Newyorkerbyheart

Grydebrød (fra Amo’s “Et godt brød”)………..

Dejen slås sammen og skal stå i ca. 12 timer………..

Efter ca. 12 timer, formes dejen til en kugle og lægges i en smurt form……..

Dejen vendes forsigtig i den brandvarme støbejernsgryde………….

Lige fra ovnen…….

……….og så vendes den ud på en bagerist………..

Så er der friskbagt, LÆKKERT brød…………….

I går aftes efter aftensmaden besluttede jeg at nu skulle jeg prøve at bage et grydebrød. Grydebrød har floreret meget i blogland, men jeg bryder mig ikke om at gå med på en bølge, bare fordi alle andre gør. Jeg laver ikke indlæg herinde for at følge en “mode” eller for at få hits. Nogle gange synes jeg at det hele bliver så “kommercielt”. Der findes statistiker for hvornår det er bedst at lægge indlæg på, hvad der er populært at skrive om osv. Jeg ved at nogen går deres statistikker igennem for at finde ud af hvad folk søger på og så laver de noget mere af det, for at få hits – og hvis alt andet slår fejl – så kan man altid lige lægge en chokoladekage på 🙂 Jeg synes at det er helt fint at nogen gør det sådan og at nogen tænker på deres blog på den måde, det er bare ikke for mig. Hvis jeg ikke har mig selv og mit hjerte 100% med i det jeg laver, så dur det ikke for mig. Jeg laver ikke noget i forvejen, bare fordi der er påske lige om lidt. Hvis jeg laver noget, så kommer det på når jeg har lavet det – og så kan det godt være at påsken er ovre, men så kommer den jo igen til næste år 🙂

Jeg går ikke særlig meget op i statistikker, tal osv. Jeg følger mit hjerte og det jeg har lyst til at spise og skrive om – og længere er den ikke. Der er ikke den store strategi bag min blog, den dag der bliver det da stopper jeg nok. for så tror jeg ikke at det er sjovt for mig længere…………….

Nå, men det var lidt af et sidespor, dette indlæg handler om grydebrødet. Da jeg i sidste uge modtog prøver på Amo’s nye mel, var der et bagehæfte med og et af opskrifterne er netop på grydebrød. Det skal stå på køkkenbordet i ca. 12 timer, så du skal starte i god tid. Mit dej stod nok i nærmere 14-15 timer end 12, men jeg tror ikke det betyder det helt store. Jeg skiftede noget af hvedemelet ud med fuldkornsmel, men fulgte ellers opskriften. Det passede lige til min Le Creuset gryde der kan rumme 2,4 liter.

Er det lækkert??? Ja, helt sikkert. Er det nemt?? JA!! Er det det bedste brød jeg nogensinde har fået?? Nej, det synes jeg ikke, men jeg vil helt sikkert bage det igen, netop fordi det er så nemt.

For at bage brødet, skal du have en støbejernsgryde med låg. Måske en römertorpf (stegeso) også kan bruges, det ved jeg faktisk ikke. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…………

Grydebrød, 1 stk.:

1½ g gær (ca. på størrelse med en lillefingernegl)

5 dl koldt vand

2 tsk. groft salt

200 g Amo Vinjett Fuldkornsmel af vårhvede

400 g Amo Vinjett Hvedemel af vårhvede

I en stor skål opløses gæren i vandet. Tilsæt resten af ingredienserne og rør dejen sammen med en grydeske, bare til alt melet er vådt, dejen skal ikke æltes. Det tager ca. 20 sekunder. Dæk dejen til og stil det et lunt sted i ca. 12 timer. Drys mel på køkkenbordet og hæld dejen ud derpå. Fold dejen ind under sig selv, så det ligesom bliver til en rund pude. Smør en springform med raps- eller madolie og drys med lidt mel. Læg dejen ned i, dæk til, stil et lunt sted hvor der ikke trækker, i 2 timer. Forvarm ovnen til 200 grader (varmluft) og stil risten på den nederste rille. Stil gryden ind i ovnen, mens den varme op, så den bliver godt varm. Når dejen er færdighævet, tages gryden ud og lidt mel drysses ned i. Vend nu forsigtigt dejen ned i den MEGET varme gryde. Læg låg på og stil det ind på bageristen, nederst i ovnen i 30 minutter. Tag låget af og bag videre uden låg i ca. 10-15 minutter (original opskriften siger 20 minutter uden låg, men det var for meget i min ovn). Brødet skal lyde hult når du banker på det, så er det gennembagt. Tag det ud og vend det forsigtigt ud på en bagerist, hvor det aftkøles.

