Newyorkerbyheart

Meyers stenformalet mel + marcipanstænger og grove boller med kerner……………

I går modtog jeg 2 poser mel fra Grupe&Meyer………..

 

Grupe&Meyer er kommet med 2 nye meltyper til deres serie af økologiske mel, nemlig stenformalet fuldkornshvedelem og stenformalet hvedemel. Stenformaling er den måde man i tidernes morgen startede med at lave korn til mel. Ved at stenmale mel bevares det meste klim og klid, hvilket giver noget mel hvor flere af de gode næringsstoffer bevares og så er det mørkere end “normal” mel og som også bidrager med ekstra sødme og smag til brødet.

Melet er måske ikke så velegnet til kager, men jeg kunne alligevel ikke dy mig, da jeg modtog melet i de fine poser 🙂 Resultatet blev en dej der er markant mørkere end dej lavet med almindelig hvedemel. Smagen er også anderledes, men jeg synes faktisk at det fungerer fint til den gærdej jeg lavede til marcipanstængerne. Det er i hvert fald tydeligt at melet bidrager med en del mere smag til dejen, end almindelig hvedemel.

Opskriften på marcipanstængerne er fra Arla. Jeg brugte flydende honning i stedet for sukker, jeg halverede gærmængden fordi jeg syntes at 50 g gær til 2 stænger lød lige i overkanten og så selvfølgelig den økologiske stenformalede hvedemel, men ellers fulgte jeg opskriften og den kan varmt anbefales, de smager SKØNT! Jeg brugte også min bagemaskine til at lave dejen, men den kan sagtens laves i hånden, se originalopskriften for fremgangsmåde.

Økologisk stenformalet hvedemel fra Grupe&Meyer…………

Det stenformalede mel……….

Den færdighævede dej deles i 2 og rulles ud………..

Creme og marcipan fordeles ovenpå og de rulles sammen som roulader……..

De lægges på bageplade og snittes. Pensles og drysses med perlesukker og mandler………..

De færdigbagte stænger………..

……….og tæt på…………

Uhmmm…………

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………….

Marcipanstænger, 2 stk.:

1 dl mælk (jeg brugte skummetmælk, for det var hvad jeg havde)

25 g økologisk gær

100 g smør, blødt

1 æg

1½ tsk. flydende honning

½ tsk. groft salt

ca. 300 g økologisk stenformalet hvedemel (eller brug helt almindelig hvedemel)

Creme:

3 æggeblommer (gem en af æggehviderne til pensling)

2½ spsk. rørsukker

1½ spsk. majsstivelse

korn fra 1 stang vanilje

2½ dl mælk (jeg brugte skummetmælk, for det var hvad jeg havde)

Fyld:

200 g marcipan, groftrevet

Desuden:

æggehvide til pensling

perlsukker

mandler, hakkede

Kom æggeblommer, sukker og majsstivelse i en gryde og rør det sammen. Pisk vaniljekorn og mælk i. Bring det i kog ved middelvarme og under omrøring. Lad det småkoge i 1 minuts tid, til det tykner. Hæld i en skål og læg film over, pres det helt ned mod overfladen, så dannes der ikke skind. Sæt i køleskabet til det skal bruges. Lun mælken til dejen og kom det i bagemaskinens beholder sammen med de øvrige ingredienser – hold dog lidt af melet tilbage. Sæt maskinen på dejprogram (det tager 1½ time med min maskine). Mens den ælter så hold øje med, om der skal tilsættes mere mel. Riv marcipanen. Når maskinen efter 1½ time er færdig, så tag dejen ud på køkkenbordet og ælt den hurtig igennem. Del dejen i 2 og rul hver del ud til en rektangel. Fordel cremen på de udrullede stykker dej og derefter marcipanen. Rul dem sammen på langs til roulader. Klem enderne lidt sammen, så de er lukkede. Læg dem på bageplade med bagepapir, men sammenføjningen nedad. Skær en dyb ridse – start og slut 1 cm. fra enderne – næsten hele vejen igennem (men pas endelig på med at det ikke bliver hele vejen igennem). Åben dejen lidt og tryk den lidt ud. Pensl med æggehvide og drys med perlesukker og hakkede mandler. Bag i en 225 grader varm ovn (ikke varmluft) i 15-20 minutter. Lad dem køle lidt af på bagepladen, inden de flyttes til en bagerist. Spises lune. Lun dem evt. lidt i ovnen inden servering, hvis de ikke spises med det samme. Kan fryses.

