Newyorkerbyheart

Grydestegt kylling, Isabellas store opskriftsbog, Politikens Forlag……

 “Isabellas store opskriftsbog“, Politikens Forlag……

 Kyllingen brunes og kommes bladselleri, gulerod, hele peberkorn og hvidløg ved….

 Den færdigstegte kylling……

 Parteret og klar til servering……

 En portion “mormor”-salat til hver – i mine nye skåle – købt i Netto…..

Aftenens tallerken…….

I dag måtte forårets komme bare fejres, selvom det faktisk ikke har været så meget forår over vejret – og dog – det har regnet!!
Noget af det bedste i det danske køkken – synes jeg – er altså grydestegt kylling med skysauce, kartofler, gulerødder, hjemmelavet agurkesalat og “mormor”-salat. Jeg har lavet flere udgaver af denne ret (se mit opskriftindeks), de varierer egentlig ikke specielt meget, men det synes jeg er fint. Nogle ting, skal der bare ikke laves for meget om på, synes jeg……..

Jeg laver ikke skilt sovs, af den ene grund at jeg ikke bryder mig om udseendet. Agurkesalaten som jeg laver er Claus Meyer’s og den er virkelig god. Jeg har lavet den en del gange efterhånden.
Min mormor kogte altid gulerødder sammen med kartoflerne, når hun lavede grydestegt kylling, så det gør jeg også……

Jeg havde ikke citrontimian, så jeg brugte almindelig timian og puttede så en ½ citron indeni også, som jeg prikkede med en gaffel først. Jeg havde heller ikke nogen sukkerknald, men kom lidt rørsukker indeni kyllingen.
Jeg skriver opskriften som jeg lavede den……..

Grydestegt kylling med skysauce (Isabellas store opskriftsbog, Politikens Forlag), 4 pers.:
1 stor, god kylling
1 bdt. kruspersille
½ økologisk citron, prikket med en gaffel
lidt frisk timian
1 tsk. rørsukker
groft salt, friskkværnet peber
smør og olivenolie til stegning
1 gulerod, skrællet og skåret i grove stykker
1 bladselleri, skåret i grove stykker
3 fed hvidløg, pillet og let knust
½ tsk. hele peberkorn
4 dl vand
1½ dl piskefløde
lidt balsamico
lidt majsstivelse rørt ud i lidt vand til jævning
Skyl kyllingen godt under koldt vand og tjek, at al indmaden er taget ud. Dup den tør, udenpå og indeni. Krydr den indeni med salt og friskkværnet peber og fordel så kruspersille, timian, citron og lidt sukker indeni kyllingen. Gnid kyllingen godt udenpå med salt og friskkværnet peber.
Varm smør op i en stor gryde og når det er bruset af, kommes lidt olivenolie i. Kom kyllingen ned i og brun den godt på alle sider – også på siderne. Vend den forsigtigt rundt med 2 træ grydeskeer, for ikke at ødelægge skindet alt for meget.
Når den er brunes, kommes gulerod, bladselleri, hvidløg og hele peberkorn ved. Hæld vand ved, skru ned for varmen, læg låg på og lad den simre i 1 times tid. Vend kyllingen om på den anden side, halvvejs.
Når den er færdig, tages kyllingen op og pakkes ind så den forbliver varm. Sigt skyen og lad det koge ind. Hæld fløden i og lad det koge, til det tykner lidt. Jævn evt. med majsstivelsen rørt ud i lidt vand og smag til med salt, friskkværnet peber og lidt balsamico. Tilsæt lidt sovsekulør.
Parter kyllingen og server den med “mormor-salat“, kogte kartofler og gulerødder (drysset med lidt hakket persille) og hjemmelavet agurkesalat.

