Newyorkerbyheart

Krydrede kyllingefrikadeller (fra bogen Masser af tilbehør) og speltsalat med sennepsdressing………

Ingredienserne til kyllingefrikadellerne………..

………..røres sammen til en fars……..

…….som steges til små frikadeller………..

Inden de er helt færdige vendes de med hoisinsauce. Når de er færdige drysses de med sesam og sættes på spyd….

Dressingen til speltsalaten piskes sammen…………

Rå grøntsager vendes sammen………..

……….og friskkogt spelt vendes i……….

Dressingen blandes i……….

Aftenens tallerken……….

Jeg har “overlevet” endnu en dag, men hold op hvor er jeg altså led og ked af at være syg. Jeg er udemærket klar over at I nok er ved at være trætte af at læse om det, tro mig, jeg er også ved at være træt af at skrive om det. Så kan jeg jo bare lade være?? ja, det kunne jeg. Men nu er det jo min dagbog, så det er lidt svært at undgå 🙂 Jeg har modtaget et par lidt “mavesure” mails, om at nu må jeg altså tage mig lidt sammen og at det jo ikke er værre for mig end for så mange andre. Det er sandt, det er det på INGEN måde. Men nu er det jo mit eget liv jeg forholder mig til – fordi det jo er det liv jeg lever – og da er det altså det der optager mig lige nu.

Jeg ved godt jeg har skrevet det før, men det her er altså min blog. En blog jeg har lavet for min egen skyld, et sted hvor jeg skriver om hvad der sker i mit liv og lige nu er det altså sygdom der fylder. Det er det jo sådan set altid, for med fibromyalgi, er sygdom jo altid til stede. Men når der så kommer noget ekstra sygdom oveni, så gør det altså livet virkelig surt, nok mest fordi jeg synes at jeg er “sølle” nok i forvejen. Ok, nu er det nok mig der lyder lidt “mavesur” 🙂

Faktisk har jeg også gået og vrisset af kæresten uden at han på nogen måde fortjente det, men lige nu er det hele ved at køre mig lidt i sænk…..

Men tilbage til maden! I dag har vi fået en SKØN speltsalat med grøntsager og en lækker sennepsdresing. Dertil lavede jeg nogle krydrede kyllingefrikadeller, som jeg fandt i bogen “Masser af tilbehør” af Ida & Charlotte Grønlykke, Politikens Forlag (min anmeldelse af bogen, kan ses her). Kyllingefrikadellerne var rigtig lækre. Jeg udelog sambal oelek, for det havde jeg ikke noget af, men tilsatte lidt sød chili i stedet for. Jeg brugte heller ikke koriander

Dressingen til speltsalaten fandt jeg hos Gigtforeningen.

Her kommer opskriften som jeg lavede den………

Speltsalat, 2 pers.:

1½ dl perlespelt

3 dl vand

½ tsk. Herbamare bouillon

2 gulerødder, skåret i små stykker

3 forårsløg, fintsnittet

100 g champignon, i tynde skiver

½ squash, skåret i små stykker

1 håndfuld basilikum, hakket

Skyl perlespelten godt under koldt vand og hæld den i en gryde sammen med vandet og bouillon. Kog i ca. 20-25 minutter, til det er nok, men stadig har lidt bid. Hæld vandet fra og lad det dryppe af. Kom grøntsager og basilikum i et fad – eller en skål – og bland det hele godt sammen. Vend den varme, friskkogte spelt i og lav dressingen.

Sennepsdressing (fra Gigtforeningen):

1 spsk. koldpresset rapsolie

2 spsk. æbleeddike

1 spsk. sød sennep

2 tsk. ketchup

salt, friskkværnet peber

Pisk det hele sammen og smag det til. Vend det i spelt salaten og server.

Krydrede frikadeller (fra bogen “Masser af tilbehør“), 12 stk./3 pers.:

400 g hakket kyllingekød

1 lille æg

2 forårsløg, fintsnittet

1 fed hvidløg, knust og finthakket

3 tsk. sesamfrø

1 spsk. fishsauce

1 tsk. sød chili

saft og skal af ½ økologisk citron

salt, friskkværnet peber

3 spsk. hoisinsauce

1 spsk. flydende honning

sesamfrø til drys

Bland hoisinsauce og honning sammen. Bland hakket kød, æg, forårsløg, hvidløg, sesamfrø, chili, citronsaft og -skal, fishsauce, salt og friskkværnet peber godt sammen. Stil det i køleskabet i ½ time. Varm olie op på en pande og form farsen til små frikadeller, steg dem i ca. 6 minutter i alt, eller til de er gennemstegte. I det sidste minut hældes hoisin-blandingen over og frikadellerne vendes godt rundt i det. Tag af varmen. Sæt 4 frikadeller på hver sit spyd og drys dem over det hele med sesamfrø. Server.

