Newyorkerbyheart

Langtidssteg tykkam med stout (Spis Bedre nr. 3/2011)……..

 Kalve tykkammen brunes på alle sider og krydres med timian, salt og friskkværnet peber……

 Urterne svitses…..

 Jeg valgte en Choko Stout fra Svaneke Bryghus…..

 Svampene steges, sammen med hvidløg…..

 Urterne hældes over den brunede steg…….

 ……og derefter svampene……

 Hakkede tomater og stout’en hældes ved og låget lægges på…….

 Den færdige ret…..

  Kødet skæres i skiver og lidt af saucen kommes ovenpå……

Gårsdagens tallerken……

 Formen fores med tærtedejen og æblerne kommes i, lagvis med mandlerne…….

 Marcipanmassen fordeles ovenpå og drysses med de sidste mandler……

 Den færdigbagte tærte…….

Gårsdagens dessert………

I går var vi en tur i LEGO-medarbejder butikken for at kigge – og købe – lidt forskelligt, det blev til lidt gaver og lidt tøj. De har fået lavet en ny fin butik, fordi den også skal fungere som showroom – og som sædvanlig var der pænt med mennesker derovre.

Da vi kom hjem gik jeg straks i gang med at forberede aftensmaden og lige pludselig kom jeg til at se, at der faktisk stod at stegen skulle stege i 14 timer – eller mere!!! Det kræver jo ikke den store hovedregning for at finde ud af at det var umuligt, men mindre vi ville spise midt om natten, men den fik så lang tid som mulig og blev aldeles udmærket alligevel. Jeg tvivler på at den ville have været mere mør, selvom den havde fået flere timer, for den var så mør så den faldt fra hinanden. Det var helt umulig at skære pæne stykker og det smeltede nærmest på tungen, når det kom ind i munden. Det var bare SÅ godt, en rigtig dejlig ret, med masser af smag og som passer sig selv hele dagen i ovnen…..
Da jeg var nede og skulle købe en stout som jeg kunne bruge til retten, faldt jeg over en Choko Stout fra Svaneke Bryghus og den valgte jeg. Jeg var lidt nervøs for, om den måske ville være for sød, men det smagte rigtig dejlig. Den havde en virkelig dejlig duft da jeg åbnede flasken – jeg smagte god ikke på den – men den var helt klart med til at der var den skønneste duft i huset, hele dagen.

Jeg lavede små ændringer i retten, det er min version der kommer her…….

Langtidsstegt tykkam i stout (Spis Bedre nr. 3/2011), 4 pers.:
1½ kg. kalve tykkam
Maldon salt, friskkværnet peber
smør og olivenolie til stegning
1 stort løg, hakket
4 hvidløg, knust og finthakket
4 pastinakker, skåret i små tern
3 stilke bladselleri, skåret i tern
250 g blandede svampe, skåret i mindre stykker
200 g markchampignon, skåret i mindre stykker
1 choko stout øl fra Svaneke Bryghus
frisk timian
1 dåse hakkede tomater
lidt majsstivelse rørt ud i koldt vand
Gør alle grøntsagerne klar.
Varm smør og olie op på en pande, lad smørret bruse af og brun kødet godt på alle sider. Krydr med salt, friskkværnet peber og timian. Læg kødet i en stegeso eller et ovnfast fad med låg.
Kom pastinak, bladselleri og løg på den samme pande og sauter, til løget bliver klart og blødt, små 5 minutters tid. Kom blandingen ovenpå det brunede kød. Kom evt. lidt mere smør på panden, lad det bruse af og kom svampene på. Lad dem brune et par minutter og tilsæt så hvidløgene, lad dem stege med i et par minutter og kom så det hele over i fadet til kødet. Hæld hakkede tomater og stout ved, læg et par kviste timian ned i og på med låget. Stil i en 150 grader varm ovn (varmluft) i ca. 4 timer. Tag fadet ud af ovnen og tag kødet op, pak det ind, så det kan holdes varmt. Hæld skyen med grøntsager og det hele, i en gryde og lad det koge lidt ind. Jævn det evt. med lidt majsstivelse udrørt i koldt vand (det behøves ikke, vil jeg sige, men det kan gøres). Smag saucen til.
Skær kødet i skiver så godt som det kan lade sig gøre, læg det på en tallerken og hæld lidt af saucen over. Server med polenta, pasta, mos eller brød.

Jeg lavede en mos af selleri, blomkål og kartofler – som var virkelig lækker til……..

Knoldsellerimos med blomkål og kartofler, 5 pers.:
½ knoldselleri, skrællet og skåret i tern
4 bagekartofler, skrællet og skåret i tern
½ blomkål, skåret i mindre stykker
smør
salt, friskkværnet peber
mælk
Kog knoldselleri, kartofler og blomkål i usaltet vand – til det hele er godt mørt. Hæld vandet fra, mos det og rør det sammen med smør og mælk, til en passende konsistens. Smag til med salt og friskkværnet peber.

