Newyorkerbyheart

Kom nu med den undskyldning, Nordjyske…….

28 marts , 2011 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Blogverden - Tags:

Sagen om Nordjyske Medier der har “lånt” materiale fra Kasper Bergholt UDEN at spørge om lov, ser ud til at udvikle sig. Det er ikke alene et spørgsmål om at de “kun” har kopieret teksten online, de har også trykt den i papirudgaven af deres avis – og oveni købet krediteret kokken Johan Bülow for opskriften.

Den noget vage “undskyldning” som Nordjyske kommer med, er at materialet kommer fra en ekstern kilde og at de dermed tager udgangspunkt i at materialet er originalt. Det fratager dem altså ikke ansvaret når de vælger at trykke noget!!!! Så stort et mediehus bør og SKAL have styr på deres kilder, sådan et stort mediehus skal ikke “låne” ting fra andre – uden at det krediteres dem der krediteres bør – det er bare IKKE i orden. Hvis det endelig skulle ske, så bør der komme en (offentlig) undskyldning og en form for kompensation.

Fælles for os madbloggere er jo at vores opskrifter og materiale er gratis, i den forstand at alle kan læse dem, uden at skulle betale for det. Du kan printe opskriften ud og bruge den som den er eller som inspiration. Men bruger du den offentligt (gengiver den), så husk at krediteres dem den tilhører – og de SKAL store mediehuse også – reglerne gæler for ALLE!!!
Der har været episoder hvor nogen har indsendt opskrifter – og billeder – ind til konkurrencer, som slet ikke tilhørte dem. Det er simpelthen andres opskrifter og billeder de har sendt ind og taget kredit for. Hvordan kan man finde på sådan noget??

Men for at komme tilbage til sagen med Kasper Bergholt og Nordjyske, så handler det også om Google søgninger og hvem der får hits’ene, hvem der står øverst i søgeresultaterne. Ved at Nordjyske Medier har kopieres Kaspers opskrift ord for ord, har de nu fået alle de hits, som Kaspers side skulle have. Det er lidt teknisk, men Thomas Rosenstand har skrevet meget mere om det HER. Læs det og tag stilling…….

Læs meget mere om sagen hos Kasper selv – og husk nu at spørge om lov INDEN du låner – og at kreditere din kilde. Lad os hjælpe hinanden med at sætte fokus på dette, som berører os alle og som mange har været ude for……

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Mar 28, 2011
  2:53 pm

  Linse

  Der er givet en undskyldning og en forklaring her: http://mediebevaegelsen.dk/nordjyske-medier-ophavsret/comment-page-1#comment-1125

  Vh
  Linse Daugaard
  NORDJYSKE Medier


 2. Mar 29, 2011
  4:39 am

  Amtril brugskunst og gaver

  Jeg er så fuldstændig enig! Som online butik er det yderst frustrerende at se sine billeder kopieret uden der er givet lov. Vi kan sagtens bruge hinanden, men for pokker, vær dog ærlige og sig hvor det kommer fra.
  Men vi kan kun gøre opmærksom på det i hver vores univers, og så arbejde sammen, det må være vejen frem.
  Mvh
  Trine
  http://www.amtril.dk


 3. Mar 29, 2011
  8:43 am

  Camilla B

  Uanset hvad Nordjyske Medier siger, så har de jo ansvaret for det materiale, som deres underleverandører leverer.

  "Weekendmenuen skrives ikke af os selv, men leveres af en ekstern leverandør, typisk en eller flere kokke fra samme spisested. I dette tilfælde har Johan Bülow fra Nordens Folkekøkken leveret teksten."

  Ovenstående virker som en lettere naiv ansvarsfraskrivelse!


 4. Mar 29, 2011
  10:44 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Linse!

  Jeg har godt set det, men synes også at det er lidt at snakke udenom, at I henviser til den eksterne kilde. I bund og grund er det jo Jeres ansvar, hvad der bliver trykt i Jeres medie 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Mar 29, 2011
  10:45 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Trine!

  Velkommen herinde, jeg tror ikke at jeg har set dig herinde før – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Ja, det mindste man kan gøre er jo at henvise til sin kilde, det koster ikke noget….

  Mange hilsner
  Birthe


 6. Mar 29, 2011
  12:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Camilla B!

  Lige præcis og jeg opfatter det heller ikke som en reel undskyldning, men en fraskrivelse af ansvar….