Note:

De små krydrede kyllingefrikadeller vil også gøre sig godt til en nudelsalat.

Print Friendly
Tilbage

32 kommentarer


 1. Mar 14, 2012
  9:51 pm

  Birte Poulsen.

  Kære Birthe,
  Hvor jeg føler med dig. Det må sørme ikke være sjovt at være så syg som du er.Og så har du alligevel overskud til at lave al den sunde mad med masser af grønsager. Det er sjældent jeg får puttet så meget grønt i min mad… Men bliver inspireret af dine opskrifter, som altid er spændende. Stor respekt for dit overskud. Når jeg kommer hjem fra arbejde orker jeg bare ikke at handle ind OG lave noget særligt, så jeg hænger i det sædvanlige. Så jeg synes du gør det rigtig godt 🙂 – Dog har jeg lige læst at man helst ikke skal spise rå champignoner – det kan være kræftfremkaldende. Prøv lige at google det…
  Ønsker dig god bedring og alt godt…..
  K H Birte


  • Mar 14, 2012
   10:51 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Birte!

   Tak, hvor er det sødt skrevet 🙂 Jeg føler mig nok bare ekstrem sårbar lige nu. Jeg synes jeg dagligt slås med min krop, men når der så kommer sådan noget her oveni, så bliver jeg frustreret og har tendens til selvmedlidenhed…..
   Jeg er glad for at jeg fik proppet grøntsager i i aften, men det er nu langtfra altid at det lykkes for mig. Jeg må lige læse op på det med de rå champignoner – tak for tippet.

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Mar 14, 2012
  9:53 pm

  Birte Poulsen.

  For resten – hvad er hoisin sauce ??


  • Mar 14, 2012
   10:48 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej igen, Birte!

   Hoisin er en asiatisk dip, lavet på bl. a. soyabønner. Du kan få hoisin sauce i supermarkeder eller i asiatiske butikker. De fleste supermarkeder har mærket Blue Dragon, men det mærkes hoisin sauce bryder jeg mig ikke om, jeg synes ikke at det smager godt. Så jeg køber mit hoisin sauce hos http://www.shop-asia.dk. Deres hoisin sauce er den bedste, efter min mening 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Mar 14, 2012
  9:53 pm

  Karin M.Jensen

  Mums den tror jeg vi lige skal pröve…
  De dersens mavesure mails..pyt med dem..de som ikke har vore kroppe og fibro, ved så ikke hvordan det er oveni, at få en langvarig og träls infektion ..hvad vi jo tit som tät ryger in i, da vores modstandsskraft er på kant ubefindtlig..gider de ikke läse om det, ka de da bare croll videre.. klik videre….et eller andet sted skal det ud..og med bloggen som dagbog er det jo så…..og Jan tar det sikkert som min mand..de ved hvad det er og det ikke er dem, der er årsagen..vi vil jo ikke vrisse, men det er en del af det, når man har det som du lige nu…stort styrke knus til dig..her fra..kan jo dele det med Jan


  • Mar 14, 2012
   10:47 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Karin!

   Jeg tror at det lige vil være noget for jer. Vi er ret glade for spelt og byg, som jeg meget hellere vil have end ris, men man kan jo også bruge ris hvis man hellere vil det. Du har ret, Jan ved godt at det hører med og at jeg bare er helt ude ved grænsen lige nu. Han tager det meget pænt 🙂

   Knus tilbage og tak, fordi du er dig og altid støtter mig
   Birthe


 4. Mar 14, 2012
  10:31 pm

  Lisbeth

  Ihn lækkert- hvor fåes hoisinsauce?


  • Mar 14, 2012
   10:45 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lisbeth!

