Newyorkerbyheart

Saltet Caramel Peanut Bars…….

13 maj , 2011 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Opskrifter - Tags: ,

 Saltede, ristede peanuts…….

 Piskefløde, smør, Maldon salt og vanilje…….

 Rørsukker, vand og sirup…….

 Blandingen koges op – svært at tage billeder uden genskin……

 Indholdet fra de to gryder blandes sammen og det koges…….

 Den færdige masse hældes over nødderne…….

 Når det har sat sig lidt, hældes god mørk choklade over og der drysses med flere peanuts…..

Der blev ikke meget “bars” over mit – for karamellen ville ikke stivne – og som I kan se er det ikke særlig pænt, men det smagte nu godt…..

Endelig er Blogger kommet op at køre igen, jeg har ventet med længsel. Indlæggene hober sig op og jeg får lidt stress over ikke at kunne få dem ned på skrift.
Jeg vil begynde hvor slap. I går besøgte jeg Lone (mere om det i næste indlæg) og jeg synes jeg ville have lidt hjemmelavet med til hende. Jeg faldt over en opskrift på Salted Caramel Peanuts Bars på en skøn blog der hedder “Confections of a Foodie Bride” og da jeg er ret vild med saltet karamel, så blev det det.

Jeg kan ikke helt gennemskue hvad jeg lavede galt. Måske kogte jeg det ikke længe nok. Det skulle nå op til 120 grader, men da jeg ikke har et sukkertermometer, måtte jeg gætte mig frem. Jeg kogte det i ca. ½ time.
Jeg skar også lidt ned på sukkeret, som jeg jo altid gør, jeg ved ikke om det spiller ind. Jeg prøvede at stille det i fryseren lidt, for at få karamellen til at stivne, uden det store held. Jeg fik det til at stivne nok til at chokoladen kunne kommes på, men ikke nok til at det kunne skæres ud i firkanter eller barer. Smagen fejlede dog INTET og derfor bestemte jeg mig for at tage det med op til Lone alligevel – kun lidt pinlig berørt *S*
Jeg havde ellers købt en fin æske som jeg ville have givet hende, men det blev den rustikke udgave hun fik. Jeg elsker ordet “rustikt”, for det kan dække over så mange ting – og især hvis det ser lidt hjemmelavet ud *S*……

Nå, men her følger opskriften, skrevet som jeg lavede den.

Salted Caramel Peanut Bars:
5 dl ristede, saltede peanuts – meget grofthakkede
saltet karamel (½ portion), se opskrift herunder
100 g god, mørk chokolade (jeg brugte 72%)
lidt neutral olie
Smør et fad, ca. 23 x 23 cm, med smagsneutral olie. Fordel 3 dl af peanuts’ene i bunden af fadet, det skal helst dække hele bunden eller i hvert fald det meste af den.
Hæld karamellen over (opskrift følger nedenunder) og vip fadet, så karamellen fordeles ligeligt. Bræk chokoladen i mindre stykker og smelt den i microovn – eller over vandbad – hæld den ovenpå karamellen og smør den ud så den dækker. Drys med de resterende peanuts og sæt på køl til det er helt stivnet og koldt. Skær ud i firkanter eller barer.

Saltet karamel (til ovenstående opskrift skal du kun bruge halvdelen af denne opskrift):
2 dl piskefløde
5 spsk. smør, skåret i mindre stykker
korn af 1 stang vanilje
1 1/4 tsk. Maldon salt, eller anden god flagesalt
2½ dl rørsukker (originalopskriften er 3 dl)
0,6 dl lys sirup
0,6 dl vand
Kom fløde, smør, vaniljekorn, de tomme stænger og salt i en gryde. Bring det i kog ved middelvarme og rør i det af og til. Tag af varmen.
Kom rørsukker, sirup og vand i en anden gryde og bring det i kog. Rør ikke i det imens, men sving forsigtigt gryden rundt af og til. Kog det til sukkeret er opløst og det er gylden i farven.
Fjern de tomme vaniljestænger fra flødeblandingen og hæld det ned i sukkerblandingen. Lad det nu småkoge – rør i det af og til – til det når 120 grader.

