Newyorkerbyheart

Æblekage med marcipancreme og kanel (Magasinet Mad! nr. 9/2011) og Apple Butter……………….

 Dejen skal hvile i ½ times tid i køleskab……….

 Marcipancremen laves……….

 ………….og hældes i den udrullede tærtedej………..

 Æbleskiver lægges ned i………..

 Der drysses med kanelsukker og mandelstykker………

 Den færdigbagte tærte………..

Værs’go………….

Kærestens mor har været nede og spise i aften. Den anden dag faldt hun om og var på sygehuset, så vi syntes da lige at vi ville se hende til en bid mad. Heldigvis ser hun ud til at have det godt igen……….

Den anden dag fik jeg fat i nogle æbler, så dem syntes jeg at jeg skulle lave noget ud af og da der var en æblekage i det nye Magasinet Mad!, så blev det den. I kagen indgår der nemlig også marcipan – og det kan jeg jo bare ikke stå for!!
Jeg kan godt afsløre at det er en virkelig lækker æblekage. Jeg troede egentlig at fyldet ville være ret tungt, men det er lettere end jeg troede det ville være, ret luftigt, faktisk. Den revne citronskal i fyldet, giver en virkelig skøn smag.
Min tærteform er større end den de brugte i bladet (30 cm. i diameter), så jeg lavede 1½ portion af både dej og fyld.
Jeg dryssede med mandelstykker ovenpå kagen, i stedet for hasselnøddeflager. Da jeg ikke havde creme fraiche 38% nok, brugte jeg også noget creme fraiche 9%, det fungerede fint. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………..

Æblekage med marcipancreme og kanel (Magasinet Mad! nr. 9/2011), 1 tærte på ca. 30 cm. i diameter:
225 g mel
1½ spsk. sukker
½ tsk. salt
150 g koldt smør, skåret i tern
1½ spsk. creme fraiche 38%

Marcipancreme:
4½ æg
2½ dl creme fraiche 38%
1 1/4 dl creme fraiche 9%
150 g rørsukker
150 g marcipan, plukket i små klumper (eller groftrevet)
fintrevet skal af 1 økologisk citron
3½-4 æbler (alt efter størrelse), skrællet og skåret i skiver

Kaneldrys:
1½ spsk. rørsukker
1½ tsk. kanel
lidt mandelstykker

Til servering:
2½ dl piskefløde
korn af 1 stang vanilje
2 tsk. sukker
Til dejen blandes mel, sukker og salt i en skål. Smør i tern tilsættes og det smuldres sammen med melet, til det er helt grynet. Tilsæt creme fraichen og saml hurtigt dejen. Pres dejen ud til en rund, flad plade – pak den ind i film og læg den i køleskab i mindst ½ time.
Smør en tærteform let.Tag dejen ud og rul den ud mellem 2 stykker bagepapir – hvilket altså er ret besværligt synes jeg. Jeg plejer bare at presse dejen ud i formen, lidt ad gangen, men denne gang rullede jeg den ud. Pres dejen godt op ad kanterne og sørg for at den også er trykket godt ind til kanten i bunden af formen.
Pisk ingredienserne til marcipancremen sammen og hæld det over bunden. Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i både. Læg bådene tæt sammen hele vejen rundt, så de dækker hele kagen. Drys med kanelsukkeret og tilsidst med mandelstykkerne. Bag i en forvarmet ovn ved 185 grader (ikke varmluft) i ca. 50 minutter, til den er gylden og gennembagt. Den skal føles fast i midten, når du trykker let på den.
Til servering blandes piskefløde, vaniljekorn og sukker – pisk det til skum og server til æblekagen – som kan serveres både lun og kold.

Da jeg stadig havde nogle æbler tilbage, blev jeg enig med mig selv om at lave Apple Butter, noget jeg længe har haft kig på, på de amerikanske blogs. Apple Butter en slags koncentreret æblemos, som er kogt godt ind, så den bliver tyk og flot brun.
Jeg fik det engang jeg overnattede på en skøn lille Inn i Vermont, hvor jeg om morgenen fik serveret friskbagte scones og så Apple Butter, siden har jeg faktisk drømt om det. Da jeg faldt over det igen på de amerikanske blogs, ja så måtte jeg jo bare i gang.

