Newyorkerbyheart

Svenske kødboller med flødesovs og rustik kartoffel-/rodfrugtmos….

Fløde, mælk og rasp blandes sammen og trække lidt, til det bliver til en tyk masse…………

Tilsæt hakket svine- og kalvekød, æg, sennep, løgpulver, fintrevet muskatnød, æg, salt og friskkværnet peber blandes sammen……..

Den færdigrørte fars………

Form farsen til små kødboller og steg i en blanding af smør og olie……….

Klar til servering…………

Kartofler og rodfrugter koges……….

…………….og laves til en rustik mos………..

Aftenens tallerken………..

Nå endelig noget mad, tænker I sikkert – og ja – der har været lidt langt mellem snapsene på det sidste, men sådanne perioder opstår jo når der også er et liv der skal leves (og sygdom der skal passes) 😉

Menuen dag stod på svenske kødboller, noget jeg har lavet før, men denne gang i en lidt anden version. Som tilbehør valgte jeg at lave en rustik kartoffel-/rodfrugtmos og så fik vi selvfølgelig tyttebærsyltetøj til. Kæresten så glad ud da han spiste, så det var et hit 😀

Opskriften er fundet hos Recept, jeg skriver den som jeg lavede den……………….

Svenske kødboller og flødesovs (Recept), 4 pers.:

1 dl rasp

1½ dl skummetmælk

½ dl piskefløde

500 g hakket kalv og flæsk

1 tsk. løgpulver

1 æg

1 spsk. dijonsennep

½ tsk. fintrevet muskatnød

½ tsk. hvid peber

salt og lidt friskkværnet peber

et nip rørsukker

smør og olie til stegning (jeg brugte den nye flydende fra Ama med smør og olivenolie)

Flødesovs:

1½ spsk. hvedemel

ca. 2½ dl skummetmælk

½ dl piskefløde

salt, friskkværnet peber

½ tsk. Herbamare bouillon

sovsekulør

salt, friskkværnet peber

Kom fløde og skummetmælk i en skål sammen med raspen og lad den stå og trække i 10 minutter. Når massen er blevet tyk røres den igennem og så tilsættes de øvrige ingredienser. Rør til en fars. Kom smør og olie på en pande og varm det op. Form farsen til den størrelse kødboller du vil have, jeg lavede dem ca. på størrelse med en valnød, men det er helt op til dig. Vend dem så de bliver stegt på alle flader og lad dem stege til de er gennemstegte. Tag dem af og hold dem varme til de skal serveres. Drys melet i panden (i det fedtstof der er, tilsæt evt. lidt mere hvis det er nødvendigt) og rør det godt sammen. Tilsæt mælk og fløde lidt efter lidt og lad det koge op mellem hver gang, til det har den konsistens du ønsker. Lad det koge igennem et par minutter, så melsmagen koges væk. Tilsæt bouillon og lad det koge igennem. Smag til med salt og friskkværnet peber. Farv med sovsekulør og server til kødbollerne.

Rustik kartoffel-/rodfrugtmos:

2 store bagekartofler, skåret i grove stykker

3 gulerødder, skrællet og skåret i mindre stykker

1 pastinak, skrællet og skåret i mindre stykker

1/4 knoldselleri, skrællet og skåret i mindre stykker

1 dl skummetmælk

1 klat smør

salt, friskkværnet peber

Kom kartofler og rodfrugter i en gryde med vand og kog til det er godt mørt. Hæld vandet fra. Varm mælken op i en gryde eller i microovn. Mos kartofler og rodfrugter så fint eller groft som du ønsker det, personligt kan jeg godt lide en grov mos, hvor der også er lidt at tygge på. Hæld den varme mælk i og tilsæt en klat smør, salt og friskkværnet peber. Rør det hele sammen og smag det til.

 

I dag har jeg bare været træt. Jeg var jo ude med Anne i går og selvom det kun var nogle timer, så trætter sådan noget mig mere end mange nok ved og når jeg er træt, bliver smerterne også værre. Desuden så får jeg jo stadig penicillin, som jo også trætter, så i dag har været ren restitution 🙂

I morgen skal jeg afsted igen og selvom jeg ved at jeg bliver træt, så glæder jeg mig jo også helt vildt. En dag med Anne er altid sjov – og fuld af snak.

En af mine venner på Facebook postede i dag et link til en lille smart gadget, som jeg bare måtte eje. Nemlig disse:

Billed lånt fra BT……………

Jeg skyndte mig ind og købte er par stykker af dem og nu behøver jeg ikke mere kæmpe med ledningen til høretelefonerne, som altid filtrere sig ind i sig selv – og samtidig kan jeg støtte Kræftens Bekæmpelse da det er der de er fra. De fås i sort og rød – og kan købes HER.

Print Friendly
Tilbage

16 kommentarer


 1. Nov 30, 2011
  10:14 am

  Kristine

  Jeg savler lige lidt over den flødesovs der – GUF MANNER :O 🙂


  • Nov 30, 2011
   11:14 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Kristine!

   Det smagte virkelig godt det hele, en af mine yndlingsretter 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Nov 30, 2011
  8:29 pm

  Piskeriset

  Det der er god, klassisk vintermad – we like 🙂


  • Dec 1, 2011
   11:57 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Jeg kan nu spise det året rundt 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Nov 30, 2011
  11:10 pm

  Sofie

  Uhmmm lige mad efter mit hoved – 🙂


  • Dec 1, 2011
   11:57 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Sofie!

   Også efter mit hoved, det er virkelig godt 🙂

   KH
   Birthe


 4. Dec 1, 2011
  1:08 pm

  Bianca

  Ej hvor lyder det altså lækkert! Elsker simpelthen sådan noget mad.
  Har også lige vist manden min den smarte holder fra Kræftens Bekæmpele med et stort smil og “den kunne jeg da godt bruge!”
  Måske det virker..
  Men i hvert fald: Glædelig 1. december til dig!
  Knus


  • Dec 1, 2011
   1:11 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Bianca!

   Det smager også virkelig dejligt – og mætter godt 😀

   Jeg synes den er virkelig smart, har fået at vide at den kommer i dag, så jeg glæder mig til at se den.

   KH
   Birthe


 5. Dec 2, 2011
  2:17 pm

  Therese

  Hvor kommer sennepen ind henne ? Kan se den bliver nævnt på billedet men ikke i opskriften. Ellers rigtig god Blog, tjekker lige for up.dates en gang om dagen. Glæder mig til at smage de Svenske kødboller med flødesovs.

  God weekend og jul.


  • Dec 2, 2011
   2:26 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Therese!

   Hvis du læser opskriften igennem så skriver jeg, at “resten af ingredienserne tilsættes” – derind under hører sennep 😉

   Mange hilsner
   Birthe


   • Dec 5, 2011
    3:22 pm

    Therese

    Hej igen :O)

    Men hvor meget ? Det står der så vidt jeg kan se ikke nævnt nogen steds ? Jeg havde tænkt mig at prøve i aften så, må improvisere lidt ;O)

    Dejlig dag til alle


 6. Dec 8, 2011
  6:41 pm

  Per Næser

  Det var en lækker opskrift, hele familien var vild med den.
  Skal lave den endnu engang lige nu.


  • Dec 8, 2011
   6:44 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Per!

   Dejligt at den vakte glæde 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 7. Jan 20, 2012
  12:22 am

  ditte27

  Det må jeg altså prøve i weekenden….;0)


  • Jan 20, 2012
   11:51 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Ditte!

   Håber, at du vil kunne lide det 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!