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Mar 29, 2011
  2:26 pm

  Linse

  Der er desværre mange misforståelser i denne sag. NORDJYSKE løber ikke fra noget ansvar. En af mine chefer forhandler med Kasper om hvad der skal gøre ham glad, så lad os se om de ikke kan finde en aftale (http://mediebevaegelsen.dk/nordjyske-medier-ophavsret).

  Jeg bliver nødt til at slå et par ting fast:

  1. NORDJYSKE har ikke "lånt" materialet af Kasper. Det er der (formodentlig) en kok, der har. Vi har i god tro viderebragt teksten, og det tager vi ansvaret for.

  2. Teksten kommer ikke fra en kilde, men fra en ekstern indholdsleverandør, i dette tilfælde en kok, som vi har fuld styr på hvem er.

  En svipser er en for mange, men når man hvert år bringer flere hundrede artikler fra eksterne leverandører uden problemer, så er det naturligt at man ikke har forsvarsværkerne helt oppe.

  Desuden synes jeg egentlig at det er underligt, at den uforbeholdne jeg har givet Kasper på vegne af NORDJYSKE gør ham glad, men ikke jer?

  vh
  Linse Daugaard
  NORDJYSKE Medier


 8. Mar 29, 2011
  2:36 pm

  Linse

  Undskyld, jeg havde lige et udfald, sidste afsnit skulle lyde:

  "Desuden synes jeg egentlig at det er underligt, at den uforbeholdne undskyldning jeg har givet Kasper på vegne af NORDJYSKE gør ham glad, men ikke jer?"

  vh
  Linse Daugaard
  NORDJYSKE


 9. Mar 29, 2011
  3:32 pm

  bergholt

  Kære Linse!

  Jeg tror, det opfattes, som om du taler med to tunger i denne sag

  På den ene side siger du uforbeholdent undskyld.

  På den anden side siger du, at det ikke er Nordjyskes skyld.

  Set udefra virker det måske ikke som en uforbeholden undskyldning, men som en vag, omend velment, ansvarsfraskrivelse. Særligt når det kobles med en systemopfattelse af, at nu er sagen skibet videre til andre.

  Det er i hvert fald den effekt, man kan konstatere, at argumentationen har på læserne.

  Alt godt,

  Kasper


 10. Mar 29, 2011
  8:27 pm

  Uma

  DET ER FORKERT AT STJÆLE unanset hvilken form. Jeg er glad for at det er lærerigt for NORDJYSKE Mediers og det andre. Håber at det før til øget respekt for copyrighted materiale.


 11. Mar 30, 2011
  10:06 am

  Linse

  Kære Kasper,

  når jeg ikke nøjes med at give en undskyldning men også en forklaring, så skyldes det du og andre har beskyldt os for at stå bag plagieringen, hvilket ikke er korrekt.

  NORDJYSKE ville aldrig tage initiativ til at plagiere en tekst. Vi køber hvert eneste år hundrede vis af tekster fra eksterne indholdslevereandører, og det har vi gjort, havde jeg nær sagt, i 244 år. Vi kender ophavsreglerne ud og ind og svarer mere en gerne enhver sit.

  Det vi kan lære af denne sag er, at vi skal have kontrolforanstaltninger så vi undgår at begå den samme fejltagelse igen.

  Når det mig der udtaler mig på vegne af NORDJYSKE Medier, men ikke forhandler en aftale på plads med dig, er det ikke et led i en snedig good cop – bad coop strategi. Det var et tilfælde at jeg fik sagen på mit bord (via twitter) og nu følger jeg den til dørs. Kompetencen til at forhandle med dig har jeg bare ikke. Det må jeg bede dig om tro på.

  Venlig hilsen
  Linse Daugaard
  NORDJYSKE Medier


 12. Mar 30, 2011
  11:04 am

  bergholt

  Kære Linse!

  Jeg har (blot) skrevet, at I har brudt min ophavsret. Og at I er ansvarlige for det brud. Det står jeg ved.

  Korrigér mig gerne, hvis jeg ta'r fejl.

  Thomas Rosenstand har skrevet, at Nordjyske Medier har plagieret teksten. Det har I, som jeg ser det også, selvom det er by proxy. Men det er åbent for semantisk tolkning, selvfølgelig.

  Opfølgende indlæg:
  "I går opdagede jeg ved en tilfældighed, at Nordjyske Medier igennem mere end et år har bragt en artikel"

  Originalindlæg:
  "I forbindelse med en opskrift på confit de canard bryder I vores ophavsret."

  Alt godt,

  Kasper, som fortsat ser frem til at høre fra dem med prokura…

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!