Newyorkerbyheart

Fastelavnsboller – igen………

 Den lækre dej til fastelavnsbollerne……

 Når den er hævet, rulles den ud, skæres ud i firkanter, creme lægges på og så skal den foldes…….

 Hjørnerne samles……

 …..og lukkes så tæt som mulig…..

 Klar til endnu en omgang hævning……..

 Inden de kommes i ovnen, pensles de med æg og drysses med rørsukker…….

Bunden blev lige vel tyk, men ellers er de MEGET lækre……

Som jeg skrev i forrige indlæg, fik jeg også bagt fastelavnsboller i dag, det er jo altid en fornøjelse og i “sæson” om jeg så må sige.
Denne gang faldt jeg over en opskrift fra Undreland, som jeg bare måtte afprøve. Opskriften er IKKE for fedtforskrækkede, for der er ret meget smør i, men det gør dem også super lækre – og dejen er virkelig nem at arbejde med.
Jeg valgte at putte kardemomme i, i stedet for vanilje, men ellers fulgte jeg opskriften. Jeg brugte dog Anne’s “trick” med at komme rørsukker ovenpå, inden de blev bagt, fordi jeg ikke bryder mig om glasur på fastelavnsboller (eller på andre ting, i øvrigt).

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………

Fastelavnsboller, ca. 24 stk.:
250 g smør, smeltet
2½ dl skummetmælk
25 g gær
2 æg
2 spsk. rørsukker
1½ tsk. kardemomme
5-600 g mel

Creme:
4 æg
6 spsk. mel
6 spsk. rørsukker
6 dl skummetmælk
korn af 1 stang vanilje + den tomme skal

Starte med cremen. Kom alle ingredienserne i en gryde, pisk det godt sammen og bring det i kog ved middelvarme – og under konstant piskning. Når det er blevet til en tyk creme, hældes det i en skål og der lægges film helt tæt ned på cremen, så det lukker tæt, så dannes der ikke skind. Stilles til afkøling, i denne tid er det godt at stille det udenfor.
Smelt smørret, men det må endelig IKKE tage farve. Når det er næsten smeltet, tages det var varmen og slynges lidt rundt i gryden, så resten smelter. Hæld mælken ved og mærk på det, hvis det er håndvarmt er det helt tilpas, er det for varmt afkøles det lidt og er det for koldt, så varmes det lidt op. Det er vigtigt at væsken ikke er mere end håndvarm….
Smuldr gæren i en skål og hæld den håndvarme væske ved, rør gæren ud. Tilsæt æg, sukker og kardemomme – rør det sammen. Hæld melet i lidt ad gangen, når det har en konsistens så det kan æltes, tages det ud på bordet og æltes godt sammen, til en glat og blød dej. Det er ikke sikkert al melet skal bruges – og måske skal der bruges lidt mere. Deje – og mel – er forskellig, men tilsæt endelig ikke mere mel til dejen end højst nødvendig.
Kom dejen tilbage i skålen og lad det hæve i 1-1½ time, til dejen har dobbelt størrelse, under et rent viskestykke og et lunt sted.
Tag dejen ud på bordet og del den i 2. Rul hver del ud til en rektangel og del det i 12 firkanter. Kom 1 skefuld creme på midten af hver, saml hjørnerne og sørg for at lukke dem godt sammen. Sæt på bageplader med bagepapir og lad dem hæve i igen i ca. ½ times tid, et lunt sted. Pensl med æg og drys med lidt rørsukker, inden de bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 10-12 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad dem afkøle på bagerist, inden de serveres lune.

