Newyorkerbyheart

Vejrtræning og lidt om det at trække vejret rigtigt………..

13 oktober , 2011 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Fibromyalgi - Tags:

Dette indlæg handler – som I måske har gættet – på INGEN måde om mad, men om det at trække vejret rigtigt……….og hvor svært det faktisk kan være.

(Billed lånt fra Alun)…………..
At trække vejret er noget vi alle gør hver evige eneste dag, time efter time, minut efter minut, sekund efter sekund – hele livet. Hvem skulle tro at det er så svært, det er jo noget vi kan fra vi bliver født. Alligevel er der rigtig mange mennesker der ikke trække vejret rigtigt, ikke får det helt ned i maven og derfor ikke giver ens vitale dele den ilt som de faktisk skal have. Jeg er en af dem der har svært ved at trække vejret – altså på den rigtige måde………
Det at trække vejret rigtigt – eller mangel på samme – er der skrevet rigtig meget om, bl. a. denne artikel. 
Jeg ved ikke hvorfor det er så svært for mig, men i hvert fald er min vejrtrækning meget overfladisk og når slet ikke helt ned i maven. Det giver en del problemer i forhold til at jeg ofte føler mig stakåndet og ligesom skal anstrenge mig meget for at trække vejret. 
Imens jeg var igennem forløbet med jobprøvning osv, havde vi en afspændingspædagog, som bl. a. lærte os om vejrtrækning og det var der jeg for alvor fandt ud af hvor svært jeg faktisk har ved at trække vejret. Den første gang hun var der skulle vi lave en afspændingsøvelse, hvor vi skulle få luften hele vejen ned i maven og hvad skete der?? jeg brød totalt sammen – og det var der faktisk flere der gjorde. At trække vejret rigtigt kan faktisk være utroligt grænseoverskridende og det kan sætte gang i en masse følelser, følelser som kroppen har gået og gemt på. Ens krop husker, gode som dårlige minder, og alt det kan udløses ved vejrtrækning. Er det ikke vildt??
Jeg arbejder dagligt på at lære at trække vejret rigtigt og det er nok derfor yoga og pilates, har haft sådan en effektfuld virkning på min krop og sjæl.
Nå, men nu er det jo altså ikke fordi er nogen ekspert indenfor dette emne, men jeg vil gerne blive klogere. Så hvis nogen af jer derude har vejrtræknings-tips, gode råd til hvordan det kan blive nemmere, egne erfaringer/problemer osv – så skriv endelig. Enten som en kommentar herinde eller på min mail……….
Print Friendly
Tilbage

16 kommentarer


 1. Oct 13, 2011
  11:44 pm

  Randi B. Jensen

  Jeg har lige overstået et 9 ugers forløb for stress og depressionsramte. Her har vi arbejdet med mindfullnes og også noget med vejrtrækningen – jeg er heller ikke god til det. Meditation blev jeg ikke god til, men jeg fik lært at trække vejret langt ned i maven – når det kniber med at finde rytmen, lærte jeg et trick, hvor man holder pegefinger og tommeltot på hver sin side af næsen – så lukker man den ene side med den ene finger, trækker vejret dybt ind,slipper og lukker modsatte side med den anden finger og lukker luften ud af det andet næsebor.
  Det har jeg virkelig haft gavn af at bruge 🙂


 2. Oct 14, 2011
  7:43 am

  Bianca

  Hold da op. Var slet ikke klar over at kroppen husker på den måde. Det er da helt vildt. Men kan egentlig godt se hvad du mener, for det er ofte når man lige tager den der dybe vejrtrækning, at man får en knude i maven eller pludselig bobler af glæde.
  Jeg har gået til Mindfulness kurser, hvor jeg lærte en meditationsøvelse, som jeg faktisk bruger en del til hverdag. Den går ud på, man lige tager 5 min for sig selv, hvor man sidder godt og så har fokus på ens åndedrag og på hvordan ens mave bevæger sig i takt med åndedraget. Man må ikke koncentrere sig om andet end mavens bevægelse.
  Synes øvelsen giver en ro, samtidig med man lige får trukket vejret og er klar til nye input.
  Knus Bianca


 3. Oct 14, 2011
  11:11 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Randi!

  Velkommen herinde, jeg tror ikke jeg har set dig før – og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Tak for dit tip, det vil jeg prøve. Jeg har hørt om det før, men har glemt det igen…..

  Mange hilsner
  Birthe


 4. Oct 14, 2011
  11:13 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Bianca!

  Din krop husker alt og derfor kan den blokere for en dyb vejrtrækning, fordi det vækker minder – og derfor kan det nærmest være "traumatisk" at skulle trække vejret dybt.

  Jeg skulle måske melde mig til noget mindfulness, men det at skulle trække vejret sammen med andre, skræmmer mig en del, fordi jeg ikke helt ved hvordan jeg vil reagere på det. Eller jeg har en formodning og det er ikke noget jeg har lyst til at dele med fremmede mennesker et fremmed sted 🙂

  KH
  Birthe


 5. Oct 14, 2011
  11:31 am

  Anja

  Hej 🙂

  Det der bare virker for mig er sang!! Ja, det lyder måske tosset, men tænk lige over det. Man trækker faktisk vejret ret meget når man synger a fuld hals, og det er lige meget om det lyder godt eller helt skidt 🙂 Og det kan man gøre hjemme med en CD på højeste volumen, og musikken man jo tilpasse humøret.

