Newyorkerbyheart

Hjemmelavet ketchup (Magasinet Mad! nr. 3/2011)……..

01 april , 2011 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Diverse - Tags: , , ,

 Mosede tomater……

 Løg og hvidløg sauteres…….

 Tomater tilsættes……

 ……sammen med de mosede tomater, æbleeddike, rørsukker og chili……

……..og det færdige resultat……..

Jeg har planlagt at vi skal have burgere på søndag og til det, har jeg så i dag lavet ketchup – hvilket jo er virkelig nemt! Jeg ved ikke helt hvad jeg havde forestillet mig, men ikke noget så nemt…….

Jeg har smagt på det og nu glæder jeg mig da for alvor til at vi skal have burgere på søndag.

Jeg brugte den flaske, som jeg købte de mosede tomater i, igen. Jeg vaskede den af og skyllede den med kogende vand og derefter atamon.

Hjemmelavet ketchup (Magasinet Mad! nr. 3/2011):
1 løg, meget finthakket
3 fed hvidløg, meget finthakket
olivenolie til stegning
5 blommetomater, skåret i grove stykker
1 flaske mosede tomater
lidt stødt chili (kan udelades)
1 dl æbleeddike
100 g rørsukker
salt, friskkværnet peber
Varm olivenolie op ved middelvarme og tilsæt løg og hvidløg, lad det sautere i ca. 10 minutter, UDEN at det tager farve. Tilsæt tomater, mosede tomater, eddike, sukker og lidt chili. Rør det hele sammen og lad det småsimre uden låg i ca. 45 minutter, til det har en passende konsistens. Blend nu blandingen grundigt – gerne med en stavblender ned i gryden – til det er helt glat. Smag til med eddike, sukker, salt og friskkværnet peber. Hæld på skoldede flasker/glas. Opbevares i køleskab.

I dag har vi fået rester fra i går, dejlig nemt og det smagte stadig skønt!
I morgen går turen til Odder, til min kære Anette’s begravelse. Jeg frygter det helt vild meget, men jeg tror også at det bliver godt for mig at se hendes kiste, se at det faktisk ER sandt! Når jeg lukker mine øjne, ser jeg hende for mig, lyslevende, grinende (hun havde det mest fantastiske grin) og fuld af liv – så det er ikke blevet til så meget søvn i den sidste uges tid. Jeg “frygter” lidt at skulle se hendes far, datter og bror. Hendes far og datter kender vi, men ikke broderen, det var ikke lige sådan jeg havde forventet vi skulle mødes……

Som en skrev herinde, så kan en begravelse være en smuk oplevelse og jeg er ikke i tvivl om at Anettes begravelse vil blive smuk – MEGET smuk – og rørende. Hun har rørt så mange mennesker, elsket af så mange mennesker og vil blive SAVNET af så mange mennesker. Det bliver uden tvivl en smuk dag – men også en dag fyldt af sorg og mange tårer. Jeg kan stadig ikke forstå at jeg skal sige farvel til min Anette………

Jeg har ikke planlagt noget mad til i morgen. Jeg er ret sikker på at jeg ikke har lyst til at lave noget som helst når vi kommer hjem i morgen, så det bliver vist bare en pizza – hvis vi skal have noget……

HUSK nu min konkurrence, hvor du kan vinde 3 x 3 Louisa Lorang bogpakker, konkurrencen slutter på søndag aften. Læs hvordan du gør HER.

Print Friendly
Tilbage

25 kommentarer


 1. Apr 2, 2011
  12:49 pm

  Heidi

  Det gør mig så ondt for dig. Begravelser er smukke, højtidelige og afsluttende på den mest for forfærdelige måde.
  Min far er begravet fra Odder Kirke, en utrolig smuk kirke. Og jeg er der tit. Jeg håber på at du kommer videre, kommer igennem og har smukke minder tilbage.


 2. Apr 2, 2011
  12:55 pm

  Litzy

  Ej hvor smart… det skal da klart prøves en dag.
  Ved du hvor længe det kan holde sig i køleskabet?