En af vores venner kom og spiste sammen med os, så derfor lavede jeg også en dessert. Jeg lavede Mette Blomsterbergs æbletærte med mazarin, karamel og mandler – men uden karamel. Da jeg skulle til at lave den fandt jeg ud af at vi ingen fløde havde og da jeg kunne se på kæresten at han ikke lige havde lyst til at købr ned og hente noget, så blev den lavet uden. Den blev stadig god uden karamellen ovenpå, vi manglede det slet ikke. Til gengæld, puttede jeg lidt hakkede mandler mellem æblerne og lidt ovenpå mazarinmassen.

I morgen starter så en ny uge, den sidste uge, inden vores Madbloggertræf – og jeg glæder mig!!! Det bliver også en travl uge. De sidste varer kommer fra vores sponsorer (jeg mangler endnu at modtage fra 11 sponsorer!!), der skal køres kølevarer ned på Restaurant Bedre Byggeskik, jeg skal have lavet navneskilte, huset skal gøres bare lidt rent inden Anne kommer på onsdag, hvor der skal pakkes goodiebags til den helt store guldmedalje.
Fredag skulle jeg gerne nå at slappe så meget af som overhovedet muligt, måske jeg skulle binde mig selv til sengen, så jeg er sikker på at jeg ikke farer rundt og laver alt muligt *S*.
Lørdag formiddag skal alle goodiebags’ene ned på restauranten, det vil kræve vi kører en hel del gange, fordi der bare er så meget – og så kl. 14.30 starter det hele…….

Husk, at du stadig kan nå at deltage i min 5-års fødselsdags give away, den slutter i aften kl. 24.00!!

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Mar 6, 2011
  4:22 pm

  Dorte H

  Uhm, det ser lækkert ud!

  Jeg har sendt opskriften videre til familiens kok 😀


 2. Mar 6, 2011
  4:29 pm

  Piskeriset

  Det er jo det pureste kræs det der! Jeg bliver så sulten, at jeg må hente en gulerod med det samme, inden jeg kommer til at forgribe mig på køleskabet 😀


 3. Mar 6, 2011
  4:35 pm

  LaTascha

  Bare rolig Birthe, jeg er ikke så rengørings fikseret, at jeg slet ikke kan overse, hvis der ligger lidt kat i hjørnerne.

  Vi vil hellere have dig 100 % oplagt og klar til på lørdag:-)

  Kærlig hilsen

  Anne.


 4. Mar 6, 2011
  4:38 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Dorte!

  Jeg håber at du får serveret det en af dagene, det er SÅ godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Mar 6, 2011
  4:39 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Ja, det var altså virkelig godt – og det bedste er – at der er rester til i aften, så du kan godt komme forbi og få en portion 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 6. Mar 6, 2011
  4:41 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Men jeg kan ikke overse det og vil slet ikke kunne slappe af, hvis jeg ikke ved at jeg i hvert fald har forsøgt at gøre rent 😉 Bare rolig, jeg skal nok efterlade lidt støv du kan kigge på – og prinsessen formår garanteret at gøre gulvet beskidt alligevel, inden du kommer…..

  KH
  BIrthe


 7. Mar 6, 2011
  4:54 pm

  Piskeriset

  Jeg fik desværre ikke en jetjager i fødselsdagsgave – ellers var jeg lige kommet forbi 😀

  God idé i øvrigt med chipotle i moussen – det lyder som et sjovt eksperiment.


 8. Mar 6, 2011
  5:22 pm

  Kristine L. Hansen (CookieCrumble)

  14 timer? Ö Fy for hulan da, ja hvem har tid til det? Lækkert ser det ud, så som du siger havde den nok næppe brug for flere timer i ovnen 😉

  Der findes ikke noget bedre end mørt kød – MUMS altså 🙂

  Knus


 9. Mar 6, 2011
  5:35 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Ej, øv, de kunne da godt ha' gået sammen om en jetjager 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Mar 6, 2011
  5:37 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kristine!

  ja, jeg synes også at det var lidt overkill, men den skulle så kun stå ved 75 grader 😉

  Mange hilsner
  BIrthe


 11. Mar 6, 2011
  7:35 pm

  Kager skal der til

  Ummmm er helt sikker på at jeg kan dufte den mad , ummmm hvor ser det bare dejlig mums ud !

  Hyggehygge
  Marianne


 12. Mar 6, 2011
  8:57 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Det tror jeg gerne, Marianne, for det smagte (og duftede) helt vidunderligt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!