Newyorkerbyheart

Boganmeldelse: Brobyggerne af Jan Guillou……….

12 august , 2012 - af Newyorkerbyheart - Kategori: Boganmeldelser, Bøger - Tags: , , ,

Brobyggerne er den første bog jeg læser af Jan Guillou, men sikke en bog. Det er den første bog i en romanserie om Det Store Århundrede (det 20. århundrede) og jeg kan kun sige, at hvis denne bog sætter standarden så glæder jeg mig helt vildt meget til forsættelsen. Den næste bog i serien skulle faktisk være på trapperne – skulle komme til efteråret – og hedder Dandy.

Her i første bind – Brobyggerne – følger vi de 3 brødre Lauritz, Sverre og Oscar som bliver forældreløse da deres far – som er fisker – omkommer på havet. Da deres mor ingen penge har, bliver hun nødt til at sende dem til Bergen, så de kan få sig et arbejde og tjene nogle penge. Det viser sig at de 3 brødre er teknisk velbegavede og via noget der hedder “Det gode formål”, bliver de 3 tilbudt at få betalt en diplomingeniør uddannelse i Tyskland, mod at de kommer tilbage og hjælper med at opbygge togbanen mellem Bergen og Kristiania. I 1901 dimitterer de fra universitetet i Dresden, men kun den ene af brødrene – Lauritz (den ældste) og tager tilbage til Norge for at bygge jernbaner. Oscar bliver snydt af en prostitueret og er så flov, så han ender i Afrika, hvor han faktisk også kommer til at bygge jernbaner. Sverre derimod vælger at følge hans homoseksuelle tilbøjeligheder og rejser til London, både for ikke at kaste skam over familien og for at kunne udleve sin seksualitet. Resten af bogen er en veksling mellem Bergen og Afrika og om alle de strabadser som de 2 brødre hver især må gennemleve – og det er ikke så lidt.

Det er ikke meget man som læser fører om Sverre i resten af bogen, andet end at resten af familien slår hånden af ham. Men efter sigende kommer hans historie i den kommende bog……

Hvis du er til historiske, velskrevne og spændende romaner, så er denne bog ikke til at komme udenom. Jeg må indrømme jeg var skeptisk da jeg begyndte på den, men den fængede med det samme og jeg glædede mig til at læse videre hver gang jeg åbnede bogen. Jeg glæder mig også rigtig meget til at læse den næste i serien, så jeg kan for opklaret hvad der skete med Sverre………….

Jeg har købt bogen gennem Gyldendals Bogklub.

Brobyggerne af Jan Guillou, 547 sider.

Print Friendly
Tilbage

4 kommentarer


 1. Aug 12, 2012
  5:39 pm

  Piskeriset

  Den ligger pt. på mit natbord – den er endelig kommet fra biblioteket, hvor jeg reserverede den for over 5 måneder siden (!), så nu håber jeg, at den var ventetiden værd 🙂


  • Aug 12, 2012
   8:34 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Hvis du synes den er lige så god, som jeg gør, så er den helt klart værd at vente på 🙂
   Mange hilsner
   Birthe


 2. Aug 12, 2012
  10:24 pm

  Pia

  Hej!
  Jeg var simpelthen så snydeheldig at finde “Brobyggerne” lige frisk afleveret på biblioteket, og er nu godt i gang med at indtage den! Dejlig læseoplevelse!
  Guillou har også skrevet en anden historisk serie som bestemt er anbefalelsesværdig, nemlig Arn-triologien.
  Måske du har set filmatiseringen? Bøgerne er meget meget bedre!
  Så i ventetiden var det måske en ide til natbordet!
  Mange hilsner
  Pia


  • Aug 13, 2012
   8:21 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Pia!

   Det var da godt nok heldigt 🙂

   Det kan godt være at jeg skulle kaste mig over Arn-triologien. Jeg så ikke filmene, fordi jeg var i tvivl om det var noget for mig.

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!