Newyorkerbyheart

Pizzadip + Kjöttbullar med grov potatismos + Lemon swirled cheesecake og besøg af lille, lækre Clara………….

I går havde vi besøg af kærestens søster, hendes kæreste og lille, lækre Clara. Vi havde en super hyggelig aften og jeg havde lavet lidt mad til dem. Det var måske ikke det mest oplagte gæstemad, men det var hvad jeg havde lyst til og det blev heldigvis taget godt imod.

Som en lille snack inden middagen lavede jeg en pizzadip. Jeg har længe haft lyst til at lave den, men jeg har ikke fundet en lejlighed til det før nu. Det er sådan rigtig typisk amerikansk og amerikanerne elsker jo forskellige typer af dip. Det er bestemt ikke noget du skal lave hvis du er bange for at kalorier. Men er du tilgengæld – som jeg – glad for smeltet ost og mener at livet er for kort til at tælle kalorier, så er det bare med at gå i krig 🙂 Det smagte skøøønt og alle spiste rigtig godt af det.

Flødeost, revet ost og fintrevet parmesanost…………

……….blandes sammen til en masse og bredes ud i bunden af et ovnfast fad………..

Tomatsauce fordeles ovenpå………….

Så endnu en omgang revet mozzarella og fintrevet parmesanost…………

Pepperoni og sorte oliven i skiver, fordeles ovenpå………..

Sådan set det ud efter en tur i ovnen…………..

Flutes skåret i tynde skiver, ristes i ovnen………..

Uhmmm, så skal der spises……………..

Opskriften er fra en af mine yndlings blogs, Closet Cooking. Jeg tilsatte ikke grøn peberfrugt, men ellers fulgte jeg opskriften. Du kan forberede den, så den er klar til lige at sætte i ovnen, inden gæsterne kommer. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den…………..

Pizzadip, 4-5 pers.:

100 g flødeost naturel, stuetemperatur

0,6 dl creme fraiche 18%

0,6 dl Hellmann’s mayonnaise

1 1/4 dl revet mozzarella

0,6 dl friskrevet parmesanost

1½ dl af din foretrukne tomatsauce (jeg brugte min yndlings fra Barilla)

1 1/4 dl revet mozzarella

0,6 dl friskrevet parmesanost

pepperoni

sorte oliven, skåret i skiver

Serveres med:

Stenovnbagt flute skåret i tynde skiver, ca. 4 mm

Tag flødeosten ud i god tid, så den bliver blødere og nemmere at have med at gøre. Kom flødeosten i en skål sammen med mayonnaise, creme fraiche, og den første portion ost. Rør det sammen til det er godt blandet og fordel det i et lille ovnfast fad. Fordel tomatsaucen ovenpå og derefter den 2. portion ost. Fordel pepperoni ovenpå og derefter oliven. Hertil kan det tilberedes, dækkes til og sættes på køl. Forvarm ovnen til 175 grader (varmluft) og bag det i 20 minutter, til osten bliver flydende og det bobler. Server det med flutes i tynde skiver.

 

Hovedretten er måske ikke rigtig “fin” nok til at være gæstemad, men det var altså hvad jeg bød på i går og heldigvis så gæsterne ikke ud til at have noget imod det 🙂 Svenske kjöttbullar, potatismos og gräddsås er nok hvad der kaldes svensk husmandsskost, men det er altså også rigtig god mad synes jeg. Jeg har tidligere lavet det i andre versioner her og her. Det var – som altid – LÆKKERT. Vi fik selvfølgelig lingonsylt (tyttebær) til, som jeg dog havde købt, men jeg lavede agurkesalat som også smagte dejligt til. Desuden fik vi en salat til med radiser, friskbælgede ærter og mormor-dressing.

Denne opskrift er fra Landleys Kök. Jeg ændrede ikke så meget andet i opskriften, andet end jeg tilsatte meget finthakket løg og lidt mere sennep til kødbollerne. Til saucen brugte jeg mest skummetmælk og tilsatte så en lille smule fløde for lige at runde den af.

