Newyorkerbyheart

Julebag 2011: Pebernødder, brunkager og marcipanspecier…….

05 december , 2011 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Jul, Kager/Brød/Småkager, Opskrifter - Tags: ,

I går blev jeg færdig med årets julebag. Kæresten havde fået lov til at bestemme hvilke 2 slags småkager jeg skulle bage og han bestemte sig for pebernødder og brunkager. Men, men – jeg har længe haft kig på Annes specier – så dem måtte jeg prøve og jeg bestemte mig for dem med marcipan, fordi marcipan bare er godt (i min verden) 🙂

Jeg tilsatte lidt limeskal til dem, fordi jeg godt kan lide blandingen med lime og marcipan og så ser det fint ud med det grønne der kan anes i kagerne. Jeg havde lidt kage glimmer, som jeg fik sidste år i værtindegave juleaften og det besluttede jeg at komme i rørsukkeret, som dejrullerne skulle rulles i. Det ser rigtig fint ud med lidt “bling bling” på kagerne. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den……….

Smør og flormelis piskes godt sammen med en el-mikser………

Tilsæt limeskal, marcipan og vaniljekorn, pisk godt igen…………

Dejen samles og formes til tykke pølser, som pakkes ind i film……….

Rørsukkeret blandet med glimmer…………

Rullerne vendes i sammenpisket æg og derefter i rørsukkeret………….

Rullerne skæres i skiver og lægges på bageplader………

De fine, færdigbagte kager…………

Marcipan-specier (fra Anne):

200 g smør

80 g flormelis

100 g marcipan, revet

korn af 1 stang vanilje

250 g hvedemel

fintrevet skal af 1 lime

Desuden:

1 æg, sammepisket

rørsukker evt. tilsat lidt kage-glimmer

Smør og flormelis røres blødt med en el-mikser, derefter tilsættes marcipan, vaniljekorn og limeskal, bland det godt sammen. Tilsæt melet og ælt hurtigt dejen sammen. Del den i 2 og rul til tykke dej-pølser. Pak dem ind i film og læg dem i køleskabet natten over. Næste dag piskes ægget let sammen i et fad der er langt nok til at dejrullerne kan være der. Lidt rørsukker kommes på et stykke bagepapir og blandes evt. med glimmer, hvis du bruger det. Vend først dejrullerne i æg og derefter i sukkeret. Skær så rullerne i skiver, ca. ½ cm. tykke. Læg dem på bageplader med bagepapir, de flyder lidt ud, så der skal være lidt plads imellem dem. Bag dem ved 175 grader (ikke varmluft) i ca. 10 minutter. Lad dem køle helt af en bagerist. Opbevar dem i en lufttæt kagedåse.

 

Det er endnu ikke lykkedes mig at finde den perfekte opskrift på brunkager, men jeg har lige fået en, som jeg glæder mig til at afprøve til næste år. I år blev det Mette Blomsterberg’s opskrift som jeg afprøvede og de er såmænd meget gode, men har ikke lige det sidste hvor jeg tænker: wow. Men dejen er let at arbejde med og jeg kan godt lide at der er hele mandler i, det gør dem rigtig fine at se på – men jeg synes at de er lidt svære at skære ud, måske fordi jeg ikke helt har kræfter nok til det. Din kniv skal i hvert fald være super skarp for at få et godt resultat.

Da jeg havde lavet dejen, kom jeg til at se på køkkenbordet og der stod det opløste potaske og “kiggede” tilbage på mig!! Jeg bandede stygt i et par sekunder, men fik dejen ud på bordet igen, lavede en hulning i det, hældte potaske-blandingen i og æltede så dejen igennem igen. Jeg var spændt på resultatet, men brunkagerne blev nu fint sprøde, så det kan åbenbart lade sig gøre. Jeg valgte at stille dejen i et køligt rum til næste dag, fordi jeg synes de er lettere at skære, hvis de ikke er alt for varme. Jeg udelod syltet appelsinskal, jeg skriver opskriften som jeg lavede den.

Smør, brun farin og sirup smeltes sammen…………

Melet blandes med krydderierne…………

Potaske opløst i vand, mandler og usaltede pistacienødder blandes i……….

Dejen kommes i en form, beklædt med bagepapir……….

