Newyorkerbyheart

Coq au vin a la Brødrene Price…………

Perleløg overhældes med kogende vand, så er de nemmere at pille……….

Små og fine er de, men et h…… at pille…………

De kommes i en gryde sammen med vand, smør og lidt sukker og det skal så bare koge ind……..

Til løgene er karamelliseret……….

I dag har jeg lavet en klassiker fra det franske køkken, men noget jeg aldrig har lavet før, nemlig Coq au vin (Hane i vin). Jeg brugte nu en kylling, en ordentlig krabat.
Opskriften er Brødrene Price’s. Det er en kraftig sag, som næsten var for tung for mine smagsløg, i hvert fald mætter den hurtigt. Jeg er glad for at lavede en simpel salat, der havde noget syre, for det trængte jeg til bagefter. Det var rart at få renset munden 🙂

Men bestemt en smagfuld ret, der egner sig ualmindelig godt til den tid vi går i møde. Jeg kom lidt balsamico i saucen, da jeg smagte den til og brugte brune champignon i stedet for hvide – ellers ingen ændringer – bortset fra mængderne.
Jeg kom “suppevisken” i en tefilterpose, som jeg bandt med snor, inden jeg lagde det ned i gryden. Desuden blendede jeg nogle af de grøntsager der blev sigtet fra saucen, så de gav lidt fyld.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…………

Coq au vin (fra Brødrene Price), 4 pers.:
1 stor kylling, parteret i 8 dele
salt, friskkværnet peber
200 g bacon (i helt stykke) skåret i tern
2 løg, skåret i grove stykker
4 gulerødder, skåret i grove stykker
2 bladselleri, skåret i grove stykker
5 fed hvidløg, knust og grofthakket
4 hele nelliker
1 spsk. hele, sorte peberkorn
friske timiankviste
persillestilke
2 laurbærblade
250 g brune champignon, halverede eller i kvarter, alt efter størrelse
20 perleløg, pilles
olivenolie
smør
2 spsk. mel
6 dl rødvin
lidt balsamico

Til glasering af perleløg:
vand
2 tsk. rørsukker
½ tsk. salt

Desuden:
1½ dl rødvin
Kom kogende vand over perleløgene, lad dem stå lidt, inden du piller dem. De er nemmere at pille, når de har fået en omgang kogende vand. Dup dem tørre. Kom dem i en gryde sammen med sukker, salt og vand så det lige netop dækker løgene. Lad det koge ind til de begynder at karamelliseret og løgene bliver gyldne. Tag løgene op af gryden. Hæld 1½ dl rødvin i og lad det koge ind til det halve, stil det til side.
Kom peberkorn, nelliker, timian, persillestilke og laurbær i en tefilterpose. Bind et stykke madsnor om.
Varm smør op i en tykbundet gryde – gerne støbejernsgryde – sammen med lidt olivenolie og brun kyllingestykkerne på alle sider, krydr godt med salt og friskkværnet peber. Tag dem op af gryden. Hæld grøntsagerne i gryden og sauter, til de bliver lidt bløde, men uden at de tager farve. Drys med melet og rør godt rundt. Hæld 6 dl rødvin ved – og evt. lidt god hønsefond – hvis der ikke er væde nok til at dække kødet. Kom teposen i, læg låg på, skru ned og lad det simre i 40-45 minutter – eller til kødet er mørt. Fisk evt. bryststykkerne op lidt før lårene, så de ikke får for meget.
Imens steges baconternene sprøde på en pande, tag dem af. Kom champignon på den samme pande og steg dem i et par minutter, stil til side.
Når kyllingen er mør, tages stykkerne op af gryden. Saucen sigtes. Tag nogle af grøntsagerne og blend dem, kom dem i saucen. Stil gryden tilbage på blusset, tilsæt den indkogte rødvin fra tidligere og lad saucen koge yderligere lidt ind. Når den er som ønsket, så smag den til med salt, friskkværnet peber og balsamico. Kom kyllingestykkerne tilbage i saucen, sammen med bacon, champignon og de glaserede perleløg.

Jeg lavede en mos til med kartofler og jordskokker, det var hvad jeg havde, men der kan bruges alle mulige rodfrugter. Kartofler og jordskokker blev bare most efter de var kogte og så tilsat lidt smør, mælk, salt og friskkværnet peber.

Salaten var bare blandede salatblade og så en vinaigrette.

Hvor er det skønt at solen er vendt tilbage igen. Selvom den ikke har så meget magt længere – og derfor heller ikke giver så mange D-vitaminer – så er dagene nu skønnere når solen skinner og himlen er blå. I morgen tror jeg at jeg vil forsøge mig med sæsonens sidste omgang “skildpadde”-tennis. Det har ikke været nogen god sæson i år, jeg har ikke fået spillet det jeg gerne ville, men jeg har jo også en krop der har ret meget at sige ang. det emne 😉 Desuden har vejret heller ikke været det bedste i år – jeg håber at det bliver bedre på begge fronter næste år.

