Newyorkerbyheart

Torsk Provencal og noget om madspild………

I aften har vi fået en lækker fiskeret, nemlig torsk Provencal, en opskrift jeg har fundet hos Cook it simply. En super lækker ret, med masser af smag. Jeg plukkede torsken i mindre stykker og jeg syntes at det fungerede rigtig fint i saucen. Vi fik fuldkorns pasta til, men det kan også sagtens spises med ris eller kartofler.

Løg sauteres og derefter tilsættes champignon…………

Tilsæt hvidvin, tomatpuré, flåede tomater, vand, Herbamare og laurbærblad…………….

Torsken steges i smør og plukkes i mindre stykker…………..

Tomatsaucen hældes over, drys med persille og server med friskogt pasta……………

Aftenens tallerken…………

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den.

Torsk Provencal (fra Cook it simply), 2 pers.:

280 g torskefileter

smør til stegning

1 løg, hakket

2 fed hvidløg, knust og finthakket

125 g champignon, skåret i skiver

2 tomater (normal størrelse)

2 spsk. koncentreret tomatpuré

½ dl tør hvidvin

2 dl vand

½ tsk. Herbamare

1 laurbærblad

salt, friskkværnet peber

lidt persille, finthakket

lidt olivenolie

Skær et kryds i blomsten på tomaterne, læg dem i en skål og hæld kogende vand over dem. Når du kan se at skindet løsner sig (½-1 minut) tages de op og lægges i isvand, inden skindet pilles af dem. Hak dem og stil til side. Kom lidt olivenolie på en pande og sauter løg, til de bliver klare og bløde, men de skal ikke tage farve. Efter ca. 3 minutters tid, tilsættes champignon, krydr med salt og friskkværnet peber. Når væden fra champignon er fordampet, tilsættes hvidløg og der røres rundt, lad hvidløg stege med til det begynder at dufte. Tilsæt nu hvidvin og lad det lige koge lidt ind, inden tomater, tomatpuré, vand, Herbamare og laurbærblad tilsættes. Skru ned og lad det simre i et kvarters tid. Smag til. Hold saucen varm, mens endnu en pande varmes op. Torsken duppes tør og skæres i mindre stykker, som krydres med salt og friskkværnet peber. Smelt smør på en pande og steg 2-3 minutter på den ene side (alt efter størrelse), inden de vendes og der slukkes for varmen. Lad dem stå på eftervarmen et minuts tid, til de er netop gennemstegte og er nemme at dele i flager. Hæld saucen over og drys med persille. Server til friskkogt pasta.

 

Så I det program i lørdags på DR2 om at “skralde” (at leve af den mad man kan finde i affaldscontainere ved supermarkeder). Det er ret tankevækkende – og uhyggeligt – hvor meget der bliver smidt ud, selvom sidste salgsdato ikke er overskrevet, men fordi emballagen har fået et tryk. En ung kvinde levede en uge af mad hun fandt i affaldscontainere og selvom det jo selvfølgelig ikke er til at lave en madplan efter, så er det altså ret utroligt hvad hun fandt i containerne. Hun fandt så meget mad, så hun kunne holde en fest for hendes venner med mad lavet fra affaldscontainere – INKL. vin!!!

Jeg ved ikke hvad der skal til for at ændre hele den overflodssamfund vi lever i, hvor vi bare smider tingene væk fordi emballagen har fået et lille tryk. Måske vi skulle starte med at supermarkederne har et hjørne for “ikke perfekte varer”, som sælges til nedsat pris. Jeg er totalt ligeglad med om emballagen har fået et tryk, hvis varen ikke fejler noget, kan jeg sagtens spise den. Ligesådan synes jeg også at butikkerne skulle sælge flere billigere, hvis udløbsdatoen er tæt på. I dag kunne jeg f. eks købe ricotta i min lokale SuperBrugs til kr. 3,95 fordi udløbsdatoen er i morgen. Men da jeg faktisk står og skal bruge ricotta i morgen, så er det jo genialt – og jeg slipper for at betale kr. 25,- for en bøtte og varen fejler jo intet. Udløbdatoer er jo vejledende. Meget – eller i hvert fald noget – madspild kan undgås ved at du dufter til – og kigger på – maden, selvom udløbsdatoen er overskredet. Hvis den ikke dufter underlig eller ser underlig ud, så er der jo ingen grund til at smide den ud.