I dag fik jeg ikke bagt scones, men det satser jeg på at gøre i morgen, hvor vi har let aftensmad (mere om det i næste indlæg – altså aftensmaden). Jeg fik 2½ glas (små glas) ud af denne portion og det holder sig rimelig godt, pga det høje sukkerindhold. Kærestens mor fik et glas med hjem………..

Jeg brugte en opskrift fra Simply Recipes, hvor jeg dog kogte æblerne i ufiltreret æblejuice i stedet for vand. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den.

Apple Butter (fra Simple Recipes):
1,2 kg. æbler, skåret i tern med skræl og kernehus
3/4 dl æblecidereddike
2 1/4 dl ufiltreret æblejuice

Desuden:
1 dl brun farin
ca. 1½ dl rørsukker (eller se vejledning i opskriften)
et nip salt
1/4 tsk. stødte nelliker
1 tsk. kanel
skal af ½ økologisk citron
saft af 1 citron
Vask æblerne og skær dem så i tern med skræl, kernehus og det hele – men er der nogle dårlige steder på æblerne, så skær det fra. Kom dem i en gryde sammen med vand og æbleeddike. Læg låg på, bring det i kog, skru ned og lad dem simre i ca. 20 minutter, til de er kogt ud.
Læg et tyndt klæde over en sigte, som sættes over en stor skål. Hæld æblemassen op i sigten, lidt efter lidt og rør med en ske, så kernehus og skræl sigtes fra. Forsæt på den måde indtil det hele er brugt – og så restproduktet du har tilbage er skræl og kernehus. Mål det færdige produkt af, for hver 2 dl æblemos du har, skal du bruge ca. 1 dl sukker.
Kom æblemos og det sukker du skal bruge i en stor gryde – stor i diameter – så processen tager knap så lang tid. Rør sukkeret ud i den varme mos og tilsæt derefter kanel, stødte nelliker, salt, citronskal og -saft (start med saft af ½ citron). Sæt gryden over varmen igen, ved middel varme, uden låg. Nu skal det stå i 1-2 timer – alt efter hvordan din gryde er – og der skal røres i det med jævne mellemrum, så det ikke sætter sig i “kager” på bunden. Kog indtil væden fordamper og sukkeret karamelliserer – dvs. at æblemassen bliver tyk. Jo tættere på det færdige resultat, jo oftere skal der røres. Hvis du er i tvivl, så kom en skefuld på en tallerken, sæt det i køleskabet og se om det bliver tykt.
Når det er færdigt, kommes det på skoldede, tætsluttende glas.

Egentlig burde jeg ikke have inviteret gæster i dag, fordi min krop ikke er helt i topform. Jeg går stadig og roder med forkølelse og en uendelig træthed. Men som jeg fortalte til at starte med, så har kærestens mor været en tur på sygehuset, bare en hurtig tur, men alligevel. Det var godt lige at se hende igen, at hun er ok og vi havde som sædvanlig en hyggelig aften.
Hun medbragte en opskriftsbog som hun fik da hun var ca. 14 år, hvor hun har skrevet opskrifter ind i og klippet nogle ud og lagt/klistret ind. Det er ret sjovt at sidde og bladre i den – og jeg vil bestemt ikke udelukke at I får et par stykker af dem at se herinde. Faktisk spurgte jeg hende om jeg måtte arve den efter hende, hvis ingen af hendes 4 børn vil have den – hvilket fik hende til fluks at skrive mit navn i 🙂
TAK, Eva!! Det gjorde mig MEGET glad og jeg vil passe godt på den……………..

Print Friendly
Tilbage

34 kommentarer


 1. Oct 19, 2011
  10:40 pm

  Madpaverne

  Hej Birthe …
  hvor ser den bare lækker ud … måske jeg skulle bruge nogle af mine sidste æbler på den, vi får gæster på fredag og den ser ud som en god gæste kage –
  Pas nu på dig selv
  Sofie 🙂


 2. Oct 19, 2011
  11:06 pm

  Camilla B

  Jeg er dybt imponeret over dit overskud.
  Det er meget flot, at du havde overskud til at være noget for din kærestes mor, selv om du langt fra var på toppen selv.