De færdibagte brunkager…………

Brunkager (Mette Blomsterberg)

250 g smør

125 g lys sirup

250 g brun farin

2 tsk. potaske

1 spsk. koldt vand

3 tsk. stødt kanel

1 tsk. stødt nellike

2 tsk. stødt ingefær

1 tsk. stødt allehånde

25 g pistacienødder, usaltede

150 g mandler, hele og med skal

500 g hvedemel

Kom smør, sirup og farin i en gryde og lad det smelte og varme igennem til det er ca. 70 grader. Tag gryden af varmen, bland mel med krydderierne og bland det derefter i dejen. Tilsæt derefter pistacienødder og mandler og ælt det i. Rør potasken ud i vandet og hæld det i dejen. Rør det hele på en røremaskine til dejen er ensartet – jeg har desværre ikke en maskine der er stærk nok til det – så jeg måtte ælte det med hænderne. Beklæd en form, ca. 18 x 18 cm., med bagepapir. Kom dejen i formen og pres den så godt sammen og helt ud til kanterne, så den udfylder formen helt. Kom bagepapir over igen og lad det afkøle i køleskab til næste dag. Tag dejen op af formen og del den i 5 baner. Skær hver bane i så tynde skiver som du overhovedet kan, men så det stadig er hele skiver. Læg kagerne på bageplade med bagepapir og bag dem ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 9-10 minutter. Hold øje med dem, for de kan hurtigt blive for mørke. Lad dem afkøle til de er helt kolde på bagerist og opbevar dem derefter i en lufttæt kagedåse.

 

Pebernødderne er de samme som hvert år………….

Pebernødderne er dem som jeg har bagt siden 2007, nemlig dem fra Lagkagehuset og den opskrift bliver der ikke ændret ved. De er en stor succes hver gang 😀

Print Friendly
Tilbage

18 kommentarer


 1. Dec 5, 2011
  3:27 pm

  Charlotte

  Hej Birthe

  Jeg så lige tilfældigvis “Det søde liv” i går hvor Mette Blomsterberg lavede brunkager. Hun sagde, at mandlerne skulle være uden skal for, at de hænger bedre fast i dejen.
  Oplevede du det som et problem, at bruge mandlerne med skal?

  Mvh. Charlotte (der dagligt kigger forbi din fremragende blog)


  • Dec 5, 2011
   6:43 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Charlotte!

   Tak for rosen, det er dejligt at læse 🙂

   Jeg ved ikke om de hang bedre i dejen, men en gang i mellem kunne mandlerne godt falde ud, hvis det f. eks. var enden af en mandel – giver det mening? Men altså i det store og hele, var det ikke det store problem.

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Dec 5, 2011
  5:36 pm

  Anne

  Hvor ser det bare godt ud. Jeg har faktisk dej til både brunkager, vanillekranse, marcipanspecier og kanelkringler lagt klar i køleskabet, så jeg skal bare lige finde et tidspunkt, hvor der er tid til at bage herlighederne – slippe for at bage dem kan jeg nok ikke tillade mig nu, hvor dejen er lavet:-)
  Det var godt I kunne lide marcipanspecierne – det ser ret blæret ud med bling bling på kagerne;-)

  Kærlig hilsen

  Anne.


  • Dec 5, 2011
   6:44 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anne!

   Hold da op, sikke en masse. Jeg er glad for at jeg er færdig nu, må jeg indrømme 🙂
   De er så lækre de specier også kæresten er ret vild med dem og så er de bare så nemme. Jeg er vild med de “bling bling” på kanterne, tror jeg skal have mig noget mere af det.

   Kærlig hilsen
   Birthe


 3. Dec 5, 2011
  6:43 pm

  KokkeKongen

  Mmmmmm ser super lækker ud. Jeg er desværre ikke så god til at bage, eller måske mere doven end uegnet 🙂 Tiden går med at lave middag, med mindre kager bliver til vores hovedmåltid 🙂
  Hilsen
  Spambot 🙂


  • Dec 5, 2011
   6:49 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Kokkekongen!

   Er kager ikke hovedmåltid? 😉 Jeg har aldrig været specielt glad for at bage småkager, da jeg synes at det tager så lang tid – men de smager jo godt 😀

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Dec 5, 2011
  11:34 pm

  Piskeriset

  Hæhæ, blingbling-kager! Jeg plirrede lige en gang, da jeg kom til glimmeret – meget festligt indslag 😀


  • Dec 5, 2011
   11:36 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Hi, hi 😀 Jeg ville gerne have haft noget i grønt også……….

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Dec 6, 2011
  8:24 pm

  Helle

  Hej Birthe.

