Newyorkerbyheart

Vaniljesirup + Omenakakku (finsk kage med æbler)………

 Vand, rørsukker og vaniljekorn koges sammen………

 Afkøles lidt og kommes på glas…….

Som I måske husker, lavede jeg iskaffe i går, en pæn portion som står i køleskabet. I dag lavede jeg så en vaniljesirup, til at komme i iskaffen i stedet for kondenseret mælk, som er lige kraftig nok til min smag….

Vaniljesiruppen tilfører sødme sammen med en fin smag af vanilje, som jeg er vild med og den kan selvfølgelig bruges til så meget andet. Til lemonade, smoothies, desserter, kager, sorbet osv. Jeg lavede en ret stor portion, nu hvor jeg alligevel var i gang. Der er jo masser af sukker i, så den skal nok kunne holde sig i køleskabet…..

Vaniljesirup:
4 dl rørsukker
4 dl vand
korn af 1 stang vanilje + den tomme vaniljestang
1 tsk. vaniljekorn
Kom det hele i en gryde og kog det op. Kog det ind til det har den tykkelse du ønsker. Lad det køle lidt af og fjern de den tomme vaniljestang. Hæld det så på rene, skoldede glas. Opbevar i køleskabet.
 

 Dejen til kagen kommes i en springform……

 Skiver af æble lægges ovenpå og der drysses med lidt rørsukker, inden den bages…….

 Den færdige kage……

Kan serveres som den er eller med vaniljeis/creme fraiche…….

Puhh, hvor har det været lummert i dag. Jeg hader når der er sådan et vejr, fordi min astma bliver så meget værre og det er svært at trække vejret. De sidste par nætter har også været barske synes jeg, så jeg glæder mig faktisk til at vejret igen bliver køligere! Jeg ved godt at vi ikke må klage over vejret, men jeg fungerer bare bedre når temperaturerne holder sig omkring de 20 grader om dagen og 5 grader om natten……

Men selvom det har været varmt, så kunne jeg jo ikke se bort fra at jeg havde nogle æbler der lå og så ret ensomme ud, så jeg måtte jo se at få dem brugt. Jeg faldt over en finsk æblekage, som hedder
Omenakakku, som jeg fandt her.
Jeg tilsatte lidt mindre sukker, fordi de æbler jeg brugte er ret søde (Pink Lady æbler) og så tilsatte jeg vanilje ellers holdt jeg mig til opskriften.
Det blev en dejlig fugtig kage, med en fin smag af æble……………….

Omenakakku – Finsk kage med æbler (fundet hos A wee bit of cooking):
100 g smør, blødt
1 1/4 dl rørsukker
1 æg
korn af 1 stang vanilje
3½ dl mel
2 tsk. bagepulver
1½ dl creme fraiche 9%
2 æbler (jeg brugte Pink Lady), skrællet og skåret i tynde skiver
2 spsk. rørsukker
Forvarm ovnen til 170 grader (ikke varmluft).
Pisk smør og sukker luftigt med en el-mikser. Tilsæt vaniljekorn og æg og pisk igen godt med el-mikseren. Bland mel og bagepulver sammen og tilsæt det til de øvrige ingredienser, sammen med creme fraiche. Vend det rundt med en dejskraber eller en ske, til det er lige netop blandet.
Hæld dejen i en letsmurt springform og glat den ud. Fordel skiver af æble ovenpå og drys med rørsukker. Sæt i ovnen og bag i ca. 45 minutter.
Server den evt. lun med creme fraiche eller en god vaniljeis.

Print Friendly
Tilbage

6 kommentarer


 1. Jun 29, 2011
  10:31 pm

  Piskeriset

  Printknap nu tak 😀
  Hvis det ikke var fordi, at jeg var temmelig mæt nu, så kunne jeg da godt liiiige snuppe et stykke af den kage!


 2. Jun 29, 2011
  10:39 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg kan simpelthen ikke finde ud af at oprette sådan en knap 😉

  Du må få et stykke, hvis du kan udtale navnet……

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Jun 29, 2011
  10:40 pm

  Piskeriset

  Haha – det var ellers mit næste spørgsmål – men jeg har hørt, at finsk skulle være forholdsvist let at udtale (men ret svært at lære :-))


 4. Jun 29, 2011
  10:42 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej igen, Piskeriset!

  Jeg vidste du ville spørge 😉 Jeg synes det er sjovt at se på, men jeg tror ikke jeg kunne tænke mig at lære det….

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Jun 29, 2011
  10:55 pm

  Anna Banana Butterhair

  Uhmmm, vaniliesirup! Kunne godt lige lyde som et sommerferieprojekt 🙂

  Sier du vaniliekorn- og stænger fra inden du hælder den på glas?


 6. Jun 29, 2011
  11:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anna Banana Butterhair!

  Det er ret så lækkert 🙂

  Ups, havde ikke fået skrevet noget om det, men det er rettet nu. Jeg fiskede kun de tomme stænger op, jeg kan godt lide de små korn (men jeg er også helt tosset med vanilje!).

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!