Newyorkerbyheart

Hønsekødssuppe………..

18 november , 2011 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Diverse, Familie, Fibromyalgi, Opskrifter, Supper - Tags: , ,

Det er ingen hemmelighed at kræfterne er mere end ikke eksisterende i disse dage og da jeg samtidig kæmper med forkølelse og ondt i halsen, så hjælper det ikke ligefrem på energiniveauet. Jeg har glædet mig til at få hjemmelavet suppe i flere dage og endda lånt bollesprøjten af svigermor, men jeg måtte indse at det var et alt for stort projekt at lave alle bollerne selv. Da jeg MEGET nødig (faktisk slet ikke) spiser købte kødboller, var det dem jeg valgte at lave og så blev melbollerne købt. Nok ikke det mest optimale til en god omgang hjemmelavet suppe, men sådan er realiteterne og jeg kan berette, at vi alle overlevede det 😉

Vi havde inviteret kærestens mor ned og spise og jeg tror at vi alle nød det lige meget – og hun fik også noget med hjem. Hjemmelavet suppe er altså bare SKØNT. Vi går begge og skrænter herhjemme, men hvor min krop ikke rigtig kan beslutte sig til om den skal være syg eller ej, så er kæresten for alvor blevet forkølet og ligner noget katten kunne have slæbt med ind (hvis hun ellers gad). Derfor kunne tidspunktet til at få suppe, ikke være bedre………..

Hele dagen er gået med kogning af suppe, skære rodfrugter i små tern og lave melboller. Risen kogte jeg i går, så den kan blive godt afkølet.

En god kylling og kraftben kommes i en suppegryde. Vand hældes ved så det dækker og koges op………….

Krydderierne, som kommes i en thefilter………….

Når det er skummet godt for urenheder, tilsættes thefilter med krydderier sammen med grøntsager skåret groft…………

De kogte kødboller…………

Alle de fintskårne grøntsager klar til at komme i den færdige, sigtede suppe………

……….hvor de koges i nogle minutter til de er møre, men stadig sprøde……….

Suppen serveres med ris………..

Gammeldags hønsekødssuppe, 8-10 pers.:

1 god kylling

2 kraftben

ca. 3 liter vand

½ knoldselleri, skrællet og skåret i grove stykker

3 pastinakker, skrællet og skåret i grove stykker

1 stort løg, skåret i grove stykker

4 gulerødder, skrællet og skåret i grove stykker

porretoppe fra 3 porrer

1 spsk. groft salt

2 laurbærblade

15 hele peberkorn

lidt frisk timian

persille med stilk

Desuden:

4 gulerødder, skåret i små tern

4 pastinakker, skåret i små tern

½ knoldselleri, skåret i små tern

3 porrer, skåret i skrå skiver

Kom persille, timian, laurbærblad og hele peberkorn i et thefilter og bind noget kødsnor om, så den holder tæt. Skær alle grøntsagerne ud. Skyl kyllingen og tjek, at al indmaden er taget ud. Kom kylling og kraftben i en stor suppegryde sammen med vandet, som skal dække kylling og ben. Bring det i kog og skum det godt for urenheder, skum det nogle gange, til suppen bliver klar. Tilsæt nu salt, theposen og grøntsagerne, bring det i kog igen, skru ned og lad det småsimre i 3 timer. Skum af og til, hvis det stadig er nødvendigt. Tag kødet og sigt suppen gennem et klæde, så alle urenheder bliver sigtet fra. Nu kan suppen afkøles helt, så lægger fedtet sig ovenpå og er lige til at fjerne eller du kan skumme suppen for fedt, mens den stadig er varm. Kom de fintskårne grøntsager i og lad dem koge i ca. 10-15 minutter, så de er møre, men stadig sprøde. Tilsæt kød- og melboller og nu må suppen IKKE koge mere. Hold suppen lige under kogepunktet, mens bollerne bliver varmet igennem og smag suppen til. Server suppen rygende varm med kold ris og evt. noget brød.

Kødboller:

500 g hakket kalv og flæsk, meget magert

groft salt, friskkværnet peber

1 æg

3 spsk. mel

1 løg, fintrevet eller blendet

1 dl mælk

Rør det hakkede kød godt sammen med de øvrige ingredienser, dæk til og stil i køleskab i ½ times tid. Bring en gryde med vand i kog, tilsæt lidt salt og skru ned. Nu skal vandet holdes UNDER kogepunktet, mens der formes små kødboller med en teske. Når bollerne kommer op til overfladen er de nok og tages op med en hulske. Forsæt, indtil al farsen er brugt. Køl dem af til de skal bruges.

