Julebag 2011: Pebernødder, brunkager og marcipanspecier…….
I går blev jeg færdig med årets julebag. Kæresten havde fået lov til at bestemme hvilke 2 slags småkager jeg skulle bage og han bestemte sig for pebernødder og brunkager. Men, men – jeg har længe haft kig på Annes specier – så dem måtte jeg prøve og jeg bestemte mig for dem med marcipan, fordi marcipan bare er godt (i min verden) 🙂
Jeg tilsatte lidt limeskal til dem, fordi jeg godt kan lide blandingen med lime og marcipan og så ser det fint ud med det grønne der kan anes i kagerne. Jeg havde lidt kage glimmer, som jeg fik sidste år i værtindegave juleaften og det besluttede jeg at komme i rørsukkeret, som dejrullerne skulle rulles i. Det ser rigtig fint ud med lidt “bling bling” på kagerne. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den……….
Smør og flormelis piskes godt sammen med en el-mikser………
Tilsæt limeskal, marcipan og vaniljekorn, pisk godt igen…………
Dejen samles og formes til tykke pølser, som pakkes ind i film……….
Rørsukkeret blandet med glimmer…………
Rullerne vendes i sammenpisket æg og derefter i rørsukkeret………….
Rullerne skæres i skiver og lægges på bageplader………
De fine, færdigbagte kager…………
Marcipan-specier (fra Anne):
200 g smør
80 g flormelis
100 g marcipan, revet
korn af 1 stang vanilje
250 g hvedemel
fintrevet skal af 1 lime
Desuden:
1 æg, sammepisket
rørsukker evt. tilsat lidt kage-glimmer
Smør og flormelis røres blødt med en el-mikser, derefter tilsættes marcipan, vaniljekorn og limeskal, bland det godt sammen. Tilsæt melet og ælt hurtigt dejen sammen. Del den i 2 og rul til tykke dej-pølser. Pak dem ind i film og læg dem i køleskabet natten over. Næste dag piskes ægget let sammen i et fad der er langt nok til at dejrullerne kan være der. Lidt rørsukker kommes på et stykke bagepapir og blandes evt. med glimmer, hvis du bruger det. Vend først dejrullerne i æg og derefter i sukkeret. Skær så rullerne i skiver, ca. ½ cm. tykke. Læg dem på bageplader med bagepapir, de flyder lidt ud, så der skal være lidt plads imellem dem. Bag dem ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 10 minutter. Lad dem køle helt af en bagerist. Opbevar dem i en lufttæt kagedåse.
Det er endnu ikke lykkedes mig at finde den perfekte opskrift på brunkager, men jeg har lige fået en, som jeg glæder mig til at afprøve til næste år. I år blev det Mette Blomsterberg’s opskrift som jeg afprøvede og de er såmænd meget gode, men har ikke lige det sidste hvor jeg tænker: wow. Men dejen er let at arbejde med og jeg kan godt lide at der er hele mandler i, det gør dem rigtig fine at se på – men jeg synes at de er lidt svære at skære ud, måske fordi jeg ikke helt har kræfter nok til det. Din kniv skal i hvert fald være super skarp for at få et godt resultat.
Da jeg havde lavet dejen, kom jeg til at se på køkkenbordet og der stod det opløste potaske og “kiggede” tilbage på mig!! Jeg bandede stygt i et par sekunder, men fik dejen ud på bordet igen, lavede en hulning i det, hældte potaske-blandingen i og æltede så dejen igennem igen. Jeg var spændt på resultatet, men brunkagerne blev nu fint sprøde, så det kan åbenbart lade sig gøre. Jeg valgte at stille dejen i et køligt rum til næste dag, fordi jeg synes de er lettere at skære, hvis de ikke er alt for varme. Jeg udelod syltet appelsinskal, jeg skriver opskriften som jeg lavede den.
Smør, brun farin og sirup smeltes sammen…………
Melet blandes med krydderierne…………
Potaske opløst i vand, mandler og usaltede pistacienødder blandes i……….
Dejen kommes i en form, beklædt med bagepapir……….
Brunkager (Mette Blomsterberg)
250 g smør
125 g lys sirup
250 g brun farin
2 tsk. potaske
1 spsk. koldt vand
3 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt nellike
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt allehånde
25 g pistacienødder, usaltede
150 g mandler, hele og med skal
500 g hvedemel
Kom smør, sirup og farin i en gryde og lad det smelte og varme igennem til det er ca. 70 grader. Tag gryden af varmen, bland mel med krydderierne og bland det derefter i dejen. Tilsæt derefter pistacienødder og mandler og ælt det i. Rør potasken ud i vandet og hæld det i dejen. Rør det hele på en røremaskine til dejen er ensartet – jeg har desværre ikke en maskine der er stærk nok til det – så jeg måtte ælte det med hænderne. Beklæd en form, ca. 18 x 18 cm., med bagepapir. Kom dejen i formen og pres den så godt sammen og helt ud til kanterne, så den udfylder formen helt. Kom bagepapir over igen og lad det afkøle i køleskab til næste dag. Tag dejen op af formen og del den i 5 baner. Skær hver bane i så tynde skiver som du overhovedet kan, men så det stadig er hele skiver. Læg kagerne på bageplade med bagepapir og bag dem ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 9-10 minutter. Hold øje med dem, for de kan hurtigt blive for mørke. Lad dem afkøle til de er helt kolde på bagerist og opbevar dem derefter i en lufttæt kagedåse.
Pebernødderne er de samme som hvert år………….
Pebernødderne er dem som jeg har bagt siden 2007, nemlig dem fra Lagkagehuset og den opskrift bliver der ikke ændret ved. De er en stor succes hver gang 😀
Pingback Sømandens spinatudskejelse (fra bogen “Spilopper & Stjerneskud” af Sif Orellana)……..