   Du kan få hoisin sauce i supermarkeder eller i asiatiske butikker. De fleste supermarkeder har mærket Blue Dragon, men det mærkes hoisin sauce bryder jeg mig ikke om, jeg synes ikke at det smager godt. Så jeg køber mit hoisin sauce hos http://www.shop-asia.dk. Deres hoisin sauce er den bedste, efter min mening 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Mar 14, 2012
  11:06 pm

  SushiStegen

  Jeg er ked af at høre kroppen stadig driller, og jeg kan godt forstå at det tager på overskuddet og humøret. Øv, men hvor er det bare sejt, at du stadig laver noget mad og blogger om det. Respekt for det!. Jeg fik meget lyst til de der kyllingedeller. Mums
  God bedring og god nat,
  kh SS


  • Mar 14, 2012
   11:08 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Sushisteg!

   Well, vi skal jo have noget at spise og jeg orker bare ikke kærestens – ellers velmenende – millionbøf 😉

   KH
   Birthe


 6. Mar 15, 2012
  12:38 am

  Elisabeth

  Rigtig god bedring, jeg håber ikke for dig at der skal gå for længe endnu. Det er træls med de negative indlæg, forstår ikke de mennesker der læser blogs, og kritiserer.. synes egentlig de bare skulle lade være.. du er sej.. glem det ikke 🙂


  • Mar 15, 2012
   12:50 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Elisabeth!

   Well, det lærer jeg nok heller aldrig at forstå, men der er jo altid nogen ting vi ikke forstår 😉 Jeg er nok også bare mere tyndhudet lige pt og tager alting mere nært end jeg burde…..

   Mange hilsner
   Birthe


 7. Mar 15, 2012
  10:24 am

  Pia

  Hej Birthe.
  En “medkigger” giver sig til kende her. Jeg har læst rigtig meget her på det sidste da jeg fandt din side og bruger dine opkrifter meget.
  Jeg forstår ikke de folk, der skriver du skal tage dig sammen skal gøre det i en mail? Hvorfor giver de ikke sig selv til kende og så kan man tage en konstruktiv debat om det i stedet? OG mest af alt, hvis de synes det er irriterende, så lad være med at læse det.
  Jeg læste din forklaring med ske’erne den anden dag (om at man har et vist antal ske’er pr. dag) og det var den bedste forklaring på en kronisk sygdom. Det giver et godt billede af, hvordan virkeligheden kan se ud engang imellem.
  KEEP up the good work 🙂
  Kh Pia


  • Mar 15, 2012
   12:48 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Pia!

   Spoon Theory giver mange en forståelse for hvordan det er at have en kronisk sygdom. Nogle tror at det er en “fest”, vi får lov til at gå hjemme og vi bliver forsørget af stagen – men sådan forholder det sig jo selvfølgelig ikke. At have den sygdom som jeg har, kræver hele tiden et regnestykke. Et regnestykke, som helst ikke må gå alt for meget i minus, for så bliver regningen alt for stor. Det er svært at holde det regnestykke i plus, men jeg må nok indse, at jeg skal være bedre til at prøve 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 8. Mar 15, 2012
  10:25 am

  Susanne

  Du laver en meget flot side, og da det er din er det dig der bestemmer, og kan man ikke holde lugten i bageriet ud, kan man jo lade være med at læse det… man vælger jo ikke selv at have det sådan.


  • Mar 15, 2012
   12:40 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Susanne!

   Ja, jeg føler bestemt også at det er mig der bestemmer og sådan skal det være. Jeg er utrolig stolt af at så mange følger min blog, men på den anden side så ønsker jeg heller ikke at lægge under for hvad folk synes jeg skal skrive på min blog 🙂 Jeg ved godt at jeg er mere tyndhudet lige nu, fordi jeg er syg og min fysik er kørt helt i bund – og du har ret – jeg har bestemt ikke valgt at have det sådan her…..

   Mange hilsner
   Birthe


 9. Mar 15, 2012
  10:35 am

  Susanne

  Hej Birthe.
  Der findes et ganske udemærket sted til de mavesure mails….. delete-knappen sender dem direkte i skraldespanden, hvor de hører til.
  Jeg synes det er fantastisk at du forstår og magter at sprede glæde og inspiration til trods for din kroniske sygdom og de mange nedture som din krop byder dig.
  Rigtig god bedring, og tak for endnu en dejlig opskrift 🙂
  Mange hilsner
  Susanne


  • Mar 15, 2012
   12:34 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Susanne!