Jeg glemmer hver gang, hvor hårdt det er alt lave kødboller. Min højre hånd er helt smadret og dobbelt så tyk, som den plejer at være. Det at skulle holde ved en teske, i det hele taget bare det at holde om noget, er ikke det bedste jeg ved i hele verden. Jeg tror faktisk at jeg skal til at finde de redskaber frem igen, som kæresten har lavet til mig. Jeg har svært ved at holde om noget der er småt/tyndt, det giver enorme smerter i min hånd og arm. Derfor satte han sådan nogle isoleringsrør om knive, gafler og skeer, hvilket aflaster hånden en hel del. Jeg har ikke brugt dem i et stykke tid, men jeg tror jeg skal have fundet dem frem igen, de er en stor hjælp i min hverdag.

Kyllingen som jeg kogte suppen på, blev taget op og afkølet lidt, inden jeg pillede alt kødet af den. Kødet blev skåret i mindre stykker og blev til en god omgang kylling i asparges, som blev fyldt i tarteletter 😀

Aftenens 2. højdepunkt…………….

 

I går aftes fik vi endelig den nyhed vi har fået og ventet på, kærestens søster fødte en pige (og jeg vandt væddemålet……yeahhh). En smuk pige på 3.670 gram og 53 cm. kom til verden og vil få de bedste forældre der kan tænkes. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at hun vil blive blive elsket og få al den kærlighed hun har brug for, til at blive et smukt og skønt menneske. Vi glæder os til at følge hende og heldigvis bor hun så tæt på, så det vil bliver nemmere at følge med.

Jeg var blandt de heldige der blev inviteret ud til den lille familie i dag på barselsbesøg, men da jeg jo er forkølet måtte jeg desværre takke nej tak – selvom det skar i hjertet – jeg ville jo så gerne se hende. Men forhåbentlig får jeg snart en ny chance. Jeg har dog set billeder af hende og hun er det smukkeste lille væsen, med masser af mørkt hår. TILLYKKE D & S, I bliver nogle skønne forældre og lillepigen er en heldig lille baby. Vi glæder os til at se møde hende – og til at følge med i hendes liv……………

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Nov 18, 2011
  11:56 am

  tina hansen

  Jamen Birthe din stakkel – hvorfor putter du ikke farseni en pose og trykker små kødboller ud ? De bliver måske ikke så pæne – men du sparer kræfter. Synes du er sej du orker alle dine projekter når du har det som du har det !
  SEr lækkert ud – har lige fået ny suppegryde til samme formål ! Håber vi ses en dag i KBH – Rigtig Go Bedring !


  • Nov 18, 2011
   12:18 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Tina!

   Ih, det har jeg slet ikke tænkt på, det må prøves. Ved ikke rigtig om det bliver for sejt for mig at trykke ud, men jeg kan da prøve det – tak 🙂
   Hjemmelavet suppe er bare så godt, så hvis du lige har fået en suppegryde, så er det jo rigtig årstid for supper nu. Jeg skal nok huske dig næste gang jeg kommer til København, det kunne være hyggeligt at mødes 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Nov 18, 2011
  2:58 pm

  Michelle

  Hej..:)
  Elsker at læse med på sin blog, den er så dejlig livsgivende og med nogle rigtige gode opskrifter..:)
  Du kan også bruge bollesprøjten når du skal lave kødboller, det plejer jeg at gøre, det er så dejligt nemt..:)
  Vi elsker hjemmelavet hønsekødssuppe herhjemme, så det er også en af de ting der bliver lavet igen og igen. Jeg er dog begyndt at bruge hakket kyllingekød til kødbollerne og man kan slet ikke smage forskel + jeg synes at de er meget nemmere at lave end med svinekød. Bare et lille tip..:)
  Med venlig hilsen
  Michelle


  • Nov 18, 2011
   3:01 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Michelle!

   Mange tak, det er jeg glad for at få at vide 🙂

   Jeg tænkte faktisk på det med bollesprøjten og jeg vil da helt klart huske det med det hakkede kyllingekød – tak.

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Nov 18, 2011
  6:56 pm

  Malene

  Uuuuuuhm elsker suppe.
  Her stod menuen også på hønsekødssuppe i går – dog var det MOU som var kokken 😉
  – Malene uden R


  • Nov 18, 2011
   7:02 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Malene!