Dagene går sådan lidt op og ned, det er stadigvæk helt ufattelig svært at forstå at min kæreste veninde, ikke er her mere. I dag sad jeg og skrev en mail til hende, som jeg så ofte har gjort og der gik altså lige nogle minutter inden jeg huskede, at min mail ikke havde nogen modtager.
Jeg forstår ikke helt at hun ikke længere sidder nede i sit elskede Frankrig, at jeg ikke længere kan tage telefonen og ringe til hende. Hun står på min telefon, står som ven på min Facebook-profil og der ligger masser af mails fra hende i min indbakke. Faktisk har jeg gemt alle vores mails, dem sad jeg og læse den anden dag. Jeg kan godt betro Jer, at det er blevet til rigtig, rigtig MANGE mails, mange billeder og mange drømme og håb for fremtiden. Der er mange forsikringer om, at vi holder meget af hinanden, føler os tæt knyttede – mange minder om et UNIKT venskab. Et unikt venskab som jeg altid vil bære med mig og et smukt og varmt menneske, som jeg ALDRIG vil glemme!!
I går aftes græd jeg! Af en eller anden grund synes jeg at aftner og nætter er de værste. Måske fordi jeg savner at sms’e godnat til hende, savner at hun skriver tilbage til mig at hun ligger og læser og hygger sig med hendes elskede kat, Sunny – at hun glæder sig til vis snart skal derned. Jo dagene – og nætterne – er stadig hårde!!
På lørdag skal vi sige farvel. På lørdag skal jeg se hendes kiste. På lørdag skal vi til min kære venindes begravelse…….

Men jeg vil ikke forlade Jer i den triste stemning i aften, i aften vil jeg også fortælle Jer noget GODT! Vi skulle jo have været til Paris 8. – 11. april, hvilket vi selvfølgelig har aflyst nu. I weekenden blev vi enige om, at vi vil tage væk den weekend, vi trænger til at komme lidt væk. Valget faldt på Dyvig Badehotel, på Als, jeg ser frem til at tilbringe lidt tid ved vandet og bare komme væk fra hjemmets 4 vægge…….

Som I alle ved så endte Olivado konkurrencen med, at alle de deltagende madbloggere, delte præmien på de kr. 15.000,-. Hvis jeg havde vundet konkurrencen, skulle pengene gå til en tur hjem, en tur til New York. Anette og jeg havde store planer om at skulle indtage New York sammen. Vi havde bestemt hvor vi skulle spise, hvad vi skulle se osv. Min drøm brast…..
Det er et kæmpe “plaster på såret”, at min Mama forhåbentlig kommer til Danmark i september måned – jeg krydser SÅ meget fingre for at det bliver til noget. Men i dag har jeg også fået en chance for at komme til New York – og opfylde Anettes og min planlagte tur!!!!
En af mine læsere har givet mig den mulighed – og jeg ved slet ikke hvordan jeg skal takke vedkommende – TAK!! Jeg vidste knap nok hvilket ben jeg skulle stå på, da sandheden gik op for mig og det ved jeg såmænd stadig ikke. Det er så uvirkeligt, så helt utroligt at der findes mennesker derude med sådan en gavmildhed, sådan en generøsitet. Det er jo en kæmpe gestus…..
Jeg kan kun sige TAK – og tak er jo som bekendt et fattigt ord, men jeg har ikke noget der er bedre. TAK, derude, du ved hvem du er!!!
Så nu skal vi til New York, vi skal bare finde af af hvornår, men det bliver højst sandsynlig august/september i år……

Print Friendly
Tilbage

27 kommentarer


 1. Mar 31, 2011
  11:13 pm

  www.charlotterosenstand.dk

  Hvor er det fantastisk for dig Birthe. Tillykke med det 🙂

  Mange hilsner
  Charlotte Rosenstand


 2. Apr 1, 2011
  12:26 am

  SushiStegen

  Kære Birthe
  sikken en dejlig gave og nyhed, at du alligevel får mulighed for et smut hjem til familien.
  knus SS


 3. Apr 1, 2011
  12:35 am

  Manja

  Åååååh, grydestegt kylling er simpelthen så lækkert og simpelt! Og med knas fra salat, syre fra agurkesalat og fedme fra sovsen bliver det jo ikke meget bedre! Jeg er godt nok på lavkalorieindtag for tiden (og har været det længe), men lige nu er der nærmest helt vådt af mundvand på mit skrivebord. Og jeg synes normalt ikke jeg giver afkald på noget 😉


 4. Apr 1, 2011
  3:31 am

  Peggy

  This looks like a beautiful chicken dinner! That cookbook really sounds amazing!


