Newyorkerbyheart

Boganmeldelse: “Nigellas Køkken” af Nigella Lawson, Gyldendal……..

22 maj , 2011 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Boganmeldelser - Tags:

Nigellas Køkken” af Nigella Lawson, Gyldendal………

Jeg er vild med Nigalla og det har jeg altid været!
Selvom mange har gjort lidt grin af hendes nydelse af mad, så synes jeg at det er fantastisk at hun står ved den hun er, at hun ikke er bange for at vise hvor glad hun er for mad – og vel at mærke mad – som jeg godt kan lidt det. Lidt rustikt og uden at der behøver at være en dut der, skum her og et par tingester der stritter i alle retninger. Det er mad der er nede på jorden, mad som jeg tror tiltaler en stor mængde mennesker – det er i hvert fald mad som jeg kan forstå og forholde mig til – og sådan er hendes nye bog også.

Det er en ordentlig moppedreng på over 480 sider, fyldt med opskrifter, smukke billeder og dejlige ord. Det der har ramt mig i denne bog er hendes indledning, som jeg synes er så skøn og som er noget jeg kan identificere mig med. Tro nu ikke at jeg sammenligner mig på nogen måde med Nigella, for det gør jeg bestemt IKKE, men jeg kan relatere til det hun skriver……

Hermed et citat fra hendes indledning:
“Det ville ikke et øjeblik falde mig ind at få dårlig samvittighed over at spise mad, jeg ikke selv har lavet – så længe jeg nyder det – ganske som jeg aldrig nogensinde har haft eller vil få dårlig samvittighed over at købe tøj i stedet for selv at sy noget at tage på. Det forekommer mig, at den statusbevidste gourmetkoks frelste inderlighed og fordømmende indstilling endegyldigt udelukker et lykkeligt liv i køkkenet – for slet ikke at tale om udenfor det. Jeg laver ikke mad fordi jeg føler jeg bør, men fordi jeg har lyst. Sådan er livet. Sommetider vinder virkeligheden over romancen: Selvom jeg har sagt det før, og jeg hånden på hjertet gerne siger det igen, nemlig at køkkenet for mig ikke er et sted, jeg ønsker at flygte fra, men snarere flygte til, så tilstår jeg gerne, at der dog er tidspunkter, hvor tanken om at lave mad ikke fylder mig med glæde eller får mig til at emme af entusiasme…..” citat Nigella Lawson fra bogen “Nigellas Køkken“.

Sådan forsætter den temmelig lange indledning og jeg tog mig selv i at nikke genkendende mange steder, da jeg læste det. Det er så fedt at læse noget, som “man” (læs: jeg) kan identificere mig med….

Bogen er delt op i 2 dele:
1 – Køkkenudfordringer og
2 – Køkkenglæder.

De 2 dele er igen delt op i forskellige kapitler, som hver især gemmer på små perler af opskrifter. Bagerst i bogen er der selvfølgelig et register eller faktisk 2 registrer. For registret rummer også et “Hurtigregister”, hvor de opskrifter der tager ½ time fra begyndelse til bord, kan findes.

Jeg har bl. a. udset mig: Afrikanske kyllingelår, estragonkylling, en ostekage, en citronkage med polenta og en del flere. Jeg glæder mig til at komme i gang. Jeg synes, at Nigella endnu engang har ramt plet – og jeg forstår slet ikke – at ikke alle hendes bøger er oversat til dansk. Men så er det jo godt at internettet er opfundet, så de alligevel er til at få fat på……

Nigellas Køkken af Nigela Lawson, Gyldendal. 485 sider. Kr. 299,95 hos Gyldendal.