Kartoflerne skæres i små tern og koges……….

De godt møre, små kartoffeltern røres med fløde, smør og krydderier – til en ret grov mos………

Masser af små kjöttbullar………..

Salaten med radiser, friskbælgede ærter og mormor-dressing……….

Den rustikke kartoffelmos………..

Gårsdagens tallerken………….

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………….

Svenske kjöttbullar, rustik potatismos og gräddsås, 6 pers.:

Kjöttbullar (svenske kødboller):

1 kg. hakket kalv og flæsk

6 spsk. rasp

2 æg

1 spsk. dijonsennep

2 løg, meget finthakkede

2 tsk. BBQ sauce med hickory smag

salt, friskkværnet peber

smør til stegning

Bland det hakkede kød med ingredienserne til det bliver en god fars. Smelt smør på en pande, form farsen til kødboller ca. på størrelse med en hel valnød – eller den størrelse du foretrækker. Steg og vend dem, så de får farve på alle sider. Læg dem i et fad og holde dem varme. Hvis du steger dem på forhånd, så dæk dem til og stil dem på køl til de skal bruges. Varm dem så op i ovnen, tildækkede, ved 175 grader (varmluft) i en lille halvtimes tid.

Rustik potatismos:

1½ kg. kartofler, skrubbet og skåret i små tern, ca. 1 x1 cm.

2 spsk. smør

1-1½ dl piskefløde

salt, friskkværnet peber

Hæld vand ved de små kartoffeltern og kog dem, til de er godt møre. Hæld vandet fra og rør så smør, fløde, salt og friskkværnet peber i. Rør godt, så nogle af kartoflerne bliver moste og andre er mere eller mindre hele, så det bliver en meget grov mos.

Gräddsås:

2 spsk. smør

4 spsk. mel

ca. 3½ dl mælk

½ dl piskefløde

en god tsk. Herbamare grøntsagsbouillon

2 tsk. soya

salt, friskkværnet peber

sovsekulør

Smelt smørret og tilsæt melet. rør det godt sammen. Tilsæt mælken lidt efter lidt, lad det koge op mellem hver gang og pisk hele tiden. Tilsidst tilsættes fløden, bouillon og soya. Lad det småkoge i et par minutter, igen under omrøring og smag til. Tilsæt sovsekulør, til det har den farve du ønsker.

Server kartoffelmos, kødboller og sauce sammen med salat, syltede tyttebær og evt. agurkesalat.

 

Desserten i går fandt jeg på Cooking Classy. En lækker, lækker citronkage med cheesecake-topping, som jeg lavede en hindbær sirup til. Den fik meget ros og den kan varmt anbefales, det er virkelig en lækker kage og så er den nem og hurtig at lave.

Flødeost og sukker røres luftigt……….

Æggeblomme, citronsaft og -skal røres i…………

Den færdige flødeoste-blanding……….

Dejen til kagen………

……..bredes ud i bunden af en smurt springform……….

Flødeoste-blandingen fordeles ovenpå og så skal den i ovne…………

Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………….

Lemon swirled Cheesecake, 6 pers.:

Flødeoste-blanding:

225 g flødeost naturel, stuetemperatur

60 g rørsukker

0,6 dl creme fraiche 28%

2 spsk. piskefløe

1 æggeblomme

fintrevet skal af ½ økologisk citron

1 spsk. friskpresset citronsaft

Citronkage:

150 g hvedemel

1½ tsk. bagepulver

½ tsk. natron

et nip salt

170 g rørsukker

80 g blødt smør

1 æg, stort

0,6 dl creme fraiche 38%

fintrevet skal af 1 økologisk citron

3 spsk. friskpresset citronsaft

1 tsk. vaniljeekstrakt

Servering:

2½ dl piskefløde, pisket til skum

1½ tsk. flormelis

blåbær

Hindbærsirup:

1 pose frosne hindbær

4-5 spsk. rørsukker

Forvarm ovnen til 165 grader (ikke varmluft). Til flødeoste-blandingen piskes den tempererede flødeost og rørsukker sammen med en el-mikser. Pisk det til det er godt luftigt, det tager et par minutter. Rør creme fraiche og piskefløde i med en dejskraber. Tilsæt æggeblommen, citronsaft og -skal og rør, til det er en glat blanding – stil det til side. I en anden skål blandes mel, bagepulver, natron og salt. Endnu en skål tages i brug og deri kommes det bløde smør og sukkeret. Pisk godt med en el-mikser, til det er lyst og luftigt. Tilsæt ægget og pisk godt igen. Brug en dejskraber til at røre ægget i og derefter creme fraiche, vaniljeekstrakt, citronsaft og -skal. Tilsidst røres mel-blandingen i, rør kun til det netop lige er blandet sammen. Smør en springform med smør og fordel dejen i og glat det godt ud. Fordel flødeoste-blandingen ovenpå og sæt i ovnen. Bag i ca. 35-40 minutter, til den er gylden og en tandstikker er ren, når den stikkes ned midt i kagen. Tag kagen ud og lad den køle af. Hvis du stiller kagen på køl, så tag den ud, så den kan nå at få stuetemperatur inden den serveres. Pisk fløden til skum og rør flormelis i. Fordel flødeskummet på kage og pynt med blåbær og hindbærsirup.

Hindbærsirup: kom de frosne bær i en gryde og bring det i kog, lad det koge i et par minutter. Læg et rent viskestykke i en sigte og hæld hindbærrene i, mos det igennem, så al saften presses ud. Skyl gryden og hæld saften i igen. Tilsæt sukker efter smag og kog op, til det bliver en tyk sirup. Lad det køle af.

 

Nå, men det det hele handlede om i går, var jo sådan set at se lille Clara. Altså vi var selvfølgelig også glade for at se kærestens søster og hendes kæreste (som vi altid er), men lille Clara (snart 8 måneder) var dagens midtpunkt – og hvilket midtpunkt 🙂 Her følger en lille billedkavalkade:

Print Friendly
Tilbage

8 kommentarer


 1. Jul 15, 2012
  5:48 pm

  Elisabeth

  Nams, den kage skal jeg prøve at bage! Swirlede du flødeostecremen eller gjorde den det selv?


  • Jul 15, 2012
   5:49 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Elisabeth!

   Det klarer den helt af sig selv 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Jul 15, 2012
  6:12 pm

  Piskeriset

  Jeg har hørt, at det ikke feder så meget, hvis man lukker øjnene, mens man spiser… hehehe 😀

  Dejlig middag – og bestemt værd at invitere gæster på. Jeg ville i hvert fald blive glad, hvis jeg blev præsenteret for sådan en middag – lutter gode sager.


  • Jul 15, 2012
   10:30 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Super, det skal jeg huske 😀

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Jul 15, 2012
  8:09 pm

  Anne-Mette/Hverdag på Æblelund

  Uhmm hvor ser det lækkert ud. Det kan da godt være man ikke lige tænker gæstemad, en de gæster som kommer hos os ville også elske sådan en omgang.

  Hvor er hun charmerende, hende den lækre Clara.

  Kh. Anne-Mette


  • Jul 15, 2012
   10:28 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anne-Mette!

   Det smagte også godt alt sammen og vores gæster så også meget glade ud 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Jul 19, 2012
  8:31 pm

  ninna

  Er stor fan af din side og al din lækre mad. Da jeg så denne Lemon cheese cake tænkte jeg at den måtte jeg bage til min fødselsdag i morgen, men nu står jeg og kigger ind i ovnen 35 min efter den er sat ind og den ser meget underlig ud, som om det hele er smeltet sammen, og den er stadig helt blød… Jeg har lavet dobbelt portion, og bruger varmluft ovn, kan det havde en betydning?


  • Jul 19, 2012
   8:56 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Ninna!

   Uh, det er svært at sige. Min kage smeltede også sammen, det er det der giver swirl’en. Men når du stikker en tandstikker i den, skulle den gerne komme ud ren. Håber at det lykkes for dig………..

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!