 5. Apr 1, 2011
  7:04 am

  heidi

  Wauw – sikke en gave at få! Dejligt at der findes mennesker derude der har råd og overskud til at gøre noget så godt for andre!


 6. Apr 1, 2011
  7:11 am

  MissMuffin

  Det lyder så spændende med den tur til New York Birthe!
  Jeg kan kun være misundelig, for der venter dig vidst en kæmpe oplevelse!!
  Hvad synes du om Isabellas kogebog? Overvejer lidt, at den skal på min fødselsdags-ønskeliste:)


 7. Apr 1, 2011
  8:04 am

  En glad blogger

  Kæreste Birthe,

  Man kan indimellem blive forbavset over, at der findes SÅ gode mennesker på denne jord. Men de er der. Og der er faktisk flere af dem, end man tror…

  Din mormorkylling ser skøn ud! (jeg laver dog aldrig gulerødder til – men kun agurkesalat og rabarberkompot… mmhmm, det skal jeg ha' på mandag, når jeg besøger mine forældre!)

  Jeg tror, at der kan gå meget lang tid, før det virkeligt går op for én, at man har mistet… det er som om kroppen bare ikke kan… begribe det.

  Mange tanker til dig og prinsessen (og gemalen) – nu fra Vestegnen 🙂


 8. Apr 1, 2011
  8:13 am

  Sysler fra hverdagen

  Rigtig lækker opskrift, tror vi skal have det i aften.

  Du kan evt. en anden gang lade grønsagerne blive i gryden og blende det hele, det giver en super sovs, og så får man grønsager på den måde.

  Kram Marlene


 9. Apr 1, 2011
  9:34 am

  Frk.B

  Ej, hvor er det vildt!! Og nøj, hvor du fortjener det! 😀

  KH


 10. Apr 1, 2011
  10:07 am

  Laila

  Tillykke Birthe med din tur til New York. Jeg er oprigtig glad på dine vegne. Har selv tænkte, at havde jeg blot pengene så ville jeg forære dig dig en rejse. Du trænger så meget til den. Hvor er det skønt at se/læse at der stadig findes gode gavmilde og betænksomme mennesker der ude. Tak også fra mig. Hvem end det er, er et godt menneske. Og hvad man giver ud, kommer tifoldigt tilbage. Så du har bestemt fortjent det Birthe. For du giver så meget godt til alle os her ude på den anden side af skærmen, som griner og græder med dig.

  Kram og alt det bedste. Jeg vil tænke på dig i morgen. Og kramme dig i mine tanker. Jeg kan kun forestille mig hvor hårdt du har det. Jeg ved dog også at du er sej, og du kommer stærkt igennem dette forløb også.

  Alt det bedste

  Laila


 11. Apr 1, 2011
  10:35 am

  anni

  Hej Birthe!
  Grydestegt kylling hører også til min forårsfavorit – fødselsdagsmid- dag – med nye kartofler og rabarber-kompot til.
  Hjertelig tillykke med GAVEN, hvor er det flot!


 12. Apr 1, 2011
  12:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte!

  Det er SÅ fantastisk – tak 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Apr 1, 2011
  12:03 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære M!

