Newyorkerbyheart

Kyllingekødboller med ramsløg i grøn karry a la Newyorkerbyheart……..

Super lækker – og stærk – grøn karry……

Jeg fandt ramsløg i den lokale SuperBrugs i dag………..

Ingredienserne til kødbollerne blandes sammen………..

De færdigkogte kødboller……….

Rødløg sauteres let…………

Gulerødder tilsættes……….

……og derefter blomkål og hvidløg………..

Den grønne karry svitses af og mel drysses i, inden kokosmælk tilsættes………..

Kødbollerne kommes i og varmes igennem……..

Sukkerærter tilsættes til allersidst…….

Lidt ramsløg drysses i og så er retten klar til servering…………

Aftenens tallerken…………..

I går var en decideret dårlig dag. En dag hvor jeg forfaldt til selvmedlidenhed og tårer i spandevis. Det med mit øje har været rigtig træls og har skabt en del flere smerter end jeg er vant til og det er altid en stress-situation for mig, både fysisk og psykisk. Hver gang jeg drypper mit øje føles det som om jeg får stukket en nål direkte ind i pupillen, det er virkelig smertefuldt, men øjenlægen siger at det skal være sådan. Heldigvis er rødmen i øjet ved at aftage, så måske jeg ser nogenlunde normal ud når jeg skal til Aalborg på torsdag 🙂

I går var det der fik læsset til at vælte, at jeg var på sygehuset for at få tjekket min astma. Min astma i sig selv så egentlig ok ud, men de var lidt bekymrede fordi jeg har været så meget syg og fordi jeg stadig ikke føler mig helt rask. Jeg fortalte dem at vi skal til USA snart, så vi fik lavet en plan der kan nås inden vi tager afsted. Planen er at jeg nu er på endnu en pille-kur. En penicillinkur mod den mest almindelig type bakterier, streptokokker, en helt almindelig penicillinkur fordi det har jeg endnu ikke været på. Hidtil har jeg fået piller mod de atypiske bakterier. På mandag skal jeg så tale med lægen igen og hvis det ikke er blevet bedre, så skal på en skrap pillekur, som “skyder” hårdt og bredt. Hjælper det heller ikke, skal jeg have en kikkertundersøgelse i mine lunger. De forventer ikke at der er noget synligt galt, men så kan de sprøjte noget væske ned i lungerne, som de kan suge op igen og undersøge så de kan finde ud af hvad det er der generer mig. Dermed er jeg nu på den 5. pille-kur siden midten af december. Jeg fik også taget blodprøve – helt 10 glas blev fyldt. Det var bare hårdt syntes jeg, jeg blev enormt ked af det. Ked af at min krop er som den er, ked af de ekstra smerter og ked af igen at være på penicillin. Jeg var så ked af det, så jeg gik en tur ved vandet – sygehuset ligger lige ved vandet – hvor jeg bare græd. Det er måske lidt mærkeligt at græde over noget så “lidt”, men i min verden er det meget………….

Nå, men i dag, var det så op på hesten igen. Jeg besluttede for at tage mig lidt mere sammen, mens jeg stadig lå under dynens varme og lade være med at have så meget selvmedlidenhed. Jeg er så småt ved at lade op til at jeg skal til Aalborg og forhåbentlig møde en masse mennesker. Der er noget jeg ligesom skal forberede mig selv mentalt på. Selvom jeg er ret åben herinde, så er der stadig en barriere når jeg skal ud og møde mennesker, det er nok fordi jeg ligesom smider den sidste rest af anonymitet og det er lidt grænseoverskridende for mig – men jeg glæder mig også helt vild. Desuden får jeg en chance for at mødes med “Aalborg-mafiaen” aka Sabina, Line, BItten, Camilla og Kristine, det glæder jeg mig også meget til 🙂

Menuen i aften blev lavet ud fra hvad jeg lige syntes skulle i og det endte faktisk med at blive rigtig godt – omend STÆRKT!! Da jeg var i København, viste søde Line mig en lille asiatisk butik, som nærmest ligger lige ved siden af hotellet hvor jeg altid bor. Hun sagde, at jeg skulle prøve deres grønne karry (en tyk paste), så det gjorde jeg og den er helt fantastisk. Meget aromatisk – og meget stærk – det er helt klart en jeg skal have noget mere af. Den grønne karry gav ikke så meget farve, så det blev en lidt blev sovs – men det den ikke har i farve, har den i smag. Jeg brugte ca. halvdelen af det lille brev.

Da vi var ovre og handle faldt jeg over ramsløg, dem brugte jeg i kødbollerne og det gav dem en skøn smag. Så det blev sådan lidt Norden-møder-Østen- mad.

