Newyorkerbyheart

Æbleskiver a la Lone Landmand………….

14 december , 2011 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Jul, Opskrifter, Sorg - Tags: ,

Piskefløde, kærnemælk, æggeblommer, fint reven citronskal og smeltet smør piskes sammen…………

De tørre ingredienser vendes i og tilsidst de stiftpiskede æggehvider………….

Fyldes i æbleskivepanden og bages……….

……………og bages til de bliver runde og fine……..

Bliv ved til al dejen er brugt……………..

……..og spis dem så lune og friskbagte…………..

Sikke dog et vejr vi havde her i nat, det lynede og tordnede som jeg ved ikke hvad. På et tidspunkt var jeg alvorlig nervøs for at vinduerne ville give efter, for de stod og dirrede efter hvert enorme tordenbrag! Heldigvis holdt de 🙂

Jeg havde lyst til æbleskiver i dag og da jeg havde set en opskrift hos Lone som jeg bare måtte prøve, så blev det den – og de er virkelig gode – med en SKØN smag af vanilje og citron. Jeg skar lidt i sukkeret, men de er stadig lige søde nok til mig, så jeg vil skære lidt mere i sukkeret næste gang og jeg udelod også revet æble i dejen. De skal dog helt klart laves igen, for lækre, det er de. Vi fik dem med den lækre jordbær-/rabarbersyltetøj som jeg fik af Lone, da hun var på besøg i sidste uge. En syltetøj med en fantastisk smag af sol og sommer 🙂

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…………….

Æbleskiver (fra Lone Landmand), ca. 35 stk.:

1 dl piskefløde

3 dl kærnemælk

50 g smør, smeltet og let afkølet

fint reven skal af 1 økologisk citron

3 æg, delt i blommer og hvider

250 g mel

125 g rørsukker (jeg vil prøve med 100 g næste gang)

2 tsk. vaniljesukker

½ tsk. bagepulver

½ tsk. natron

Desuden:

smeltet smør til bagning

Smelt smørret og lad det køle en lille smule af. Kom fløde, kærnemælk, smeltet smør og fint reven citronskal i en skål. Tilsæt det let afkølede smør og pisk det godt sammen. Bland mel, sukker, vaniljesukker, bagepulver og natron sammen, hæld det ned til de flydende ingredienser og rør det sammen. Pisk æggehviderne helt stive og vend dem i med en dejskraber, med lette bevægelser, så dejen bliver helt luftig. Fordel lidt smeltet smør i hvert hul i æbleskivepanden og når de har fået så meget skorpe at de kan vendes, så vend dem 1/4 omgang, bliv ved på den måde til du når hele vejen rundt (det kræver lidt øvelse, men det kommer hurtigt). Nu har du en rund æbleskive, så nu skal de bare bages færdige, mens de af og til vendes rundt. Læg dem over i et fad og hold dem lune, til al dejen er brugt. Server dem drysset med flormelis og med en god syltetøj til.

 

I dag vågnede jeg op og var trist. I dag er nemlig Anettes fødselsdag, men desværre er hun her ikke længere til at kunne blive fejret. Sorgen har fuldt mig som en skygge lige siden den dag i marts, hvor jeg fik besked om at hun var død. Men jeg føler også en glæde, selvfølgelig ikke en glæde over at hun er død, men en glæde over at jeg lærte hende at kende. At hun berigede mit liv og stadig gør det, fordi jeg bærer hende med mig. Sorgen sidder stadig dybt i mig og der går ikke en eneste dag, hvor jeg ikke tænker på hende. Jeg siger godnat til hende hver aften, ligesom vi ofte havde for vane at gøre via sms. Jeg har har stadig hendes sms’er, hendes mails og hun er stadig blandt mine mail-kontakter, så hendes navn dukker tit op. Jeg kan simpelthen ikke få mig selv til at slette hendes mailadresse, måske en dag, men ikke endnu.

Den anden aften da jeg sad og kiggede på opskrifter inde på Arla’s side faldt jeg pludselig over hendes navn. Hun havde skrevet en kommentar til en opskrift og med det samme jeg startede med at læse, vidste jeg bare at det var hende – og ganske rigtigt – da jeg scrollede ned, kunne jeg se hendes navn. Det var et “chok” at få, indtil jeg så på årstallet, det var i 2007……………et kort øjeblik troede jeg lige – og så begyndte jeg at græde. Tillykke med dagen, min kære Anette, jeg er sikker på at du lærer englene hvordan en fest skal holdes. Jeg tænder et lys for dig og “fejrer” dig på den måde. Jeg er så beæret over at lærte dig at kende, at vi kom så tæt på hinanden – og på denne dag tænker jeg også på din skønne datter og resten af din familie – og begræder mit (og ikke mindst deres) tab. Jeg er sikker på at du sidder deroppe på din sky, kigger ned til os, smiler og følger os. Min kære veninde, jeg savner dig så uendelig MEGET.