 

Da jeg havde sat dejmaskinen i gang, tænkte jeg at det også kunne være sjovt at bage nogle boller, da det nok er brød det her mel egner sig bedst til. Da brødmaskinen var i gang, måtte jeg jo så selv i gang med at ælte. Jeg tog bare det hele lidt på slump, men jeg forsøger at stykke en opskrift sammen så godt som jeg kan. Bollerne blev lækre og med masser af god smag 🙂

Økologisk stenformalet fuldkornshvedemel……….

Dejen inden den sættes til hævning…………

Når dejen har hævet, formes den til boller, som så hæver igen…………

Færdigbagte og velduftende………

……….som ser sådan her ud indeni………..

Grove boller med kerner, 12 stk.:

17 g økologisk gær (jeg brugte hvad der blev til overs fra marcipanstængerne)

1½ tsk. flydende honning

3/4 tsk. groft salt

2 spsk. olivenolie

3 dl creme fraiche 18% (det brugte jeg fordi jeg havde noget der skulle bruges, men du kan også bruge mælk, kærnemælk eller andre surmælksprodukter)

1½ håndfuld græskarkerner

1 håndfuld hørfrø

50 g havregryn

50 g økologisk stenformalet fuldkornshvedemel

ca. 200 g økologisk stenformalet hvedemel

Lun creme fraichen til den er håndvarm (37 grader). Smuldr gæren i en skål og tilsæt honning, lad det stå lidt og rør det sammen. Tilsæt den lune creme fraiche og rør det godt sammen. Tilsæt så olivenolie, græskarkerner, hørfrø og salt. Rør igen. Nu tilsættes havregryn og fuldkornshvedemel, rør det sammen. Tilsæt nu så meget hvedemel så dejen kan æltes. Tag dejen ud på bordet og ælt den godt igennem – så meget som du nu kan holde til. Læg dejen i en skål, dæk med et viskestykke og stil et lunt sted i en god times tid. Når dejen er hævet, formes den til boller, som dækkes til og hæver i yderligere 1 time. Pensl med sammenpisket æg og bag ved 225 grader (ikke varmluft) i ca. 12-15 minutter. Tag ud og lad dem køle af på bagerist.

 

Der holdes weekend i det lille hjem – og ses Le Mans – som jeg jo elsker at se. Jeg krydser fingre fra at Tom Kristensen i år:

1: når at komme bag rettet

2: vinder for 9. gang.

Vi var på tennisbanen tidligere på dagen, men ikke så længe, for selvom det er “skildpadde”-tennis så protesterede min krop højlydt i dag. Alle mine led stod nærmest i flammer – og gør det stadig – faktisk tror jeg at jeg kan spejle æg i hænder, på fødder, knæ og albuer. Det er meget ubehageligt, fordi når jeg har det sådan, så bryder jeg mig ikke om at fingrene rører ved hinanden. Det er simpelthen ikke særlig rart at hud møder hud – og det kan godt være lidt svært – idet de jo sidder ret tæt. Så det meste af tiden sidder jeg og stritter med alle 10 fingre. Nogle gange kalder jeg på kæresten, så jeg kan få lov til at lægge hænderne på ham og dermed aflede noget varme. Så der er bare dømt afslapning og hvile på sofaen, måske jeg var liiiiige en tand for aktiv i går??

Print Friendly
Tilbage

22 kommentarer


 1. Jun 16, 2012
  5:04 pm

  Marianne

  Hihihi der er andre en mig der har gang i marcipanen…. I dag…
  De stænger der ser gode ud, men nok lidt for våde inden i til min smag,.., Men nu får jeg da for vildt lyst til kringel… 🙂

  Hyggehygge
  Marianne


  • Jun 16, 2012
   5:08 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Marianne!

   Jeg har længe gået og pønset på at få lavet noget med marcipan, men kræfterne har ikke rigtig været til det 🙂 Spændt på at se hvad du laver……

   De er nu ikke så våde igen, altså det er ikke sådan rigtig snasket, dertil er der ikke creme nok i. De er ret lækre synes jeg.

   Mange hilsner
   Birthe


   • Jun 16, 2012
    5:45 pm

    Marianne

    Har bare gang i en blandig i mellem min syndige jordbær kage og fru hansens drømme kage.. Kommer ikke blog indlæg om det.. Det ville være som.. at køre i samme rille 😀 Men det er altså lige hvad vi har lyst til …

    Måske jeg skulle prøve dem så alligevel.. jeg kan bare ikke lide .. hvis det er for vådt i sådan noget crem halløj..

    Ja ja sær er man… 😀


    • Jun 16, 2012
     8:00 pm

     Newyorkerbyheart

     Hej Marianne!