Jeg har tænkt mig at prøve at blande kerner i næste gang, for at få et brød med lidt mere bid i. Men ellers et meget lækkert brød, med en god sej krumme og en sprød skorpe.

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Mar 5, 2012
  10:25 pm

  Camilla

  Jeg synes nogle gange det kan være god underholdning at se hvordan folk har fundet ind på min blog, men jeg er faktisk lidt chokeret over, at nogle kan finde på at blogge på baggrund af statistikker?!? Hold da fast, det kunne jeg heller aldrig finde på, så jeg kan sagtens følge dig 🙂 Uh, jeg lurede også på at prøve det grydebrød i den folder, for jeg har prøvet det “klassiske” grydebrød og det var jeg jo helt pjattet med, så jeg tænkte at et andet grydegrød nok heller ikke var sådan at kimse af 😉


  • Mar 5, 2012
   11:21 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Camilla!

   Jeg synes at brødet er nemt at lave og det smager også godt, men jeg har lavet brød, som jeg var ligeså vild med 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Mar 5, 2012
  10:52 pm

  Jens Sejer Johansen

  Dejligt du fik et godt resultat ud af dit forsøg. Jeg har som tommelfingerregel, at man kan bruge ca. 25% groft mel, hvis man har en kraftig hvede. Prøv med 75 grov spelt, 40 g rugmel og 40 g grahamsmel til 450g hvede (tipo 00, manitoba eller lignende), og så gerne lige en lille klat surdej også (hvis man kan lide det).

  /Sejer


 3. Mar 6, 2012
  11:45 am

  feenfood

  Har bagt grydebrød i min stegeso et par gange, og det har fungeret ganske fint. Elsker at bage grydebrød, det er nemlig bare rigtig nemt og super lækkert 🙂


  • Mar 6, 2012
   1:41 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Feenfood!

   Jeg synes nok jeg havde læst at nogen brugte stegesoen til at bage i, dejligt at vide at det fungerer 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Mar 6, 2012
  3:36 pm

  Stine

  Har du set at de nye meltyper du afprøver er på tilbud i Bilka i denne uge? Bare et lille fif – hvis du nu synes de er så gode. De koster 10,- kr pakken i denne uge. Billig – billig:-)


  • Mar 6, 2012
   8:43 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Stine!

   Tak for tippet 🙂 Desværre har jeg lidt langt til Bilka, men måske andre kan gøre brug af dit tip. Jeg har dog købt et par pakker i Netto, hvor jeg dog gav kr. 15,- pr. pose 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Mar 6, 2012
  9:48 pm

  Anne Skipper

  Jeg er et af den slags mennesker, der synes at statistikker er sjove. Men jeg vil aldrig lægge opskrifter på min blog efter hvad der giver flest besøg. Der har jeg det ligesom dig, jeg skriver om den slags mad/kager jeg kan lide at lave. Så selvom man scorer flere besøg på en chokoladekage, så lægger jeg nu en opskrift ud på en grønsagspostej, hvis det er det, jeg har lyst til at fortælle om.


  • Mar 6, 2012
   10:55 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anne!

   Det er jo det der er så fedt, vi er jo alle forskellige 🙂 Men det er også sådan jeg gør det, det kan godt være at det er f. eks. er påske, men hvis jeg har lyst til noget ikke-påske-relateret-mad, så er det det jeg skriver om – og sådan håber jeg at det altid vil være inde hos mig 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Mar 8, 2012
  7:02 pm

  Lisbeth Havndrup Nielsen

  Hejsa
  Brødet ser lækkert ud 🙂 Jeg prøvede for sjov den anden dag at bage et brød efter samme princip i et glas Pyrexfad.
  Det blev ligeså godt som når jeg har lavet det i en gryde og var meget underholdende. Drengene og jeg sad og stirrede ind i ovnen for at følge den nærmest eksplosive hæveproces. Meget sjovt 🙂


  • Mar 8, 2012
   7:17 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lisbeth!

   Tak 🙂 God ide, jeg har også sådan et pyrex fad, måske jeg skulle prøve det, i hvert fald er tippet hermed givet videre.

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!