Jeg så at Rema1000 begynder på at sælge grøntsager og frugt efter vægt og hvis det kommer til at virke ligesom det gør i Sverige, så synes jeg faktisk at det er et godt initiativ. På den måde kan du købe den vægt/mængde du skal bruge, istedet for at være tvunget til at købe f. eks. 5 i et bundt eller en hel pose af noget. Det ville være dejligt, hvis det danske system er mere fleksibelt på den måde. Hvis svenskerne kan håndtere det i supermarkeder, så burde vi jo også kunne. I Sverige bliver frugt og grønt vejet ved kassen – på kassebåndet – og det er altså ret genialt. Så betaler du for det du har brug for.

Et andet program jeg så i lørdags var “No impact Man“. Et ret fascinerende projekt over et år, hvor en familie – bestående af far, mor og barn – i New York City skære al overflødig væk og bestemmer sig for at ville påvirke miljøet mindst muligt. Først bestemmer de sig for ikke et købe nyt i et år, hvis de skal have noget, skal det være brugt eller lånt/givet som gave. Ingen avis eller blad abonnementer, intet TV, vaskemaskine og ingen restaurantbesøg (hvad der er yderst ualmindeligt for new yorkere). De må kun spise mad der kommer indenfor en radius af 400 km – og det udelukkede jo altså bl. a. kaffe – hvad især kvinden havde det svært med. I stedet for deres bil, købte de nogle cykler og cyklede rundt i byen i stedet for. I det sidste halve år, slukkede de så for strømmen – og her syntes jeg nok at det blev lidt for ekstremt – men ok for projektets skyld var det meget sjovt. I et halvt år levede de kun med stearinlys, alternative former for “køleskabe” osv. – dog havde de et gaskomfur, som de brugte til madlavning. De lavede deres eget sæbe, shampoo og tøjvasken foregik i badekarret med noget naturligt “sæbe” og så gik hele familien ellers ovenpå det, for at få det rent. Selvom det selvfølgelig var et ret ekstremt forsøg, så var det også virkelig sjovt at følge – både deres frustrationer (mest kvindens), deres udfordringer men også det gode de fik ud af det. Det gav stof til eftertanke at se det, i hvert fald hos mig. Så du det og hvad tænkte du om udsendelsen??

Print Friendly
Tilbage

14 kommentarer


 1. Nov 15, 2011
  8:47 am

  Bianca

  Hvor ser den ret altså lækker ud.
  Vi får al for lidt fisk herhjemme, så måske vi burde gøre noget ved det. Hmm…
  Mht madspild synes jeg ligesom så mange andre at det er alt for ekstremt. Hvorfor smide god mad ud?!
  Herhjemme undgår vi det ved hele tiden at opdatere vores madplan, hvilket har gjort, at vi stort set ikke smider noget mad ud mere. Det er fantastisk hvad man selv kan gøre ved tingene.
  Synes ligesom dig at supermarkederne bærer en stor del af problemet, og kan løse det ved små tiltag. Lad os håbe de vågner op og gør noget ved det.
  Knus Bianca


  • Nov 15, 2011
   12:03 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Bianca!

   Tak, det smagte virkelig dejlig og torsk er sådan en skøn fisk, synes jeg 🙂
   Jeg tænker også at det må være supermarkeder og restauranter der bærer det største kors her, men selvfølgelig skal vi, private forbrugere, også gøre det vi kan………

   KH
   Birthe


 2. Nov 15, 2011
  11:41 am

  Stop Spild Af Mad

  Hvor se det bare godt ud! Ja, man kan sagtens lave lækker mad ud af rester – og derved undgå madspild.

  KH
  Stop Spild Af Mad (aom var med i TV programmet i lørdags)


 3. Nov 15, 2011
  11:59 am

  Karen

  Så også programmet i lørdags. Jeg tror vores madspild primært handler om uvidenhed/uopfindsomhed. Vi laver mange “forsøg” hjemme hos mig, med hvilke ting der kan fryses – eks. pesto, som ellers altid bliver dårligt; det deler vi nu op i små portioner og fryser det – så er der altid lige til en hurtig pastasauce 🙂
  Og jeg er helt enig med dig, man skal lugte til og se på maden inden man smider ud – og rester en gang om ugen; med flere forskellige småretter kan også have sin charme. Hos os bruger jeg resterne til frokostretter – så er der lækker mad på arbejdet (og billigere end kantinen!!!)
  Jeg kan også anbefale at holde orden i sin fryser – lav evt. en liste over madvarerne og hvornår det er lagt i fryseren (og skriv det på poserne); så er det nemt at lave madplan og få brugt de ting, der er ved at have ligget lidt længe; og du ved altid HVOR længe tingene har ligget.


