Newyorkerbyheart

Hjemmelavede pommes frites (Spis Bedre nr. 2/2012)………..

Kæresten er på kursus i dag og i morgen – og jeg er derfor selv hjemme i et døgns tid. Jeg havde faktisk planlagt at køre til Kolding og hente noget sushi, men da jeg vågnede i morges vidste jeg ret hurtigt at det ikke ville blive til noget. Min krop smertede alle steder og på sådanne dage skal jeg ikke køre bil – eller i hvert fald ikke så langt som til Kolding – selvom det kun er godt 20 km. væk. Jeg var lidt ked af det, fordi jeg havde glædet mig til sushi, men det må blive når kæresten tager på skiferie i stedet for 🙂

Jeg følte dog trang til noget lækkert mad. For mig kan lækkert mad være mange ting, alt fra salater til kødretter – i dag følte jeg for rødt kød  – sådan en trang for jeg somme tider. Jeg havde også set en opskrift på pommes frites i det nyeste nummer af Spis Bedre (nr. 2/2012), så jeg besluttede hurtigt at det var det jeg skulle have. Sidste gang jeg forsøgte mig med at lave pommes frites blev smagen god nok, men de blev slatne og bløde. Jeg ventede med at tage smertestillende piller og skyndte mig ned i byen, for at købe noget kød. Jeg gik efter steaks, men fandt ikke noget jeg havde lyst til, så jeg købte en fin lille culottesteg på knap 900 g. Resterne kan vi enten få i morgen eller blive frosset ned til en lækker omgang biksemad.

Store, lækre rå tigerrejer fra Butlers Choice……….

Jeg fandt også nogle lækre store rå tigerrejer fra Butlers Choice, dem måtte jeg bare have med hjem og så gik turen ellers hjem, så jeg kunne får noget smertestillende.

Jeg optøede rejerne, de var nogle ordenlige basser, fordi der var hoved og det hele på. Virkelig fine rejer, som blev vendt i lidt olivenolie, citronsaft, hvidløg, salt og friskkværnet peber og så fik de lov til at marinere i et par timer. Så blev det stegt på en tør slip-let pande, ca. 1 minut på hver side, til de skiftede farve og var lige netop gennemstegte. De var så lækre 🙂

Den lille culottesteg lavede jeg en lille rub til, som den fik lov til at stå med i nogle timer, inden den blev tilberedt. Det blev ret god. Jeg købte en bearnaisesauce fra Maille fordi jeg ikke orkede selv at lave bearnaisesauce, som jo ellers er let, men der skal desværre piskes en del og det følte jeg ikke lige for i dag. Normalt laver jeg ellers altid denne, som er så nem og smager så godt.

Bearnaise sauce fra Maille…………

Jeg kan roligt sige at jeg aldrig mere vil købe den, fy for pokker!! Efter min mening smagte den slet ikke af bearnaise og så havde den en grim, fed eftersmag. I ved jo at jeg ikke er fedt forskrækket, men nogle fede smage er bare virkelig grimme og sådan en var denne.

Rub til den lille culottesteg………..

Den lille steg gnides ind og stod på køl i nogle timer………..

Den færdigstegte steg………..

Culottesteg med rub a la Newyorkerbyheart, 3-4 pers.:

1 lille cuttesteg, knap 900 g

1 tsk. hvidløgspulver

1 tsk. BBQ Grill & Mesquite (fra Santa Maria)

1 tsk. tørret oregano

½ tsk. chipotle pulver

lidt friskkværnet peber

Desuden:

lidt Maldon salt

Bland alle krydderierne sammen. Afpuds stegen og rids fedtlaget i i rudemønster. Drys krydderi på stegen over det hele og gnid det godt ind i både kød og fedtlag. Læg i et lille ovnfast fad, dæk det til og stil i køleskab i 2-4 timer. Tag ud af køleskab ca. ½ times tid, inden den skal i ovnen. Forvarm ovnen på 225 grader (varmluft) og kom en anelse vand ved stegen, ca. ½ dl (jeg brugte ikke mere fordi jeg ikke skulle lave sauce, hvis du vil have en skysauce så kom mere væske ved. Evt. en blanding af vand og rødvin). Drys med lidt Maldon salt og sæt den i ovnen. Giv den 15 minutter til at starte med, skru ned til 165 grader (varmluft) og giv den yderligere 25 minutter. Det passede meget fint for mig, stegen var lige som jeg gerne vil have den. Jeg bruger desværre ikke stegetermometer, så jeg kan ikke fortælle hvad temperaturen var. Pak den ind i stanniol og et viskestykke og lad den trække i 15 minutter, inden den skæres i tynde skiver.

