Newyorkerbyheart

Fastelavnsboller med creme og rom-/chokoladeglasur………

17 februar , 2012 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Kager/Brød/Småkager, Opskrifter - Tags: , ,

Jeg lod brødmaskinen om at ælte dejen………..

Dejen rulles ud og skæres i firkanter………..

Creme kommes på…………

Dejen lukkes om cremen og sættes på bageplade med sammenføjningen nedad……….

De færdigbagte boller………..

Flormelis, kogt vand og mørk rom…………

Glasuren kommes på bollerne……..

Og så skal der bides til bolle…………….

For nogle uger siden bad jeg om den bedste opskrift på fastelavnsboller inde på min Facebook-side. Der kom rigtig mange lækre opskrifter og da jeg ikke kunne vælge, lavede jeg en fusion mellem de forskellige opskrifter. Resultatet blev ret godt, hvis jeg selv skal sige det. De blev fyldt med masser af god, hjemmelavet creme, men du kan jo fylde dem med det du har lyst til.

Jeg lavede dejen på min brødmaskine, på dejprogrammet, da mine hænder ikke rigtig kan holde til at ælte dej. Men du kan bare lave det på almindeligvis, hvis du ingen brødmaskine har. Her kommer mit bud på en god fastelavnsbolle…………

Fastelavnsboller med creme og rom-/chokoladeglasur ca. 20 stk.:

25 g gær

2½ dl sødmælk

1 dl piskefløde

1 spsk. flydende honning

1 æg

1 tsk. kardemomme (kan udelades)

160 g smør, blødt

½ tsk. salt

ca. 475 g mel (husk vægtangivelse på mel er altid vejledende, tilsæt det ALTID lidt efter lidt. Deje er forskellige og tager forskellig mængde mel)

Creme:

Jeg brugte den creme som her, bare i dobbelt portion – dog kun korn af 1 stang vanilje.

Glasur:

1½ spsk. usødet kakaopulver

2 spsk. kogende vand

1 spsk. mørk rom

tilsæt så meget flormelis der skal til, til glasuren bliver pænt tyk, men så den stadig kan fordeles på bollerne.

Alle ingredienserne kommes i brødmaskinens beholder (dog kun ca. 380 g mel, hold resten tilbage) og maskinen sættes på dejprogram (hos mig tager den 1½ time). Når dejen starter med at ælte, så kig ned til det og tilsæt nu mel lidt efter lidt, mens den ælter, til det passer (dvs. dejen slipper beholderens sider). Lad nu maskinen gøre arbejdet for dig og slap imens. For vejledning hvis du ikke bruger brødmaskine, se note forneden. I mellemtiden (eller inden) laves cremen, så den kan nå at køle af. Se opskriften her og lav dobbelt portion. Når maskinen er færdig, tages dejen ud på et meldrysset bord og deles i 2. Rul hver stykke ud til en firkant og skær i firkanter på ca. 10 x 10 cm. Kom en skefuld creme på hver og fold hjørne mod modsatte hjørne, til du har alle fire hjørnespidser samlet. Tryk godt sammen, så den er godt lukket, så cremen ikke flyder ud undervejs. Sæt på en bageplade med bagepapir og forsæt med resten af dejen. Dæk bollerne til og lav den hæve i endnu 1 time. Bag ved 225 grader (ikke varmluft) i 10-12 minutter, til de bliver gyldne. Tag dem ud og lad dem køle af på bagerist. Til glasuren blandes først kakao, kogende vand og rom. Derefter tilsættes flormelis. Rør det godt sammen, til den bliver blank og glat. Kom den på, når bollerne er afkølet så meget, så de kun er lune. Spis straks – de kan også fryses, men det skal være uden glasur.

Note:

Hvis dejen laves i hænderne, så gør sådan:

Lun mælk og fløde, til det er håndvarmt, dvs. 37 grader. Smuldr gæren i en skål og tilsæt flydende honning. Hæld den lune mælkeblanding over og rør gæren ud. Tilsæt kardemomme, æg, salt og blødt smør. Tilsæt melet lidt efter lidt, til dejen kan tages ud på køkkenbordet og æltes. Tilsæt mere mel efter behov, til dejen er glat, smidig og lidt fedtet  – men så den stadig kan æltes. Kom dejen tilbage i skålen, dæk den til, stil den et lunt sted hvor det ikke trækker og lad den hæve i 1 god times tid.

