Newyorkerbyheart

Rugbrødslagkage (Mad & Bolig)………….

Finthakkede hasselnødder………

Rugbrød uden kerner………

Æggeblommer og rørsukker piskes lyst og luftigt og resten – undtagen æggehvider – blandes i……….

Dejen inden de stiftpiskede æggehvider vendes i………..

Dejen hældes i en smurt form…………

Den færdige bund afkøles helt og deles i 3…………

Læg den nederste bund på et fad og kom solbærsyltetøj ovenpå………

Forsæt med fløde og bliv ved til alle 3 bunde er brugt……….

Fordel resten af flødeskummet ovenpå og pynt med chokolade og hasselnødder……..

………..og så skal der spises…………

Smukke blomster fra kærestens mor, TAK Eva……………….

I går da kærestens mor var til spisning, lavede jeg også en rugbrødslagkage. Jeg har altid haft en svaghed for rugbrødslagkage. Sidste gang jeg lavede en, for mange år siden, blev den ikke god. Nu var tiden inde til at prøve igen. Jeg bagte bundene i onsdags, så jeg ikke havde så meget jeg skulle i går, kræfterne er jo små i denne tid……

Rugbrødslagkage eller brødtort er en ægte sønderjysk specialitet og den hører til på ethvert sønderjysk kagebord.

Opskriften er fra Mad & Bolig. Jeg bagte dog bunden i en springform der kun er ca. 20 cm. i diameter, så jeg delte den i 3 bunde i stedet for 2. Men det kan du selv vurdere, alt efter hvilken størrelse din form har. Jeg smurte bundene med solbærsyltetøj, fordi jeg synes at det hører sig til, men det kan I jo gøre som I vil. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………..

Rugbrødslagkage (fra Mad & Bolig), 8 pers.:

6 æg, delt i hvider og blommer

200 g rugbrød uden kerner

150 g rørsukker

2 spsk. usødet kakao

1 spsk. kartoffelmel

2 tsk. bagepulver

50 g hasselnøddekerner, finthakket

smør til formen

Fyld:

½ liter piskefløde

50 g mørk chokolade, hakket

50 g hasselnøddekerner, grofthakket

solbærsyltetøj

Forvarm ovnen til 180 grader (ikke varmluft). Bræk rugbrødet i mindre stykker og kør det i en foodprocessor, til det er findelt (det kan også rives på et rivejern). Tag brødet op og hak derefter hasselnødderne der skal i bundene, fint. Kom æggeblommerne i en skål sammen med rørsukkeret og pisk det lyst og luftigt med en el-mikser. Derefter tilsættes rugbrød, bagepulver, kartoffelmel, finthakkede hasselnødder og usødet kakao. Rør det sammen til alt er godt blandet. Pisk hviderne helt stive og vend dem i, i små portioner. Det er vigtigt at de vendes i og IKKE røres i. Luften skal bevares, så bundene hæver og bliver luftige. Kom bagepapir i bunden af springformen og smør siderne godt med smør. Hæld dejen i formen og sæt den i ovnen. Bag den i ca. 35-45 minutter (husk ovne er forskellige, så bagetiden kan variere). Brug en tandstikker til at tjekke at den er gennembagt. Tag ud og lad den afkøle lidt i formen, inden springformens ring fjernes og den afkøles helt – gerne til næste dag. Når bunden er helt kold – eller næste dag – deles den i 2 eller 3 bunde. Pisk fløden til skum og hak chokolade og nødder. Læg den nederste bund på et fad og smør den med et lag solbærsyltetøj, derefter et lag flødeskum og sådan forsættes der. Slut af med at pynte kagen med flødeskum, chokolade og nødder.

Note:

Der kan også bruge friske bær til kagen, både mellem lagene og som pynt.

 

I dag var jeg jo så hos lægen til et tjek. Endnu en blodprøve blev taget og den viste at mit immunforsvar er blevet forstærket lidt fra sidste gang, hvor den var helt i bund, men det andet tal de kiggede på havde ikke ændret sig!! Så der er dømt endnu en omgang pille-kur til mig: 3 om dagen i 10 dage. Jeg fik også taget en lungefunktionstest og så skal jeg have taget et røntgen billed af mine lunger. Jeg er stå frustreret over at jeg skal have endnu en pille-kur, så jeg begyndte at tude, det tærer i den grad på mit humør det her. Heldigvis undgik jeg dog at få binyrebarkhormon, som de ellers ville have sat mig på i 14 dage, men det kan være det bliver det næste, hvis ikke det bliver bedre. Jeg fik også at vide at jeg nok skulle prøve at undgå at være sammen med folk der er forkølede o. lign., for at få endnu en forkølelse oveni det her, vil ikke være det smarteste. ……….

