackpeber……..

 Hvidløgsdressing……

 Klar til at gå til bords……

Aftenens tallerken……..

Jeg har haft gang i den helt store bagedag i dag, det er blevet til pitabrød, en lækker æbletærte og så har jeg lavet dej til Rikke Grybergs lækre grovboller, som så skal bages i morgen.
Desuden stod dagens projekt på at lave falafler, noget jeg længe gerne ville lave, men ikke har fået taget mig sammen til at gøre – i dag skulle det være!
Det er jo super nemt, bare du husker at kikærterne skal i blød natten over, så er du klar til at gå i gang. Jeg har kigget en del opskrifter igennem og da jeg kunne se at nogen havde problemer med at de smuldrede, bestemte jeg mig for at lave massen i god tid, så det kunne stå på køl til de skulle steges. Det blev rigtig godt og jeg havde ingen problemer med at de smuldrede. De holdt faconen og blev sprøde og lækre.
Jeg kom frisk koriander i, fordi det for en gangs skyld lykkedes mig at skaffe det. Kæresten brød sig ikke så meget om det, så i fremtiden, tror jeg at jeg udelader det.

Pitabrødene kan virkelig anbefales. De bliver meget luftige og lækre. Den opskrift jeg fulgte foreslog at de blev lavet i brødmaskine – eller at dejen blev lavet i brødmaskine – og det passede mig rigtig godt, for så var jeg fri for at ælte. Det gode ved brødmaskinen er jo også, at det står og hæver ved en perfekt temperatur, for det sørger maskinen for.
Har du ikke en brød maskine, er jeg dog sikker på at du bare kan ælte ingredienserne godt sammen og så stille det til hævning i en times tid et lunt sted, hvor der ikke trækker.
Jeg kom lidt fuldkornsdurum i, i stedet for kun at bruge hvedemel, men det kan du jo gøre som du har lyst til. Der kan selvfølgelig bruges lige den meltype du har i huset…..

Begge opskrifter er fra Tyler Florence, som jeg synes er en fantastisk kok – og jeg har hans bøger på min ønskeliste.

Peppy’s pita brød (Tyler Florence for Food Network), 10 stk.:
2 3/4 dl håndvarmt vand
4 dl hvedemel
2 dl fuldkornsdurum
1 tsk. groft salt
1 spsk. rapsolie
1½ tsk. sukker
1½ tsk. tørgær
Kom alle ingredienserne i holderen i brødmaskinen. Vælg dej-programmet og lad maskinen klare resten, indtil den bipper og dejen er færdighævet.
Har du ikke en brødmaskine, så kan dejen ganske givet æltes i hånden – æltes godt – og stilles til hævning en god times tid et lunt sted, hvor det ikke trækker.
Drys lidt mel på køkkenbordet og kom dejen ud på bordet. Tril dejen til en pølse og del den i 10 stykker. Tril hver stykke dej til en glat kugle og rul dem ud med en kagerulle til runde dejcirkler ca. 6-7 cm, i diameter.
Drys lidt mel på et bageplade eller køkkenbord og læg dejpladerne der. Dæk dem til med et fugtigt viskestykke. Lad dem hæve i 45 minutter.
Varm ovnen op til 260 grader (varmluft). Læg bagepapir på ovnens bagerist og læg så 3-4 pitabrød på. Sæt i ovnen, i midten, og bag dem i 4-5 minutter til de hæver op og begynder at tage farve. Hæld dem ud på køkkenbordet og dæk dem til med et fugtigt viskestykke, så de bliver bløde og afkølede. Server dem med det samme eller opbevar dem i en frysepose, hvor de kan holde sig i flere dage. De kan også fryses.