 

GOD FASTELAVN TIL JER ALLE 🙂

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Feb 17, 2012
  9:20 pm

  Heidi

  Uhm….. De skal prøves imorgen! Har en gammel opskrift fra Søndagsavisen, men i år vil jeg prøve din :-))


  • Feb 17, 2012
   9:21 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Heidi!

   Uhh, det glæder mig 😀 Jeg kom meget creme i mine, det kan jeg godt lide, kæresten synes måske at det var lige i overkanten. Men det er jo smag og behag……

   Lad mig vide hvad du synes om dem.

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Feb 17, 2012
  10:29 pm

  Piskeriset

  Ååååååååååååååååååååårh!! ♥
  Hvor udklædt skal man være for at rasle sig til sådan en? 😛


  • Feb 17, 2012
   10:31 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeris!

   Man skal helst være udklædt som piskeris ;-D

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Feb 18, 2012
  4:25 pm

  Mette

  Hvad gør man for, at bollerne ikke revner og al cremen ligger ude på bagepladen 🙁 Mit evige problem med fastelavnsboller…

  Mette


  • Feb 18, 2012
   7:22 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Mette!

   Jeg må være ærlig og tilstå, at jeg faktisk ikke ved det. Jeg har aldrig haft de store problemer og heller ikke med disse. Det er vigtigt at du sikrer dig at enderne er lukket helt sammen og at dejen ikke er for tynd rullet ud, ca. 3 mm. tror jeg mine var. Håber, at det kan hjælpe dig. Ellers kan det være at andre af mine søde læsere kan 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Feb 18, 2012
  8:44 pm

  mimi

  de ser godt nok gode ud !! Jeg prøvede den fra frøken Jensen, den minder endelig mere om en bolle tror jeg vil prøve den her næste gang ..


  • Feb 19, 2012
   1:31 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Mimi!

   Jeg håber, at du vil synes om dem 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Feb 19, 2012
  6:58 pm

  Heidi

  Hej Birthe

  Jeg bagte bollerne idag – og sikke da en skøn dej at arbejde med! Man havde virkelig mulighed for at arbejde med at få dem lukket godt og grundigt – og det er første gang at kun meget få af mine fastelavnsboller har lækket cremen, så thumbs up til det!

  Dog lavede jeg en lille fejl, da jeg skulle bage dem, da jeg altid er vant til varmluft. Jeg fik godt nok tændt for “alm ovn”, men jeg satte to plader ind, som ved varmluft… Og det resulterede altså i, at de faldt lidt sammen, da jeg tog dem ud af ovnen! Formentlig jo fordi de ikke var bagt nok…
  Men de smager godt – og nu har jeg frosset en stor del af dem, og så tror jeg, at det måske kan reddes, hvis vi varmer dem i ovnen, når vi skal have nogle næste gang!

  Men super god opskrift, og virkelig en lækker dejopskrift, du har fået bikset sammen!

  Jeg lavede i øvrigt 1½ af cremen, og ikke 2, og det passede perfekt! Der var lige en enkelt mundfuld til overs, som hunden kunne få bagefter 🙂

  / Heidi


  • Feb 19, 2012
   8:08 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Heidi!

   Dejligt at de blev gode og at du kunne lide dem 🙂 Jeg bager aldrig ved varmluft, fordi jeg synes at det gør brød og kager dårlig og tørt, men det er nok en smagssag.
   Jeg er også en creme-gris, kan bedst lidt når der er rigtig meget i, men vil godt tro at 1½ portion er fint 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Feb 19, 2012
  10:18 pm

  Tina B. Andersen

  Hej
  Jeg bliver altså lige nød til at spørge: tager det 1 1/2 time at ælte dejen i en bagemaskine? Det lyder som noget min tålmodighed ikke rækker til. Da skal jeg gerne sidde og spise bollerne. Så jeg må nøjes med min håndmixer, mens jeg drømmer om en kitchen aid…


  • Feb 20, 2012
   1:23 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Tina!

   Den ælter og hæver, det tager 1½ time. Nogenlunde det samme, som hvis du selv skulle gøre det samme. Ved at lave dejen i en brødmaskine, får du en perfekt dej, fordi den hæver under de bedste forhold. Der er virkelig en stor forskel på selv at lave dejen og lave den i brødmaskinen, synes jeg – og så kan jeg sidde med fødderne oppe imens 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!