Kyllingekødboller med ramsløg i grøn karry a la Newyorkerbyheart, 4 pers.:

Kødboller:

450 g hakket kyllingekød

1 æg

1 løg, meget finthakket (jeg gjorde det med min Bamix)

2 spsk. mel

½ dl mælk

1 tsk. spidskommen

10 blade ramsløg, finthakket

1 tsk. revet ingefær

salt, friskkværnet peber

1 tsk. Herbamare grønsagsbouillon til kogevandet til kødbollerne

Desuden:

olie til stegning

2 store gulerødder, skåret i mundrette stykker

1 lille blomkål, skåret i mundrette stykker

1 pakke sukkerærter, skåret i mindre stykker

1 stor rødløg, skåret i tynde både

2 fed hvidløg, knust og finthakket

1 dåse kokosmælk

lidt af kogevandet fra kødbollerne

2½ spsk. mel

ca. 1 god spsk. grøn karry (køb en god en, gerne i en asiatisk butik, hvis du har sådan en i nærheden)

1 spsk. fishsauce

saft af 1 lime

Bland ingredienserne til kødbollerne og rør det sammen til en fars. Kom vand i en gryde sammen med 5 hele peberkorn og Herbamare. Bring det i kog og skru ned, så det er lige under kogepunktet. Form farsen til boller, i den størrelse du ønsker, mine var ca. på størrelse med en valnød. Kom dem ned i vandet og kog dem ad nogle gange. Når de kommer op til overfladen igen, er de nok, tag dem op med en hulske. Gem kogevandet. Varm olie op i en gryde og tilsæt løg, lad dem sautere i ca. 1 minuts tid. Tilsæt gulerødder og lad dem stege også stege i ca. 1 minut inden blomkål tilsættes. Steg i yderligere et par minutter og krydr med salt og friskkværnet peber. Tilsæt den grønne karry og svits det af under omrøring. Drys melet i og sørg for at det er godt fordelt, inden 1 dl af kogevandet tilsættes. Rør godt i det, så melet opløses og der ingen klumper er. Tilsæt så kokosmælken og lad det koge op igen. Tilsæt nu yderligere kogevand, til det har den konsistens som du ønsker. Lad det koge op mellem hver gang væske tilsættes, så du kan bedømme konsistensen. Lad det simre i et par minutter, inden kødbollerne tilsættes, så de kan varmes igennem. Smag til med limesaft og fish sauce. I det sidste halve minuts tid tilsættes sukkerærter og evt. lidt hakket ramsløg. Server med kogte ris eller kogte perlebyg/-rug.

Note:

Hvis du ikke kan få fat i ramsløg – enten købe det eller selv plukke det – så brug hvidløg i kødbollerne i stedet for.

Print Friendly
Tilbage

24 kommentarer


 1. Apr 17, 2012
  10:16 pm

  Sarah

  Øv med helbreddet. God bedring.

  Præcis hvor købte du karryen? Den lyder interessant.


  • Apr 17, 2012
   10:23 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Sarah!

   Ja, det er ret træls – og tak 🙂

   Nu er jeg jo en klovn til vejnavne. Men hvis du går ud af den udgang på Hovedbanegården der vender ud mod Istedgade, så ligger den nærmest lige overfor, nede i kælderen (ved siden af “Jernbanecaféen” – tror jeg den hedder). Den er ikke særlig stor, men det har nogle ret lækre ting derinde. Skal helt sikkert derind igen…..

   Mange hilsner
   BIrthe


 2. Apr 17, 2012
  10:22 pm

  Eva Rasmussen

  Kære Birthe.
  Det her er min første kommentar. Jeg har fulgt din blog længe, og startede med at læse det hele igennem da jeg fandt den.
  Jeg synes du virker som et rigtig dejligt menneske, der desværre har været igennem frygtelig meget. Men det virker som om du har formået at vende det til noget positivt 🙂
  Er virkelig ked af at læse at du stadig ikke er på toppen. Det er helt okay at have medlidenhed med sig selv. Du skulle høre mig nogle gange 😀
  Håber du snart får det bedre igen.

  Puha en lang smøre!
  Til sidst – tusind tak for en fantastisk blog.
  Kærlig hilsen Eva


  • Apr 17, 2012
   10:25 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Eva!