  • Nov 15, 2011
   12:01 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Karen!

   Jeg tror du har ret – og så for meget “slave” af udløbsdatoer. Det med at lave en liste til sin fryser er en rigtig god ide, for det er tit sådan at det der ligger i bunden, aldrig rigtig bliver spist 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Nov 15, 2011
  2:45 pm

  Camilla

  Mums, er du da vimmer det ser lækkert ud! Simpelt, men meget lækkert :o) Den ryger vist på listen over hvad jeg skal lave, næste gang min opfindsomhed med fisk ikke rækker så langt :o)


  • Nov 15, 2011
   2:47 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Camilla!

   Det kan varmt anbefales, det smagte virkelig dejligt 🙂

   KH
   Birthe


 5. Nov 15, 2011
  10:50 pm

  Piskeriset

  Jeg har ikke set programmerne men læste en del om skralde-problematikken. Jeg kan også undre mig over, at der skal smides så mange brugbare råvarer ud, men jeg mener også at have læst et interview med en af supermarkedskæderne, hvor de sagde, at de desværre ikke måtte give maden væk pga. lovgivningen.


  • Nov 15, 2011
   11:18 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Du skulle se det om “No impact Man” hvis du kan finde det på nettet, det var et virkelig godt program. Gælder det også for varer, hvis emballage er gået i stykker? Altså jeg kan forstå det med varer hvor sidste dato er overskredet, men de andre burde der jo ikke være noget i vejen med, bare fordi emballagen er i stykker……

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Nov 15, 2011
  11:06 pm

  Corina

  I love the way the cod has been done here and the sauce sounds delicious. Great choice for SRC.


  • Nov 15, 2011
   11:18 pm

   Newyorkerbyheart

   Hi Corina,

   It was so good, a great way to serve cod 🙂

   All the best,
   Birthe


 7. Nov 16, 2011
  8:10 pm

  Nada Louise Cay

  Uha, det er et emne jeg synes mange ting om!
  Men noget af det afgørende er, at vi som forbrugere må tage et ansvar – hvis vi presser detailhandlen så ændrer de jo udbuddet. Eks vis lade være med at købe grønt i store mængder, der er jo alternativer – gårdsalg, små grønthandlere, Årstiderne mv. Det er jo også muligt at gå i dialog med butiksbestyreren om evt ønsker.
  Det var dejligt med et informativt tema-lørdag, ville ønske tvkanaler der når ud til den lidt bredere del af befolkningen, ville vise noget lignende…for det er jo også et af dilemmaerne: de af os der ønsker at ændre på over-forbruget, vi søger jo viden og oplysninger – det har jeg min tvivl om at alle gør…
  – Måske man skal skrive til samtlige danske tv-kanaler, aviser mv, og foreslå at de tilfører opskrifter, mad-temaer, mad-programmer mv et stop spild af mad aspekt?


 8. Nov 16, 2011
  8:26 pm

  Newyorkerbyheart

  Hej Nada Louise!
  Det er rigtigt, det er bare langt fra alle der har ressourcerne til at købe de steder du nævner og at købe grønt skulle jo gerne være noget, hvor alle kan være med. Det kan godt være at det er et prioriteringsspørgsmål, men det altså svært, når der rent faktisk ingen penge er at prioritere med. Det er jo ikke alle mennesker der har penge 😉
  Jeg ønsker langt fra at prædike for nogen, jeg synes alle må tage deres egen beslutning – ligesom med religion. Jeg kan kun tage udgangspunkt i mit eget synspunkt og liv. Jeg synes dette program var godt, fordi det netop ikke var påduttende, men oplysende. Selvom jeg synes at vi skal nedsætte madspild, så må jeg ærligt tilstå at jeg også har været ved at brække mig over at læse om det igen og igen, både her i blogverden og i medierne. Alting med måde, ellers tror jeg folk bliver trætte af at høre om det og så holder man op med at lytte. Bare min mening 🙂
  Mange hilsner
  Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!