Falafler (Tyler Florence for Food Network), ca. 12-16 stk.:
4 dl tørrede kikærter, godt skyllede
1 tsk. bagepulver
1 lille løg i grove stykker
6 fed hvidløg, knust let med en kniv
2 tsk. stødt spidskommen
1 tsk. stødt koriander
1/4 tsk. tørrede chiliflager, knuste
1 håndfuld persille, plukket
2 spsk. frisk koriander
Maldon salt, friskkværnet peber
rapsolie til fritering
Skyl de tørrede kikærter godt og gå dem efter. Kom dem i en skål og hæld vand over, så det står ca. 4 cm. over kikærterne. Lad dem stå i 12-24 timer. Hæld vandet fra og skyld dem godt igen.
Kom kikærterne i en foodprocessor og tryk på “pulse” knappen, til kikærter er groft hakkede – det skal ikke være en glat masse – der skal bare ikke være nogen hele kikærter tilbage. Tilsæt resten af ingredienserne og kør nu, til massen bliver helt findelt. Skrab ned fra siderne af og til, så det hele kommer med og smag blandingen til med salt og friskkværnet peber. Stil det i køleskab til det skal bruges, gerne mindst et par timer.
Kom olie op i en gryde eller en dyb pande, så det står ca. 2-3 cm. op ad kanten og varm det op, til det er godt varmt. Stik enden af en tændstik (ikke svovlenden!) ned i, hvis det syder omkring den, så er den tilpas.
Tag lidt af kikærtemassen og tryk det sammen. Form enten til kugler eller lav dem lidt flade i det (jeg gjorde det sidste). Kom dem forsigtigt ned i den varme olie, hold øje med at de ikke hænger fast i bunden. Steg 4-5 ad gangen. Vend dem, så de bliver brune over det hele. Tag dem op med en hulske og læg dem på køkkenrulle så de kan dryppe af. Server dem varme.

Hvidløgsdressing:
2½ dl creme fraiche 9%
1 fed hvidløg, presset
salt, friskkværnet peber
Det hele blandes sammen og trækker, til resten er klar til servering.

Jeg lavede et fad med forskellige grøntsager (agurk, San Marzano tomater, bladselleri, salat og snackpeber), desuden fik vi også oliven og feta til – og så selvfølgelig hummus, hvidløgsdressing og de lækre pitabrød.

I dag kom der “kun” 4 store kasser med varer til de goodiebags, som alle deltager får til madbloggertræffet den 12. marts. Jeg kan godt fortælle Jer, at det er spændende ting der står inde på mit værelse efterhånden!! Weekenden skal bruges til at få omrokeret lidt inde på mit værelse, så der er plads til mere.

Håber, at I alle får en rigtig god weekend!!

Print Friendly
Tilbage

22 kommentarer


 1. Feb 18, 2011
  10:29 pm

  Elsk med Mad

  Så fik du endelig smagt falafel. Håber du ku li' det:) Jeg må ærlig indrømme at opskriften er rigtig god og nok den eneste opskrift jeg har stødt på som minder om rigtig libanesisk falafel allermest.

  Mvh
  Mariam


 2. Feb 18, 2011
  10:39 pm

  Kristine L. Hansen (CookieCrumble)

  Hold nu OP, hvor ser det altså lækkert ud! Pyyh altså. Jeg har endnu heller ikke prøvet mig ud i falafel. Jeg er kun nået til humus delen, men men men, mon ikke det kommer en dag 😉

  Jeg håber det, for gud hvor ser det lækkert ud.

  Uhhm – God fredag aften 🙂


 3. Feb 18, 2011
  10:49 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Miriam!

  Hvor dejligt at se dig herinde 🙂

  Ja, jeg synes de var super lækre og helt vildt nemme at lave. Jeg ved ikke hvad jeg havde forestillet mig, men ikke at de er så nemme at lave….

  Mange hilsner
  Birthe


 4. Feb 18, 2011
  10:51 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kristine!

  Tak 🙂 Det blev rigtig godt – og jeg synes du bare skal kaste dig ud i det, det er super nemt….

  God weekend til dig.

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Feb 18, 2011
  11:37 pm

  Tante Sød..og den sure øko-citron...

  Hej Birthe
  Det ser vel nok sundt og tjekket ud! Jeg har også længe overvejet at lave sådan noget, da jeg har både kikærter og den slags på lager og aldri får det brugt fordi jeg ikke rigtigt tror jeg kan li' det … men nu føler jeg mig inspireret, så mon ikke snart jeg tager mig sammen.
  Og pitabrødene skal jeg også prøve selv om jeg ikke har en bagemaskine…

  Rigtig god weekend til dig
  Marianne


 6. Feb 19, 2011
  9:11 am

  Piskeriset

  God tallerken med masser af lækre ting på! Det kan da være, jeg skal prøve at lave pitabrød igen – det lyder som en opskrift, der er til at gå til 🙂

  Rigtig god weekend!