 

De hjemmelavede pommes frites kunne jeg forberede, hvilket er et stort plus for sådan en som mig. Så jeg stegte dem første gang i formiddags og så var de klar til lige at blive stegt sprøde her til aften. Resultatet blev virkelig godt, sprøde udenpå og bløde indeni 🙂

Jeg tilpassede opskriften så den passede til mig. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………….

Skrub kartoflerne og skær dem i stave……….

Læg i vand med salt og hvidvinseddike, for at trække stivelse ud af dem………..

Dup dem tørre og kom dem i varm olie, hvor de steges møre uden at tage farve…………

……så ser de sådan her ud…………..

Efter endnu en tur i den varme olie, ser de sådan ud: sprøde og helt perfekte…………

Aftenens tallerken………….

Hjemmelavede pommes frites (Spis Bedre nr. 2/2012), 1 pers.:

1-1½ bagekartoffel, alt efter størrelse

1 liter vand

1½ spsk. groft salt

1 spsk. hvidvinseddike

raps- eller solsikkeolie til fritering

Desuden:

groft salt til drys

Skrub kartoflen og skær den først i skiver, ca. 1 cm. tykke og derefter i stave. Pisk vand, salt og eddike sammen, kom kartoffelstavene i og lad dem stå i 20 minutter, så stivelsen trækkes ud af kartoflerne. Tag kartoflerne op og skyl dem under koldt vand, dup dem helt tørre i et rent viskestykke. Varm olie op i en gryde, gerne en tykbundet støbejernsgryde. Når det er godt varm (ca. 160 grader) – stik enden af en tændstik ned i, hvis det syder omkring den er olien varm. Kom kartoffelstavene i et 2 omgange (laver du til flere personer, så ad flere omgange) og steg i ca. 4-5 minutter, til kartoflerne er møre, men uden at de tager farve. Tag dem op med en hulske og læg dem på køkkenrulle. Hertil kan de faktisk forberedes op til 2 dage før de skal bruges. Når du er klar til at servere pommes fritesene varmes olien op igen, denne gang lidt højere varme (ca. 180 grader) – jeg havde mit blus stående på næsthøjeste trin – og steg nu kartoffelstavene gyldne og sprøde ad et par omgange. Igen hvis du laver til flere personer, så ad flere omgange. Steg kun små portioner ad gangen, for ellers falder oliens temperatur for meget. Steg i ca. 3-4 minutter, til de er tilpas gyldne, tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Drys med groft salt. Server straks.

 

Til slut får I lige et billed af prinsessen. Hun fandt en solstråle i stuen i dag, hvor hun kunne ligge og slænge sig. Hun er sådan en heldig lille kat, som faktisk efterhånden er blevet 11 år……………

Prinsessen nyder vintersolen…………..

Print Friendly
Tilbage

16 kommentarer


 1. Jan 27, 2012
  1:47 am

  Frida

  Dejlig blog 🙂
  Jeg er hooked.

  /Frida


  • Jan 27, 2012
   2:54 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Frida!

   Tak, det er jeg da glad for 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Jan 27, 2012
  10:49 am

  Camilla

  Nøj, det ser lækkert ud!!!!! Jeg kender for øvrigt sagtens den følelse at have enormt trang til rødt kød, den får jeg også nogle gange, og ja! nu hvor jeg har set denne tallerken, så dukkede den op igen 🙂 Gad vide om det ikke bliver til en gang rødt kød her i weekenden 🙂
  Jeg har godt set den bearnaise, men har haft lidt tvivl, efter at have læst din anmeldelse tror jeg bestemt ikke at jeg prøver!
  God bedring med de dumme smerter… håber du har det bedre i dag


  • Jan 27, 2012
   2:53 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Camila!

   Dejligt at vide at jeg ikke er alene mht. trangen til rødt kød 😀
   Jeg fraråder dig i hvert fald at spilde penge på den, syntes at den var helt forfærdelig………

   KH
   Birthe


 3. Jan 27, 2012
  3:32 pm

  Xenia

  Personligt får jeg aldrig nogensinde trang til rødt kød – da jeg slet ikke kan lide det. Men de der pomfritter, til gengæld, hungrer jeg ret meget efter lige nu!! Måske jeg snart selv bør prøve at fritere en gang pommes 🙂


  • Jan 27, 2012
   5:01 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Xenia!