  Prøv det 🙂

  Go Weekend.


 6. Oct 14, 2011
  11:46 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Anja!

  Kan ikke huske om jeg har set dig herinde før, men velkommen til under alle omstændigheder 😉

  Tak for tippet og ja, det er jo nok ret svært at synge, uden at kunne trække vejret. Må nok hellere udlevere nogle ørepropper til naboerne inden….

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Oct 14, 2011
  11:53 am

  Peggy

  I definitely think yoga has helped me in the breathing department. I don't do it as often as I should, but when I do, I have a sense of calm that can't be beat!


 8. Oct 14, 2011
  12:05 pm

  Newyorkerbyheart

  Hi Peggy,

  yeah, yoga helps because if you don't breathe right, it's hard to do the poses. I have to do much more yoga 🙂

  All the best,
  Birthe


 9. Oct 14, 2011
  12:31 pm

  Randi B. Jensen

  Hej Birthe
  Jeg har været blogger i et halv års tid og har været fast læser hos dig nogle måneder – jeg kigger dine spændende madopskrifter 🙂
  Men jeg udgiver dem aaltså ikke som mine egne – det er da stygt, at nogen gør sådan noget.
  Når du skriver, at du reagerer, når du skal trække vejret, så tænker jeg, at det måske vil være godt med mindfullnes for dig. så vidt mig bekent, så er det primært psykologer, der bruger det og det handler ikke kun om at trække vejret, det er en form for meditation og handler også om at være god ved sig selv og bruge sine sanser. Der er muligvis meget mere i det, for jeg har ikke været gennem et decideret mindfullnes kursus, men det har været en del af et undervisningsforløb med en psykolog.
  Kh Randi


 10. Oct 14, 2011
  1:21 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Randi!

  Altid dejligt at få nye læsere til – tak for det 🙂

  Det der afholder mig fra det, er at skulle være sammen med andre mennesker om det – og jeg har på fornemmelsen at det vil være for dyrt med enetimer. Jeg tror ikke at jeg ville kunne slappe nok af til at trække vejret ordentligt…..

  Mange hilsner
  Birthe


 11. Oct 14, 2011
  6:08 pm

  Piskeriset

  Jeg havde et rædselsfuldt forår, hvor jeg blandt andet havde problemer med at trække vejret, da jeg pga. stress m.m. havde det som om, at det øverste af mine lunger var snøret helt til. Jeg overvejede at gå til en sanglærer eller lignende fagperson, der kunne hjælpe mig med at trække vejret korrekt, men det endte med, at jeg indså, at det først for alvor ville hjælpe, hvis jeg fjernede stressfaktoren.

  Det lykkedes så i sommers, og siden har jeg heldigvis ikke haft den slags problemer. Hvis det nu skulle dukke op igen, så vil jeg overveje Anjas råd med sang (selvom jeg dog tror, at det er svært, hvis luftvejene for alvor giver problemer), og ellers har jeg kigget på forskellige meditationsformer eller lignende måder at koble fra på.


 12. Oct 14, 2011
  7:09 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Piskeriset!

  Øv, det gør mig ked af at høre, men godt at du har fået fjernet stress-elementet.
  Man skulle tro at det er så let at trække vejret, men det føles lige nøjagtig som om det øverste af mine lunger er snøret til.

  Nogle dage går det bedre end andre, men det kommer aldrig helt derned, hvor ilten rent faktisk skal hen……

  Mange hilsner
  Birthe


 13. Oct 14, 2011
  9:18 pm

  sparvath

  check evt. Træk vejret af Stig Åvall Severinsen. Du kan sikkert finde den på saxo.dk

  Han er rigtig god til at vise forskellige teknikker og bogen er bygget op med øvelser efter hvert kapitel.

  Den har jeg haft meget glæde af.

  Man bliver lidt rystet over hvor meget energi den korrekte vejrtrækning giver.


 14. Oct 14, 2011
  9:39 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Sparvath!

  Tak for tippet, den vil jeg kigge på. Jeg tror at jeg vil få mere ud af det, hvis det er noget jeg kan træne hjemme hos mig selv 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 15. Oct 15, 2011
  7:03 pm

  Mimi K Jensen

  jeg har også haft stor glæde af pilates og yoga genem tiden. Da jeg fik min datter havde jeg stor glæde af at havde lært at trække vejret rigtigt. jeg har af til også tendes til stress der hjælper det mig også rigtig meget !


 16. Oct 16, 2011
  11:47 am

  Newyorkerbyheart

  Hej Mimi!

  Ja, pilates og yoga er virkelig gode redskaber til at komme til at trække vejret rigtigt – da det kræves for at kunne udføre øvelserne ordenligt. Jeg er også glad for begge dele 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!