Newyorkerbyheart

Frokostbrød og kanelbrød fra Den store julebagebog (AMO)………

 Vand 5- kornsblanding og yoghurt……….

Resten af ingredienserne tilsættes og dejen æltes sammen og hviler……….

 Brødene formes, pensles med yoghurt, drysses med mel og hviler igen…………

 De færdigbagte brød…………

Uhmm, friskbagt brød……….

I går holdt jeg bagedag. Jeg kunne mærke jeg havde noget jeg skulle have ud: frustrationer jeg har gået rundt med, usikkerhed, tristhed, raseri og sorg  – hvad gør jeg så?? Jeg bager! At ælte dej er godt når sådan nogle følelser raser rundt i kroppen, desværre kan jeg ikke rigtig ælte dej længere som jeg kunne engang.

Jeg fandt Amo’s Den store julebagebog frem og udvalgte mig 2 opskrifter, som skulle laves. Frokostbrød, som jeg fandt helt uimodståelige at se på – og som også blev rigtig lækre – og kanelbrød, som jeg er mere lunken overfor.

Til frokostbrød skulle der bruges knækkede rugkerner, men dem kunne jeg ikke finde, så jeg brugte noget 5-kornsblanding i stedet for, hvor der også er knækket hvede i. Yoghurten i brødet giver dem en god og fugtig krumme, som jeg er ret vild med, men pas på. Når du pensler yoghurt på brødene, så brænder de også let på, så sørg for at dække dem godt med mel.
I bogen står der at de skal bage i 35 minutter, men efter 15 minutter var mine nok – og næsten lidt mere end det – men jeg reddede dem heldigvis inden de blev helt sorte 🙂

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den.

Frokostbrød (fra Amo’s Den store julebagebog), 2 stk.:
100 g 5-kornsblanding
2 dl vand
1½ dl yoghurt
25 g gær
1 tsk. groft salt
½ dl olivenolie
1 tsk. flydende honning
ca. 400 g hvedemel
Kom vand og 5-kornsblanding i en gryde og bring det i kog, lad det koge i 2 minutter. Tag af varmen og rør yoghurt i. Lad det stå og køle af til det er lunkent (37 grader). Smuldr gæren i en skål og tilsæt den lunkne yoghurtblanding og rør gæren ud i det. Tilsæt de øvrige ingredienser, tag dejen ud på bordet og ælt den sammen, til den er ensartet. Form dejen til en kugle og kom den tilbage i skålen. Dæk med et rent viskestykke og stil det et lunt sted i ½ time.
Slå dejen ned, del den i 2 og form hvert stykke til en kugle, lad dem hvile i 3 minutter. Pres dejklumperne flad, fold den sammen og form til aflange brød. Læg dem på bageplade med bagepapir, pensl med yoghurt og tril dem i mel. Lad den efterhæve et lunt sted i yderligere ½ times tid. Giv hvert brød 3 snit på langs med en skarp kniv – kun lige i overfladen – og bag dem i en forvarmet ovn ved 220 grader (ikke varmluft) i ca. 15-20 minutter. Hold øje med dem. Bank dem under bunden, hvis de lyder hule er de gennembagte. Tag dem ud, lad dem afkøle på en bagerist.

Den andet ting jeg bagte var kanelbrød, som jeg også syntes så virkelig indbydende ud, men ikke fungerede helt så godt i virkeligheden – syntes jeg. For det første blev brødet ikke så luftigt som jeg havde forventet, måske fordi min arme/hænder ikke er stærke nok til at ælte dejen så længe som den burde. For det andet stod der i opskriften at der blev 2 brød, jeg fik kun 1 og kan slet ikke se, hvordan der skulle kunne blive 2 ud af den portion.
Jeg skar lidt ned på rosinerne, men der er altså rigtig mange i alligevel, så jeg vil nok skære dem yderligere ned – med mindre du er rigtig glad for rosiner i brød.

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…………

 Inden melet kommes i, set det nogenlunde sådan ud……….

 Dejen samles og æltes, inden den stilles til hævning………..

 Del i 3, tril til aflange pølser………….

 ………..og flet dem sammen……….

 Læg i en smurt brødform og hæv igen……….

 Efter den er bagt, vendes den ud af formen og køles af…………..

