Newyorkerbyheart

Burgerboller med grahamsmel og klassisk BLT burger med guacamole (Magasinet mad! nr. 3/2011)…….

 Dejen formes til flade boller og prikkes med en gaffel…….

Efter hævnin, pensles de med sammenpisket æg og drysses med havregryn………

 De færdigbagte burgerboller…….

 Guacamole………

 Bordet er dækket til “saml-din-egen-burger” aften…….

 Dårligt billed, men ikke desto mindre, min tallerken…….

 Desserten i går (og i dag): frugtsalat…….

……..med råcreme……..

I går blev gasgrillen hevet frem for første gang i år, menuen stod på burgere. BLT burgere, guacamole, hjemmelavet ketchup og hjemmebagte burgerboller fra Magasinet Mad! nr. 3/2011 – SÅ godt!
Ketchup’en var virkelig et HIT og jeg kan kun anbefale Jer at lave Jeres egen ketchup, det er helt sikkert noget jeg vil gøre igen. Det er SÅ meget bedre end det færdigkøbte – inkl. Heinz (som jeg ellers sværger til) – Heinz kan slet ikke måle sig med hjemmelavet ketchup. Det er nemt og hurtigt, så der er ikke noget at betænke sig på, bare kom i gang *S*…….

Vi havde en af kærestens venner oppe og spise, så han gik også hjem med en lille bøtte hjemmelavet ketchup – og var meget glad.
Jeg rørte mayonnaisen med lidt chipotlepulver, inden den blev serveret. Jeg satte også tykke, sprøde, syltede agurker på bordet. Guacamolen blev lavet efter min egen opskrift, som jeg altid bruger.

Burgerbollerne skal egentlig bages med grahamsmel, lidt durum og hvedemel for resten. Jeg tilsatte en del forskellige meltyper, for jeg havde nogle rester, så der kom både grahamsmel, ølandshvede, fuldkornsdurum, italiensk hvedemel og almindeligt hvedemel i. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…….

Store burgerboller (Magasinet Mad! nr. 3/2011), 8 stk.:
1 pakke økologisk gær (42 g)
3 dl håndvarmt vand (37 grader)
4 spsk. olivenolie
2 spsk. rørsukker
2 tsk. groft salt
2 æg, let sammenpisket
225 g groft mel (grahamsmel, ølandshvede, speltmel, fuldkornsdurum – hvad du nu har og du kan sagtens bruge flere forskellige slags)
ca. 435 g hvedemel
lidt havegryn til drys (eller græskarkerne, birkes, solsikkefrø eller hvad du nu har)
Smuldr gæren i en skål. Hæld det lune vand i og rør gæren ud i vandet. Tilsæt olie, sukker og salt – rør det sammen. Tilsæt det meste af de sammenpiskede æg, gem resten til at pensle med. Tilsæt det grove mel og rør rundt. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt, til det kan æltes. Hæld det ud på bordet og ælt dejen godt igennem. Kom dejen tilbage i skålen og stil det et lunt sted, tildækket. Lad det hæve i 45 minutter.
Tag dejen ud på et let meldrysset bord. Ælt dejen igennem og del i 8 stykker. Form hver stykke til en bolle og tryk dem flade. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Prik bollerne med en gaffel. Dæk bollerne til og lad dem hæve et lunt sted i ½ time. Pensl bollerne med resten af de sammenpiskede æg og drys med havregryn – eller hvad du nu foretrækker. Bag ved 225 grader (ikke varmluft) i ca. 6-8 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad dem køle af på bagerist.

BLT burger (Magasinet Mad! nr. 3/2011), 4 pers.:
500 g hakket oksekød
1 pakke bacon i skiver
cheddarost i skiver
salt, friskkværnet peber
2-3 blommetomater, skåret i skiver
salat
god mayonnaise (jeg brugte Hellmanns) tilsat lidt chipotlepulver
hjemmelavet ketchup
1 rødløg i skiver
lidt sprøde, syltede agurker
hjemmebagte burgerboller (se ovenfor)
Form kødet til flade bøf og krydr med salt og friskkværnet peber. Skal de grilles, så pensl dem med lidt olie inden.
Steg bacon til det er sprødt og lad det dryppe af på køkkenrulle.
Steg bøfferne på en (grill)pande eller på en grill, til de er som ønsket. Når de vendes, lægges osten på og de steges til osten smelter og bøfferne er færdige.
Flæk bollerne og rist dem på begge sider på en brødrister, på grillpanden eller på grillen. Læg burgerne sammen med chipotle-mayonnaisen, salat, løg, bøf, bacon, tomat, syltede agurker og hjemmelavet ketchup. Server med guacamole.

Desserten bestod af frugtsalat, som var: pærer, jordbær, vindruer, blåbær og appelsin. Desuden blev salaten drysset med lidt god, mørk, finthakket chokolade – og så råcreme……….

