Newyorkerbyheart

Sigtebrød med birkes (BoligLiv nr. 2/2011)…..

 Fordejen, laves dagen før……..

 Når dejen er hævet, formes den til 2 brød…….

 Efter 2. hævning, ridses de med en skarp kniv, pensles med vand og drysses med birkes……

De friskbagte brød……

I går – da jeg alligevel lavede dejen til pizzaerne – lavede jeg også fordej til nogle sigtebrød, som jeg fandt opskriften på i det seneste nummer af BoligLiv. Det er så længe siden jeg sidst har bagt brød og mine hænder var egentlig heller ikke rigtig til det, men jeg æltede dejen i min køkkenmaskine og så gik det. Idet det så var et minimum af kræfter der skulle bruges på dejen……

Jeg fulgte opskriften i bladet – hvordan brødene smager kan jeg ikke svare på endnu – for jeg har ikke smagt dem. Men jeg skal nok give en melding på dem senere.

Brødene skulle have været bagt i brødforme, som skulle stilles på en bagerist med en bradepande med vand under. Jeg har ikke 2 brødforme, så jeg valgte bare at forme brødene lægge dem på en bageplade med bagepapir. Jeg stillede så et fad med vand ind nederst i ovnen, i stedet for.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den……..

Sigtebrød med birkes (BoligLiv nr. 2/2011), 2 stk.:
Fordej:
2 dl vand
10 g gær
1 spsk. groft salt
100 g speltmel

Dej:
2½ dl kærnemælk
1 spsk. flydende honning
200 g sigtemel
ca. 300 g hvedemel
blå birkes til pynt
Dag 1: Gæren smuldres og opløses i vandet. Salt og speltmelet kommes i og det hele røres godt sammen. Skålen dækkes film og stilles på køkkenbordet til næste dag.
Dag 2:
Fordejen hældes i en røremaskine – eller en skål – og honning tilsættes. Sigetmel hældes i og røres sammen med og derefter tilsættes hvedemelet lidt efter lidt. Rør/ælt til dejen er smidig og glat. Stil dejen tildækket i 1 time, ved stuetemperatur.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord og form til 2 brød som lægges på en bageplade med bagepapir. Brødene hæver igen i ½ times tid. Rids dem med en skarp kniv, pensl med vand og drys med birkes.
Sæt i en 250 grader varm ovn (varmluft), stil et fad med vand ind i bunden af ovnen. Bag brødene i midten af ovnen i ca. 10 minutter. Skru ned til 200 grader og bag videre i ca. 18-20 minutter. Tag dem ud og lad dem afkøle på bageristen.

Jeg har sådan en dag, hvor min motorik bare ikke fungerer – eller i hvert fald ikke fungerer som jeg vil. Jeg taber al ting – eller vælter dem – eller går ind i al ting.
Champignonerne tabte jeg, så jeg havde dem ud over hele køkkenet. Det samme skete med havregryn og æg – jeg HADER når det sker med æg!! Kaffekoppen og opvasken, røg også på gulvet – i nat gik jeg ind i glasdøren og jeg ved ikke hvor mange gange i dag jeg har gået ind i kogeøen, slået hænderne på dørhåndtage og skuffegreb.
Jeg hader sådan nogle dage, som betyder, at jeg konsekvent er fyldt med blå mærker på de mærkeligste steder – sådanne dage er desværre også en del af min sygdom………..

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Feb 12, 2011
  6:19 pm

  Anne

  Mmm, sigtebrød er noget af det bedste. Hvis jeg tager tandstikkere med til de blå birkes, giver du så en skive? 😉


 2. Feb 12, 2011
  8:23 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Det smager bare super godt – sigtebrød har altid været en af mine favoritter 🙂

  Du er altid velkommen, det vil kun være hyggeligt…..

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Feb 12, 2011
  10:53 pm

  Cafezinho

  Hej

  De ser super lækre ud disse sigtebrød, passer fint til en dejlig weekend:)


 4. Feb 13, 2011
  8:17 am

  Springflower

  Hej Birthe

  Uhm hvor ser de brød gode ud. Jeg kender alt for godt til, når motorikken svigter. Jeg har det ofte og det er pga. at jeg er så hypersensitiv, at min hjerne bliver forvirret. Det er også en følge af sygdom – depression og angst. Åh, det kan være så frustrerende! Sender kram

  Kærlig hilsen Lisa


 5. Feb 13, 2011
  10:02 am

  Piskeriset

  Dejligt at se, at du har kastet dig over brødbageriet igen 🙂

  Sigtebrød er helt nostalgisk for mig, for det fik vi altid i mit barndomshjem og hos mine bedsteforældre – desværre dog den udgave, der var købt i Brugsen.


 6. Feb 13, 2011
  11:20 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Rune!

  Tak – og ja, det er altid skønt med friskbagt brød til weekenden 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Feb 13, 2011
  11:21 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lisa!

  Velkommen herinde, tror at det er første gang jeg ser dig – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Det er virkelig frustrerende også fordi hjernen knapt registrerer det førend det ligger på gulvet…

  Mange hilsner
  Birthe


 8. Feb 13, 2011
  11:22 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg er også opvokset med det der blev købt, men alligevel elskede jeg det – men det er nu sjovt at lave og så er dette en lidt grovere udgave 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Feb 13, 2011
  7:53 pm

  Simone

  Virker til at være et virkelig lækkert brød. Må jeg lave til næste søndags morgenmad 🙂

  Hilsner fra Simone
  http://simoneslilleunivers.blogspot.com


 10. Feb 13, 2011
  8:31 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Simone!

  Det blev super lækkert, så de kan anbefales 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Jul 14, 2012
  7:30 pm

  Julie

  Hej,
  jeg har snuset lidt til dine opskrifter et par måneder nu; på anbefaling af en veninde. Jeg synes din tilgang til opskrifterne er dejlig, og du beskriver fremgangsmåder og resultater på en hyggelig og forståelig måde. Tak for det.
  Min yndlingslæsning (næst efter de dér RIGTIG gode romaner a’la Wassmo og Irwing) har altid været kogebøger; jeg tror jeg har ‘arvet’ glæden ved at lave mad fra min mor, og jeg kæmper den almindelige, travle husmors kamp med nem og hurtig hverdagsmad til mand og to unger, krydret med alt for få kager og hyggebagning…
  Som barn sejlede vi hver sommer rundt i det danske, og med på turen havde vi altid min mors beskøjter: sødt, lidt krydret franskbrød, skåret i to gange ti cm stokke og tørret i ovnen. Når jeg spørger om en opskrift, siger hun altid, at det ‘bare’ er et sødt franskbrød. Sagen er desværre bare den, at franskbrød har jeg aldrig bagt i min 38-årige tilværelse…
  Og NU til sagen ;o)
  Har du hørt om beskøjter (som ikke er tørre rugbagte kiks på diverse maritime museums-sites) og tror du ikke, at et sigtebrød som dette bliver tilstrækkelig fast i krummen til, at jeg kan skære det i stave/stokke og tørre dem?
  Jeg håber du finder tid til at svare mig, og indtil da vil jeg hyggelæse videre på din side.
  Mange hilsener fra Julie, Odense.


  • Jul 14, 2012
   11:37 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Julie!

   Mange tak for rosen og kommentaren 🙂

   Jeg aner desværre ikke hvad beskøjter er. Har du prøvet at google? Ellers kan jeg desværre ikke hjælpe dig.

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!