Newyorkerbyheart

Havregrød med steel cut oats + Taco Casserole med perlespelt og bønner………

Steel cut oats………….

Serveret med smør og min Mama’s ahornsirup…………

Morgenmaden blev ikke så sund, men hold da op, hvor smagte den godt!! Det ville have været dejligt med lidt frisk frugt, men jeg var udgået for alt, så jeg måtte undvære.

Jeg husker kolde vintermorgener da jeg var au pair i New Hampshire, hvor min Papa lavede havregrød med steel cut oats til mig os. Det var noget der lagde en god bund for resten af dagen – og med iskold smør og den hjemmelavede ahornsirup – så blev det altså ikke ret meget bedre 🙂

Steel cut oats er helt anderledes end den form for havregryn vi laver havregrød af herhjemme. Det er nærmest kerner – eller rettere det inderste af havre-kernen – som er blevet skåret i mindre stykker. Det kan også hedde Scottish Oats eller Irish Oats. Amerikanerne er glade for steel cut oats. Vores form for havregryn er i USA kendt som rolled oats.

Det tager væsentlig længere tid at lave havregryn med steel cut oats end med den havregryn vi kender herhjemme. Det tog mig ca. 35-40 minutter, men det kan gøres på en hurtigere måde, ved at koge dem op kort tid aftenen før og så lade dem stå natten over – eller noget i den stil.

Jeg købte en ordentlig portion med hjem fra USA denne gang og i dag er jeg glad for at jeg havde husket at købe dem denne gang. Vi var nemlig nærmest udgået for alt, da jeg skulle have morgenmad i morges. Jeg ved godt at der nok ikke er så mange af jer der har steel cut oats, men I får en opskrift alligevel, måske I får fat i nogle en dag………

Havregrød med steel cut oats, 1 pers.:

1 dl steel cut oats

2½ dl vand

et nip salt

½ dl skummet mælk

Desuden:

koldt smør

en god, rigtig ahornsirup der ikke er tilsat sukker

Bring vandet i kog og tilsæt steel cut oats og salt. Skru ned for varmen og lad det småkoge i ½ time, uden låg, rør i det af og til. Når det betynder at tykne, efter ca. ½ times tid, så tilsæt mælken. Kog i yderligere ca. 10 minutter og så er det færdigt. Hæld i en tallerken, kom en klat smør i og hæld lidt af den skønne ahornsirup over, nyd det. Jeg bruger selvfølgelig min Mama’s ahornsirup, det er den bedste i verden…………….

Hvis du har lyst til du tilsætte lidt flydende vaniljeessens til grøden sammen med mælken. Når det er færdigt kan det drysses med lidt kanel, rosiner, blåbær, jordbær eller anden form for frugt.

 

Menuen i aften har stået på en lækker taco Casserole, som jeg har fundet hos Mogwai Soup, jeg lavede dog en del ændringer:

– jeg brugte perlespelt i stedet for ris

– jeg brugte en dåse pintobønner jeg købte i USA med jalapeños og rød chili sauce, i stedet for Cuban beans (det er nok svært for jer at få fat i nogen af delene, men kog evt. nogle sorte bønner eller brug en dåse kidney bønner i chili sauce

– jeg tilsatte lidt af saucen fra bønnerne til det hakkede kød, i stedet for tomatpuré

– jeg tilsatte løg og hvidløg til kødet

– jeg tilsatte majs

– jeg udelod milde, grønne chili fra dåse

– jeg brugte oliven i stedet for syltede jalapeños ovenpå retten

– jeg lavede dobbelt portion af taco krydderiet, så har jeg til næste gang jeg skal bruge noget

I det hele taget skævede jeg ikke så meget til mænge-angivelserne i original opskriften. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den……………

Hjemmelavet taco krydderi………….

De bønner jeg brugte (som jeg havde med hjem fra USA)…………….

Kogt perlespelt, majs, forårsløg, tomatpure og creme fraiche røres sammen……..

Grillede peberfrugter og lidt taco krydderi tilsættes…………

Kød steges sammen med løg, hvidløg og lidt af saucen fra bønnerne…………

Perlespelt-blandingen kommes i bunden af et fad og glattes ud……….

Bønnerne fordeles ovenpå………..