 3. Apr 2, 2011
  2:26 pm

  Miss A

  Hej Birthe 🙂

  Jeg kan ikke lide købe ketchup. Men jeg har længe overvejet at prøve at lave noget selv, da jeg tror, at det har en helt anden smag. Også kommer du lige med en opskrift 🙂

  Tusinde tak for det 🙂

  De bedste hilsner fra
  Anita
  Liv og Mad


 4. Apr 2, 2011
  5:37 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Heidi!

  Jeg synes ikke at jeg har set dig herinde før, så velkommen til 🙂

  Du har ret, Odder Kirke er en smuk kirke. Det var på mange måder en smuk begravelse, Anette var elsket af så mange og har berørt så manges liv, så kirken var fyldt. Trine Gadeberg sang og sikke en akustik, der er inde i kirken.
  Men det var også sørgeligt – jeg græd rigtig meget – og det var der mange andre der gjorde…

  Som præsten sagde, så er død (og begravelse) en 2 ægget sværd af sorg og glade minder. Smil der går over i gråd og omvendt.

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Apr 2, 2011
  5:38 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Litzy!

  Jeg ved det ikke, måske 1-2 uger. Bruger du atamon, måske lidt længere – men det er bare et gæt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 6. Apr 2, 2011
  5:38 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anita!

  Håber, du vil kunne lide den 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Apr 2, 2011
  6:57 pm

  fru glüsing

  hej birthe.

  hjemmelavet ketchup er absolut favoritten her hos os. dog laver vi den lidt anderledes end den du her beskriver.
  vi bruger oscar uhmaros (køkkenrevolution på høje hæle)opskrift som basis og eksperimentere udfra den.
  den holder sig ikke længe… smiler…for den bliver altså spist op!!!
  i den opskrift bruges der ikke sukker men rosiner som giver sødmen.alt efter hvad vi så lige er humør til bliver den mere eller mindre blendet…rigtig lækkert med en lidt mere grov konsistens i burgere.
  kan klart anbefales.
  mums…. charlotte


 8. Apr 2, 2011
  7:05 pm

  fru glüsing

  manglede lige at skrive…
  endnu bedre bliver ketchuppen så når vi når lidt hen ad sommeren og kan bruge store modne tomater fra drivhuset.
  og bøffen er grillet på bålet, bollen er hjemmebagt med masser af groft, et godt drys af krydderurter i salaten og aioli rørt af hjemmelavet mayo og friske hvidløg

  ej…kan altså ikke vente til det bliver sommer…:o)


 9. Apr 2, 2011
  7:57 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej fru glüsing!

  Velkommen herinde, tror ikke jeg har set dig før, og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Hvis du har tid engang, må du gerne sende opskriften til mig, den lyder da dejlig anderledes med rosiner som sødemiddel…..

  Jeg dur desværre bare ikke til at drive noget som helst frem, har så absolut IKKE grønne fingre, slår nærmest alt ihjel. Men kan helt tilslutte dig at bøf fra grillen, hjemmebagte boller og aioli er LÆKKERT! Vi skal have burgere i morgen og jeg glæder mig allerede….

  Mange hilsner
  Birthe


 10. Apr 2, 2011
  9:53 pm

  Doktor S

  Kære Birthe

  10000 tanker til dig…. Den 4 april er det 2 år siden jeg mistede min bedste veninde grundet et tragisk trafikuheld. Man kommer aldrig over tabet, men lærer at leve med det. Håber du får sagt ordentlig farvel, og har støtte omkring dig.

  Kh Marianne


 11. Apr 3, 2011
  9:40 am

  wotanazlabyrint

  Begravelser er øv. Jeg tror, jeg har båret for mange kister med ufærdige liv, så jeg bliver altid ked af det, bare jeg nærmer mig en begravelse. Døden er så pokkers ægte, og jo mere mennesket omgiver sig med oplevelser og beslutninger, der kan gøres om, jo mere svært bliver det at forstå, at noget virkelig kan være definitivt.

  Nå, spændende med en ketchup-opskrift. Jeg købte netop i denne uge en Katrine & Alfred ketchup og allerede der var der en stor forbedring i forhold til Heinz und Beauvais, så jeg må få prøvet en helt hjemmelavet en dag. Det er sikkert vildt lækkert:)

  God søndag:)

  Mads


 12. Apr 3, 2011
  11:33 am

  Newyorkerbyheart

  hej Marianne!

  Først, velkommen herinde, jeg tror ikke jeg har set dig før – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Øv, kan forestille mig at chokket om muligt er endnu større, når der ikke er gået sygdom forud – gode tanker til dig. Tiden læger jo nok alle sår, men hold da op hvor gør det ondt…..

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Apr 3, 2011
  11:35 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Mads!

  Begravelser bliver helt sikkert aldrig noget jeg vænner mig til, det er så trist og sørgeligt – men i går var det også smukt, på sin helt egen måde…..