   Godt at smag og behag er forskellig, så skal vi ikke “slås” om den samme mad 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Jan 27, 2012
  10:19 pm

  Inge

  Vil faktisk blot spørge dig hvor du harf købt de flotte store rejer? derudover ser det bare dejligt ud det du får lavet og eksperimenteret dig frem til ..


  • Jan 28, 2012
   12:56 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Inge!

   Jeg købte dem i Kvickly – og rejerne var SÅ lækre. Jeg vil ned og se om jeg kan finde nogle flere af dem. De kostede kr. 50,- og der var vel 8 eller sådan noget i, men de var også store og flotte 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Jan 28, 2012
  9:25 pm

  SushiStegen

  Rigtig god bedring til dig. Jeg håber du er ved at være mere på højkant.
  Jeg genkender trangen til rødt kød, den kommer nemlig også til mig. Jeg har også i flere år ledt efter en acceptabel købebearnaise. Det er hårdt arbejde, jeg har fundet en skøn i Sverige, men i Danmark ender jeg ofte med Irma belgiske bearnaise med ekstra estragon.
  klem fra SS


  • Jan 28, 2012
   10:30 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Sushisteg!

   Jeg håber i hvert fald snart, at jeg kommer det 🙂

   Hm, jegmå vist i Irma på et eller andet tidspunkt, det er endnu ikke lykkedes mig de gange jeg har været i København og som mit program ser ud bliver det vist heller ikke denne gang – desværre. God købebearnaise hænger bestemt ikke på træerne. Inden jeg selv begyndte at lave bearnaise, købte jeg den fra K-salat, den synes jeg såmænd er acceptabel. Den er i hvert fald bedre (efter min smag) end den jeg købte fra Maille 🙂

   KH
   Birthe


 6. Apr 17, 2012
  8:07 pm

  Mille

  Herhjemme er vi vilde med bearnaisen fra Maille 🙂 Har desværre netop tømt det sidste glas, og kan ikke finde den i vores lokal Kvickly mere 🙁 K-salat bearnaise er dog helt udelukket her. Alt for tynd og kedelig i smagen.

  Vi plejer ofte at tage Bearnaise med hjem fra Frankrig, men den minder meget om Maille, så det er nok heller ikke noget for dig. Et fif kan evt. være at spise den kold og blande den 50/50 med fromaige frais, så er den ikke så fed, men smager stadig skønt af bearnaise.


  • Apr 17, 2012
   9:15 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Mille!

   Smagsløg er jo heldigvis forskellige 🙂 Jeg synes netop at den ikke smagte af bearnaise, altså esdragon, men sådan er det jo. Smag og behag er jo forskellige. Efterhånden laver jeg altid selv bearnaise 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 7. Sep 23, 2012
  6:55 pm

  Elisabeth

  Har lige opdaget din blog, i min søgen efter en opskrift på hjemmelavede fritter.
  Dem, jeg ellers har fundet, gik meget på at kartoffelstavene skal koges inden de ryger i olien, men den ekstra arbejdsgang gad jeg altså ikke, så nu prøver jeg din fremgangsmåde 🙂


  • Sep 23, 2012
   8:50 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Elisabeth!

   Velkommen herinde, jeg håber at dit pommes frites projekt lykkes 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 8. Feb 9, 2013
  11:48 pm

  Amalie

  Hej Birthe!
  Pommes fritesne er jeg nu igang med at gøre klar til imorgen! – steger dem lige den ene gang og så på køl til imorgen aften 🙂
  Jeg har for nyligt opdaget din blog. (Eller, jeg har faktisk brugt dine opskrifter meget længe, for ofte når jeg har søgt på en opskrift, har jeg haft brugt dine, og bemærket blogtitlen newyorkerbyheart hver gang, men aldrig kigget nærmere)
  Anyhow! Jeg synes du har en fantastisk blog! Gode indlæg, lækre opskrifter, gode forklaringer og flotte billeder! 🙂 Nu smiler jeg hver gang din blog dukker op blandt søgeresultaterne når jeg googler opskrifter. Din bog kan jeg heller ikke vente med at få fingrene i! God weekend til dig og dine 🙂


 9. Feb 12, 2013
  5:13 pm

  Ruth

  Jeg anede ikke man kunne trække stivelsen ud af kartofler på den måde. Tusind tak for oplysningen, – jeg vil fluks gå igang med kartoffel-fritterne.

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!