  Jeg plejer kun at bage brunkager, og der får jeg blot dejen af min mor, så det er nemt. De er desuden helt rigtige efter min mening, så hvis du har lyst kan du prøve den opskrift (nu ved jeg jo ikke hvilke du har afprøvet)
  I år vil jeg dog bage noget mere, og overvejer nu pebernødderne og marcipanspecierne.
  Men har lige 2 spørgsmål:
  Er marcipansmagen tydelig i specierne? (hvis den er det er de nemlig “købt” – min mand ELSKER marcipan)
  Minder pebernødderne smagsmæssigt om brunkager (der er jo nogle af de samme krydderier i.) Måske et dumt spørgsmål, men jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har bagt pebernødder 🙂
  På forhånd tak, og tak for altid god inspiration.
  MVH Helle


  • Dec 6, 2011
   9:39 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Helle!

   Du må gerne sende opskriften til mig, jeg vil gerne prøve den 🙂

   Jeg synes ikke at marcipanen er tydelig i specierne, de minder smagsmæssigt lidt om vaniljekranse – bortset fra at jeg altså har puttet limeskal i dem. Den opskrift på pebernødder jeg bruger minder bestemt ikke om brunkager i smag, synes jeg. Der er jo nemlig kardemomme – og ikke mindst hvid peber – i dem. Jeg synes de er så gode og glæder mig til dem hvert år 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


   • Dec 6, 2011
    10:59 pm

    Helle

    Hej Birthe.

    Får lige opskriften fra min mor. Jeg laver som sagt ikke dejen selv, men det er den opskrift min mor, mormor og oldemor altid har brugt, så for mig er det “the one”.
    Tror jeg prøver pebernødderne, og måske specierne, selvom de ikke smager af marcipan. Har nemlig fravalgt vaniliekranse, har ikke udstyret 🙂
    Mandens marcipan trang må klares med konfekt.
    Og så skal jeg da bage chokosnipper. Hvor kunne jeg glemme dem. De er så gode og nemme.
    Mange tak for dit svar.
    MVH Helle


    • Dec 6, 2011
     11:01 pm

     Newyorkerbyheart

     Hej igen, Helle!

     Tak, det er sødt af dig. Bare send den til min mail: newyorkerbyheart@gmail.com.
     Jeg har også valgt vaniljekranse fra i år, jeg har heller ikke udstyret, men det er nu ikke derfor jeg har valgt dem fra. Jeg har simpelthen valgt at skære ned, da vi ikke skal holde julen her i år. Jeg håber at I vil kunne lide både pebernødder og specier 🙂 Chokosnipper, dem kender jeg ikke, hvad er det?

     Mange hilsner
     Birthe


     • Dec 6, 2011
      11:11 pm

      Helle

      Ved ikke om de egentlig hedder sådan, det kalder vi dem bare i min familie. Det er nogle småkager med kakao i, og perlesukker ovenpå. Du får opskriften med, hvis min mor kan finde den (oh skræk, hvis den er blevet væk i flytning) Så kan du jo prøve dem en dag hvis du får lyst 🙂
      Mailer til dig når jeg får dem.
      MVH Helle


     • Dec 6, 2011
      11:14 pm

      Newyorkerbyheart

      Hej igen, Helle!

      Tusinde tak, hvor er det sødt af dig 🙂

      Mange hilsner
      Birthe


 6. Dec 7, 2011
  9:29 pm

  foodMAD

  Hej Birthe
  Hvilken dejlig blog du har! Du har helt ret! Pebernøddeopskriften fra Lagkagehuset er klart den bedste jeg nogensinde har prøvet også. Havde faktisk selv tænkt at lave et indlæg med den, men det er vist ikke nødvendigt når den er at finde her :). Den har fulgt mig siden Ole viste opskriften på Go´Morgen Danmark for nogle år tilbage. God aften til dig!


  • Dec 7, 2011
   9:33 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej FoodMAD!

   Mange tak 🙂

   Det er det sammen her. Fra den dag jeg så den i Go’ Morgen Danmark og afprøvede dem, har der kun eksisteret den ene opskrift for mig. Det er så dejligt hvert år at bage – og smage – dem :_D

   Mange hilsner
   Birthe


   • Dec 23, 2011
    4:07 pm

    Vivi

    Hej Hej og glædelig jul !
    Jeg bor i Schweiz og er rigtig glad for at have nem adgang til danske madopskrifter, især i denne juletid. Tak for dem!
    Jeghar bagt brunkager a la Blomsterberg flere gange, men kan ikke få dejen til at hænge sammen når jeg skal rulle den ud…… Meget irriterende!
    Nogen forslag til hvad der kan være galt?
    Grüsse aus schönen Bernerland 😀


    • Dec 23, 2011
     8:07 pm

     Newyorkerbyheart

     Hej Vivi!

     Rulle den ud? Mener du til pølserne? Den skal jo æltes ret godt igennem, men ellers har jeg desværre ikke nogen tips, beklager. Rigtig glædelig jul nede i Schweiz 🙂

     Mange hilsner
     Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!