   Tusinde tak, det gør godt at læse sådan noget, især i denne tid 🙂 Jeg må sige, at jeg tager hatten af for dig at du har læst det hele. Det er ikke alt der er skrevet lige godt, jeg skulle jo lige finde ud af hvordan jeg skulle gøre 😉

   Jeg prøver at være positiv, men det er svært nogle gange og så falder jeg i. Som regel er det dog ikke så længe ad gangen 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Apr 17, 2012
  10:33 pm

  SushiStegen

  Min søde pige,
  Du har det hårdt for tiden og din krop driller. Det er helt ok at blive ked af og det tror jeg nu de fleste ville blive i din situation. Du håndterer en svær sygdom og mestrer at finde på mange gode ting, at fylde dit liv med. Men når bægeret løber over, bliver det hele bare sværere at bære. Jeg ved du er stærk og har masser af styrke og glæde, og det skinner igennem din skønne blog. Jeg lover dig – det bliver bedre. Foråret er lige om hjørnet, og så kommer solen rigtigt og varmer os igennem og giver mere styrke til at stå imod sygdom og dårligdom. Jeg sender dig en masse kram og varme tanker over Storebælt, kh SS

  PS Sarah, jeg tror Birthe taler om Reventlowsgade


  • Apr 17, 2012
   10:40 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Sushisteg!

   Åh, det var dejlige ord at læse – tak for det!! Fantastisk overskud du har, jeg ved jo at du selv har nok at se til. Jeg glæder mig til solen og foråret for alvor slår igennem 🙂

   Tak fordi du kunne hjælpe dig med gadenavn, jeg er virkelig en klovn til det 😀

   Knus
   Birthe


 4. Apr 17, 2012
  11:56 pm

  Mettsen

  Det lyder bare lækkert med de kyllingekødboller. Det må jeg prøve at servere for min hollandske forlovede! Jeg håber din pillekur får bugt med hvad det end er der generer dine lunger. Du skriver at det måske er “en lille ting” der har gjort dig så ked af det, men det er det jo ikke. Jeg forstår så udemærket frustrationen og tristheden ovr at kroppen ikke “opfører sig ordentligt”.


  • Apr 18, 2012
   10:31 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Mettsen!
   Tak 🙂 Jeg er blevet rigtig glad for hakket kyllingekød, som jeg synes smager bedre end hakket svine/kalvekød. Jeg håber, at det (også) vækker glæde hos din kæreste 🙂

   Det er rart at der er nogen derude som jeg føler forstår mig. Det kan være svært for andre at forstå, at sådan noget kan få en næsten ud over kanten, men det er en stor – både fysisk og psykisk belastning – at blive ved med at være syg.

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Apr 18, 2012
  8:31 am

  Marianne

  Kære Birte
  Rigtig god bedring, jeg håber du bliver frisk til din tur til USA.
  Og mange tak for en god blog med spændende opskrifter. Min mand er glad for, at jeg har fundet din blog, for han synes, at han så får mere spændende mad..
  Mange hilsener Marianne


  • Apr 18, 2012
   10:28 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Marianne!

   Det SKAL jeg, jeg har sådan glædet mig til den tur 🙂

   Det glæder mig at I kan finde inspiration inde hos mig. Det er en fantasisk følelse at lægger kræfter og energi i noget og andre så også får glæde af det.

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Apr 18, 2012
  8:47 am

  Annika

  Håber du snart får tjek på den krop :\

  Ramsløg-manien der hersker for tiden, får mine tanker til da jeg boede på Bornholm. Når man kørte igennem Døndalen, og ens øjne og næse næsten løb i vand efter et regnvejr hvor duften af dem var virkelig krads 🙂

  Retten her er lige efter min stil, omend manden nok vil mene at grundstoffet bacon mangler 😉


  • Apr 18, 2012
   10:27 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Annika!

   Tak, det håber jeg også 🙂

   Din mand har helt klart en pointe der, jeg vil gerne støtte ham 😉 Men dette var du ganske dejligt – og jeg tror i hvert fald at det satte gang i forbrændingen……

   Mange hilsner
   Birthe


 7. Apr 18, 2012
  11:23 am

  MissM

  De der små karry-pakker er SÅ gode, og fulde af power. Jeg bruger tit den røde udgave. Hmm, tror sgu jeg vil lave en massaman-curry i aften, det er længe siden efterhånden. De her karry-pastaer er også et hit (hvis man laver thai-mad jævnligt).
  http://lavthaimad.wordpress.com/pastes/


  • Apr 18, 2012
   1:13 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej MissM!

   Det er de i hvert fald – og ja – de mangler ingen power 😀 Jeg må prøve den røde udgave næste gang jeg kommer til København 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 8. Apr 18, 2012
  11:29 am

  Hønse

  Hej Birthe
  Faldt lige over din blog, hvor blev jeg dog glad. Endelig madopskrifter efter mit hjerte og mave ;). Har fundet de første 20 der skal afprøves, og er slet ikke færdig med at kigge endnu.
  Hønse


  • Apr 18, 2012
   1:11 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Hønse!

