Newyorkerbyheart

Kringle med pistacie-remonce…….

 Gær, vand, sukker, salt, æg og smør blandes og stilles et lunt sted…..

 Mel æltes i, til dejen er blød og elastisk, stilles til hævning……

 Smør og rørsukker smeltes…….

 Blandes med pistaciemasse……..

 Dejen rulles og rulles. Til sidst deles den i 2 og remoncen fordeles, sammen med rosiner…….

 Fold enderne lidt ind (på den korte led) og fold derefter siderne godt ind over hinanden…….

 Når de har efterhævet pensles der med æg og drysses med hakkede nødder……

Færdigbagt kringle. Som I kan se, fik jeg ikke foldet den enes sider godt nok ind over hinanden…..

I går var jeg ikke meget værd. Fredag var vi jo i Esbjerg, hvor vi sad udenfor. Godt nok inde i en overdækket carport, hvor de havde sat plastik ned foran åbningen, men jeg sad i træk (og fugt, fordi regnen stod ind af og til) og vågnede lørdag med ondt i halsen og en ond hoste – ikke fedt!! Jeg var i virkelig dårligt humør i går……

Efter en nat hvor jeg har hostet meget, var det som om det var blevet lidt bedre her til morgen – og så vågnede jeg op med en lyst til at slå på noget. Når jeg har det sådan, så er den bedste terapi at bage 🙂

Jeg valgte noget så gammeldags som en kringle! Jeg har for længe siden set en artikel i Politiken om Søren Ryge og verdens bedste kringle, den måtte jeg prøve. Så vidt jeg kunne se i artiklen var portionen til 4 stænger, så jeg halverede den. Jeg havde noget pistaciemasse der skulle bruges, så jeg besluttede mig for at komme det i remoncen, men det kan sagtens undværes…….

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den.

Verdens bedste kringle (fra artikel i Politiken), 2 stk.:
25 g gær
½ tsk. salt
2 æg
1 dl lunkent vand
1½ spsk. rørsukker
150 g smør
ca. 300 g mel + ekstra til udrulning

Remonce:
100 g smør
100 g rørsukker
½ pose pistaciemasse
rosiner

Desuden:
letsammenpisket æg
hasselnødder, hakket
Smuldr gæren i en skål og tilsæt det lunkne (37 grader varm) vand. Rør gæren ud. Tilsæt salt, sukker og æg, rør det sammen. Skær smørret ud i stykker, som “smuldres” mellem fingrene og kommes i skålen. Dæk skålen til og stil den et lunt sted i 15-30 minutter.
Tilsæt melet lidt ad gangen, til det har en konsistens så det kan æltes. Tag dejen ud på bordet, tilsæt evt. mere mel og ælt dejen godt igennem. Den skal være blød, blank og elastisk – brug endelig ikke for meget mel! Kom dejen tilbage i skålen, dæk den til og stil den et lunt sted til hævning i 1 time.
Kom sukker og smør til remonce i en gryde og smelt det over lav varme, til det er en tyk masse. Lad det køle lidt af og pisk det så sammen med pistaciemassen med en el-mikser, til det er en sammenhængende masse.
Tag dejen ud på bordet og rul den ud til en firkant, der er ca. 3 mm. tyk. Fold siderne ind over hinanden på den lange led og så på den korte led. Rul ud igen, forsæt sådan lige så mange gange du orker – jo flere jo bedre. Jeg gjorde det ikke så mange gange, for det er for hårdt.
Når du har rullet den ud sidste gang, så deles den i 2. Fordel remoncen midt på de 2 stykker og drys derefter med rosiner. Fold en lille kant ind på den korte led og fold derefter siderne godt ind over hinanden på den lange led. Løft dem forsigtigt op og læg dem over på en bageplade med bagepapir. Dæk dem til og lad dem efterhæve i 30-45 minutter. Pensl med sammenpisket æg og drys med hakkede hasselnødder.
Bag i en forvarmet ovn ved 200 grader (ikke varmluft) i ca, 10-12 minutter.

Print Friendly
Tilbage

20 kommentarer


 1. Jul 24, 2011
  11:50 pm

  Kristine L. Hansen (CookieCrumble)

  Haha, jeg så udsendelsen og skal bestemt også have afprøvet opskriften fra Søren Ryge 🙂 Lækkert ser det ud, især med pistacie 🙂


 2. Jul 25, 2011
  12:41 am

  Mademoiselle Black

  Mums – pistacie er en favorit hos mig 🙂


 3. Jul 25, 2011
  12:48 am

  Stine (chokoladesansen)

  He he dén kringle er du vist ikke ene om at have læst, set eller hørt om.. flere af mine kageelskende venner har også snakket om den Søren Ryge kringle..

  Det ser super godt ud (altså lige bortset fra rosinerne -idrk) jeg er stor tilhænger af pistacienødder og det er da en lækker twist til remonce i stedet for marcipan!