     Uhmm, det lyder ellers skønt. Den vil jeg gerne se 😀

     Mange hilsner
     Birthe


 2. Jun 16, 2012
  5:15 pm

  Piskeriset

  Tak, så blev jeg da for alvor sulten! Både efter kage og efter boller 😀


  • Jun 16, 2012
   5:17 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Ups ;-D Men du må gerne komme og få et stykke……

   Mange hilsner
   Birthe


   • Jun 17, 2012
    11:44 pm

    Piskeriset

    *kigger på klokken*
    Arh, det er nok lidt for sent nu. Men måske en anden gang? 😛


    • Jun 18, 2012
     11:29 am

     Newyorkerbyheart

     Hej Piskeriset!

     Ej, det var sørme ærgeligt 😉

     Mange ihlsner
     Birthe


 3. Jun 16, 2012
  7:21 pm

  FrkLund

  Mums, hvor ser det lækkert ud 🙂


  • Jun 16, 2012
   7:59 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej FrkLund!

   Tak, det blev også godt 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Jun 17, 2012
  1:03 pm

  Camilla

  Hvad har jeg mest lyst til at bage lige nu? Bollerne eller stængerne? Bollerne! Nej – stængerne! Nej – bollerne! Nej – stængerne! Ej, jeg giver op… Begge dele 🙂 Mums, det ser lækkert ud


  • Jun 17, 2012
   9:10 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Camilla!

   Er spændt på om du fik bage noget af det 😀

   KH
   Birthe


   • Jun 17, 2012
    10:35 pm

    Camilla

    Snøft – ingen af delene 🙁 Jeg havde ikke tid, men begge dele ryger i inspirationsmappen 🙂


    • Jun 17, 2012
     10:52 pm

     Newyorkerbyheart

     Hej Camilla!

     Sådan går det jo, kender det alt for godt 🙂

     KH
     Birthe


 5. Jun 17, 2012
  4:47 pm

  Lea Carina Frederiksen

  Jeg har længe gået og kigget lidt på Meyers Mel og overvejet at købe det (har selv gang i et lidt af et Meyer-projekt på min blog) – men jeg har faktisk haft rigtig gode erfaringer med at bruge mel fra Kragegaarden i Ringe. Det er vildt lækkert, så jeg er endnu ikke sprunget ud i Meyers mel – men rart at se andre afprøve det – de marcipan-stænger ser jo alt for lækre ud!


  • Jun 17, 2012
   9:09 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lea!

   Jeg kender ikke den mel du skriver om, men vil da gå ind og læse lidt om den 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


   • Jun 17, 2012
    10:48 pm

    Lea Carina Frederiksen

    Hej Birthe
    Det skulle du helt klart prøve. Hvis du en dag slår vejen forbi Fyn, så kør forbi Kragegaarden i Ringe. De har alt fra havregryn til ølandshvedemel. Det er heller ikke fordi, det er særlig dyrt. Men det er helt klart nemmest selv at køre forbi og hente sine produkter. Du kan læse mere om de mange produkter her: http://www.kragegaarden.dk/

    Venlig hilsen Lea


    • Jun 17, 2012
     10:52 pm

     Newyorkerbyheart

     Hej igen, Lea!

     Det har jeg noteret, tak for tip 🙂

     Har du set vores madbloggertræf i septembermåned hos Lone Landmand, var det ikke noget for dig??

     Mange hilsner
     Birthe


     • Jun 18, 2012
      8:29 pm

      Lea Carina Frederiksen

      Jo, jeg sad faktisk og læste om det forleden aften 🙂 Er helt vild med at læse på Lone Landmands blog. Jeg er ret fascineret og ikke mindst misundelig over alle de muligheder, man har på landet, selvom jeg elsker at bo i byen. Så jo, det kunne da bestemt være en mulighed. Det er noget med, at man skal melde sig til ret hurtigt?


     • Jun 18, 2012
      8:36 pm

      Newyorkerbyheart

      Hej Lea!

      Så vidt jeg husker har vi 1 eller 2 pladser tilbage, jeg håber at du har lyst til at deltage, jeg tror at det bliver en rigtig god dag 🙂

      Mange hilsner
      Birthe


 6. Jun 18, 2012
  9:50 pm

  Sif

  Hold op hvor ser det lækkert ud! Sådan en marcipanstang må du gerne bage til mig 🙂


  • Jun 18, 2012
   10:00 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Sif!

   Efter hvad jeg har hørt – og set – er du vist udemærket i stand til at bage den selv, sikkert bedre end mig 😀
   Jeg håber stadig at kunne deltage i en af dine spis-kage-arrangementer på et tidspunkt.

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!