Newyorkerbyheart

Svinemørbrad i fad med rødløg, champignoner og feta (Magasinet Mad! nr. 1/2012), fuldkorns-madhorn, rosenkålssalat og dessert med karramelsauce………………

I går havde vi besøg af kærestens søster med lille, skønne Clara, som nu er 8 uger gammel. Vi har ikke set hende siden lillejuleaften, så det var dejligt at se hende igen – og hendes mor – selvfølgelig 🙂 Hun er vokset og har forandret sig, men hun er stadigvæk ligeså skøn, hun er et lille mirakel er hun…..

Nå, men kærestens søster og Clara er selv hjemme i denne uge, så de kom for at blive forkælet lidt. De kom ved 16-tiden og blev til efter aftensmaden og jeg nød bare at kunne være sammen med dem i så mange timer, det er sjældent at det sker. Kærestens mor kom også ned og spiste. Både kærestens søster og mor fik en omgang massage i mit nye massagesæde og jeg tror at det er noget jeg kan lokke dem med i fremtiden 😉

Til eftermiddagskaffen havde jeg nogle af de lækre safran-snegle tilbage, som jeg tog op af fryseren. Aftensmaden bestod af en lækker ret som jeg fandt i det seneste nummer af Magasinet Mad!, nemlig svinemørbrad i fad med rødløg, champignoner og feta, dertil bagte jeg nogle lækre fuldkorns-madhorn og en rosenkålssalat. Desserten bestod bare af en købt vaniljeis og en hjemmelavet karamelsauce, nogle gange skal det bare være nemt.

Amerikanerne elsker brød (eller “rolls”) til deres mad og bager dem i alle mulige former. De kan godt være lidt syndige, for ofte er de fyldt med smør, hvilket gør dem så lækre. Her kommer mit bud på “dinner rolls”, de er også lidt syndige, dog med lidt fuldkornsmel i.

Jeg lavede dejen til mine madhorn i min brødmaskine, men du kan selvfølgelig sagtens ælte dejen i hånden og lade den hæve på helt normalvis. Jeg bruger brødmaskine, fordi det giver en bedre og mere luftig dej, fordi den får lov til at hæve under optimale forhold – og fordi det er for hårdt for mine hænder og arme at ælte dej.

Den udrullede dej, pensles med smør……………

Formes til horn og sættes på bageplade………….

De færdigbagte og lækre madhorn, klar til servering…………..

Fuldkorns-madhorn med smør, 16 stk.:

½ spsk. tørgær

1/4 dl lunkent vand (37 grader)

2 tsk. flydende honning

1 dl sødmælk

35 g smør, blødt

2 æg

½ tsk. groft salt

60 g italiensk fuldkornsmel

ca. 225 g hvedemel (måske lidt mere, måske lidt mindre – det afhænger af en masse forhold)

25 g smør, smeltet til pensling (kan udelades)

Pisk tørgær, lunkent vand og honning sammen i en lille skål og lad det stå i 5-10 minutter, til det skummer. Hæld det i brødmaskinens beholder, sammen med de øvrige ingredienser – men holde lidt af hvedemelet tilbage og det smeltede smør skal heller ikke i. Sæt maskinen i gang på dejprogrammet (det tager 1½ time på min maskine) og tjek hvordan dejen er, måske der skal tilsættes lidt mere hvedemel. Bliv ved med at tjekke dejen mens maskinen ælter, for at se om der skal mere mel i. Dejen skal være blød, men må ikke hænge fast på beholderens kanter. Lad maskinen køre programmet færdigt. Når maskinen er færdig, tages dejen ud på et meldrysset bord og deles i 2. Rul dejen ud til en stor rund plade, ca. 3 mm tyk og pensl med det smeltede smør (dette trin kan udelades). Skær dejen i trekanter og rul fra den brede ende mod den spidste ende. Sæt på bageplade med spidsen nedad og form som horn. Dæk dem til og lad dem stå et lunt sted og hæve i 1 time. Bag ved 190 grader (ikke varmluft) i 12-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Tag dem ud og lad dem køle lidt af på en bagerist, server dem friskbagte og lune.

 

Jeg fulgte stort set opskriften på svinemørbraden som den stod i Magasinet Mad! nr. 1/2012, dog kunne jeg ikke få markchampignon, så jeg brugte almindelige. Jeg sauterede rødløgene, fordi det er den måde jeg bedst kan lide dem på. Jeg fulgte nok heller ikke vægtangivelserne, da jeg aldrig vejer af. Jeg brugte 2 små svinemørbrad, så vi også har rester til i dag. Jeg lavede heller ikke hvidløgsdippen til, fordi jeg lavede saucen i fadet, som bladet foreslå. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………….

Fløde og hakkede tomater blandes i et ovnfast fad…………

Forkogte aspargeskartofler lægges ned i…………

Læg afpudsede svinemørbrad ned i og fyld med sauterede løg………

Derefter fyldes champignon, frisk oregano og smuldret feta på. Dryp med olivenolie og sæt i ovnen………….

Den færdigbagte ret………..

Rosenkålssalat med vindruer, tranebær og ristede mandler……..

Gårsdagens tallerken……….

