Newyorkerbyheart

Fantastisk salat med bagte søde kartofler, dertil sprøde rejer med chipotle-aïoli……..

Søde kartofler skæres i tern og vendes med krydderierne og olie……….

Kartoflerne spredes ud på en bageplade……….

……og bages til de bliver gyldne og lækre…………

Kogte, sorte bønner, feta, rødløg, tomater og persille – venter på kartoflerne……….

Dressingen til salaten………..

……….som vendes i salaten sammen med de bagte kartofler…………

I går var første dag hvor jeg sådan for alvor følte at det gik bare en lille smule fremad. Jeg havde stadig brug for hvile midt på dagen, men endelig lader det til at jeg har fået lidt mere styr på min astma. Feberen var også væk, så der er håb forude 🙂

Gårsdagen aftensmad var en af de bedre, virkelig vellykket og med masser af smag. Den vakte i høj grad lykke hos både kæresten og mig. Salaten med de søde kartofler er simpelthen en af de bedste kartoffelsalater jeg nogensinde har fået og det vil blive en der bliver lavet igen. Den er fuld af smag og lidt spicy, men det kan du selv kontrollere ved at justere mængden af chipotle pulver.

Retten skal lige forberedes lidt, da bønnerne skal stå i vand natten over (10-12 timer) eller du kan selvfølgelig også bruge dem fra dåse, hvis du kan finde dem. Husk at skylle dem godt og lade dem dryppe af, inden de bruges.

Jeg udelod koriander af den simple grund at jeg har mere end almindelig svært ved at få fat i det her hvor jeg bor, jeg erstattede det med persille. Desuden tilsatte jeg lidt hvidløg til dressingen, det fungerede fint synes jeg. Salaten kan spises med det samme den er lavet, men den får mere smag af at stå 45-60 minutter på køkkenbordet, inden den spises.

Opskriften er fundet hos Sweet Basil ‘n Spice og jeg kan kun give den mine varmeste anbefalinger, den er så SKØN. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………….

Fantastisk salat med bagte søde kartofler (fra Sweet Basil ‘n Spice), 4 personer som tilbehør/2-3 pers. hvis det er en selvstændig ret:

2 dl tørrede sorte bønner (HUSK DE SKAL I BLØD AFTENEN FØR!!), eller brug nogle fra dåse der skylles godt og afdryppes

saft af ½ citron

6 søde kartofler, skrællet og skåret i mundrette tern

3 spsk. olivenolie

Maldon salt (eller anden flagesalt), friskkværnet peber

2 tsk. stødt spidskommen

2 tsk. tørret oregano

1 rødløg, meget tyndt skåret

1 bakke San Marzano tomater, skåret i kvarter

100 g feta i blok, brækket i mindre stykker

1 håndfuld persille + lidt ekstra til pynt, finthakket

Dressing:

½ dl olivenolie

½ dl friskpresset citronsaft

1 tsk. chipotlepulver (eller efter smag)

1 fed hvidløg, presset)

Aftenen før hældes de tørrede bønner i en skål sammen med citronsaft og godt med vand. Lad dem stå i blød natten over (10-12 timer). Næste dag hældes vandet fra, de skylles og kommes i en gryde. Nyt vand kommes ved, sammen med lidt salt og de koger i 45-60 minutter. Hæld vandet fra og lad dem dryppe af. De må godt være kølet af når de bruges, men de skal ikke være køleskabskolde. Kom de udskårne kartofler i en skål, tilsæt olie og krydderier og vend det rigtig godt rundt. Kom bagepapir på en bageplade og bred kartoflerne ud. Sæt dem i en 175 grader varm ovn (varmluft) og lad dem bage i 45-60 minutter, til de er gyldne og sprøde. Imens gøres de øvrige ingredienser til salaten klar og blande sammen i en stor skål eller et fad. Vend de varme kartofler i sammen med dressingen og vend det hele godt sammen. Salaten kan spises med det samme, men den kommer til at smage af mere ved at stå på køkkenbordet i 45-60 minutter og trække lidt smag. Lige inden servering drysses med lidt mere persille. Kan spises som en selvstændig ret eller som tilbehør til alle former for kød og fisk.

 

Som tilbehør valgte jeg en opskrift fra Tracey’s Culinary Adventures på sprøde rejer og de blev helt perfekte. Sprøde og lækre, et klart hit her i huset, hvor ikke mindst jeg ELSKER rejer. Kæresten som normalt ikke er så glad for tigerrejer som jer er, var nu også helt solgt og de forsvandt som dug for solen 🙂

Jeg burde nok have lavet min aïoli fra bunden af, men så langt rakte kræfterne trods alt ikke, så det blev til snyde aïoli, men det smagte nu ganske godt alligevel – og i min verden er det tilladt at springe over det laveste gærde man kan finde – når kræfterne ikke rækker (og også ellers).

Lækker snyde aïoli………..

Panko rasp, tørrede chiliflager, persille og timian blendes sammen………..

…….og hældes i en dyb tallerken, hvor lidt mere panko rasp blandes i………

Alle rejerne gøres klar til stegning……….

De steges, lidt ad gangen, i olie på en pande………..

Lad dem dryppe af på køkkenrulle og så er de klar til servering…………….

Gårsdagens tallerken……….