I lørdags blev min kære veninde, Anette, så begravet – det var en HÅRD dag! Begravelsen foregik i Odder, hvor Anette er fra.
Der var en knuget stemning i bilen på vejen derop, der blev ikke sagt så meget. Jeg tror at både jeg og kæresten sad med tanker og billeder af Anette inde i hovedet.
Det var første gang siden hendes død, at jeg skulle se hendes datter og det var en tårevædet gensyn. Hendes datter klyngede sig til mig og græd, det var hårdt, men det var også godt at se hende. Jeg har jo sådan tænkt på hende, men ikke rigtig kunnet gøre så meget for hende. I det hele taget var der knus og kram fra mange jeg ikke kendte, men som jeg vidste var Anettes veninder. Vi kendte ikke hinanden personligt, men vi havde fundet hinanden i sorgen og savnet af vores kære veninde, inde på Facebook.
Odder sognekirke er en smuk lille kirke – og midt i det hele stod Anettes hvide kiste – som var så fint pyntet. At se kisten var på måden et chok, lige pludselig blev det hele så virkeligt, så håndgribeligt. Selvom der var blevet bedt om penge på en konto til hendes datter i stedet for blomster, var der selvfølgelig stadig mange blomster, vi valgte begge dele.
Det var en smuk og MEGET rørende tale som den kvindelige præst holdt og det hele blev sluttet af med at Trine Gadeberg sang solo. Hun sang Björn Afzelius’ “Tusind bitar” og hvis folk ikke havde grædt før, så gjorde de det i hvert fald nu. Jeg tror ikke at der var en eneste der IKKE kneb en tåre inde i kirken!!
Trine Gadeberg sang med den smukkeste, klareste stemme. Solo og helt uden musik.
Efter jordpåkastelsen var der kaffe og smørrebrød på Odder Park Hotel – og så kom solen!! Den sol som Anette elskede, kom og skinnede på os og sendte os varmende stråler, akkurat ligesom Anette havde gjort i hendes alt for korte liv – meget symbolsk.
Sammenkomsten var helt i Anettes ånd. Nogle holdt mindetaler, men ellers var der snak, tårer og latter. Anette ville vi skulle grine, Anette selv elskede at grine og hendes grin og smil smittede i den grad.
Da vi kørte hjem var jeg totalt udmattet, jeg havde simpelthen grædt så meget, så jeg havde kørt mig selv træt. Til sidst var der slet ikke flere tårer tilbage, der var bare en tom og træt følelse indeni. Jeg ved stadig ikke om jeg helt forstår det, men i hvert fald fik jeg taget afsked med min smukke og skønne Anette.
Jeg vil ALDRIG glemme dig min smukke veninde. Du blev taget alt for tidligt fra denne verden, fra din datter, din far, din bror og alle os andre, som holder så meget af dig. Vi har brug for dig i vores liv, brug for din smittende glæde, din styrke, din humor og stædighed – nu må vi klare os uden – men du vil altid være med os. Sidde på vores skuldrer, lette os for vores byrder, hjælpe og med at grine, græde og mindes. Du vil være en stjerne på himlen, som vil lede os og stråle meget klarere for os – end nogen af de andre. You and me forever, baby!!!!

I dag har jeg været på Lungeambulatoriet på Fredericia Sygehus. Det var ikke helt så godt som sidste gang, men jeg har også været forkølet rigtig, rigtig længe nu, så det er måske derfor. Jeg skal dertil igen om 2 måneder til et lungetjek og så igen om 8 måneder til et lægetjek.

Print Friendly
Tilbage

32 kommentarer


 1. Apr 4, 2011
  6:54 pm

  Randi

  Du skrev tidl. at begravelsen skulle foregå i Odder, så jeg begyndte at lure på om jeg måske vidste hvem hun var. Jeg er nemlig født og opvokset i byen, og døbt i selvsamme kirke. Men desværre… Hendes fars navn ringer dog en bjælde, et eller andet sted. Godt at du fik sagt ordentligt farvel, og var sammen med alle de mennesker, som betød noget for Anette. I har haft brug for hinanden. Jeg er dog stadig af den overbevisning, at hun fortsat er til – derude… Og at det er op til os efterladte, at holde vores kære "levende" på en måde. I hjertet og mindet lever de for evigt, om man lader dem. *kram*


 2. Apr 4, 2011
  7:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Randi!

  Hvis du er opvokset i byen, så er jeg sikker på at du kender hendes far – og måske kendte du også hendes mor (som desværre er død) – jeg tror at hendes far er kendt af de fleste i byen 🙂

  Det var vigtigt at få sagt et ordentlig farvel. Jeg tror også at hun stadig er derude, jeg er sikker på hun vil følge med i mit liv og være der både når jeg er glad og ked af det. Hun vil altid være i mit hjerte og leve videre med mig….

