Newyorkerbyheart

Skøn chokoladekage med hvid chokoladeglasur (fra Kinna) og “mormor”-boller af en slags……….

 Dejen stilles til hævning……

 Efter hævning trilles der boller, som hæver igen……

 Varme boller lige fra ovnen……

Uhmmm……

 De tørre ingredienser til kagen røres sammen…….

 Æggene piskes let sammen…….

 Smørret røres i……

 ……og derefter kaffen……

 Den færdige dej……..

 Hældes i en smurt brødform…….

 Lidt kaffefløde, hvid chokolade og chokoladelikør smeltes sammen…..

 Køler af og smøres på den afkølede kage………

Super LÆKKER!………

Det er længe siden jeg har fået bagt noget – alt for længe siden. Det er bare som om kræfterne ikke rigtig har været der, der har været så meget andet der har været mere presserende, som f. eks. at få mad på bordet hver dag *S*
Men i dag skulle det være. Jeg havde lyst til “mormor”-boller, men jeg gad ikke lige lede efter en opskrift og så måtte jeg jo selv i gang. Så denne gang har jeg faktisk vejet og målt af, hva’ siger I så????
“Mormor”-boller er jo traditionelt kun med hvedemel, men jeg kom en lille smule groft i, så de er bare en lille my sunde – tror jeg nok……

I hvert fald blev de lækre og vellykkede, så jeg tør godt give opskriften videre.

“Mormor”-boller af en slags, ca. 10 stk.:
1 pakke gær (jeg brugte økologisk gær, mener der er 42 g i)
2½ dl creme fraiche 18%
½ dl skummetmælk
1 æg
1 tsk. flydende honning
2 tsk. groft salt
50 g fuldkornsdurum
120 g sigtemel
ca. 330 g hvedemel (kan være lidt mere, kan være lidt mindre)
50 g smør, blødt
Kom creme fraiche og mælk i en gryde og lad det blive lunt (37 grader). Det er vigtigt at væsken ikke bliver for varmt, for så ødelægges cellerne i gæren.
Smuldr gæren i en skål og kom honning i, tilsæt den lune væske og opløs gæren. Tilsæt æg, salt, fuldkornsdurummel og sigtemel – rør det sammen. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt, til dejen kan samles og æltes, men stadig er lidt klistrende. Pluk det bløde smør i mindre stykker, lav en fordybning i dejen og læg smørret i fordybningen. Ælt nu smørret ind i dejen, til den er helt indarbejde og dejen er glat og blød at arbejde med. Form dejen til en kugle, læg den i en skål, dæk med et viskestykke og lad den hæve i ca. 45 minutter.
Tag dejen ud og form til boller som sættes på en bageplade, dæk til og lad dem hæve i en god ½ times tid. Pensl bollerne med let sammenpisket æg og sæt i en 225 grader varm ovn (ikke varmluft). Bag i ca. 10 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad dem afkøle på bagerist.

Nu jeg alligevel var i gang med at bage – og kæresten spillede tennis – så bestemte jeg mig for også at bage en kage. Valget faldt på en chokoladekage, som jeg fandt hos Carina, som har en MASSE skønne opskrifter på hendes blog. Glasuren, som jeg jo ellers ikke er så glad for, bliver lavet med hvid chokolade – og så er det jo en helt anden snak.
Jeg lavede kun ca. halv portion af glasuren og brugte en chokoladelikør i stedet for Baileys, som jeg ikke havde noget af. Næste gang tror jeg at jeg vil prøve med Kahlua, fordi jeg godt kunne tænke mig lidt mere kaffesmag.
Selvom der er kaffe i kagen, så smager den absolut IKKE af kaffe. Jeg kom også en lille bitte smule mindre sukker i kagen. Jeg kom dejen i en brødform i stedet for en springform.
Dejlig kage, svampet og lækker – og så er det jo reelt ikke en chokoladekage – men en kakaokage, da der ikke bruges chokolade i opskriften.

Jeg skriver opskriften som jeg lave den…..

Chokoladekage (fra Kinna):
150 g mel
2 tsk. bagepulver
225 g rørsukker
2 tsk. vaniljesukker
2 gode spsk. usødet kakaopulver
150 g smør, smeltet og lidt afkølet
3 æg
1 dl stærk kaffe, lun

Glasur:
ca. 50 g hvid chokolade
2 spsk. fløde
1 spsk. chokoladelikør
Slå æggene ud i en skål – stor nok til at rumme al dejen – og pisk dem let sammen.
Sigt alle de tørre ingredienser i en anden skal, rør dem sammen. Kom de tørre ingredienser ned til de våde og vend det sammen til det NETOP er blandet, rør ikke længere end nødvendigt. Tilsæt det smeltede smør og vend det i dejen. Tilsæt derefter kaffen, som også vendes i dejen.
Smør en form og drys med rasp. Hæld dejen ned i og sæt i ovnen ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 30-40 minutter. Tjek med en tandstikker at den er gennembagt.
Tag kagen ud og lad den køle af.
Glasur:
Kom alle ingredienserne i en gryde og smelt det sammen ved lav varme, lad det afkøle. Smør det på kagen.