Note:
Hvis du vil lave opskriften med Salted Caramel Peanut Bars, så hælder du bare ca. halvdelen over nødderne som beskrevet i opskriften. Hvis du laver hele portionen og vil lave karamel ud af det sidste, så hæld det i et godt smurt fad – brug smagsneutral olie – og lad det stå i ½ times tid. Drys så med lide mere Maldon salt – eller anden flagesalt, for at tilføre det lækre saltede knas til karamellen. Lad det så køle helt af, inden det skæres i små firkanter, som pakkes ind i vokset papir.

Jeg lavede hele portionen af karamel og da den ikke stivnede bruger jeg den nu til is – jeg skulle hilse og sige, at det er SÅ godt! Jeg har lidt planer om at bruge det sidste i en kage, nu må vi se om det når så langt……

Print Friendly
Tilbage

8 kommentarer


 1. May 13, 2011
  10:57 pm

  Camilla (Himmelske Kager)

  Det lyder nu ret lækkert – stivnet karamel eller ej. Jeg er sikker på at det må være noget for mig. Er blevet (lidt for) vild med den nye chokolade fra Marabou med saltede mandler i. MMMmmm.


 2. May 13, 2011
  11:44 pm

  SushiStegen

  mums, jeg er også på holdet med salt slik, og jeg bliver lidt interesseret i den kombination af is og salt karamel… det lyder godt!


 3. May 14, 2011
  12:53 am

  Lise Lotz

  Hej Birthe,

  Det ser godt ud! En slags hjemmelavet Snickers. 🙂 Jeg er vild med den kombination: peanuts, salt, chokolade, karamel.

  Jeg er ret sikker på, at det er den formindskede mængde sukker, der har fået karamellen til at nægte at stivne. Pointen når man koger den slags sukkerstads er, at man skal have vandet (også fra fløden) til at fordampe.

  Et sukkertermometer fortæller selve temperaturen på den kogte masse, men giver også et indtryk af, hvor koncentreret sukkeret er blevet. Vand kan kun blive 100 grader. Sukker kan blive meget varmere, så jo højere temperatur, jo mindre vand er der tilbage og jo mere stiv bliver blandingen, når den køler af.

  Hvis du skærer ned på sukkermængden er du nødt til at koge massen længere for at nå til det vand/sukkerforhold, som er nødvendigt for at karamellen får den rigtige konsistens, når den køler af.

  Giver det mening? 🙂

  Det gode er heldigvis, at også blød karamel smager herligt!

  Lise


 4. May 14, 2011
  10:21 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Camilla!

  Det smagte super godt, det må jeg indrømme, var bare ikke så pænt 🙂

  KH
  Birthe


 5. May 14, 2011
  10:22 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Sushisteg!

  Jeg tror du vil kunne lide det. Jeg prøvede jeg karamellen ovenpå is og så lige et ganske lille nip flagesalt – det var SKØNT! 😀
  KH
  Birthe


 6. May 14, 2011
  10:23 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Lise!

  Tusinde tak for din hjælp, det giver klart mening!
  Lone og jeg talte godt nok om, at det nok var fordi jeg havde kogt det i for kort tid – der er ikke andet for end at prøve igen. Men denne version er nu god til is 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. May 15, 2011
  9:23 am

  Piskeriset

  Hvis det sker igen en anden gang, så sender du bare pladen til mig – jeg er slet ikke for fin til at gnave i et hjørne 😀

  Men nu har jeg bar endnu mere lyst til at lege med sukkerstads igen… kan være, jeg skal finde på en anledning…


 8. May 15, 2011
  3:36 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Det smagte virkelig dejligt, i små mængder 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!