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Apr 4, 2011
  7:07 pm

  Camilla

  Hej Birthe,

  det lyder som en MEGET smuk begravelse din kære veninde fik.

  Noget helt andet er… hold da fast det ser lækkert ud med de burgere og frugtsalat!!

  knus
  Camilla


 4. Apr 4, 2011
  7:35 pm

  Randi

  Hehe, ja de burgere skulle nok hurtigt få ben at gå på hos os også. 😀

  Birthe: Jeg fraflyttede Odder tilbage i 1984, så det er derfor min hukommer er lidt rusty. Tror jeg prøver at spørge mine forældre. Kan være tingene bliver lidt mere oversigtbart. 🙂


 5. Apr 4, 2011
  8:49 pm

  Piskeriset

  Godt at begravelsen blev i hendes ånd. Jeg kan godt forestille mig, at det var en smuk oplevelse med sangen i kirken, for den er blandt de smukkeste, der findes.


 6. Apr 4, 2011
  9:39 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Camilla!

  Den var SMUK og meget trist! Jeg kan ikke mindes hvornår jeg sidst har grædt så meget. Det var som om da så rustvognen køre afsted med kisten, så brast det hele indeni mig….

  Tak, det var virkelig lækker mad. Frugtsalat og råcreme er en sikker vinder 🙂

  Kh
  Birthe


 7. Apr 4, 2011
  9:40 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Randi!

  tror at de fleste er til en god burger 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 8. Apr 4, 2011
  9:40 pm

  Frk.B

  Mums, lækker burger!!

  Puha, det er hård læsning… Men jeg er glad for at høre, at det var en smuk dag – i Anettes ånd 🙂


 9. Apr 4, 2011
  9:41 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Det var i hendes ånd, helt sikkert. Sangen var så smuk. Der er jo en god akustik i kirker og Anette elskede Björn Afzelius 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Apr 4, 2011
  9:43 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Frk. B!

  Totalt lækker burger – og ketchup – det må du altså prøve 🙂

  Ja, det var så smukt og så trist, på en og samme tidspunkt.

  KH
  Birthe


 11. Apr 4, 2011
  10:49 pm

  Det-lille-koekken

  Hej Birthe..
  Ja, undskyld jeg spørger, men hvordan med datteren ? hvor skal hun nu bo ?
  Neeejj, hvor får jeg ondt i maven, når jeg læser det du så smukt skriver.. Og den datter, håber alt det bedste i verden for hende..


 12. Apr 4, 2011
  10:56 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej A!

  Det er virkelig trist for hendes datter – selvfølgelig for hele familien – men hun mister jo altså hendes mor. Hun bliver i Frankrig (hun har jo boet der hele sit liv) og skal bo hos hendes bedsteforældre. Hendes far bor et stykke derfra, men for at der ikke sker omvæltninger i form af at flytte skole osv., så bliver bor hun hos dem. God løsning synes jeg……

  Jeg håber, at kunne holde kontakten med hende.

  KH
  Birthe


 13. Apr 4, 2011
  10:57 pm

  Kristine L. Hansen (CookieCrumble)

  Tak for misundelsn Birthe!!!!!!!!! Orrrk altså. Hvor ser de bare lækre uuuuuud. Giv mig, gic mig, giv mig. Guacamole i en burger har jeg aldrig prøvet, men hold nu op det skal det da vist nok lige 😉 GOSH BIRTHE. Nu ved jeg da hvad drømmen står på i nat 😉


 14. Apr 4, 2011
  11:01 pm

  Lise B

  Ej for pokker Birthe hvor ser det lækkert ud! Jeg synes det er så dejligt opmuntrende og meget imponerende som du tager hele situationen med din veninde.

  Masser af varme tanker herfra.
  /Lise


 15. Apr 5, 2011
  12:07 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kristine!

  Håber, at du har haft gode drømme i nat 🙂
  Guacamole kan virkelig anbefales til burgere, må i og som tilbehør….

  Mange hilsner
  Birthe


 16. Apr 5, 2011
  12:08 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lise!

  Det smagte også rigtig godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 17. Apr 5, 2011
  12:18 pm

  Miss A

  Hej Birthe 🙂

  Sender mine varmeste tanker.

  Din burger ser virkelig god ud, og hvor lækkert med frugtsalat til dessert.

  De bedste hilsner fra
  Anita
  Liv og Mad


 18. Apr 5, 2011
  1:16 pm

  Tante Sød..og den sure øko-citron...

  åhh, jeg sidder med tårer i øjnene …. mere vil jeg ikke sige idag!

