Newyorkerbyheart

Krebinetter med grøntsagsstuvning og kartofler (Magasinet Mad! nr. 2/2012)………

Blomkål og gulerødder koges i kalvebouillon………..

En smørbolle tilsættes………..

Mælk tilsættes til passende tykkelse, ærter tilsættes og så er stuvningen klar til servering……….

Krebinetterne (eller karbonaderne) paneres og steges………

Brune og lækre……….

Aftenens tallerken……….

Vi skulle faktisk have haft besøg af kærestens mor i går aftes til spisning, men jeg måtte aflyse da benene simpelthen ikke ville bære mig. Jeg skiftevis frøs og svedte. Jeg pudsede næse i et væk, havde feber og ville bare helst sove, så det gjorde jeg det meste af dagen – og spillede Wordfeud når jeg var vågen. Jeg har fået en masse nye Wordfeud venner, det er super sjovt og jeg nyder det 🙂

Nå, men i aften skulle vi faktisk have været i biografen til forpremiere på Hamilton, men da jeg stadig ikke har det alt for godt så aflyste vi det og havde kærestens mor nede i stedet for. Menuen stod på god gammeldags mad: krebinetter (karbonader) med grøntsagsstuvning og kartofler (fra Magasinet Mad! nr. 2/2012). Jeg ville nok kalde dem karbonader, men andre kalder dem krebinetter. Hvad kalder du dem??

Anyway, jeg forberedte det meste i formiddags, så det kun var karbonaderne der skulle formes og steges i aften – og kartoflerne koges. Det smager jo skønt sådan noget mad synes jeg og når vi får det, så tænker jeg altid at det burde vi da have noget oftere.

Jeg panerede karbonaderne i panko rasp, men brug bare almindelig rasp hvis du har det. Jeg lavede 3 karbonader ud af 500 g hakket kød og da jeg havde taget 2 pakker kød op, fik jeg 6 karbonader. Så vi har også til i morgen, hvilket jeg er virkelig glad for. Ellers ændrede jeg faktisk ikke noget. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………..

Krebinetter med grønsagsstuvning og kartofler (Magasinet Mad! nr. 2/2012), 6 pers.:

900 g hakket kalv og flæsk

1½ dl pankorasp

1 æg

salt, friskkværnet peber

smør og olie til stegning

1 lille blomkål, plukket i mindre buketter

5 gulerødder, skåret i skrå skiver

100 g fine ærter, fra frost

½ liter kalvebouillon ( jeg brugte vand og 1½ spsk. flydende fond)

ca. 2½ dl sødmælk

2 spsk. smør

3 spsk. mel

salt, friskkværnet peber

lidt friskrevet muskatnød

persille, finthakket

Desuden:

kartofler

Skræl kartoflerne og kog dem i letsaltet vand, til de er netop møre. Pluk blomkålen buketter, der ca. passer til en mundfuld. Skær gulerødderne i ca. 2 cm. tykke skiver. Kom vand og fond i en gryde og bring det i kog. Tilsæt blomkål og gulerødder og kog i 3 minutter. Imens sættes en dyb tallerken ovenpå gryden med smør og mel, som smeltes og røres sammen til en smørbolle. Når de 3 minutter er gået, kommes smørbollen ned i gryden og der røres godt, så der ingen klumper er. Tilsæt mælk lidt efter lidt, til det har passende tykkelse. Smag til med salt, friskkværnet peber og muskatnød. Når stuvningen har småkogt i et par minutter, så melsmagen koges væk, tilsættes ærterne. Lad det simre igen i et par minutter, til ærterne er gennemvarme, så er stuvningen klar til servering. Del det hakkede kød i 6 og form til store krebinetter/karbonader. Bland rasp, salt og friskkværnet peber i en dyb tallerken. I en anden slås ægget ud og det piskes let sammen. Varm smør og olie op på en pande. Vend nu først karbonaderne i æg og derefter i rasp. Steg i ca. 8-10 minutter på hver side (mine var ret så tykke), men ellers efter tykkelse. Hold dem evt. varme i ovnen ved ca. 100 grader (ikke varmluft), hvis du ikke kan have dem alle på panden på en gang. Lad være med at overfylde panden, for så koger de nærmere end steger. De må ikke røre ved hinanden, steg hellere ad flere omgange. Server krebinetter/karbonaderne med grønsagsstuvningen, de kogte kartofler og et drys persille.

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Feb 9, 2012
  11:59 pm

  Lea

  Uhh hvor du frister Birthe, det ser skønt ud!!
  Det er faktisk lidt sjovt at du spørger, for her til aften spiste kæresten og jeg hos et vennepar, og vi kom lige præcis til at diskutere om det hedder krebinetter eller karbonader..
  Jeg siger karbonader og det samme gjorde manden i venneparret.. Vi er begge født nord for Kongeåen, så mon krebinetter er noget sønderjysk?
  Kærligst Lea


  • Feb 10, 2012
   12:35 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lea!

   Det smagte også virkelig dejligt, jeg håber aldrig at den danske madskat forsvinder, der er alt for meget guld der 🙂

   KH
   Birthe


 2. Feb 10, 2012
  11:36 am

  Camilla

  Uf – det ser lækkert ud! En meget klassisk ret, men ikke desto mindre en lækker klassiker! Jeg har vist lidt forskellig grønt, som trænger til at blive spist… nu ved jeg lige hvad jeg skal bruge det til, tak 🙂


  • Feb 10, 2012
   12:34 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Camilla!

   God måde at bruge grønsager på og så smager det jo herligt 🙂

   KH
   Birthe


 3. Feb 10, 2012
  1:54 pm

  Lars Rosengren

  Karbonade, hvis du er fra jylland.

  Krebinet, hvis du er fra sjælland.

  Det er i hvert fald min erfaring.


 4. Feb 10, 2012
  7:13 pm

  Spaceblog

  Det er sådan noget rigtig mormor mad, som vi sjældent spiser. Det smager godt, men ikke ligefrem slankende – når man nu er nødt til at tænke på vægten.


  • Feb 10, 2012
   9:59 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Spaceblog!

   Jeg synes nu ikke det er specielt fedende mad. Hvis du ønsker det kan du jo lave en jævnet sovs i stedet for en opbagt og bruge skummetmælk, hvis du er til det. Hvis du steger ved høj nok temperatur, så suger karbonaderne heller i fedtstof. Så det med at det ikke kan spises når der skal tænkes på vægten, det er jeg ikke enig med dig i.

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Feb 12, 2012
  4:10 pm

  Lena

  Min kloge svigermor har svaret:
  Krebinetter er kun lavet af flæskekød (svinekød)
  Karbonader er lavet af kalv og flæsk.


 6. Feb 29, 2012
  9:26 pm

  Anders

  Årh, hvor er det længe siden jeg har set en så lækker stuvning! Ligner sådan en som jeg fik serveret da jeg var barn. Får helt vild lyst til lave den. Er lidt i tvivl. Kan du virkelig nøjes med 1/2 liter vand og 1 1/2 spsk. kalvefond? Så tilfældigvis de havde kalvefond i Netto. Bruger du sødmælk? Stor hilsen Anders


  • Feb 29, 2012
   9:43 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anders!

   Den smagte også dejligt 🙂 Det kan du fint, det var jo også det jeg gjorde og ja, som der står i opskriften brugte jeg sødmælk 😉

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!