Print Friendly
Tilbage

35 kommentarer


 1. May 22, 2011
  6:57 pm

  Lise B

  Åh jeg elsker også Nigellas madstil. Bare ar hun har en afsnit i nigelle ekspress der hedder comfort food, det er altså fedt. Også virker hun altså sympatisk! 🙂

  /Lise


 2. May 22, 2011
  7:12 pm

  by myr

  Jeg er også helt vild med Nigella…tror nok at hun har lavet en bog KUN om desserter, som jeg kom til at låne på biblioteket engang…UHA UHA det var farligt for side-benene:-) Men hun har en skøn stil og en dejlig varm personlighed som skinner igennem både i bøgerne og når man ser hende på skærmen…
  Jeg blev DØD misundelig en gang jeg så hendes program på TV – tænk engang, hun har et walk-in køleskab!!!!!! (Eller var det en fryser???) Men anyways, hold nu mawle hvor var der meget plads…til meget mad:-)
  Kh. Malene


 3. May 22, 2011
  7:38 pm

  Anne Sofie

  Uh, hun får mig altid lokket ud i de mærkeligste ingredients indkøb. Faldt over matzo kiks sidst jeg var i kbh, og jeg har også golden syrup, condensed milk og noget af hendes living kitchen range stående.

  Dog syntes jeg at vores hjemlige Louisa Lorang med sin Vild med Hverdagen rammer den samme vibe som Nigellas Express.

  Det var dog en trist dag da Nigella besluttede at lukke sit velfungerende forum, for blot at flytte alt over på FB.


 4. May 22, 2011
  7:39 pm

  Kris

  Årh, skal totalt ha' købt den bog! Har savlet så meget, efter at ha' set serien baseret på dén bog – mmmh! Ser så lækkert ud! … altså maden. Bare maden… Mmmh…

  Mvh,
  Kris!


 5. May 22, 2011
  7:40 pm

  Cæcilie

  Jeg var på besøg hos i går, der havde hendes christmas-edition, og jeg stod og bladrede i den i i hvert tilfælde en halv time. Jeg er også vild med hendes rundhåndede og afslappede holdning til madlavning, og kunne virkelig ønske mig en af hendes bøger, der ikke alene har lækre opskrifter, men også er en fantastisk inspirator:) godt at høre, at man ikke er alene med sine passioner! Mvh. Cæcilie


 6. May 22, 2011
  7:46 pm

  Fru Nielsen

  Hej
  Jeg syns også, at det er en dejlig bog, har dog svært ved at klare Nigellas facon på tv. Bogen lider desværre, efter min mening, under en svært dårlig oversættelse. Det er ganske horribelt at læse den, virker som direkte skoleengelsk oversættelse, man har slet ikke formået at fange Nigellas "tone". Jeg bliver vildt irriteret og ærgelig over at læse i den – kunne ellers have været så godt!
  Venligst Karen


 7. May 22, 2011
  8:09 pm

  studielivet

  Love love love Nigella.. Så det fast da programmerne blev , hun er vidunderlig i et køkken og jeg synes hun har en helt fantastisk indstilling til mad og hvordan livet bør være i forhold til mad.
  Må hellere få fat i den bog.
  Kærligst Lea


 8. May 22, 2011
  8:27 pm

  Piskeriset

  De planlagte retter lyder gode – husk at lave dem printbare, så vi andre også kan smage 😀

  Jeg har desværre ikke så megen erfaring med hende, men ud fra de beskrivelser, jeg har fået af hendes programmer, så lyder hun som et dejligt menneske og en skøn nede-på-jorden-kok.


 9. May 22, 2011
  8:34 pm

  Lin

  Kender hende slet ikke, men nu er nysgerrigheden vagt takket vaere dig.


 10. May 22, 2011
  8:54 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lise!

  Ja, hun virker virkelig sympatisk og helt nede på jorden 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 11. May 22, 2011
  8:55 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Malene!

  Velkommen herinde, tror ikke at jeg har set dig før – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Hun har lavet et hav af bøger, men mange af dem er desværre ikke udkommet på dansk…

  Mange hilsner
  Birthe


 12. May 22, 2011
  8:56 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne Sofie!

  Kunne ikke være mere enig – både mht. forum og den skønne Louisa! 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 13. May 22, 2011
  8:57 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kris!

  Ja ja, det er godt med dig 😉 Jeg var da ved at blive helt bekymret for dig, jeg synes det er længe siden jeg har set noget fra dig….

  Mange hilsner
  Birthe


 14. May 22, 2011
  8:58 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Cæcilie!

  Hun har nemlig en totalt laid-back stil, som jeg er helt vild med og laver noget mad som alle kan forholde sig til – det er lige mig 🙂

  Jeg vil SÅ gerne have hendes Christmas bog….