  KH Marianne


 19. Apr 5, 2011
  1:22 pm

  Det-lille-koekken

  Men det lyder da meget godt, trods alt.. At hun kan blive hvor hun er, hos gode bedsteforældre..
  Det må også glæde dig en smule, tænke jeg..
  Ha en god dag i Vejen, ik..
  🙂


 20. Apr 5, 2011
  2:01 pm

  Strix

  Siden jeg så dit indlæg om burgere og frugtsalat har jeg drømt om det i min maddrømme….Det skal vi uden tvivl lave i denne uge.

  Det lyder som en smuk afslutning for Anette, selvom begravelser er ubehagelige- noget man aldrig vænner sig til.Når man ser på det skønne billede du har lagt ud af Anette og dig, mærker man hendes livsglæde,så jeg forstår godt hun har gjort så stort et indtryk.

  Minderne kan man aldrig tage fra dig og jeg er sikker på, at Anette vil leve videre i dig på en eller anden måde.

  Kh Lise-Lotte


 21. Apr 5, 2011
  4:17 pm

  Peggy

  I love this idea for a build your own burger bar! Great looking dinner!


 22. Apr 5, 2011
  5:39 pm

  Deirdre-Ann

  Jeg er imponeret!
  Jeg er virkelig virkelig dårlig til at lave mad – men du får dagligdags mad til at se spændene ud – normalt blogger folk om alt muligt gourme som ingen alligevel kan lave eller har råd til på et dagligt basis – men så finder jeg din blog………

  Og som prikken over det store i så er du som jeg fan af USA og skriver om landet med en glød jeg kun kender fra mig selv!

  Er netop hjemvendt fra Texas og kan kun sige:

  You is fine!!


 23. Apr 5, 2011
  8:41 pm

  Kristine L. Hansen (CookieCrumble)

  Haha, der var desværre ingen grønne drømme om brugere og guacamole, men det skal ikke standse mig i min afprøvning med det i burger. Wauw, jeg glæder mig allerede til at få det testet. Og hjemmelavet skal den selvf. også være. Uhm, hjemmelavet burger-weekend er der vist dømt nu 😀


 24. Apr 5, 2011
  8:55 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anita!

  Tak – og frugtsalat er altid godt som dessert 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 25. Apr 5, 2011
  8:56 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Well, det var også meget trist og vil nok være det i lang tid fremover….

  Mange hilsner
  Birthe


 26. Apr 5, 2011
  8:57 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej A!

  Ja, det glæder mig – alt hvad der kan gøre hendes liv bare en smule lettere glæder mig 🙂 Jeg ønsker alt det bedste i verden for hende. Hun vil jo altid savne hendes mor, håber bare at hun kommer over det på en "god" måde….

  KH
  Birthe


 27. Apr 5, 2011
  8:59 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Liselotte!

  Spændt på at høre om du får det lavet til weekenden 🙂

  Hun gjorde et uudsletteligt indtryk på alle der mødte hende. Hendes udstråling og hendes latter, hun var så unik! Jeg var så heldig at lære hende at kende og det vil jeg altid bære med mig…..

  KH
  Birthe


 28. Apr 5, 2011
  9:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hi Peggy,
  it's fun to build you own burger, also for your guests 🙂

  My best,
  Birthe


 29. Apr 5, 2011
  9:01 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Deirdre-Ann!

  Allerførst velkommen herinde og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Tak for de søde ord, det glæder mig meget at du kan gøre brug af min blog og mine opskrifter…..

  Jeg har desværre aldrig været i Texas, men håber at komme det en dag! Jeg er sikker på at jeg har været amerikaner i et tidligere liv 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 30. Apr 5, 2011
  9:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kristine!

  Du kan godt glæde dig 🙂 Håber du også får tid til at lave ketchup, det er en oplevelse i sig selv….

  Mange hilsner
  Birthe


 31. Apr 5, 2011
  9:03 pm

  Anna

  Mums, der findes intet bedre end burgere med hjemmebagte burgerboller. Jeg har også haft lidt kik til den opskrift på ketchup.. Tror den skal prøves, selvom det muligvis udløser mytteri herhjemme.. Min mand har en ide om at ketchup skal være Heinz, ellers er det ikke rigtig ketchup 🙂

  Det lyder til at din veninde fik en meget smuk begravelse! Hun har været højt elsket af mange kan man næsten læse ud af det, du skriver.

  Mange hilsner fra Anna


 32. Apr 5, 2011
  9:07 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anna!

  Hjemmelavede burgere er bare det bedste – især når bollerne også er hjemmebagte 🙂 Nu må altså prøve den ketchup! Min kæreste var MEGET skeptisk og nippede kun til den til at starte med, men han er vild med en nu….
  Efter den havde stået et par dage i køleskabet, var det som om smagen havde udviklet sig rigtig og den smagte skønt.

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!