……..og så kød-blandingen…….

Revet ost fordeles ovenpå sammen med lidt oliven……….

Den færdige ret………….

Aftenens salat………..

Aftenens tallerken………..

Taco Casserole med perlespelt og bønner, 4 pers.:

Taco krydderi:

1 spsk. sød chili pulver

½ tsk. hvidløgspulver

1/4 tsk. tørrede chiliflager, knuste

1/4 tsk. tørret oregano

½ tsk. paprika

1 spsk. spidskommen

Taco Casserole:

2 dl perlespelt

4 dl vand

lidt salt

3 forårsløg

2 røde peberfrugter, udkernede og skåret i kvarter

1 lille dåse majs (eller brug ca. 1½ dl optøede majs)

1 løg, hakket

2 fed hvidløg, knust og finthakket

1 dåse bønner i sauce (helst chilibønner)

2 dl creme fraiche 18% (jeg skal ikke kunne udtale mig om en lavede fedtprocent kan bruges)

500 g hakket oksekød

2 spsk. koncentreret tomatpuré

salt, friskkværnet peber

et par store håndfulde revet ost (jeg brugte en blanding af mozarella og cheddar)

lidt sorte oliven, hakket

Bland krydderierne til taco krydderiet sammen. Lav evt. en større portion og opbevar i et tætsluttende glas. Skyl perlespelten og kom den i en gryde sammen med vandet og lidt salt. Bring i kog og lad det koge i 15 minutter, hæld vandet fra. Kom peberfrugterne i et ovnfast fad og sæt i en 250 grader varm ovn (varmluft) i ca. 15-20 minutter til skindet er blevet stort og bobler op. Kom dem i en dyb tallerken, dæk med film og lad dem afkøle lidt. Når det er til at håndtere pilles skindet af og de skæres i små tern. Når perlespelten er dryppet af kommes den i en skål og blandes med tomatpuré, majs, 3/4 tsk. taco krydderi, grillet peberfrugt, creme fraiche, salt og friskkværnet peber. Varm lidt olie op på en pande og sauter løg til de bliver bløde, men uden at de tager farve. Tilsæt oksekød og lad det brune, mens du rører i det, så det skiller ad. Tilsæt 1 tsk. taco krydderi, 2 spsk. af saucen fra bønnerne (forudsat at du bruger nogen i chilisauce, ellers tilsæt lidt koncentreret tomatpuré), hvidløg, salt og friskkværnet peber. Bland det hele godt sammen og lad det simre i et par minutter. Tag af varmen. Smør et ovnfast fad let og fordel perlespelt-blandingen i bunden, glat den ud. Fordel bønnerne med saucen ovenpå og derefter kødet. Slut af med revet ost og drys med oliven – hertil kan retten forberedes. Sæt i en 200 grader varm ovn (varmluft) i 20-25 minutter til osten er smeltet og gylden. Server evt. med en salat.

Vores salat i aften blev nu ikke noget særligt. Kræfterne var sluppet op, da jeg havde sat fadet i ovnen. Så det bare til lidt romainesalat som jeg plukkede i stykker, agurk, radiser og soltørrede tranebær. Vi fik den skønne dressing med parmesan og sort peber ovenpå, som jeg havde med hjem fra USA. Den er SÅ skøn og jeg har allerede fortrudt mange gange, at jeg ikke fik noget mere med hjem.

Taco-retten smagte SKØNT og kan varmt anbefales – kæresten var også meget glad 🙂 Den er krydret uden at være stærk, men ønsker du den stærkere så tilsæt noget finthakket chili og kom syltede jalapeños på inden den kommes i ovnen.

Print Friendly
Tilbage

13 kommentarer


 1. Jun 18, 2012
  10:17 pm

  Piskeriset

  Spændende læsning – kendte ikke til den form for morgenmad, men de ser nu skønne ud. Må se om ikke jeg kan få fat på en pakke en dag 🙂


  • Jun 18, 2012
   10:21 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Jeg har tænkt at prøve at bruge dem i stedet for perlebyg/spelt, men er ikke kommet så vidt endnu. Men skøn morgenmad 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Jun 19, 2012
  7:38 am

  Birthe u

  Hej Birthe.
  Nu må jeg hellere skrive min første kommentar herinde:-)
  Mente at jeg havde set knækket havre herhjemme og efter en kort googling dukkede det op. Aurion sælger knækket havre, som må være godt det samme som stell cut oats.
  Kh Birthe


  • Jun 19, 2012
   11:30 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Birthe!