 4. Jul 25, 2011
  5:24 am

  frkmoeller.dk

  Jeg har luret paa Ryges opskrift laenge og braender for at lave den, men jeg har jo desvaerre kun en aandsvag lille bordovn. Man bruger ikke komfur/ovn her i Vietnam og jeg er SAA traet af det. Eller pistacie saa din udgave er lige mig. Suk altsaa

  /Emma


 5. Jul 25, 2011
  8:44 am

  Piskeriset

  Ih altså! Vi elsker pistacie her i huset, og nu sidder jeg fra morgenstunden og tænker på kage – det går ikke 😀


 6. Jul 25, 2011
  9:35 am

  Mette Drejer

  Rigtig god bedring til dig – får selv lyst til at bage kringle nu 🙂


 7. Jul 25, 2011
  11:38 am

  Marianne Djurhuus Vestergaard

  Hej Birthe, jeg har også været igang – måtte prøve Sørens Ryges opskrift. Brugte knuste makroner og marcipan istedet for rosiner som jeg ikke er så gode venner med. Det blev super godt.Jeg ville også kun lave ½ portion, men tænkte at fidusen, er at stængerne skal ligge så tæt så de ikke åbner sig, så jeg tog hele portionen og de holdt sig flot lukkede. God bedring! KH Marianne


 8. Jul 25, 2011
  12:40 pm

  Anne Mette

  Haps haps! Jeg har lige skrevet om bulgursalat med karameliserede pistacienødder i. Pistacie er et hit! 🙂


 9. Jul 25, 2011
  3:32 pm

  Kager skal der til

  Skal have bagt den kringle igen, for den var faktisk rigtig god.

  Jeg overvejer at putte lidt hakkede nødder og revet æble , + selvføli marcipan i , denne gang…

  Jeg var nervøs for at mine kringler ville åbne sig som din, så for ikke de skulle ske, havde jeg brugt en gaffel ned i gennem i samlingen… så de.. sad bedre sammen og det holdt .. Men de smager jo lige godt..

  Hyggehygge
  Marianne


 10. Jul 25, 2011
  4:53 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kristine!

  Jeg så desværre ikke udsendelsen, men den er virkelig god 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Jul 25, 2011
  4:53 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mademoiselle Black!

  Ja også hos mig 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 12. Jul 25, 2011
  4:54 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Stine!

  Ja, der er vist blevet snakket meget om den i kagekredse 🙂

  Rosiner i brød/kager er virkelig noget der skiller vandene, jeg kan godt lide en lille smule…..

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Jul 25, 2011
  4:56 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Emma!

  Velkommen herinde, tror ikke at jeg har set dig før – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Vietnam, det lyder da ellers som noget af et eventyr. Hvordan er der derude?? Der er garanteret noget lækkert mad 🙂

  Pistacie kan virkelig anbefales i kringlen…

  Mange hilsner
  Birthe


 14. Jul 25, 2011
  4:56 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Jeg er også helt vild med pistacie, det har den mest fantastiske smag – og flot farve 🙂

  Mange hilsner
  BIrthe


 15. Jul 25, 2011
  4:57 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Mette!

  Tror ikke at jeg har set dig før herinde, så velkommen til 🙂 – og mange tak…..

  Mange hilsner
  Birthe


 16. Jul 25, 2011
  5:00 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Dejligt at se dig herinde – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Lyder som en lækker variant, er sikker på at makroner er gode i. Jeg kan godt lide en lille smule rosiner i brød/boller, men det er virkelig noget der skiller vandene…..

  Jeg kunne også sagtens finde på at bage fuld portion næste gang, for de kan jo godt fryses. Jeg havde slet ikke tænkt over at de så – selvfølgelig – ville ligge tættere sammen.

  KH
  Birthe


 17. Jul 25, 2011
  5:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne Mette!

  Ej, det må jeg lige ind og lure 🙂 Jeg har virkelig svært ved at finde usaltede pistacienødder eller rettere, jeg kan slet ikke finde dem. Ret træls, for de giver en fin farve til salater og kager…..

  Mange hilsner
  Birthe


 18. Jul 25, 2011
  5:03 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marianne!

  Ih, du er så smart!! 🙂

  Det er ikke så pænt når kringlen åbner sig sådan, men heldigvis skulle den ikke serveres for gæster – og som du skriver – så smager den jo stadig godt nok…..
  Jeg er sikker på at marcipan og æbler, vil være super lækkert i.

  Mange hilsner
  Birthe


 19. Jul 25, 2011
  8:22 pm

  Pia

  Hej Birthe
  Jeg så genudsendelsen i sidste uge og i et par dage tænkte jeg næsten ikke på andet end hvornår jeg kunne bage den, arh måske lidt andet. Og den er præcis så lækker som den ser ud. Jeg lavede en fuld portion, de 2 med kanel og remonce og de andre to med revet marcipan og remonce. Og det var de sidste der vandt smagstesten. Men de stod netop så tæt, at de ikke gik op i "limningen".
  Måske skulle man prøve med pistacie næste gang…. Lyder i hvert fald lækkert.

  Håber for dig, at du snart er frisk igen 🙂

  Venlig hilsen Pia


 20. Jul 25, 2011
  11:26 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Pia!

  Uhmm, dine udgaver lyder nu også dejlige 🙂
  Jeg tror også sagtens at jeg kan finde på at bage fuld portion næste gang….

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!