 3. Oct 19, 2011
  11:08 pm

  LaTascha

  Den ser skøn ud den æbletærte. Den skal jeg vist prøve en af de nærmeste dage, jeg har i hvert fald både æbler og marcipan nok:-)

  Det er så hyggeligt med sådan nogle gamle, evt hjemmelavede kogebøger. Min mor har kogebøger/husholdningsbøger helt tilbage til 1930'erne, som hun har fra min mormor, som havde dem fra mon oldemor. De er altså virkelig sjove at kigge i og flere af opskrifterne har jeg faktisk lavet på et tidspunkt. Selvom jeg måtte være lidt kreativ da nogle af ingredienserne simpelthen ikke findes længere:-)

  Kærlig hilsen

  Anne.


 4. Oct 19, 2011
  11:12 pm

  Xenia

  Mmmh, mums, hvor lyder det som en lækker kage! Normalt er jeg ikke kæmpe fan af frugtkager, men æblekager kan jeg lige klare, og denne lyder som en rigtig god en af slagsen!


 5. Oct 20, 2011
  6:36 am

  MissMuffin

  Uhm, den æblekage lyder frygteligt skøn! Den håber jeg, at der snart bliver en anledning til at lave, for jeg elsker æblekage!
  Sødt af svigermor:) Da min svigermor døde for 2 år siden var der også afsat nogle ting til mig, fordi hun vidste at jeg ville sætte pris på dem..


 6. Oct 20, 2011
  7:33 am

  Bianca

  Godt at høre at kærestens mor er ovenpå igen. Kan godt forstå I gerne ville se hende. Håber de helbred snart bliver bedre, for det er da ikke sjovt du stadig skal slås med det.
  Lyder altså super hyggeligt med en hjemmelavet arvebog. 😀
  Super fin opskrift på æblekagen også. Den er gemt og så må jeg se, om jeg måske ku nå den inden jeg løber tør for æbler 😉
  Knus Bianca


 7. Oct 20, 2011
  8:32 am

  Camilla

  Mums, den ser MEGA lækker ud! Jeg kan heller ikke rigtigt stå for noget med marcipan i – for hvad bliver ikke bare en lille bitte smule bedre af lidt marcipan?! :o) knus


 8. Oct 20, 2011
  9:09 am

  Julie Søndergaard

  Mums filibaba, den æblekage kunne jeg da godt lige spise et stykke af… eller to.
  Måske den lige skal afprøves inden for nærmeste fremtid.

  Kh Julie


 9. Oct 20, 2011
  10:59 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Sofie!

  Det synes jeg at du skulle gøre. Det er virkelig en LÆKKER kage, som jeg klart skal bage igen 🙂

  KH
  Birthe


 10. Oct 20, 2011
  11:00 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Camilla!

  Tak, hvor er du sød 🙂 Hun bor jo selv og vi bor tæt på, så vi skal jo passe lidt på hende….

  Kh
  Birthe


 11. Oct 20, 2011
  11:01 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Ja, bare se at komme i gang!! 😉

  Jeg er SÅ glad for den bog. Jeg har kig på nogle af opskrifterne, nu må vi se om jeg får taget mig sammen – men ellers kan de måske bruges til et projekt……

  KH
  Birthe


 12. Oct 20, 2011
  11:02 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Xenia!

  Min kæreste har det på præcis samme måde 🙂 Jeg vil dog sige at æblerne ikke på nogen måde er et forstyrrende element i denne kage…..

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Oct 20, 2011
  11:03 am

  Newyorkerbyheart

  Hej MissMuffin!

  Lav den til jer selv – især hvis du har en mindre tærteform – den er skøn 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 14. Oct 20, 2011
  11:04 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Bianca!

  Ja, vi blev lidt forskrækkede, så det var godt at se hende igen 🙂

  KH
  Birthe


 15. Oct 20, 2011
  11:04 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Camilla!

  Du har den helt rigtige forståelse 😀

  KH
  Birthe


 16. Oct 20, 2011
  11:05 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Julie!

  Uh, du skulle få den bagt, en der SÅ lækker 🙂

  Kh
  Birthe


 17. Oct 20, 2011
  4:17 pm

  Piskeriset

  *lister lige en hånd ind og snupper et stykke kage* HAPS 😀

  Hvor er det hyggeligt at høre om opskriftsbogen. Der er nu ikke noget som at kigge i gamle kogebøger – der er megen inspiration at hente 🙂


 18. Oct 20, 2011
  4:33 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeris!

  Hov, jeg syntes nok at der forsvandt et stykke – men behøvede du at tage sådan et stort stykke?? ;-D

