Newyorkerbyheart

Spaghetti bolognese med rodfrugter (Spis Bedre, nr. 11/2011)………….

Løg og bladselleri sauteres, til det bliver klart og blødt……..

Hakket kød tilsættes og brunes, derefter tomatpuré, tørrede krydderier og hvidløg – lad det stege lidt…….

…inden de revne grøntsager/rodfrugter kommes i……….

Jeg brugte “fire roasted tomatoes” (hjembragt fra New York) og Mutti San Marzano tomater……..

……….som kommes i gryden………

Det hele simrer i så lang tid som muligt og så kommer det til at se sådan ud………

Aftenens tallerken – dog med macaroni og ikke spaghetti……..

I dag har vi fået spaghetti og kødsovs – eller rettere macaroni og kødsovs. Måske man ikke serverer macaroni sammen med kødsovs i Italien, men det var altså det jeg havde lyst til i aften. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg har altid elsket macaroni – og det smager jo ikke anderledes end spaghetti – det er bare sjovere, synes jeg.

Opskriften er fra Spis Bedre nr. 11/2011, dog med nogle ændringer. Jeg brugte kun 350 g hakket kød i stedet for 400 g. Ud over knoldselleri og gulerødder, tilsatte jeg også noget bladselleri og lidt squash. I stedet for almindelig hakkede tomater brugte jeg nogle “fire roasted” tomater, som jeg havde med hjem fra New York og nogle skønne flåede San Marzano tomater (fra Mutti), som jeg har købt i Citti i Flensborg.
Resultatet blev en virkelig lækker – og meget mættende – kødsovs……….

Macaroni med bolognese med rodfrugter (Spis Bedre nr. 11/2011), 4 pers.:
350 g hakket oksekød
1 stort løg, finthakket
3 fed hvidløg, knust og finthakket
200 g knoldselleri, renset og revet
2 gulerødder, skrællet og revet
½ squash, revet
2 stilke bladselleri, skåret i små tern
1 dåse “fire roasted” tomater
1 dåse flåede San Marzano tomater (eller bare 2 dåser hakkede tomater)
½ tsk. tørret timian
½ tsk. tørret oregano
½ tsk. stærk paprika
2 spsk. koncentreret tomatpuré
1½ spsk. balsamico
salt, friskkværnet peber
evt. lidt vand
olivenolie til stegning

Desuden:
hel, fintrevet parmesan
lidt frisk basilikum, finthakket
macaroni (eller spaghetti)
Varm olie op i en gryde og tilsæt løg og bladselleri, lad det sautere til det bliver blankt og gennemsigtig, men uden at det tager farve. Tilsæt hakket kød og lad det stege med, til det tager farve, krydr med salt og friskkværnet peber.
Tilsæt tomatpuré, krydderier og hvidløg, lad det hele stege et par minutter, under omrøring. Tilsæt de revne grøntsager, rør godt rundt og tilsæt så tomater med væde, basilikum og krydr igen med lidt salt og friskkværnet peber. Bring det i kog, skru ned, læg låg på og lad det simre i alt fra ½ – 1 time, alt efter hvor meget tid du har. Tilsæt evt. lidt vand, hvis det bliver for tørt. Rør i det af og til.
Server med friskkogt macaroni (eller spaghetti), revet parmesanost og basilikum.

Det har været en stille dag på hjemmefronten. Energiniveauet har været lavt og samtidig har jeg haft en dundrende hovedpine, så jeg har haft et mål: at bevæge mig mindst muligt. Det er dog blevet til lidt huslige pligter, som skulle gøres.
Da vi flyttede i vores nye hus i 2007 var mit mål at der skulle vaskes gulv hver uge, men det mål har jeg måtte kaste en hvid pind efter, det er umuligt for mig at opfylde. Jeg skal være heldig hvis jeg kan gøre det en gang om måneden, jeg må blankt indrømme at der nogle gange går længere tid. Ulækkert?? Well, jeg håber ikke at nogle af de gæster vi har haft her i huset er blevet overfaldet af nullermænd eller andet 😉
Med en kat der spankulerer frem og tilbage med beskidte poter, som om det var den naturligste ting i verden, så er det altså ikke nemt at holde et gulv rent. Men jeg holder fast i at der skal støvsuges hver anden dag ellers bliver mængden af kattehår, bare for overvældende.
Det virker måske lidt kontrollerende og lettere vanvids-agtig for nogen mennesker at jeg har det sådan her, men det er noget der er kommet siden jeg er blevet syg. Guderne skal vide, at jeg aldrig har haft rengøringsvanvid, men jeg har altid prøvet at holde de steder jeg har boet rent og pænt – som alle andre normale mennesker – vil jeg tro. Men siden jeg blev syg er det som om noget har ændret sig. Jeg vil gerne bevise at jeg kan blive ved med at holde vores hjem rent. Jeg tror at det har noget med stolthed at gøre og en hel del med kontrol – men mht. gulvvask så må jeg bare indse – at jeg ikke kan. Jeg har tudet og raset over det, været vred og ked af det, men uden at tingene har ændret sig. Hvorfor flipper jeg ud over sådan en lille og fuldstændig ubetydelig ting?? Jeg mener der er sult i verden, folk er i krig, mennesker dør i trafikulykker hver dag, der er mennesker der ikke ved hvor deres næste måltid skal komme fra – jeg flipper ud fordi det er så håndgribeligt, fordi hver dag jeg står op og gulvene er beskidte, så får jeg det smidt lige i hovedet!!
Hvis der er noget jeg HADER ved fibromyalgi, så er det de begrænsninger det sætter for mig. Smerterne er slemme og ja, det gør pokkers ondt – men begrænsningerne – de gør mig ked af det……………og vred.