  Katrine & Alfred ketchup, det har jeg ikke set, må da ud og lede 🙂

  Mange hilsner
  Bithe


 14. Apr 3, 2011
  11:50 am

  Charlotte den 2.

  Nej Birthe,, tiden læger ikke alle sår, men man lærer at leve med den, jeg ved hvad jeg taler om. Har selv mistet en søn, der ikke fik lov at leve det liv han havde fortjent.
  Mange hilsner fra
  Charlotte den 2.


 15. Apr 3, 2011
  4:14 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte den 2.!

  Åh, det er jeg ked af at høre 🙁 Jeg håber bare, at sorgen bliver "lettere" at leve med. Lige nu synes jeg jo stadig at det er ret uvirkelig og helt uforståligt, at jeg ikke skal se Anette mere!

  KNus
  Birthe


 16. Apr 3, 2011
  6:33 pm

  Piskeriset

  Det er lyder spændende – det er også noget, jeg gerne vil prøve at lave en dag, men listen er jo lang, så hvornår ved jeg ikke 🙂


 17. Apr 3, 2011
  6:35 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Du må altså prøve det, det er så meget bedre end det man kan købe 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 18. Apr 3, 2011
  7:24 pm

  Lise B

  Ser super lækkert ud, så ved man også hvad der præcis er i 🙂

  /Lise


 19. Apr 3, 2011
  10:18 pm

  En glad blogger

  Kære Birthe.

  Håber du er kommet så godt igennem weekenden, som det har kunnet lade sig gøre…
  Det er en så svær tid, for alle jer, der stod hende nær.

  Stort knus fra din ven i Istanbul
  (Pt. i Jylland!)


 20. Apr 4, 2011
  10:52 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lise!
  Lige præcis og så smager det altså virkelig, virkelig godt 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 21. Apr 4, 2011
  10:54 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Tak, det var en rigtig hård dag i lørdags og jeg græd rigtig mange tårer. På en måde var det også et punktum, fordi jeg så hendes kiste….
  Det var også en smuk dag, meget i Anettes ånd, med masser af tårer og den del smil og latter.

  Hvis du forvilder dig ned i mit område, må du da endelig sige til, så kan vi jo drikke en kop kaffe sammen 🙂

  KH
  Birthe


 22. Apr 5, 2011
  6:41 pm

  Marie

  Ej hvor ser det lækkert ud! 🙂
  Er ketchuppen ligesom Heinz' i konsistens.. (spiser altid Heinz til det meste mad.. Dårlig vane) Eller er den tykkere ellere tyndere?
  Mht. til sukkeret, skal det være rørsukker eller kan det godt være almindeligt?
  Vil helst ikke ændre for meget, men vi har kun det der meget grove rørsukker, så ellers skal jeg bruge alm. sukker.. Og håber sådan jeg kan lave det her i aften, så det er klart til imorgen. 😀
  Håber du har det godt!
  KH Marie


 23. Apr 5, 2011
  6:44 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marie!

  Det er lidt tyndere i det synes jeg, måske fordi jeg ikke havde tålmodighed til at lade det koge længere 😉
  Jeg ville bruge det grove rørsukker, det skal jo alligevel koges igennem, så det smelter jo. Tilsæt evt. ikke helt så meget og smag det så til. Held og lykke med det, jeg synes det er SKØNT!
  Lad mig vide hvordan det går…..

  KH
  Birthe


 24. Nov 16, 2013
  1:11 pm

  Gitte

  Hej Birthe
  Kigger tit på dine lækre opskrifter og har gjort det i nogle år. Laver fx altid din pebernødsopskrift alla lagkagehusets… Og sjovt nok var vi forrige jul hos nogle venner, hvor jeg kunne genkende smagen af pebernødderne og måtte lige høre, ham havde ganske rigtig også brugt din opskrift, så tak for dem.
  Jeg sidder og skal bruge friske tomater i en opskrift, men da der ikke nogen tomater på denne her årstid, der er gode nok, tænkte jeg at jeg ville bruge urtekrams mosede. Men nu er det så det store spørgsmål melder sig, hvor mange tomater går der til en flaske urtekrams mosede, jeg har Googlet det, sådan kom jeg til denne her side, men kan ikke finde noget om det. Ved du det evt? Eller andre der læser dette?

  Tak for dine mange lækre opskrifter
  Vh Gitte


  • Nov 16, 2013
   3:21 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Gitte!

   Det ved jeg desværre ikke, beklager.

   Det glæder mig at Lagkagehusets pebernødder falder i din smag, de er også virkelig gode, synes jeg 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!