 …………og sådan ser den ud indeni……….

Kanelbrød (Amo’s Den store julebagebog), 1 stk.:
25 g gær
1½ dl sødmælk, lunken (37 grader)
25 g smør, blødt
1 æg
1 tsk. groft salt
2 spsk. brun farin
1 tsk. kanel
ca. 300 g hvedemel
50 g syltet appelsinskal
150 g rosiner
Lun mælken til den er håndvarm. Smuldr gæren i en skål, tilsæt den lunkne mælk og opløs gæren i det. Tilsæt de øvrige ingredienser, bortset fra mel og bland det godt sammen. Tilsæt melet, tag dejen ud på bordet og ælt dejen godt igennem. Kom den tilbage i skålen, dæk med et rent viskestykke og sæt den et lunt sted. Lad den hæve i ½ time.
Tag dejen ud på bordet, slå dejen ned og del den i 3. Tril hvert stykke til pølser der er lige lange. Læg dem ved siden af hinanden og klem dem godt sammen foroven. Flet dem sammen og tryk dem godt sammen forneden igen. Læg dem i den smurte form, dæk til, stil et lunt sted og lad den hæve igen i 45 minutter. Pensl med letsammenpisket æg og bag i en 200 grader varm ovn i ca. 20-25 minutter, til den er gennembagt.
Tag den ud af ovnen og lad den afkøle lidt, inden den vendes ud af formen og afkøler helt på en bagerist. Spis med koldt smør.

Efter al den bagning var alle kræfterne væk, jeg var træt og havde brug for hvile. Så vi fik lige noget frokost og så kaldte sofaen ellers. Jeg fik små 2 timer på sofaen, ikke en dårlig måde at bruge en lørdag eftermiddag på, hvis I spørger mig 🙂

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Oct 30, 2011
  8:47 pm

  Michelle

  Frokostbrødet ser lækkert ud, men ja kanelbrødet nok lidt fesent (undskyld udtrykket).

  Jeg har købt den samme bog, og havde ellers udset mig kanelbrødet da jeg elsker alt med kanel (minus and)!


 2. Oct 30, 2011
  8:48 pm

  Piskeriset

  Dejlige sager du har bagt! Især det flettede er meget smukt.

  Jeg får lyst til at bage, men jeg må nok vente til næste weekend – er i gang med at rydde ud i et par skuffer i fryseren, og så går det ikke, at jeg straks fylder dem med bagværk! 😀


 3. Oct 30, 2011
  8:59 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Michelle!

  Frokostbrødet er virkelig skønt. Jeg tror jeg havde forventet mig noget af det kanelbrød, men sådan går det jo nogle gange 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 4. Oct 30, 2011
  8:59 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Ja, jeg synes også at fletningen blev fin, men smagen skal jeg arbejde lidt på 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 5. Oct 31, 2011
  7:24 am

  Mademoiselle Black

  Flot hjemmebag 🙂 Jeg får virkelig lyst til at prøve kanelbrødet selvom du ikke er helt tilfreds med det 🙂


 6. Oct 31, 2011
  10:54 am

  Birgitte

  Jeg tror, jeg skal kaste mig ud i det kanelbrød. Mon ikke man kan lave det uden de der appelsinskaller? Dem er ungerne ikke så glade for.


 7. Oct 31, 2011
  11:42 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Mademoiselle Black!

  Synes klart at du skal prøve det, måske du er mere heldig end mig 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 8. Oct 31, 2011
  11:43 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Birgitte!

  Du kan sagtens udelade de syltede appelsinskaller, jeg er heller ikke 100% vild med dem 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 9. Jan 26, 2012
  3:03 pm

  Marie

  Jeg elsker brød med rosin og jeres ser så appetitlige. 🙂


  • Jan 26, 2012
   4:15 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Marie!

   Ja, jeg kan også godt lide det – og tak 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 10. Mar 27, 2012
  6:05 pm

  ditte27

  Jeg bagte brødene i går…………..uhm hvor var de lækre,
  rigtig lækkert svampet brød som jeg elsker ;0))
  Mange hilsner
  Edith


  • Mar 27, 2012
   7:59 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Edith!

   Der glæder mig at du syntes om dem 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!