Newyorkerbyheart

Spaghetti Carbonara med hvidløg…………

Æg piskes let sammen med fintrevet parmesan, salt og friskværnet peber………..

Bacontern steges sprøde og lidt finthakket hvidløg tilsættes……..

Når pastaen er kogt vendes æggemassen i og derefter bacontern……….

Aftenens tallerken…………

Sikke da en helt vidunderlig dag det har været i dag. Jeg lod pligter være pligter i dag og satte mig i stedet udenfor med min bog, det var tiltrængt afslapning. Faktisk er jeg ved at få lidt stress, mest over at det kun er 1½ uge til at vi tager afsted til USA og jeg har endnu ikke lavet mine sædvanlige pakke-lister og heller ikke fået købt alle de gaver vi skal have med. Jeg plejer nærmest at have pakket 14 dage i forvejen når vi skal afsted, men denne gang er det kommet lidt bag på mig at det faktisk er lige om lidt – og det giver mig en anelse stress.

Efter jeg er blevet syg har jeg et stort behov for at alt er lagt i helt faste rammer. Jeg vil helst have invitationer flere uger i forvejen, så jeg ved det og kan lægge det ind i mine skemaer. Jeg laver lister over alt fordi min hukommelse er virkelig dårlig, en af “sidegevinsterne” ved min sygdom. Det lyder lidt neurotisk det hele, men det er sådan jeg får min hverdag – og mit liv til at glide – og jeg bryder mig helt bestemt ikke om når planer ændres. Er jeg virkelig langt ude, kan jeg finde på at bryde i gråd og føle at hele min verden vælter, så kæresten har lært at han ikke skal ændre planlagte ting ;-D

Måske føles det så vigtigt for mig, fordi det i det mindre er noget jeg kan styre. Smerter, søvn, sygdom og min krop har jeg ingen kontrol over – eller sådan føles det i hvert fald – men skemaer og lister giver mig tryghed…….

Nå, det var en længere historie, det var egentlig ikke meningen. Men nu fik jeg sat ord på det 🙂

Kæresten startede tennistræning i dag. I år træner han voksne begyndere, så han tog afsted allerede ved 15.30-tiden og var først hjemme igen ca. 19.15. Min “karriere” i “skildpadde”-tennis er indstillet indtil vi har været i USA og sikkert også indtil jeg har fået overstået de sidste fotodage til min kogebog, som er i starten af juni. Men det er svært når vejret er som det er, for det er jo helt perfekt tennisvejr, men jeg ved også at det tærer for hårdt på min krop lige nu, så jeg må hellere lade være……

Dagens aftensmad var nem, den stod nemlig på spaghetti carbonara eller “kulsvierens spaghetti”, som i min verden er en helt fantastisk ret. Simpel, hurtig at lave og skøn smag – især med masser af friskkværnet peber. Jeg valgte at tilsætte lidt hvidløg, fordi jeg synes at det giver en god smag. Med fare for igen at få en hel række fornærmende mails, så bruger jeg altså ikke pasteuriserede æg, hver gang jeg har skrevet dette så bliver jeg spurgt om jeg ikke har hørt om salmonella?? Så nu vil jeg spare jer for at bruge tid på at skrive til mig – jeg har hørt om salmonella – men jeg stoler så meget på kvaliteten af danske æg, så jeg vælger ikke at bruge pasteuriserede æg. Jeg gør det når vi har gæster og det er påkrævet i en opskrift, men ikke til os selv. Hvad du gør er helt op til dig selv, det blander jeg mig på ingen måde i, gør det du har det bedst med 🙂

Spaghetti Carbonara, 2 pers.:

250 g fuldkornsspaghetti

3 fed hvidløg, knust og finthakket

150 g bacon i helt stykke, skåret i tern (kan du får pancetta så brug det)

1 spsk. olivenolie

2 store æg (jeg brugte økologiske, men brug pasteuriserede hvis du har det bedst med det)

100 g friskrevet parmesan + lidt ekstra til drys

salt og godt med friskkværnet peber

lidt persille, finthakket

Kom bacon på en pande sammen med olivenolie og steg til bacon er sprødt. Lige inden det er færdigt tilsættes hvidløg, lad det stege med til det begynder at afgive duft, ca. ½ minuts tid og rør i det imens. Tag det af varmen. Kom æg i en lille skål sammen med parmesanost, salt og godt med friskkværnet peber. Pisk det let sammen med en gaffel. Kog spaghettien i rigeligt, godt saltet vand til den er al dente. Hæld vandet fra og hæld straks spaghettien tilbage i den varme gryde. Hæld æggemassen i den varme spaghetti mens der røres, det skal tykne men ikke blive til røræg. Tilsæt derefter bacon og hvidløg og bland det hele godt sammen, stil evt. kortvarigt på det varme blus og vend det godt rundt. Men lad det ikke stå for længe for spaghettien er jo færdigkogt. Fordel på 2 tallerkner, drys med lidt ekstra ost og lidt persille og server straks. Vi fik dampede asparges til.