   Suppe er altid godt, jeg har altid elsket klar suppe – og MOU skal jo også have noget at lave 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Dec 17, 2011
  1:25 am

  Michael

  Hej,
  Det er vist første gang jeg skriver en kommentar herinde, men har fuldt din blog længe og har nydt mange af dine ideer og opskrifter… Kender du den med at man søger på noget (i det her tilfælde opskrifter) og der et eller andet sted på siden lige er den man altid kan stole på også behøves man ikke lede andre steder 🙂 – der er du en af mine absolutte favoritter… Tak for din blog og din lidenskab til mad – elsker at ”støde” ind i andre der også har det sådanne…
  Mht. til suppen, har tænkt på længe at nu skulle det være igen, men blev lige lidt i tvivl om nogle småting, så jeg kiggede herind og så var det hele klart igen 🙂 Jeg ved ikke om du har prøvet at komme ingefær i når du koger den (jeg brugte ca. et stykke på 8-10 cm til min 15 liters gryde og 2 milde chilier (New Mexico)) – det giver lige et lille tvist og smager rigtig godt efter vores mening…

  Da jeg havde kogt suppen, sorterede jeg okse(bruger et lille stykke bryst/tværreb), kylling og urterne for sig selv og da vi skulle have mad i dag kogte jeg kartofler, varmede jeg oksekødet i lidt suppe, blendede urterne og varmede det op sammen med lidt suppe og en lille smule fløde samt 1 spsk. balsamico, salt og peber, hvilket giver en fantastisk sovs til kødet og kartoflerne – jeg ved ikke om du har prøvet det, men jeg kan kun anbefale det.

  Tak for en rigtig fed blog og en fantastisk dejlig lidenskab…

  Ps. Super gode kødboller, det har jeg ikke lavet selv siden 15. okt. 1994 (hvor jeg fik lokket min nuværende kone op til hendes første middag hos mig)


  • Dec 17, 2011
   5:01 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Michael!

   Mange tak for din kommentar og velkommen herinde, det glæder mig meget at du kan bruge min side 🙂 Jeg er sikker på at det vil smage dejligt med ingefær i, men min kæreste er overhovedet ikke glad for ingefær, så jeg bruger det desværre alt for sjældent.
   Tak for tip mht til kød og kartoflerne, lyder som en rigtig god måde at få brugt det hele på 🙂 Hjemmelavede kødboller er de bedste, jeg har det meget svært med de købte kødboller – og godt scoretrick der 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Jan 7, 2012
  4:13 pm

  Dennis Kjærsgaard

  Hej Birthe

  Nu er jeg faldet over din fine hjemmeside så mange gange, tak for det.
  Jeg er selv en glad amatør/gourmet wannabe der elsker at lave mad, især til folk der sætter pris på det. Der går mange timer med at se div. madprogrammer, læse blogs se videoer etc.
  Min smag i mad er meget lig med din, og det er nok derfor jeg bliver ved at vende tilbage hertil 🙂

  Idag står den på hønsekødssuppe her, så jeg søgte efter yderligere inspiration i går, og din opskrift her er næsten præcis som jeg laver den. Dog har jeg ikke selv lavet kødboller før, men, min livret er boller i karry, så det gik nemt.

  Du er nu “bookmarked” i Safari, og jeg er blevet fan/medlem på FB, så jeg kan følge med i dine kokkerier.

  Keep up the good work

  Dennis

  P.S. New York har også en speciel plads hos mig.


  • Jan 7, 2012
   10:58 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Dennis!

   Dejlig med endnu en der elsker New York og tak for al rosen, det gør mig meget glad at du bliver ved med at vænne tilbage til mig, det er jo den bedste ros jeg kan få 🙂

   Håber, at suppen blev god?

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Jan 8, 2012
  12:44 am

  Dennis Kjærsgaard

  Ingen årsag 🙂

  Suppen blev fremragende.
  Det lyder måske mærkeligt, men jeg kommer en dåse hakkede øko tomater i, sammen med den første batch grøntsager. Synes det giver god smag, og flot farve,
  Jeg endte med at have 9 liter suppe, da jeg brugte 2 hele kyllinger. Så nu ligger der masser i fryseren, plus at der er høns til kylling karry i morgen.
  Kødbollerne, mama mia, når man først selv har lavet dem, er der ingen vej udenom igen, de smager fantastisk. Jeg udelader dog løg, da jeg ikke synes de skal “knase”.
  Et godt tip som jeg bruger til stort set alt fars (især frikadelle), er at røre den med rigeligt salt på røremaskine, i næsten 5 min, før resten tilføjes. Det binder farsen, og dine boller bliver meget faste – Pro tip 😉

  Dennis


  • Jan 8, 2012
   10:13 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej igen, Dennis!

   Sjovt twist med tomaterne, det må jeg tænke over næste gange, selvom det godt kan være at kæresten bliver lidt skuffet over at det ikke er den “go’e gammeldaws slags”, han hader når jeg “roder” alt for meget med det traditionelle 🙂
   Dejligt med masser af suppe i fryseren, som jo kan bruges til så mange ting.
   Skønt at du kunne lide kødbollerne og du har ret i, at så køber man ikke nogen igen. Jeg har aldrig været vild med de købte kødboller, fordi jeg synes at de er underlige, så jeg har altid lavet dem selv. Tak for tippet med fars, jeg rører det også tit med salt, men har sjældent tålmodighed til at lade det stå helt så længe 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!