   Mange tak for rosen og jeg er glad for at du kan lide den mad jeg laver. Håber at det du får lavet, vil smage dig 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 9. Apr 18, 2012
  4:42 pm

  Line Falck Christensen

  Puha …Har du brugt et halv brev ? du må har haft røg ud af ørerne… ;-))
  Her er adressen : Denn Jai Market, Reventlowsgade 18, 1651 københavn.
  Held og lykke i morgen, du er så cool. Og god bedring, søde.
  Knus Line


  • Apr 18, 2012
   5:42 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Line!

   Ja, jeg fik jo ikke spurgt hvor meget du brugte, så jeg tænkte du bruger nok 1 hel pose så jeg ville starte blidt. Der var vist lidt røg ud af ørerne 😀

   Tak for adressen – og for dit gode selskab – som jeg holder så meget af.

   Knus
   Birthe


 10. Apr 18, 2012
  4:43 pm

  MissMuffin

  Når du kommer imorgen skal vi nok sørge for at fylde dig med mad og kage, så du glemmer alt det andet- og så snakker vi nok også så meget, at du nok slet ikke kan koncentrere dig:)

  Vi glæder os til at se dig imorgen- ring/skriv hvis der bliver noget. (Jeg har fri hele dagen).


  • Apr 18, 2012
   5:40 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej MissMuffin!

   Helt fint, så kan jeg læne mig tilbage og lade mig underholde – og fylde 😀

   Jeg glæder mig også til at være sammen med jeg igen. Du har også mit nummer hvis der sker noget, ikk?

   Mange hilsner
   Birthe


 11. Apr 20, 2012
  5:31 pm

  Birgitte

  Uhmm! Denne her vil jeg glæde mig til! Vi fik dine kyllingeboller med squash, spinat mm. i går, og det var en stor succes.
  Jeg er ked af at læse om de problemer, du har med dit helbred. Håber, de “får styr” på dig.

  Jeg synes, at det er så imponerende, at du orker at skrive så meget på din blog, når du har det skidt, og jeg har også mange gange tænkt på, at jeg virkelig tager hatten af for, at du stiller an med så flotte middage på helt “almindelige” dage. Håber, din mand ved, hvor heldig han er! 🙂


  • Apr 20, 2012
   10:18 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Birgitte!

   Jeg håber at denne også vil falde i din smag. Jeg er blever virkelig glad fro kyllingekødboller, synes de er meget lækre 🙂

   Tak for rosen, den gør mig meget glad. Jeg vægter det at lave mad ret højt, men så har jeg også bunker af vasketøj og beskidt gulv, ret ofte 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 12. Apr 20, 2012
  10:36 pm

  Carina

  Hej Birthe

  Håber du er i stand til at nyde din oplevelse med at være deltager på Ord-Kraft. Jeg er ked at at høre, at du ikke er på toppen – du har meget at kæmpe med, men jeg fornemmer også, at du har en utrolig fighter gemt i dig. Og som Eva skriver længere oppe i tråden, så er det helt ok at have medlidenhed med sig selv – og hvis ikke du skulle ha’ lov, hvem skulle så?

  Dine nordiske/asiatiske kødboller af hakket kyllingekød lyder skønne – jeg bor i Storkøbenhavnsområdet, og jeg tror faktisk min gamle mor kommer meget i den butik du har været i – hun taler i hvert fald meget om en asiatisk butik i istedgade der er SÅÅÅÅ skøn … der ligger i øvrigt mange gode specialforretninger for madelskere på den gade :o)

  Er du til italiensk, skal du prøve at køre ud til den italienske købmand – http://www.supermarco.dk – ved Fisketorvet næste gang du er på disse kanter – super lækker!!!

  God weekend – mange hilsner og ønsket om god bedring,
  Carina


  • Apr 20, 2012
   10:52 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Carina!

   Jeg er helt færdig nu, der er LANGT til Aalborg. Nu prøver jeg at gå i hi så meget som muligt, så jeg kan nå at komme mig til vi skal til USA, jeg har ikke så meget tid som jeg gerne ville. Tak for dine søde ord. Jeg prøver at give min sygdom kamp til stregen, men den slår mig som oftest. Jeg kæmper nu ufortrødent videre – når jeg lige har fået lov til at pive i en dag tid 🙂

   Jeg vil SÅ gerne i Supermarco, men jeg har endnu ikke fundet tiden – eller fundet ud af hvordan jeg kommer til Fisketorvet. Jeg er ikke særlig ferm til at finde rundt, men nu kan jeg da i det mindste finde hen til mit hotel uden problemer 😀

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!