Note:

Det er vigtigt at æggemassen er klar til at komme i når spaghettien er kogt. Sovs skal altid vente på pastaen, ikke omvendt 🙂

Print Friendly
Tilbage

14 kommentarer


 1. Apr 30, 2012
  9:53 pm

  Lea

  Uhh Birthe, det ser altså godt ud!
  Det kunne jeg sagtens have spist til aftensmad, men istedet stod den på svinemignon med ratatouille og ovnkartofler.. Det var godt i varmen – Men carbonara, det kan jeg spise lige meget hvordan vejret er 🙂

  Ingen ord om salmonella herfra – blot et ønske om at du får en fantastisk tur hjem (so to speak) 🙂

  Kærligst Lea


  • Apr 30, 2012
   10:02 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lea!

   Tak, det smagte altså også dejligt. Engang imellem skal der bare en omgang carbonara til. Jeres mad lyder nu altså også ganske tiltalende 🙂

   Jeg glæder mig så meget til at komme hjem og til at se familien.

   KH
   Birthe


 2. May 1, 2012
  8:47 am

  Marianne

  Det er lige min yndlingsspagettiret. Jeg kunne aldrig drømme om at bruge pasteuriserede æg til andet end is, fromagerne o lgn, jeg synes det er noget sært kunstigt noget. Jeg køber som oftest æg på landet i en gårdbutik, og det er vi aldrig blevet syge af.


  • May 1, 2012
   10:32 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Marianne!

   Dejligt at andre har det ligesom mig – men hvis det kun er os selv, så bruger jeg også almindelige æggeblommer til is og fromager 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 3. May 1, 2012
  3:32 pm

  Nina

  Hej Birthe!
  Jeg har faktisk for nylig læst et sted, at det med salmonella i æg er ved at være totalt udryddet herhjemme – og ærlig talt, så vil jeg hellere give ekstra for at mine æg er økologiske end de pasteuriserede! Jeg tror jeg skal lave spaghetti carbonara senere på ugen, tak for daglig inspiration 😀


  • May 1, 2012
   10:25 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Nina!

   Det må du gøre, det er sådan en fantastisk ret. Simpel og super skøn 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. May 1, 2012
  4:13 pm

  Spisekammeret

  Jeg har aldrig prøvet at lave det uden at bruge. Det ser super lækkert ud og jeg kan forestille mig at man får en mindre “fed” fornemmelse i munden. Det vil jeg helt sikkert prøve næste gang jeg har lavet en portion bacon.
  Mvh
  Ulrik


  • May 1, 2012
   10:24 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Ulrik!

   Jeg formoder at der skulle stå fløde? Jeg tror også kun at jeg har prøvet at lave det med fløde, men dette bliver meget cremet i sig selv, sikkert pga. osten. Det kan i hvert fald anbefales og jeg er sikker på at det bliver endnu bedre med hjemmelavet bacon 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 5. May 1, 2012
  5:14 pm

  Eva

  Intet salmonellapoliti her – Det er også sådan, at DK får særstatus pr. 1. juli 2012 på æg, dvs. det bliver som i Sverige, hvor man officielt kan erklære at der ikke er salmonella i danske æg. Og DK har ret til at afvise at importere udenlandske æg, hvis importøren ikke kan bevise at æggene er salmonella-frie.
  http://www.landbrugsavisen.dk/Landbrugsavisen/2012/4/20/Danmarkkannuafvisesalmonellaaeg.htm


  • May 1, 2012
   10:23 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Eva!

   Skønt, så er jeg forhåbentlig fri for at blive spurgt om jeg ikke kender til salmonella 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 6. May 1, 2012
  7:45 pm

  Laila

  Halløjsa

  Vi bruger altså også almindelige, dog økologiske, æg til alt og det er også når vi laver en tatarmad, spaghetti Carbonara etc. 🙂

  Jeg har fået at vide, at salmonellaen sidder på skallen og ikke i hviden eller blommen så, så længe man har ordenlig hygiejne ved håndtering af ægget, så burde der ingenting ske. Et tip kunne være – Jeg har dog aldrig selv gjort det – at hælde varmt kogende vand over æggene lige før man skal slå hul på dem. Så skulle salmonellaen vist nok dø. I hvert fald er risikoen endnu mindre.

  Og hermed ikke et eneste ord om æg eller salmonella 😉

  Hilsen Laila


  • May 1, 2012
   10:22 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Laila!

   Ja, heldigvis er salmonella ved at uddø, men jeg har faktisk brugt almindelige æg til os selv i flere år, men har vi haft gæster har jeg brugt pasteuriserede 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 7. May 1, 2012
  10:02 pm

  Piskeriset

  Lister er godt! Jeg har en standard-pakkeliste, som jeg altid tager udgangspunkt i, når jeg pakker til ferier (og så justerer jeg selvfølgelig, så det passer til årstiden :-))

  Jeg så i øvrigt på Jubiis madforum, at de danske æg er erklæret salmonella-frie fra 1. juli. Selvfølgelig er der stadig en risiko for salmonella (mener den ligger på 0,1%), men det er altså ret lavt.


  • May 1, 2012
   10:19 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Ja, jeg burde også virkelig få lavet mig en standard pakkeliste 🙂

   Skønt med salmonellafri æg, så slipper jeg nok snart for at blive spurgt om jeg ikke ved at der er noget der hedder salmonella 😉

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!