   Du har helt ret, det er der de hører til 🙂 Jeg tror bare jeg lod mig overvælde lidt, fordi jeg nok er lidt tyndhudet i disse dage. Når min fysik driller mig så meget, så dykker min psyke også og jeg tager alting mere nært end jeg burde……

   Mange hilsner
   Birthe


 10. Mar 15, 2012
  10:49 am

  Louise Nielsen

  Hej Birthe.
  Jeg hat fulgt med på din blog længe, men uden at give mig til kende. Jeg slår altid på i dit opskrift index inden jeg søger videre på en opskrift, og for det meste finder jeg det jeg skal bruge. Jeg elsker dine billeder af maden, og at du er så godt til at finde på, og prøve noget nyt. Og ja endda have overskud til det.
  Grunden til at jeg fik lyst til at skrive, var da jeg læste om de sure mails du har fået. Om jeg begriber at nogle kan finde på det. Gider de ikke læse det, så lad dog være.
  Jeg syntes det er fint, at du skriver om hvordan du har det osv. Det er jo det der gør siden personlig, og noget ved at læse.
  Jeg tager hatten af for dig.
  Jeg syntes du gør det super godt:-) Og jeg læser din blog hver dag, både pga. maden og jeg syntes også godt om dine boganmeldelser.

  Mange knus
  Louise


  • Mar 15, 2012
   12:32 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Louise!

   Tak, det glæder mig at du føler sådan. Jeg er måske også bare ekstrem tyndhudet for tiden. Når jeg er så presset fysisk, går det også ud over psykien – i hvert fald hos mig 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 11. Mar 15, 2012
  10:56 am

  Maria

  Hej Birthe.

  Helt ærlig, hvor er nogle mennesker bare dumme – der er jo ingen, som tvinger os til at læse din blog – de kan jo bare lade være!!!!

  Jeg synes jo også, at det er en vidunderlig blog – og det er en del af mit morgenritual – lige at skulle ind og se, hvad du har lagt ind – det er fedt, at du trods alt har kræfter til at skrive nye indlæg næsten hver dag! Jeg laver så mange af dine retter – så jeg håber, at du bliver ved lang tid endnu :o)

  Mange hilsner,
  Maria


  • Mar 15, 2012
   12:28 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Maria!

   Jeg prøver i hvert fald på ikke at tvinge nogen til at læse min blog ;-D Det glæder mig i hvert fald at du finder glæde ved at læse herinde, tak 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 12. Mar 15, 2012
  3:30 pm

  Duddi

  Hej Birthe 🙂
  Du gør et ‘godt stykke arbejde’ med din skønne blog, som er min mest besøgte mad opskrifts side! Og de sure mails skal bare arkiveres lodret… Jeg ligger selv i sengen med lungebetændelse på 3’die måned og det trækker tænder ud…..
  Men god bedring til dig og KEEP UP THE GOOD WORK 🙂

  VH Duddi


  • Mar 15, 2012
   11:02 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Duddi!

   På 3. måned??? så skal jeg jo ikke klage, hold da op. Håber sørme inderligt, at du snart kommer på benene igen. Rigtig god bedring – og tak for rosen 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 13. Mar 15, 2012
  8:15 pm

  Piskeriset

  Hvis folk ikke vil læse om de personlige ting, så kan de jo bare springe de afsnit over – eller finde noget andet, de hellere vil læse. De mails skal du ikke bruge energi på.

  … du må til gengæld gerne snart få installeret den smagsprøveknap, vi har talt om før. Be’ om 🙂


  • Mar 15, 2012
   11:00 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeris!

   Tak Piske 🙂 Når du installerer knappen, så skal jeg love at se på det ;-D

   Mange hilsner
   Birthe


 14. Mar 16, 2012
  10:42 am

  Christa

  Det første billede er vist lidt off:-)
  Eller er det bare på min iPhone?
  God bedring!


  • Mar 16, 2012
   12:24 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Christa!

   Jeg ved ikke helt hvad du mener. På min computer ser billedet ud, som det skal……

   Hilsen
   Birthe


 15. Mar 16, 2012
  2:09 pm

  Birgitte

  Det er nemlig DIN blog og dig der bestemmer. Du skriver bare om lige præcis det du har lyst til. At man ikke altid deler din smag, holdninger, whatever er jo ikke noget problem, vi er alle forskellige, men du bestemmer altså suverænt hvad der skal skrives om. Og der er jo ikke læsetvang!


  • Mar 16, 2012
   10:13 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Birgitte!

   Nej, ingen læsetvang – endnu ;-D

   Mange hilsner
   Birthe


 16. Mar 17, 2012
  12:27 pm

  Christa

  Det er også rettet på min telefon nu:-)
  Åndssvage iPhone;-)

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!