Print Friendly
Tilbage

13 kommentarer


 1. Dec 14, 2011
  10:29 pm

  Trine

  Hej Birthe 🙂

  De ser alt for lækre ud, har slet ikke fået bagt mine egne æbleskiver i år.. til gengæld har jeg for første gang lavet mine egne klejner, de smagte mums 🙂

  Vil bare gerne vide hvordan du får dine æbleskiver så fine og runde?

  Elsker at følge dine opskrifter herinde, stor ros fra mig 🙂


  • Dec 14, 2011
   10:32 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Trine!

   Mange tak for dine pæne ord 🙂

   Jeg har beskrevet i opskriften, hvordan jeg før for at få dem runde. Det handler om at vende dem 1/4 omgang lige så snart de har lidt skorpe og så bare blive ved til du har nået hele vejen rundt, inden dejen størkner. Så ender du med en fin rund æbleskive. Det kræver lidt øvelse, men øvelse gør mester 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Dec 14, 2011
  10:49 pm

  Trine

  Nå jeg læste ikke lige hele opskriften 🙂

  Det må jeg prøve, har prøvet alverdens ting, søgt på google osv. Men det her har jeg ikke prøvet før..
  Det skal bestemt afprøves 🙂


  • Dec 14, 2011
   10:51 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej igen, Trine!

   Helt ok 🙂

   Men selvom de laves runde, så falder de altså sammen, hvis de står for længe. Men de ser flotte ud når de er helt frisklavede.

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Dec 14, 2011
  11:43 pm

  Christa

  Kære Birthe
  Havde det på samme måde da min onkel døde for to år siden, at slette hans telefon nummer var som at sige endeligt farvel. Havde ikke lyst til at indse for alvor at han er væk for evigt.
  Er stadig ikke klar til det, men måske en dag..
  Det gør så ondt at miste, men man lære at leve med smerten.
  Mange varme tanker fra Christa


  • Dec 15, 2011
   11:14 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Christa!

   Ja, det er så endelig når det slettes og nok også derfor jeg ikke kan gøre det. Hendes telefonnr. er også stadig på min telefon. Jeg ved godt at smerten blive mindre, men nogle dage føles den alt overskyggende. Men sådan er det jo nok, jo mere man holder af, jo svære er det nok at miste 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Dec 15, 2011
  12:01 pm

  Camilla

  Stort kram til dig! Det kan ikke have været en rar oplevelse at falde over en af hendes kommentarer 🙁

  Nå, men æbleskiverne ser virkelig godt ud, dem tror jeg måske at jeg skal prøve næste gang den står på æbleskiver i det lille hjem 🙂


  • Dec 15, 2011
   12:11 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Camilla!

   Tak 🙂 Jeg blev lidt chokeret, indtil jeg så datoen..

   Virkelig skønne æbleskiver, smagen af vanilje og citron er en dejlig kombination.

   KH
   Birthe


 5. Dec 15, 2011
  4:16 pm

  Elsebeth

  Vi får både sukker og syltetøj til, og jeg bruger kun to spiseske sukker i dejen til ca. 40 stk. Prøv det!


  • Dec 16, 2011
   1:13 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Elsebeth!

   Jeg spiser aldrig sukker til, det er alt for sødt for mig, syltetøj er mere end rigeligt sødt 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Dec 15, 2011
  9:35 pm

  Piskeriset

  Uhm, æbleskiver – det er bare så godt 🙂
  Er I enige om tilbehøret til æbleskiver? Jeg fik dem med brombærsyltetøj og sukker til, da jeg var barn, og det er udmærket, men jeg foretrækker nok jordbærsyltetøj. Gemalen sværger til gengæld til flormelis eller sukker 🙂


  • Dec 16, 2011
   1:15 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Ja, æbleskiver er altid godt – hele året rundt 😀
   Vi er slet ikke enige. Jeg er rimelig ligeglad med hvilket noget syltetøj jeg får til – foretrækker dog jordbær – men jeg spiser aldrig sukker eller flormelis til. Jeg kan dog finde på at udskifte syltetøj med min Papa’s ahornsirup, det smager skønt. Men kæresten spiser kun syltetøj UDEN klumper og så skal han også helst have godt med sukker til, han er lidt af en sukkergris 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 7. Nov 10, 2013
  3:52 pm

  Augusta

  Hej 🙂 jeg har lige Googlet æbleskiveopskrifter fra dig, og så du også havde en fra din franske veninde med gær.
  Der er jo kæmpe stor forskel på de to opskrifter, Lone landmands her lyder jo mere “normal” eller dansk. Kan du beskrive/forklare den store smags forskel inden jeg går i krig med det?

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!