Svinemørbrad i fad med rødløg, champignoner og feta (Magasinet Mad! nr. 1/2012), 6 personer:

2 svinemørbrad, afpudset

ca. 1 kg. aspargeskartofler, skrubbet og kogte

250 g champignon, skåret i grove stykker

2 rødløg, hakket

1 håndfuld frisk oregano, hakket

100 g fetaost i helt stykke, smuldret

salt, friskkværnet peber

lidt olivenolie

1 dåse hakkede tomater

1 dl fløde

Skrub kartoflerne og kog dem i letsaltet vand, til de er næsten møre. Hæld vandet fra og lad dem dampe tørre på eftervarmen på blusset. Når de er afkølede, halveres de eller skæres i kvarter, alt efter størrelse. Afpuds mørbraderne og skær et dybt snit på langs, men ikke hele vejen igennem. Varm lidt olivenolie op på en pande og sauter løgene, til de blive bløde og begynder at få lidt farve. Tag dem af varmen. Gør champignonerne klare. I et ovnfast fad hældes hakkede tomater og fløde, krydr med lidt salt og friskkværnet peber og bland det hele godt sammen. Læg kartoflerne ned i og krydr igen med lidt salt og friskkværnet peber. Læg de flækkede mørbrad ovenpå og drys dem med salt og friskkværnet peber. Fordel løgene på dem, derefter oregano, champignon og feta. Krydr med lidt mere salt og friskkværnet peber og dryp med olivenolie. Sæt i en 210 grader varm ovn (varmluft) i 30-35 minutter, til mørbraden er netop gennemstegt, den må gerne være rosa. Tag fadet ud af ovnen og skær mørbraden i mindre stykker. Server straks med lækkert brød og en salat til.

Rosenkålssalat, 4 pers.:

1 bakke rosenkål

1 håndfuld vindruer uden kerner, halveret

1 håndfuld soltørrede tranebær

1 rødløg, meget finthakket

2 spsk. smuttede mandler, ristet på en tør pande og grofthakket

Dressing:

3 spsk. olivenolie

1 spsk. balsamico

1 tsk. flydende honning

1 tsk. dijonsennep

Maldon salt, friskkværnet peber

Skær stokken af rosenkålene og fjern evt. de yderblade, hvis de er beskidte. Pil nu rosenkålene fra hinanden, blad for blad. Det er et værre arbejde, men det hele værd. Den inderste kerne er svær, så gem den til noget andet. Læg rosenkålsbladene i et fad, drys med vindruer, rødløg, tranebær og mandler. Pisk dressingen sammen, smag den til og lige inden servering, dryppes den over salaten.

Til dessert hoppede jeg over det laveste gærde jeg kunne finde. Vi fik bare en købt vaniljeis og så lavede jeg den skønne karamelsauce, fra Tina’s Mad.

Jeg halverede portionen, men det er stadig en halvstor portion.

Den lækre og meget nemme karamelsauce………..

Karamelsauce (fra Tina’s Mad), 4 pers.:

1 dl piskerfløde

½ dl rørsukker

½ dl lys sirup

50 g smør

et nip Maldon salt

Kom fløde, sukker, sirup og halvdelen af smørret i en gryde og varm det op ved svag varme. Bring det i kog og lad det simre i ca. 10 minutter, rør i det af og til, til det bliver tykkere og det bliver mere gylden. Tag gryden af varmen og hæld det i en skål. Pisk resten af smørret i, lidt efter lidt og rør og saltet i. Lad den køle af. Den kan opbevares på køl, men skal tages ud i god tid, så den har stuetemperatur når den serveres. Røres igennem inden servering.

 

Afslutningsvis skal I lige have et par billeder af lille, skønne Clara:

Print Friendly
Tilbage

6 kommentarer


 1. Jan 14, 2012
  5:29 pm

  Piskeriset

  Nårh, jeg får sådan en lyst til at knibe den lille bassekind forsigtigt 😀 Hun ser vel nok sød ud!

  Og de madbilleder skulle jeg ikke have kigget på – nu er jeg da godt sulten, og der er to timer til aftensmaden! Må lede efter et æble 😀


  • Jan 14, 2012
   6:08 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeris!

   Ja, hun er virkelig lækker, jeg kan heller ikke holde fingrene fra hende, kommer hele tiden “til” at vække hende 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Jan 15, 2012
  6:02 pm

  Camilla

  Ih, hvor ser det bare mega lækkert ud! Og hvor er den lille Clara bare nuttet – det er utroligt hvor hurtigt det går med de små, men hun er da lige til at spise 🙂


  • Jan 16, 2012
   12:05 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Camilla!

   Ja, hun er skøn, den lille Clara 🙂

   Kh
   Birthe


 3. Jan 16, 2012
  12:44 pm

  Hjortebjerg

  G.U.D.E.S.K.Ø.N prinsesse altså, hold da nu helt op! Maden ser også lækker ud, men i det her indlæg vinder Clara altså suverænt;-)


  • Jan 16, 2012
   2:09 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Hjortebjerg!

   Ja, hun er virkelig dejlig og det er helt ok med mig, at hun overstråler maden, såden er virkeligheden jo heldigvis også 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!