Vi vælger dog at tage til Berlin alligevel som planlagt, rejsen er jo bestilt. Det bliver dog en mindre aktiv tur end vi plejer, fordi der skal indlægges hvilepauser til mig. Så ikke noget med stående/gående frokoster, der skal siddes ned, ligesom der nok også skal lægges små kaffepauser ind. Vi vil også prøve at vende tilbage til hotellet hver eftermiddag, så jeg lige kan ligge 1-2 timer, inden vi skal ud og spise. De andre gange vi har været i Berlin, har vi forladt hotellet  ved 10-tiden og er først vendt tilbage ved 22-tiden om aftenen – totalt smadrede – det går ikke denne gang. Men vi har sådan glædet os til denne tur og jeg tror også på at det vil gøre mig godt at komme ud og se noget andet, end mine egne 4 vægge, så nu gør vi det 🙂

I de sidste par dage har jeg siddet udenfor og tanket D-vitaminer på min hungrende krop. Det har været så dejligt at mærke solens livgivende varme på mit ansigt og arme. Ved vores terrassedør har vi en krog hvor der er læ og når jeg har siddet der, har jeg kunnet sidde i T-shirt og halstørklæde, det har været dejligt 🙂

I dag da kæresten kom hjem kørte vi en tur til Ribe, for at gå os en lille tur. Vi satte os udenfor Kolvigs, hvor kæresten nød en øl og jeg fik en cappuccino, inden solen forsvandt bag byens tage.

God cappuccino………..

Vores aftensmad på Vigneto, Ribe………….

Jeg havde ikke lyst til at lave aftensmad i aften, så vi indtog en tidlig aftensmad i Ribe. Vi gik forbi Vigneto og valgte at spise der. De har mexicansk og italiensk, lidt en sjov blanding, men vi var heller ikke ude efter noget fancy. Det var ikke det bedste mad jeg nogensinde har fået, men det smagte dejligt, der var masser af mad, betjeningen var venlig og priserne rimelige.

I morgen tager kæresten atter til Esbjerg til børnefødselsdag. Jeg bliver hjemme og plejer mig selv imens 🙂 Vi skal have “ande-pandekager” i weekenden, så jeg kommer ikke til til at blogge om mad, men måske jeg finder noget andet at skrive om. Jeg har i hvert fald nogle bøger, som ligger klar til anmeldelse.

Smuk solskins-weekend til jer alle.

Print Friendly
Tilbage

18 kommentarer


 1. Mar 23, 2012
  10:52 pm

  jette

  Vi er også i Ribe for tiden. I morgen har vi sølvbryllup og det skal fejres med middag på Kolvig. I dag åbnede Isvaflen. På min blog kan man se, hvordan det så ud. :-))
  Og rigtig god bedring!


  • Mar 23, 2012
   10:57 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Jette!

   Ih, TILLYKKE med det! Jeg er sikker på at I vil få noget lækkert mad 🙂 Der var megalang kø da vi gik forbi, men det var jo hvad man kunne forvente når der kunne fåes en vaffel med 3 kugler, guf osv. for kr. 12,- 😀 Vi sprang dog over….

   Mange hilsner
   Birthe


   • Mar 25, 2012
    6:41 am

    jette

    Tusind tak! Vi fik, som sædvanligt, noget rigtigt godt mad – det eneste minus var at vi ikke havde tænkt på, at man ikke kan købe vin i glas. Og en hel flaske var lidt for meget, syntes vi. I teorien skulle en af os kun have et glas, fordi vi var kørende (det var jo hundekoldt i går aftes) så vi nøjedes med isvand til mig og appelsinvand til min mand. Jeg syntes nu det var noget ufestligt med appelsinvand, og tjeneren fnes, da jeg kommenterede det.
    Vi lagde forresten godt mærke til, at der sad folk udenfor i fredags. Gad vide, om du/I har været blandt dem? 🙂


    • Mar 25, 2012
     12:22 pm

     Newyorkerbyheart

     Hej Jette!