DR1 havde valgt at sende direkte fra “Årets kok 2011“, hvilket jo er helt fantastisk og jeg har glædet mig til det. Maden så jo fantastisk ud, men hvad var det da for en klovn de havde sat til at være vært?!?!?
Det kan godt være at Jens Blauenfelt er god til “Kender du typen” eller hvad det er han laver, men han kunne egenhændig ødelægge et ellers godt initiativ (at sende live fra “Årets kok 2011“). Det var så jeg sad og krummede tæer – og nogle gange blev jeg simpelthen så irritere, så jeg blev nødt til at slå væk!!! For mig er det lidt typisk DR1, jeg synes at de er faldet temmelig meget tilbage og at deres værter ikke er professionelle nok. Faktisk undgår jeg DR1’s egne programmer, hvis det ikke er noget jeg absolut ikke kan leve uden at se.
Anyway, vinderen blev Mette Hvarre Gassner (min favorit hele vejen igennem) fra “Restaurant 10 trin ned” i Fredericia. Et sted som vi af og til har talt om at besøge, men aldrig har fået gjort, måske vi skulle begynde at spare op, for det er ikke helt billigt.
Men i det hele taget synes jeg at maden så vildt lækker ud, bare ærgeligt at de havde valgt Jens Blauenfeldt som vært. Han flakkede jo mere eller mindre planløst rundt, som en høne der har fået hovedet hakket af……

Print Friendly
Tilbage

22 kommentarer


 1. Feb 26, 2011
  11:54 pm

  Piskeriset

  Jeg vil også have fastelavnsboller – slurp! 😀

  Jeg var heller ikke særlig imponeret af værten – hvis jeg havde været deltager i konkurrencen, var jeg blevet temmelig irriteret, når han kom 30 sekunder før deadline for lige at smalltalke lidt og høre om retten – timing is everything! Men jeg elskede, at dommerne sad og tog billeder af maden – det føltes så dejlig bekendt (uden sammenligning i øvrigt :-D)


 2. Feb 27, 2011
  12:08 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  De er gode 😀

  Det tænkte jeg også på, jeg tror jeg ville have vrisset en del af ham!! Og jeg havde det på samme måde da de tog billeder – og jeg sagde til kæresten – se de gør det jo også 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Feb 27, 2011
  12:33 am

  Eva

  Helt enig i at Jens Blauenfeld var totalt malplaceret som vært, han padlede konstant og viste da slet ingenting. Selv en almindelig husmor som mig, der mest af alt går op i at vi skal have noget ordenligt på bordet, der skal smage godt, kunne have overgået ham i kulinarisk viden. Skidegodt at DR1 stepper op med at sende Årets kok, men de skal vist lige gennemtænke den lidt til næste år..

  Åh fastalavnsboller, dem burde jeg lave i morgen i stedet for lektier 🙂


 4. Feb 27, 2011
  11:21 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Det var så pinagtigt at se på, det var lige før jeg fik ondt af ham, men irritationen vandt 🙂

  Fastelavnsboller slår lektier med flere gange….

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Feb 27, 2011
  11:45 am

  Caroline

  Jeg sad, som jer også og krummede tæer over produktionen og tvværten i går.
  Det første var at alle kokke var startet ud med ikke at have GAS! Er det bare mig eller er det helt VILDT useriøst at de ikke har chekket det før konkurrencens start? Jeg mener, man fløjter jo heller ikke en fodboldkamp i gang uden at vide hvor bolden er!
  Jeg fik stress over at Jen B skulle spørge kokkene om spørgsmål lige før de skulle aflevere. Det var som om han slet ikke var gearet til en udsenndelse sendt live. Han stillede de samme spørgsmål flere gange; " Hvor kan man så finde mormoren i denne ret?" Ja vanbakkelserne igen!!!
  Alt i alt synes jeg det var et godt initiativ, men som på ingen måder lykkedes. Især den bratte slutning med annonceringen af vinderen irriterede mig. Man fik slet ikke set de sidste point eller snakket rigtigt med hende eller dommerne om vinderens retter. Ved godt de var pressede da MGP skulle til at starte, men det er vel igen dårlig produktion!
  Håber meget på en mere gennemarbejdet produktion og værtsskab til næste år.