  Mange hilsner
  Birthe


 15. May 22, 2011
  9:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Karen!

  Velkommen herinde, tror ikke at jeg har set dig før og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Jeg er vild med hendes facon på TV, synes hun kommer godt ud over skærmen. Men sådan er smag og behag jo så forskellig.
  Jeg har ikke set originalen, så jeg kan ikke bedømme oversættelsen, men jeg synes nu at det fungerer meget godt…..

  Mange hilsner
  Birthe


 16. May 22, 2011
  9:03 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lea!

  Lige præcis, sådan har jeg det også med hende 🙂

  KH
  Birthe


 17. May 22, 2011
  9:03 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Nu må ned og låne et par bøger med hende 🙂
  Jeg synes, hun er virkelig skøn….

  Mange hilsner
  Birthe


 18. May 22, 2011
  9:04 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lin!

  Ej, hende må du virkelig lære at kende, hun er så skøn og laver noget virkelig skønt mad 🙂

  KH
  Birthe


 19. May 22, 2011
  9:07 pm

  Maj

  Jeg ælsker – ÆLSKER Nigella! Jeg har set alle hendes programmer flere gange, og jeg skal helt sikkert have flere af hendes kogebøger 😀 😀

  Nøj jeg glæder mig til at se de retter du har udset dig – det bliver lækkert, og helt sikkert "mouth-watering"…

  – Maj 😀


 20. May 22, 2011
  9:10 pm

  LaTascha

  Den bog ønsker jeg mig også. Har kigget på den et par gange, men har ikke købt den endnu, så jeg glæder mig til du blogger nogle af hendes opskrifter:-)

  Kærlig hilsen

  Anne.


 21. May 22, 2011
  9:26 pm

  MissMuffin

  Jeg er også vild med Nigella, selvom jeg dog godt kan synes at hendes madlyst kan være lidt "vulgær", men samtidig er hun meget inspirerende og afslappet!
  Jeg har rørt ved bogen mange gange, så den står også øverst på ønskelisten over kogebøger, for det er meget kogebog man får for de 300 kr…


 22. May 22, 2011
  9:31 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Maj!

  Ja, hun er så SKØN 🙂 – og jeg håber at opskrifterne bliver gode, har kun gode erfaringer med hendes opskrifter….

  Mange hilsner
  Birthe


 23. May 22, 2011
  9:31 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Den er bare så fyldt med lækre opskrifter, så du kan godt komme afsted 😀

  KH
  Birthe


 24. May 22, 2011
  9:32 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej MissMuffin!

  Det er lige præcis det mange nævner, men jeg synes det er skønt at hun er sådan 🙂

  Ja, det er en ordenlig bog, du får for pengene…

  Mange hilsner
  Birthe


 25. May 22, 2011
  9:38 pm

  Bettelaus

  Hejsa Birthe,

  Nigella Lawson, hun er så skøn og jeg ejer da også hendes: Køkkenets gudinde – en skøn bog, der er god læsning, samtidig med et væld af lækre opskrifter. Indrømmer gerne, at jeg ikke har været så flittig til, at lave så meget ud fra hendes opskrifter, men det kunne være man skulle begive sig ud i det.
  Hun er så befriende frigjort i hendes madlavning og går ikke af vejen for at grovæde ( undskyd udtrykket, det passer jo slet ikke på hendes udseende )og stikke fingre ned i maden, for åben skærm, hvor vi andre ville tørre os om munden og bruge en ske – hun er skøn 😀

  Knus Rikke


 26. May 22, 2011
  9:45 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Rikke!

  Hun er nemlig så dejlig frigjort og "hjemlig" 🙂

  KH
  Birthe


 27. May 22, 2011
  11:16 pm

  Det-lille-koekken

  Jeg kan kun være helt enig. Tak for anmeldelsen, den må på den lange ønskeliste af kogebøger..
  🙂