     Det var da lidt træls at I ikke kunne få et glas vin til maden. Hvis I var der ret tidligt, så tror jeg at jeg så jer, der sad i hvert fald et par i restauranten da jeg var inde og bestille kaffe og øl 🙂

     Mange hilsner
     Birthe


 2. Mar 24, 2012
  10:37 am

  PandekagePiraten

  Åh jeg misunder dig at du skal til Berlin 😀 Jeg har kun været der 4 gange og det er bestemt ikke nok.
  Det er fast tradition at jeg skal have running sushi på HBF. Sidst jeg var der lavede kokken endda speciel sushi kun til mig fordi jeg var eneste kunde og jeg havde fortalt hvor meget jeg elskede sushi.
  Hvis du kan lide kunst og enorme, gamle malerier kan jeg anbefale nationalgalleriet – hvis du ikke allerede har set det.


  • Mar 24, 2012
   12:22 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Pandekagepiraten!

   Vi har været der 2 gange tidligere, men vi glæder os også, Berlin er jo en skøn by. Min kæreste er desværre ikke til sushi, så det bliver det nok ikke til, vi må se hvad vi finder af spisesteder 🙂 Jeg har været på Nationalgalleriet, det er sådan et skønt sted. Jeg vil gerne på Pergamo museet denne gang, vi må se om vi når det…..

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Mar 24, 2012
  1:30 pm

  Lykke

  Hej Birthe!

  Mmm sønderjysk rugbrødslagkage smager vildt godt 🙂 ved ikke hvorfor jeg aldrig har fået taget mig sammen til at lave den selv, det må jeg vidst få gjort noget ved når der kommer en anledning (den mætter meget:-)

  Vh Lykke


  • Mar 24, 2012
   5:44 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lykke!

   Ja, den smager så skønt, men som du skriver så mætter den også temmelig meget 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Mar 24, 2012
  2:37 pm

  mimi

  Hold fast jeg gad også godt en tur til Berlin, der er jo en fantastisk by. Også her om foråret hvor alt springer ud, også lige gå en tur på unter den linden. Den ser sømre god ud den kage, har også en svaghed for rugbrødslagkage. Det minder mig simpelhen om at være barn igen.


  • Mar 24, 2012
   5:43 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Mimi!

   Ja, vi glæder os også 🙂 Vi har kun været i Berlin om efteråret, det bliver dejligt at se foråret spire i den skønne by……..

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Mar 24, 2012
  10:31 pm

  Piskeriset

  Jeg vil have et stykke!
  Eller… det hedder nok “jeg vil bede om et stykke” 😛

  Nu jeg tænker over det, så tror jeg faktisk aldrig, jeg har smagt en rugbrødslagkage. Det er da for dårligt af mig :-O


  • Mar 24, 2012
   10:34 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeris!

   Jeg kan vældig godt lide den her lagkage, fordi den har lidt substans, lidt at tygge på. Der var lige rigelig fløde efter min smag, men da jeg ved at kæresten og hans mor elsker det, så kom jeg det på som jeg mente de kunne lide 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Mar 26, 2012
  8:52 pm

  SushiStegen

  Min mormor lavede en skøn rugbrødslagkage, så den minder mig altid om hende. Jeg har aldrig selv prøvet at lave den for jeg fik aldrig opskriften før hun gik bort, men det kan være jeg skal prøve din version, jeg er nok også lidt mindre flødeskum… der skal jo være til den varme kakao også 🙂

  Jeg håber, du hurtigt får det bedre og den nye pillekur hjælper dig hurtigt til raskere dage så din Berlinertur kan blive en kæmpe succes igen. Nyd din sol på terrassen. klem fra mig


  • Mar 26, 2012
   8:57 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Sushisteg!

   Du må i hvert fald prøve at lave en, det er jo en skøn spise – selvom jeg nok vil vælge den varme kakao på et andet tidspunkt 😉

   Jeg synes at det er blevet lidt bedre nu, så jeg krydser alt hvad jeg har, for at jeg nu er på rette køl. Jeg glæder mig til at gense Berlin.

   KH
   Birthe


 7. Mar 27, 2012
  11:16 pm

  Gitte

  Jeg har aldrig smagt rugbrødslagkage men jeg kan godt forstille mig at den er lækker.


  • Mar 28, 2012
   8:03 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Gitte!

   Åh, du må prøve at lave en. Kombinationen af rugbrød, kakao, solbærsyltetøj og flødeskum er ret genial synes jeg – og så er der lidt at tygge på. Jeg er ikke så meget til lagkager, men denne har jeg altid været vild med 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 8. Jul 22, 2012
  10:26 pm

  Marianne Hansen

  Prøvede Rugbrødslagkagen i dag. Fantastisk kage 🙂
  Mange Hilsener
  Marianne


  • Jul 28, 2012
   3:43 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Marianne!

   Uhmm, jeg elsker rugbrødslagkage 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!