  (kunne iøvrigt næsten dufte dine fastalavnsboller ud fra skærmen ..mmmmm)

  Mvh Caroline


 6. Feb 27, 2011
  11:45 am

  Anne Sofie

  Jeg var så tæt på at slukke, da han i starten ikke kunne huske havtaskekæberne, til trods for at hans medvært havde nævnt dem 3 gange, og at han da burde kunne huske hvad der var på listen!

  Heppede lidt på Miv (sølvmedalje) da han ofte er på tv2 midt-vest, men ingen tvivl om at Mette bare var det dygtigere.


 7. Feb 27, 2011
  11:53 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Caroline!

  Velkommen herinde, tror ikke at jeg har set dig før – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Det med at han spurgte om det samme flere gange, lagde jeg også mærke til og det irriterer mig grænseløst når journalister ikke hører efter hvad der bliver sagt….
  Og det med stille dem spørgsmål 30 sekunder inden maden skal ud, det duer altså bare ikke.

  Mange hilsner
  Birthe


 8. Feb 27, 2011
  11:59 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne Sofie!

  Jeg synes ikke at jeg kan huske at have set dig før, så velkommen herinde og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Det er det igen med at han ikke hører efter, det irriterer mig grænseløst….
  "Miv" sendes også her i området (Tv-Syd), god udsendelse 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Feb 27, 2011
  1:14 pm

  Skau79

  Hej..
  Er selv i gang med fastelavnsboller, og faldt lige over din opskrift… tror dog der er en lille fejl i din… 5-600 g mel i cremen? 😉
  Jeg ved hvad du mener…
  God ide med det rørsukker, den nupper jeg lige med.
  Endnu engang tak for denne dejlige blok. Fantastisk at du har den store passion for mad og du gider at dele den med os andre knap så iderige i et køkken.
  Hilsen Louise


 10. Feb 27, 2011
  1:36 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Louise!

  Tak fordi du skrev til mig, det går vist lidt hurtigt nogle gange når opskrifterne skrives ind. Nu er det rettet 🙂

  Tak for dine dejlige ord…..

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Feb 27, 2011
  3:03 pm

  Det-lille-koekken

  De ser godt lækre ud, dine fastelavsnboller.. Jeg er også mest til de gammeldags af slagsen. Jeg så en sjov opskrift på fastelavsnboller i Amo reklame bagebøger, tror det var i nr. 3. Nå, men der skulle tyrkiskpeber i. Tror dog ikke jeg når at få dem bagt..
  Fin beskrielse af Jens B ! hehe..
  God søndag
  🙂


 12. Feb 27, 2011
  5:52 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Det lille køkken!

  Jeg har prøvet at lave forskellige varianter, omend jeg altid går tilbage til det gode gamle 🙂 Tyrkiskpeber, lyder lige avanceret nok for mig….

  God søndag til dig også.

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Feb 27, 2011
  7:35 pm

  Kristine L. Hansen (CookieCrumble)

  Guuuf Guuuuf Guuuuuf Birthe. Jeg skal helt sikker afprøve disse en dags tid.

  Dejlig nem og ligetil opskrift, som jeg absolut ikke må gå glip af og prøve 🙂

  Sæsoner og højtider er altid gode for bagværks-entusiaster 😉


 14. Feb 27, 2011
  8:31 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kristine!

  Det er sådan en skøn dej at arbejde med (det tro da pokker med alt det smør). Leger lidt med en ide om lidt fintrevet citronskal i dejen, sammen med vanilje næste gang 🙂

  Sæsoner og højtider er sådan en dejlig "legal" årsag til at bage….

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Feb 27, 2011
  10:04 pm

  skongstad

  Vi bruger gern Ole Kristoffersens opskrift, ham fra lagkage huset.

  Der er også en del smør i, for at sige det milft, men de smakger godt.

  Der er marcipanmasse i, og det smager godt. Første gang vi lavede dem lavede vi halvdelen med hindbærmarmelade, og halvdelen med marcipan, for gøre det mere børnevenligt, men børnene var vilde med begge dele.