 28. May 23, 2011
  5:54 am

  En glad blogger

  Åååhh, jeg eeelsker også Nigella – og har altid gjort det. Jeg forstår dog godt, at hun ikke nyder nogen respekt i kokkemiljøet – for helt ærligt; hun er vitterligt ikke nogen særlig god kok. Altså… really. Hverken håndværksmæssigt eller kreativt (hun er jo ikke på nogen måde den, der finder på nye sammensætninger og tænker ud af boksen, ligesom dem, der bruger skum og alt det der dut og dat. Synes man skylder stjernekokkene stor respekt – uden dem, tror jeg ikke, man smagte nye ting og satte nye ting og strukturer sammen… men det er måske bare min holdning 🙂

  Nigella kan bare godt lide god, lækker, nem mad, hvilket hun er fremragende til – ligesom hun er en dygtig performer. Og så er jeg vild med hendes oprigtighed og hendes afslappethed. Det er totalt smittende! – og jeg bliver i godt humør, får lyst til at smile og få gæster, når jeg ser hendes programmer og læser hendes ord (har Nigella Express). Forstår ligesom dig heller ikke, hvorfor ALLE hendes bøger ikke er til at få fat på på dansk.
  Men tror at denne bog skal på ønskelisten…

  Kh. Eva


 29. May 23, 2011
  11:19 am

  Charlotte den 2.

  Hej Birthe
  Hvor er jeg enig med dig ang. Nigella. Jeg synes hun laver rigtig indbydende mad, også som vi andre kan lave – og hvor jeg nyder at se hende spise med stor appetit. En sjældenhed i dag, hvor alle skal være supertynde – bravo. Om hun er en superkok eller ikke, ja det vil jeg falde op eller ned på – at hun så er utrolig charmerende, ja det gør jo ikke noget:-) Om hun selv komponerer "nye" opskrifter skal være usagt, det betyder intet for mig.

  K.h.
  Charlotte


 30. May 23, 2011
  11:43 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Det lille køkken!

  Glad for at andre deler min glæde mht. Nigella 🙂

  KH
  Birthe


 31. May 23, 2011
  11:47 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Eva!

  Jeg synes det er så befriende at en madskribent laver mad på den måde. Det er måske rigtig nok at hun ikke er nytænkende, men ofte er det nu den slags mad jeg godt kan lide – og man kan jo altid tilsætte sit eget præg på retten 🙂
  I indledningen skriver hun også selv at hun ikke er gourmetkok og at hendes køkken ikke ville kunne leve op til gourmetstandarder, men det har nu ingen betydning for mig. For mig er det mad på jorden, mad fra hjertet og mad der passer perfekt til de hverdage som der jo er flest af i livet – og til sammenkomster med mennesker man holder af, hvor man ikke gider og stå i køkkenet al tiden hvor de er der, men hellere vil hygge sig med dem – men stadig spise god mad :-

  Jeg synes at det er så befriende at der er mennesker som hende, der er jo nok af stedet hvor man kan gå hen og få inspiration til dit, dut og nytænkning, hvis det er det man ønsker 😉

  KH
  Birthe


 32. May 23, 2011
  11:49 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Charlotte!

  Helt enig, det er så dejligt at se hvordan hun nyder maden og det med selv at opfinde retter – alt kommer jo et sted fra – man bliver inspireret af noget og bygger videre. Mange vil ikke være ved det, men den dybe tallerken kan jo altså kun opfindes 1 gang 😉

  KH
  Birthe


 33. May 23, 2011
  3:24 pm

  Anna

  Hej Birthe.

  Tak for anmeldelsen! Tilslutter mig koret, jeg er også helt vild med Nigella. Har desværre ingen af hendes bøger endnu, men jeg surfer ofte rundt efter inspiration på hendes hjemmeside. Hun har en meget tiltalende nede-på-jorden-agtig facon.

  Mvh Anna


 34. May 24, 2011
  2:06 pm

  Camilla

  Hej Birthe,

  jeg er helt pjattet med den bog også. Jeg købte den sidst jeg var i London til HALV pris, selvom den nærmest lige var udkommet – dog tror jeg bestemt ikke at husbonden satte pris på den… det var ham der slæbte rundt på den en hel dag :o) Desværre har jeg (som altid) ikke fået afprøvet så meget af den endnu, men jeg håber det kommer en dag :o)

  knus
  Camilla


 35. May 24, 2011
  3:12 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Camilla!

  Kan godt forstå din mand, for det er en tung bog at bære rundt på 🙂 men det er sådan en skøn bog….

  KH
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!