   Tak for det, det strejfede mig ikke engang at google det – men dejligt at det faktisk kan fås herhjemme 🙂

   Tak for din første kommentar herinde, håber ikke at det bliver den sidste.

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Jun 19, 2012
  9:08 pm

  foodfanatic

  Kære Birthe
  Den grød ser super lækker ud. Her i Irland kan man få sådan nogle ret grove havregryn. Jeg er ikke helt sikker på, om det er det samme, men jeg får i hvert fald lyst til at lave en portion som din. Lyder sund, lækker og mættende.
  Kh Nadia


  • Jun 19, 2012
   9:54 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Nadia!

   Jeg er vild med den her form for havregrød, den mætter også mere end de grød af de gryn vi har herhjemme 🙂 De stammer oprindeligt fra Irland, så du burde kunne få fat på dem, det er nærmest kerner og ikke noget jeg ville forbinde med havre hvis jeg ikke vidste det.
   Sund er måske så meget sagt, men lækker og mættende, det er den i hvert fald 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Jun 20, 2012
  11:06 am

  foodfanatic

  Tak for svar Birthe. Vil prøve at holde øje med dem, næste gang jeg handler ind 🙂


  • Jun 20, 2012
   11:11 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Nadia!

   Så lidt 🙂 De er kendt under navnet Irish Oats.

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Jan 8, 2013
  9:17 pm

  Nanna

  Er lige kommet hjem fra Canada hvor jeg spiste Steel Cut Oats every morning. Me, I use Canadian Maple Syrup…

  Googling, I find the ones I used: They’re great! Enjoy 🙂
  ******
  Beskrivelse:
  Bob’s Red Mill Steel Cut Oats, Nettovægt 680g.

  Til den rigtig gammeldags type havregrød eller brød er disse havrekerner de absolut bedste. Disse havrekerner har vundet prisen for Verdens Bedste Havrekerner.

  Opskrifter medfølger på posen.

  Næringsindhold per servering (40g kerner): 140 kalorier, 2.5g fedt, 0mg kolesterol, 27g kulhydrater, 4g kostfibre, 0g sukker, 6g protein.

  http://www.dialife.eu/product.asp?product=1245


 6. Apr 1, 2013
  12:17 pm

  elisabeth.nielsen@lycos.com

  Efter at have læst om dine steelcut oats fik jeg min helsepusher til at skaffe Aurions knækket havre, og jeg har nu lavet grød af dem mange gange. Jeg gør det, at jeg blot sætter vand og havre i blød i gryden inden jeg går i seng. Næste morgen tilsætter jeg mælk og koger det så stort set som almindelig havregrød lavet på gryn, det fungerer rigtigt godt. Dejligt med lidt mere bid i, end den sædvanlige. Desuden tuner jeg altid med kanel og kardemomme som jeg har blandet i et glas, samt rosiner.


  • Apr 1, 2013
   12:41 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Elsabeth!

   Det lyder som en god måde, det vil jeg prøve, tak.

   Mange hilsner
   Birthe


 7. May 31, 2013
  9:43 pm

  Sune

  Hej,

  Du har fuldstændig ret, det er verdens bedste havregrød 🙂
  Jeg har taget nogle pakker med (så meget som flyselskabet nu tillader) fra England nogle gange. Derovre koster de ca. en tyver for et kilo.
  Dialife.eu tager ca. 110,- for et kilo. Det er liige i overkanten synes jeg. Men det er, mig bekendt, det eneste sted der sælger dem herhjemme.. æw.

  Knækket havre, er desværre ikke helt det samme, som steel cut (der som navnet antyder, er blevet skåret i stykker. I modsætning til at være nænsomt knækket, som Aurions). Forskellen er lidt som forskellen på at spise store sprøde flager cornflakes, og spise de sidste “krymmelflakes” i pakken 🙂

  Hvis der er nogen, der kender til en god grynpusher, kunne det være fantastisk at kende til!!??!

  Sune

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!