  Nu laver vi halvdelen med marcipan og marmelade, og halvdelen med marcipan.

  Opskriften var på tv2, ser her:
  http://tinyurl.com/5umcgt2


 16. Feb 27, 2011
  10:24 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Søren!

  Velkommen herinde, jeg tror ikke at jeg har set dig før – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  De første jeg lavede, for nogle uger siden, lavede jeg med både creme OG marcipanremonce, det kan anbefales….og meget syndigt….

  Jeg må kigge på Lagkagehusets opskrift igen, jeg mener jeg har prøvet dem, men kan ikke huske det. Tak for tippet, det er hermed givet videre.

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Feb 28, 2011
  12:13 am

  SushiStegen

  Jeg blev så glad, da jeg læste med hos dig og de andres kommentarer om Jens B i Årets kok.
  Magen til elendig vært! Han stillede ingen relevante, interessante eller nysgerrige spørgsmål til det som jeg vil betegne som hovedparten af toppen af Danmarks kokkestand, men forstyrrede gerne deltagerne med dumme kommentarer og spørgsmål. Jeg vil se mad-tv ikke se en x-faktoret version af et madtalentshow… Det kan DR da vist kun gøre bedre både også på billedsiden og produktionen.

  Jeg ville også gerne have set mere af retterne, hvordan de blev tilberedt, hvad der talte op eller ned i konkurrencen- ikke høre om Jens' der ikke har noget madkendskab.

  Hvorfor DR ikke bare valgte at stå alene med Søren Ledet er over min forstand. Der skal en kvalificeret kommentator/interviewer til næste år.

  Nå, men godt ord igen, jeg glæder mig meget til madbloggertræffet, hvor jeg regner med der også bliver en byge af kameraerklik, blitzer og kommentarer om mad 🙂
  kh SS


 18. Feb 28, 2011
  11:31 am

  Newyorkerbyheart

  hej Sushisteg!

  Ja, jeg ville også gerne have set mere af tilberedningen – og kunne sagtens have undværet Jens B's tåbelige spørgsmål, hvoraf han gentog mange af dem. Det var bare for uprofessionelt, men jeg synes desværre at det er tendensen hos DR1. Jeg undgår helst de programmer de selv laver – med undtagelse af nogle af deres serier – men jeg synes det niveau er dalet betragteligt….

  Jeg er sikker på at maden vil blive fotograferet som den ALDRIG er blevet fotograferet før 😉

  KH
  B


 19. Mar 3, 2011
  2:59 pm

  Heidi

  Odense Marcipan har også en opskrift der i den grad kan anbefales. Jeg har i hvert fald fået familie, vicevært, køkkensælgere og forskellige samarbejdspartnere til at savle den sidste måneds tid. Jeg startede nemlig i god tid fordi jeg ikke havde opfanget fastelavn falder sent i år 😛

  http://www.odense-marcipan.dk/inspiration/opskrifter/2-fastelavn/128-fastelavnsboller-med-chokolade-og-vaniljecreme.html

  /Heidi


 20. Mar 3, 2011
  3:33 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Heidi!

  Tak, jeg ved ikke om jeg skal bare flere fastelavnsboller i år, men ellers må jeg prøve dem næste år 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 21. Feb 19, 2012
  9:57 pm

  Mie Pedersen

  Har længe gået og leget med tanken om at bage mine egne fastelavnsboller, men har som regel holdt mig tilbage fordi jeg troede at det var besværligt og nasset – men hold da op hvor blev jeg positivt overrasket! 🙂 Dejen er super, super nem at arbejde med og der var kun en smule creme som flød ud. Der er ingen tvivl om at de vil blive lavet igen til næst år, og måske er jeg endda modig nok til at eksperimenterer lidt med fyldet 😉
  Tak for en fantastisk side Birthe 🙂


  • Feb 19, 2012
   9:59 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Mie!

   Åh, hvor det glæder mig at du fik succes med opskriften. Det er nemlig ikke besværligt og så smager de bare bedre 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!