  Jeg er så glad for at jeg måtte få den bog. Jeg fik aldrig min mormors, desværre, men nu har jeg denne……

  Mange hilsner
  Birthe


 19. Oct 20, 2011
  5:46 pm

  SushiStegen

  Appelbutter -det er da gået helt forbi min næse 🙁 hmmm, jeg må da ud og købe nogle flere æbler.
  Kagen ser også god ud og er en rigtig sød tanke,

  kh SS


 20. Oct 20, 2011
  5:48 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Sushisteg!

  Uhmm, Apple butter er SÅ godt. Prøv evt. også med lidt vaniljekorn i, det er også godt 🙂

  KH
  Birthe


 21. Oct 20, 2011
  6:27 pm

  Anne

  Nøj hvor ser den lækker ud! 🙂

  Jeg er, ligesom dig, hel vild med marcipan, og jeg glæder mig til at marcipan-sæsonen for alvor sættes i gang 😀


 22. Oct 20, 2011
  8:49 pm

  Camilla (Himmelske Kager)

  Ej, den lyder skøn og ser lækker ud. Især når marcipan og citron er nogle af mine foretrukne ingredienser.


 23. Oct 20, 2011
  9:06 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Camilla!

  Jeg tror du vil synes den er ret skøn, citronsmagen er ret fremtrædende og klæ'r virkelig kagen 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 24. Oct 20, 2011
  9:25 pm

  Tante Grøn

  Skøn ser den i hvert fald ud… Den minder mig om efterår og noget jeg smart må lave, så jeg kan smage:)

  /Tante Grøn


 25. Oct 20, 2011
  9:27 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Tante Grøn!

  Kan kun anbefale begge dele på det varmeste 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 26. Oct 20, 2011
  9:29 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Anne!

  Ja, marcipan er godt 😉 Jeg kender faktisk enkelte personer der ikke bryder sig om marcipan, forstår den slet ikke 😀

  Kh
  Birthe


 27. Oct 21, 2011
  2:46 pm

  Dorthe:

  Min første kommentar her – selvom det ikke er første gang jeg har hentet inspiration 🙂 "din" æblekage er nu i ovnen, jeg har dog brugt chesy fraishe, så jeg er lidt spændt på resultatet.


 28. Oct 21, 2011
  10:23 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Dorthe!

  Jamen, velkommen herinde – og tak fordi du giver dig til kende – det gør mig glad 🙂

  Spændende, fortæl endelig hvordan det gik med den………

  Mange hilsner
  Birthe


 29. Oct 2, 2012
  5:58 pm

  Julie Bay

  Hej ..
  Er i fuld igang med at bage denne lækre kage 🙂
  Lige nogle spørgsmål:
  – hvor stor var formen i den oprindelige opskrift ?
  – Kan man bruge alm. sukker i stedet for ?
  – er der forskel på bagetiden i en metal form og en porcelæns (den gammeldags) form ?

  Håber du kan hjælpe mig


  • Oct 2, 2012
   8:40 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Julie!

   Allerførst vil jeg lige nævne at det ikke er så smart at spørge mig om noget, mens du er midt i det hele – i hvert fald ikke hvis du forventer at jeg svarer med det samme. Jeg er jo ikke ved computeren hele tiden og derfor kan du aldrig forvente at jeg svarer med det samme.

   Jeg går ud fra at du selv har fundet ud af det hele i mellemtiden 🙂

   Hilsen
   Birthe


 30. Oct 2, 2012
  8:54 pm

  Julie Bay

  Hej Birthe,

  Ja ved det godt 😀 men prøvede alligevel.
  Jeg har nu smagt kagen, og synes der mangler noget mel, som ligesom forbinder dejen noget mere, det er meget blævert ? var din også det ?


  • Oct 2, 2012
   10:02 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Julie!

   Er du sikker på at den har bagt nok? Ovne og ovntemperaturer er jo forskellige, så man skal altid tjekke inden kagen tages ud 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 31. Oct 6, 2012
  2:49 pm

  Julie Bay

  Hej birthe,

  Altså jeg gav den 50 min, fordi jeg ikke synes det fik nok.


  • Oct 8, 2012
   8:37 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Julie!

   Ok, det lyder mærkeligt. Ved desværre ikke helt hvad der er gået galt.

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!