  Tak, jeg er SÅ glad og er allerede begyndt at glæde mig og være forventningsfuld 🙂

  KH
  Birthe


 14. Apr 1, 2011
  12:04 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Manja!

  Det er SÅ godt og en ret jeg håber aldrig går i glemmebogen! Som du skriver, så har den det hele – og smagene komplimenterer hinanden helt perfekt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Apr 1, 2011
  12:05 pm

  Newyorkerbyheart

  Hi Peggy,

  it's so good and a very traditional Danish dish 🙂

  I love the cookbook, it has nice recipes and beautiful pictures….

  My best.
  Birthe


 16. Apr 1, 2011
  12:06 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Heidi!

  Jeg kan slet ikke forstå at der findes nogen mennesker derude, men så meget overskud – og her tænker jeg ikke på det økonomiske – men på det menneskelige plan 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Apr 1, 2011
  12:07 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej MissMuffin!

  Jeg glæder mig så meget til at gense byen, det er alt for længe siden jeg sidst har været der 🙂

  Jeg synes det er en lækker bog. Gode opskrifter og sjovt at den er inddelt i menuer på den måde – men også med ideer til hvordan de kan mikses….

  Mange hilsner
  Birthe


 18. Apr 1, 2011
  12:09 pm

  Newyorkerbyheart

  Kære Eva!

  Kroppen forstår det helt sikkert ikke – og hjernen knap nok heller ikke. Samtidig ved jeg selvfølgelig også godt at det er lidt "egoistisk", for så syg som det viste sig at hun var, så har hun nu fået fred og er smertefri…..

  Velkommen hjem 🙂

  Kh
  Birthe


 19. Apr 1, 2011
  12:10 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marlene!

  Det var da en rigtig god ide, har slet ikke tænkt så langt. Det vil jeg gøre næste gange 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 20. Apr 1, 2011
  12:10 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Frk. B!

  Tak, hvor er du sød 🙂

  KH
  Birthe


 21. Apr 1, 2011
  12:13 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Laila!

  Tusinde tak for din rørende kommentar, som bragte tårerne frem i mine øjne.
  Jeg har stadigvæk svært ved at forstå at nogen kan være så gavmilde! Hvis man ser bort fra det økonomiske, så er det jo en ufattelig gestus at give til et fremmed menneske. Så uselvisk en handling…..
  Jeg føler virkelig at tak er et fattigt ord i denne situation 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 22. Apr 1, 2011
  12:14 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anni!

  Det er bare sådan en skøn ret 🙂 Jeg laver dog aldrig rabarberkompot til, jeg ved godt at mange gør det, men jeg har aldrig været vant til det….

  Mange hilsner
  Birthe


 23. Apr 1, 2011
  12:36 pm

  Det-lille-koekken

  Hvor fantastisk du alligevel kommer til NY. Det glæder mig
  :-))
  Nyd nu weekenden, med de "lovede" 19 grader Lørdag..

  :-))


 24. Apr 1, 2011
  1:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hey A!

  Ja, det bliver så dejligt at gense "min" by, jeg kan næsten ikke vente 🙂

  For mig har weekendens vejr vist ikke den store betydning, jeg tror der kunne være snestorm uden jeg ville bemærke det…..

  Kh
  Birthe


 25. Apr 1, 2011
  2:01 pm

  Anna

  Hej Birthe.

  Mums, jeg elsker grydestegt kylling! Og jeg er ganske enig, man skal ikke lave for meget om på retten 🙂

  Tillykke med gaven!! Hvor er det skønt at der findes så gavmilde mennesker. Jeg håber i får en uforglemmelig tur når den tid kommer!

  Mange hilsner fra Anna


 26. Apr 1, 2011
  2:32 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anna!

  Nej, lige netop denne ret, skal der ikke pilles for meget ved 🙂

  Jeg er sikker på at vi får en SKØN tur….

  Mange hilsner
  Birthe


 27. Apr 3, 2011
  8:19 pm

  Piskeriset

  Det var da en helt fantastisk gave – hvor er det dejligt! Det er jeg glad for at høre 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!