E-bøger + Ipad:
Jeg er nu i gang med den 3. E-bog, efter at have afsluttet “Blod vil have blod“. Som jeg har skrevet tidligere har Saxo lånt mig en Ipad i 3 måneder, for at jeg kan stifte bekendtskab med E-bøger og jeg havde aldrig troet at jeg ville blive så glad for det!!
Jeg synes det er super nem at læse på Ipad’en og jeg føler faktisk ikke at den er tung at ligge med, så længe min arm har noget støtte. Det skal siges at den jeg har lånt er en Ipad 1, 2’eren skulle være lidt lettere og lidt tyndere.
På en eller anden måde får jeg læst bøgerne hurtigere, uden at jeg ved hvorfor. Desuden ligner designet på E-bøger rigtige bøger så meget, så jeg flere gange har taget mig selv i at prøve at bladre på Ipad’en som i en bog – hvilket jeg kan fortælle IKKE virker *S*
Men altså Ipad’en er nem at betjene, nem at bruge og nem at have med. Jeg har ikke problemer med at mine øjne bliver trætte når jeg læser på skærmen, jeg skruer bare lidt ned for baggrundslyset.
Vil jeg kunne vænne mig til at læse E-bøger??? Helt klart
Vil jeg bytte E-bøger ud med almindelig bøger?? Nej, det vil jeg ikke. Men jeg synes at det er et godt supplement, som jeg gerne vil bruge mere i fremtiden, især til store tunge bøger.

Jeg er nu i gang med den sidste bog jeg har som E-bog, som er “Genesis” af Karin Slaughter. Jeg har været lidt skuffet over et par af de sidste jeg har læst af hende, men denne er altså god og indtil videre MEGET spændende!

Print Friendly
Tilbage

14 kommentarer


 1. Apr 30, 2011
  6:04 pm

  superheltemor

  Flotte boller!
  Og kagen skal jeg klart afprøve, sammen med min konditorspire.
  Hvad er chokoladelikør?


 2. Apr 30, 2011
  6:13 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Superheltemor!

  Tak 😀

  Jeg brugte noget der hedder Mozart likør, men du kan bruge meget andet, som f. eks. Bailey.

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Apr 30, 2011
  9:18 pm

  Camilla (Himmelske Kager)

  Mmmhhh, den lyder dejlig den chokolade kage. Jeg er jo også lidt kræsen ift toppings, men jeg er også blevet fan af dem med hvid chokolade (selvom jeg paradoksalt nok ikke kan lide hvid chokolade!!).


 4. Apr 30, 2011
  11:13 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Camilla!

  Den smager skøøøønt 😀

  Jeg kan nu godt lide hvid chokolade, især hvis det er med vanilje i (æææææsker vanilje).
  Jeg synes glasur – den traditionelle slags – er alt for sød. Jeg har det også svært ved cupcakes, når der er alt den frosting på. Altså jeg synes det er helt vildt flot, jeg kan bare ikke spise det 😉

  KH
  Birthe


 5. May 1, 2011
  7:56 am

  Piskeriset

  Mmmm…. kage…. kaaaaage… *tysser på sin lækresultne mave*

  Æhm – undskyld.

  Det ser dejligt ud – jeg kunne godt spise en bolle med smør lige nu – og så slutte af med et stykke kage 😉


 6. May 1, 2011
  11:20 am

  Kager skal der til

  Umm den ser dejlig ud den chokolade kage og bollerne er rigtig flotte…

  Tror jeg må i køkkenet i dag.

  Hyggehygge
  Marianne


 7. May 1, 2011
  11:23 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg var faktisk ret godt tilfreds med bollerne, det var stadig mormor-agtige, bare en anelse sundere 😉

  Mange hilsner
  Birthe


 8. May 1, 2011
  11:23 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Tak, begge dele blev godt og værdsat her i det lille hjem 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. May 1, 2011
  1:26 pm

  anni

  har lige printet begge opskrifter ud, men hvad kan jeg bruge istedet for fuldkornsdurum, som jeg selvfølgelig ikke kan få her! Sigtemel kan jeg heller ikke få, men der blander jeg hvede- og rugmel!
  ha en go søndag.


 10. May 1, 2011
  9:30 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anni!

  Du kan nærmest bruge hvad som helst: spelt, grahamsmel eller noget andet groft – eller bare bruge mele sigtemel. Det kommer sig ikke så nøje 🙂

  Held og lykke med det.

  Mange hilsner
  Birthe


 11. May 2, 2011
  7:19 am

  En glad blogger

  uuhmm, mormorboller og chokoladekage… kan det blive bedre? I don't think sooo!
  Lækkerier – kunne forestille mig at kæresten din blev glad da han kom hjem fra tennis 🙂


 12. May 2, 2011
  10:27 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Han blev super glad og bliver stadig forbavset over at kunne tage afsted og se mig ligge på sofaen, fuldstændig træt og ugidelig. Når han så kommer hjem, er der hjemmebag 😀

  KH
  Birthe


 13. May 7, 2011
  3:10 pm

  anni

  har bagt chokoladekagen, nej hvor er den god. jeg var nok bare for utålmodig til at vente på at kagen blev HELT kold inden jeg kom glasuren på, for den løb ud.


 14. May 7, 2011
  10:11 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anni!

  Dejligt at høre at den blev god 🙂 – og ja, det kræver lidt tålmodighed at vente på at både glasur og kage køler helt af…..

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!