 7. Feb 19, 2011
  12:06 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Jeg synes i hvert fald det var lækkert 🙂 Laver du aldrig hummus?? Jeg vil helst spise hummus til alt, men har indset at det ikke går…..

  Jeg er sikker på at de sagtens kan laves uden bagemaskine.

  Mange hilsner
  Birthe


 8. Feb 19, 2011
  12:07 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Super nem opskrift og pitabrødene blev super lækre 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Feb 19, 2011
  12:15 pm

  SushiStegen

  Hvor ser det lækkert ud, jeg må lige skrive din opskrift på pitabrød bag øret. Den lyder ret godt, og jeg har aldrig selv bagt pitabrød.
  God weekend, SS


 10. Feb 19, 2011
  12:19 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Sushisteg!

  Det smagte bare så godt – og de er virkelig lækre de pitabrød. Men pas på når du luner dem igen, hvis de får for meget, blive de HÅRDE!! Meget hårde, jeg taler af erfaring 😀

  God weekend til dig også….

  KH
  Birthe


 11. Feb 19, 2011
  12:24 pm

  SushiStegen

  Så må de jo blive omdøbt til kiks eller chips 😉
  – med masser af dip til…


 12. Feb 19, 2011
  12:34 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej igen, Sushisteg!

  God ide der 😀

  KH
  Birthe


 13. Feb 19, 2011
  4:14 pm

  Asli

  Igen bliver du min livline, Birthe! Jeg har fået nogle kikærter i min kasse fra Årstiderne og havde tænkt mig at prøve at lave Hummus eller falafter. Og vupti: En opskrift fra dig. Så god timing 🙂


 14. Feb 19, 2011
  5:47 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Asli!

  Tak, hvor er du sød 🙂 Jeg kan anbefale både hummus og falafler – hummus vinder dog i min verden, jeg ELSKER hummus…..

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Feb 20, 2011
  11:31 am

  En glad blogger

  Hvor ser det bare godt ud, Birthe! Er vild med falafel – og ved nu, efter jeg lavede dem sidst, at kikærterne ikke skal koges først 😉
  Tak for inspirationen, – nu ved jeg hvad der skal på madplanen!!
  Knus og god søndag.


 16. Feb 20, 2011
  11:41 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Tak og jeg er også selv glad og stolt af resultatet. Jeg havde læse forskellige "skræk" historier om, at de kunne smuldre og alt muligt, men jeg havde ingen problemer overhovedet 😀

  God søndag til dig også.

  Kh
  birthe


 17. Feb 20, 2011
  2:08 pm

  LaTascha

  Nøj, hvor ser de gode ud, både falafler, som jeg aldrig har fået prøvet at lave selv, og så de der pitabrød – mums.
  Jeg må vist igang:-)

  Ha en rigtig dejlig søndag.

  Mange hilsner fra

  Anne.


 18. Feb 20, 2011
  7:09 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Det blev rigtig godt det hele og en dejlig hygge middag – som blev gentaget igen i går 😀

  Mange hilsner
  Birthe


 19. Feb 20, 2011
  8:38 pm

  Anne

  Det ser bare rigtig lækkert ud. Gad vide om jeg kan få min datter til at spise kikærter, hvis jeg bruger dem til falafler? Det må vist afprøves.


 20. Feb 20, 2011
  9:05 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Tak – og jeg synes da i hvert fald at du skal prøve 🙂 Kan hun ikke lide hummus??

  Mange hilsner
  Birthe


 21. Aug 16, 2012
  10:14 pm

  Michael

  Endnu engang rammer du plet med mine smagsløg 🙂 super lækre pitabrød og farlaflen ligeså, dog syntes vore søn på 7 de var for krydret, men dem på 1 og 3 elskede dem 🙂

  / Michael


  • Aug 17, 2012
   10:52 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Michael!

   Ej, hvor det glæder mig at det falder I jeres smag – eller næsten hele familiens smag 🙂 Tak fordi du deler det med mig.

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!