Nå, men nok med det piveri, I er sikker allerede sprunget videre til en anden side og er træt af at læse om det :-D.
Jeg glæder mig til i morgen aften hvor noget jeg har gået og ventet på, gerne skulle blive færdigt og så vil jeg vise det frem for alle jer derude. Jeg er så helt utrolig SPÆNDT.

Print Friendly
Tilbage

8 kommentarer


 1. Nov 6, 2011
  10:08 pm

  Marie

  Hej søde Birthe! Nu bliver jeg altså nødt til at spørge – Er macaroni ikke spaghetti? 😛
  – Og har du nogensinde smagt Mac'n'cheese, og hvis ja – kan det så anbefales? Jeg synes nemlig altid, at de snakker om mac'n'cheese i de amerikanske serier, og da du jo er så meget inde i de amerikanske traditioner osv – og er ldit af en ekspert, måtte jeg lige spørge dig! 😀
  Herudover glæder jeg mig MEGET til imorgen! Uhhh 😀 Knus Marie


 2. Nov 6, 2011
  10:17 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Marie!

  Jo, det er det vel, bare med et andet navn – og tykkere 😀

  Ja, jeg har smagt Mac'n cheese – jeg har også lavet det, det er i registret – og jeg ELSKER det. Men det er tung mad, en salat til er godt. Jeg glæder mig for vildt til i morgen….

  KH
  Birthe


 3. Nov 6, 2011
  10:51 pm

  Kristine L. Hansen (CookieCrumble)

  Jeg læste sgu med til enden Birthe 😉 og jeg forstår dig godt. Det er virusen naturlig ting, at vise kontrol på en anden måde, en den man måske var vant til at vise det på tidligere.

  Mht. din lille ting i morgen,så er jeg altså edder spændt 😉


 4. Nov 6, 2011
  10:53 pm

  TildeMa

  Mmmnn….det ser godt ud! Jeg har det lidt på samme måde, macaroni smager nu engang altså bare bedre – måske det er en anderledes konsistens der gør det bedre?!?!
  Dejlig blog du har, VH TildeMa


 5. Nov 6, 2011
  11:03 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Kristine!

  Tak, det var pænt af dig at læse det hele 🙂
  Ja, jeg tror at man prøver at finde kontrol på en eller anden måde, når man lander i sådan en situation. Måske en menneskelig reaktion??

  Mange hilsner
  Birthe


 6. Nov 6, 2011
  11:05 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Tilde!

  Velkommen herinde og tak fordi du giver dig til kende 🙂

  Ja, det kan godt være at det er det, i hvert fald synes jeg at de er mere fascinerende end spaghetti. I det hele taget synes jeg at det er fascinerende at italienerne har spaghetti i så mange tykkelser.

  Tak for rosen – og lige over – jeg har været inde på din side 🙂

  Mange hilsner
  Birthe


 7. Nov 9, 2011
  7:57 pm

  Jannie Storgaard Klausen

  Hej Birthe

  Super fint med det nye look, det virker rigtig godt.
  Har lige spist “din” kødsovs med spaghetti, smagte dejligt.

  Når jeg går ind for at læse kommentarerne er der ingen problemer, undtaget på det her indlæg…

  Knus Jannie


  • Nov 10, 2011
   6:37 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Jannie!

   Tak, jeg er også rigtig glad for det 🙂

   Der har været lidt problemer mht. kommentarerne, men de skulle vist være rettet nu.

   KH
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!