Newyorkerbyheart

Boller med sigtemel, korn og kerner……….

 Gær, creme fraiche 9%, græskarkerner og 5-kornsblanding…….

 Dejen stilles til hævning…….

 Formes til boller og når de er hævet igen, pensles med æg og drysses med græskarkerner………

 De færdige boller……..

I går var en totalt afslapningsdag – eller fridag – om I vil.
Jeg valgte at bruge de ganske få skeer jeg havde, til at spille lidt “skildpadde”-tennis, som giver mig livskvalitet, glæde og energi. At komme ud og røre min gamle, ømme og stive krop lidt når det er godt vejr, er som balsam på sjælen for mig.
At jeg tog det valg betød så at jeg ikke lavede mad i går, vi fik burgere og pommes frites, fra den lokale grillbar – og jeg nød det!!

I dag gik jeg allerede efter morgenmaden, i gang med at forberede maden til i aften. Vi fik en god frokost, som I kan læse om i morgen, fordi den skal postes sammen med en hel masse andre – et nyt sjovt tiltag – som jeg er med i…….

Jeg havde lyst til friskbagte boller, så jeg bagte nogen med sigtemel, kerner og korn. De er faktisk blevet gode og mætter rigtig godt.

Boller med sigtemel, korn og kerner, ca. 10 stk.:
50 g gær
3 dl creme fraiche 9%
2 tsk. flydende honning
2 tsk. groft salt
2 håndfulde 5-kornsblanding
1 håndfuld græskarkerner
250 g sigtemel
resten hvedemel

Desuden:
let sammenpisket æg til pensling
lidt græskarkerner til drys
Lun creme fraichen til den bliver håndvarm (37 grader). Smuldr gæren i en skål og tilsæt flydende honning. Hæld den lune creme fraiche i og rør gæren ud. Tilsæt kerner og korn, rør godt rundt. Tilsæt sigtemel og rør godt rundt. Tilsæt nu så meget hvedemel, som der skal til for at dejen kan æltes, tilsæt det lidt ad gangen, så du ikke får for meget i.
Tag dejen ud på bordet og ælt dejen godt, den må stadig gerne være lidt klistret. Kom den tilbage i skålen, dæk den til og stil dejen til hævning i 1 times tid. Jeg sætter altid skålen ind i ovnen, for der er jeg sikker på at der ikke trækker.
Når dejen er hævet, formes den til boller, som dækkes til. Lad dem hæve igen i tildækket i 1 times tid. Når bollerne er færdighævet pensles de med let sammenpisket æg og drysses med græskarkerner. Bag i en forvarmet ovn ved 225 grader (ikke varmluft) i ca. 10-12 minutter. Lad dem køle af på en bagerist.

Prinsessen holder fridag, sammen med hendes lille strømpe, fyldt med katteurt……..

Bøger:
Jeg er i gang med “Det blinde punkt” af Julie Hastrup. Jeg har også læst hendes første bog “En torn i øjet”, som jeg faktisk synes var god.
Denne har også sine momenter, men jeg er ikke ubetinget vild med den. Jeg synes ikke helt at den hænger sammen alle steder – og andre steder går der så lidt for meget kærlighed (eller mangel på samme) i den – som jeg aldrig helt har haft forstået hvorfor skal være med i krimier. Altså det kan være en naturlig del af historien og så er det selvfølgelig fint, men nogle gange er det altså bare unødig fyld, synes jeg…………

Print Friendly
Tilbage

9 kommentarer


 1. Jul 17, 2011
  5:34 pm

  Ungersvenden

  Hej Birthe!

  He he, jeg tror vi alle sammen kan finde på at nyde mad fra grillbaren en sjælden gang imellem.
  Jeg spiser det i hvert fald også med velbehag, når det endelig sker. 😉 Men det er sjældent.

  Jeg kom til at tænke på, hvad er skildpadde-tennis? Du har skrevet om det flere gange, men jeg forstår stadig ikke, hvordan det foregår.

  – Ungersvenden


 2. Jul 17, 2011
  5:46 pm

  Bitten

  Jeg har haft lyst til friskbagte boller i en uendelighed, så det kan være jeg skal prøve disse, når jeg får tid 🙂 Kan altid godt lide nye bolleopskrifter.


 3. Jul 17, 2011
  6:37 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Ungersvenden!

  I går nød jeg det rigtig meget, det var en god burger og gode fritter 😀

  "Skildpadde"-tennis er min form for tennis. Jeg er jo lidt udfordret pga. min sygdom, så jeg bevæger mig ikke så meget og slet ikke så hurtigt som "almindelige" mennesker, men jeg synes at tennis er sådan en fantastisk sport, som foregår ude i det fri. Det giver mig en hel masse livsglæde, selvom det gør ondt og er hårdt…..

  Mange hilsner
  Birthe


 4. Jul 17, 2011
  6:38 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Bitten!

  Der er bare ikke noget som friskbagte boller, den duft der breder sig i hele huset og så spise dem mens de er lune med koldt smør 😀

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Jul 17, 2011
  7:08 pm

  Mimi K Jensen

  Hej Birthe
  De ser godt nok gode ud de boller, kan næsten dufte dem genem skærmen. Kender godt det der med når der går lidt for meget kærlighed i krimier, det er noget underligt noget.
  mvh Mimi


 6. Jul 17, 2011
  7:27 pm

  Christina Q

  Hej..
  De ser lækre ud de boller.. Er ved at fylde fryseren med en masse let da jeg skal opereres tirsdag og ikke kommer til at kunne gå.. så tror jeg laver sådan en omgang i morgen.. Tak for en dejlig blog.. altid kan jeg finde inspiration her..
  Mange hilsner Christina


 7. Jul 17, 2011
  7:38 pm

  Piskeriset

  Hjemmebagt er bare dejligt, og jeg får virkelig lyst til en friskbagt bolle, når jeg ser dem! Faktisk pirker det lidt til min samvittighed, for jeg burde sætte en grovbolledej over i aften… må hellere få det gjort, inden jeg finder på en anden overspringshandling 😀

  Psst – vi passer naboens to katte den næste uge, så nu er der dobbelt op på kattenus – det er skønt 🙂


 8. Jul 17, 2011
  8:56 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mimi!
  De smager skønt 🙂

  Ja, jeg har aldrig helt forstået det, synes tit at det er malplaceret….

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Jul 17, 2011
  8:57 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Christina!

  Velkommen herinde, tror ikke at jeg har set dig før – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Uhhh, lyder ikke rart med sådan en operation, håber det ikke er alt for alvorligt!

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!