I morgen skal vi til fødselsdag hos kærestens søster, som havde fødselsdag i torsdag. Hun har ca. en måned til at hun skal føde, så hele familien venter spændt på hvad køn familien bliver forøget med. Søndag er der kulturnat i Ribe og vi har en foreløbig plan om at tage dertil og se hvad der er på programmet. Kroppen har det sidste ord i den sag, så den konfererer vi med søndag eftermiddag……

Allersidst vil jeg dele min glæde med jer over at være tæt på 1200 inde på min Facebook side, det er jeg altså ret stolt af. God weekend til jer alle.

Print Friendly
Tilbage

10 kommentarer


 1. Oct 15, 2011
  8:35 am

  Sverigestossen

  Hej hej.

  Her kommer lige lidt konstruktiv kritik, brug det eller smid det ud. Du bestemmer. Men det er faktisk noget jeg har tænkt over.

  Når du skriver et indlæg starter du altid med billederne. Det synes jeg er rigtig fint, for jeg får en fornemmelse af hvilken ret det er, og om det er en ret, hvor jeg gider læse opskriften.

  Så skriver du et "dagbogs"indlæg. Ved ikke lige hvad jeg ellers skal kalde det. Dette virker også helt fint for mig.

  Så kommer opskriften. Her har jeg jo allerede ud fra billederne vurderet om det er noget jeg gider at læse igennem. Jeg kan scrolle hurtigt over dette stykke hvis jeg vil.

  Og så er det jeg synes det går galt. Igen kommer der et lille "dagbogs"indlæg. Og her har jeg svært ved at skilne det fra opskriften. Ved ikke om det er bevidst for at jeg skal kigge opskriften igennem. Eller om det bare er blevet sådan.

  Jeg foreslår, at du enten vælger at skifte farve eller skrifttype (kursiv/fed) på opskriften, så den er lidt nemmere at skille ud. Eller at de 2 "dagbogs"indlæg samles, så de kommer lige efter hinanden.

  Håber ikke du bliver fornærmet, men det er bare noget som irriterer mig hver eneste dag, når jeg trofast læser din blog. Sikkert bare fordi jeg er en dårlig læser. Ellers nyder jeg din blog til fulde.


 2. Oct 15, 2011
  12:23 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Sverigestossen!

  Tak for kommentar. Måske er det fordi jeg ikke sidder og redigerer i det og tænker over hvordan det skal påvirke læseren.

  Jeg har ikke noget overordet mål med hvordan min blog skal virke på andre og jeg vil ikke bryde mig om at skulle ændre skrift/farve. Dette er min måde at blogge på og jeg er da bare glad og stolt over at så mange kan lide det 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 3. Oct 15, 2011
  1:59 pm

  Piskeriset

  Mmmm… coq au vin – ja, det er en ret fyldig og mættende ret, men det trænger jeg også til, nu hvor kulden kommer snigende *brrrr*

  Vi fik en lille kylling på 1,3 kg til at strække til fem portioner alene på grund af, at gryderetten er så mættende – det er alligevel imponerende.

  God idé med en frisk og lidt syrlig salat til – det trænger man også til, så det tunge kan få noget modspil 🙂


 4. Oct 15, 2011
  6:27 pm

  Fru Buur Bækgaard

  En eller anden dag vil jeg gerne lære at lade være med at læse madblogs når jeg er sulten. Det er jo selvpineri af værste skuffe!

  Det lyder virkelig lækkert!!


 5. Oct 16, 2011
  9:16 am

  Bettelaus

  Hejsa Birthe,'

  Brødrene Price….. smag liiiiige på navnet…. de er sikre HVER gang. De laver bare fantastisk mad – spar ikke på smørret he he he – og deres udsendelser er bare så friske i dres udtryk og fængende på deres egen måde. Og jegelsker bare Coq au vin… mums 😀

  Knus Rikke


 6. Oct 16, 2011
  11:42 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Det smagte dejligt, men også ret overvældende i fylde og kraftfuldhed (det hedder det vist ikke, men det bedste ord jeg kan komme på) – jeg var virkelig glad for salaten den aften 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Oct 16, 2011
  11:43 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Fru Buur Bækgaard!

  Velkommen herinde, tror ikke at jeg har set dig før – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Madblogs kan virkelig være selvpineri – men de er også skønne….

  Mange hilsner
  Birthe


 8. Oct 16, 2011
  11:46 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Rikke!

  Ja, de er skønne de brøde 🙂

  KH
  Birthe


 9. Oct 16, 2011
  9:00 pm

  studielivet

  Uhh det ser godt ud Birthe.. Kunne altså godt være at det var en efterårsret, som jeg skulle kaste mig ud i..
  Tak for inspirationen 🙂

  Kærligst Lea


 10. Oct 17, 2011
  11:27 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Lea!

  Prøv det endelig, men hav en salat med noget syre klar ved siden af 😉

  Kh
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!