Jeg fulgte opskriften til rejerne, dog i mindre mængde end der stod i original opskriften. Jeg tilsatte lidt tabasco med chipotle til aïoli’en, som lige gav den et ekstra kick. Jeg skriver opskriften som jeg lavede den………

Sprøde rejer, 2 pers.:

250 g frosne, rå tigerrejer med skal, optøet

salt, friskkværnet peber

2 dl panko rasp

2 spsk. persille

2 tsk. frisk timian

½ tsk. tørrede chiliflager

Desuden:

1 æggehvide, pisket let sammen

2 spsk. majsstivelse

2 spsk. olie til stegning (jeg brugte rapsolie)

Kom 1½ dl af panko raspen i en blender/foodprocessor sammen med persille, chiliflager og timian. Kør til det hele er findelt. Hæld det i en dyb tallerken og tilsæt den sidste ½ dl panko raps. Pil skallerne af rejerne, skær dem op i ryggen og fjern den sorte tarm. Dup dem tørre. Kom æggehvide i en lille skål og pisk den let sammen. Kom også majsstivelse i en lille skål. Krydr rejerne med salt og friskkværnet peber. Dyp først rejerne i majsstivelse, så i æggehvide og tilsidste i rasp-blandingen. Forsæt til alle er paneret og læg dem klar på en tallerken. Varm olien op på en pande og steg dem ad 2-3 gange, det er vigtigt at du ikke kommer dem alle sammen på panden på en gang, for så falder varmen for meget. Steg dem i ca. 1½ minut på hver side, til de er blevet gyldne, sprøde og rejerne er blevet lyserøde. Læg dem til afdrypning, inden de serveres med citronbåde. Server rejerne helt varme sammen med nedenstående aïoli. Retten kan bruges som tilbehør eller som en lille lækker forret/snack.

Aïoli med chipotle:

3 spsk. Hellmanns mayonnaise

1 fed hvidløg, presset

2 spsk. citronsaft

et par dråber tabasco med chipotle (eller bare en lille smule chipotle pulver)

2 spsk. purløg, fintsnittet

Rør det hele sammen og smag til.

 

Som jeg skrev tidligere i indlægget så var jeg mere frisk i går, faktisk så frisk så vi valgte at tage i biografen i går aftes. Jeg hostede kun ganske lidt, så jeg forstyrrede ikke de andre biografgængere alt for meget. Vi så Batman – The Dark Knight Rises, den sidste i triologien, hvor Christian Bale spiller Batman. Det var en GOD film, som jeg synes alle de 3 film har været, men min favorit er nok stadig den forrige, hvor Heath Ledger spiller Jokeren. Den var suveræn, ikke mindst pga ham. Men den her havde nu også sine momenter og selvom det var en lang film – 2 timer og 45 minutter – så føltes den bestemt ikke lang på nogen måde. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg er vild med Batman – også i Christian Bale’s udgave 🙂

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Aug 5, 2012
  10:17 pm

  Jannie

  Hejsa.
  Jeg læser dagligt din blog…. Med stor interesse. Vi er en dansk familie som bor i usa og har snart gjort det i 1 1/2 år. Vi bor i Colorado, og nyder det. Nyder at opleve den amerikanske kultur, men også at dele ud af den danske, som ikke mindst amerikanerne nyder.
  Jeg håber at du vil hjælpe mig med et spørgsmål….. Jeg har i flere opskrifter rundt omkring stødt på glukose sirup, men ikke kunne finde det herovre. Ved du om jeg kan bruge light corn syrup istedet?

  Tak for en dejlig blog…. Og ser frem til din bog kommer på markedet….. Jo et godt ønske til jul!!!!!
  Hilsen Jannie Jensen, Colorado


  • Aug 6, 2012
   11:14 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Jannie!

   Ej hvor må det være fedt at bo i Colorado. Det er en af de stater, som jeg er vild efter at besøge, sammen med Montana. Jeg håber, at det går i opfyldelse på et tidspunkt 🙂

   Jeg ved desværre ikke om om du kan erstatte glukose sirup med light corn sirup, men umiddelbart vil jeg tro det. Jeg har læst mig til at glukosesirup er en blanding af forskellige sukkerarter og ikke så sød som almindeig sirup. Den er nærmest helt klar, jeg har en flaske stående, men aldrig fået det brugt. Det skulle især være godt til is og hjemmelavet slik.

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Aug 5, 2012
  11:16 pm

  Monsterscircus

  Det ser simpelthen så lækker ud! Uha for en inspiration, tak for opskrifterne. Er helt i svime over de der lækre rejer, mums. Ja er også mest til den forrige Batman, men elsker dem alle sammen for ham Bale, han er altså en steg 🙂 rigtig god bedring og ha en dejlig uge.


  • Aug 6, 2012
   11:10 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Monsterscircus!

   Det smagte virkelig godt og kan varmt anbefales. Rejerne var så lækre og det vil nok næsten være umulig at lave nok 😉

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Aug 6, 2012
  7:59 am

  Karen Engell Dalsgaard

  Hej Birthe,
  Jeg dyrker koriander i potter – bruger bare korianderfrø fra krydderiposer til at så. De spirer fint, og man kan hele tiden have potter i forskellige vækststadier i gang. Hvis man sår hver 14. dag, passer det med, at man altid har det i huset. Koriander kan jo også fryses, og potterne er så kønne.
  God regnmandag til dig – godt at høre, du har det lidt bedre.

  Mange hilsener, Karen


  • Aug 6, 2012
   11:09 am

   Newyorkerbyheart

   Hej Karen!

   God ide, det må jeg prøve. Jeg har godt nok overhovedet ikke noget der ligner grønne fingre og slår nærmest alt ihjel, men jeg vil da forsøge mig. Jeg er faktisk blevet glad for koriander især i friske forårsruller 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Aug 6, 2012
  8:07 pm

  Anette

  Hej Birthe, lyder rigtigt lækkert, men hvor køber du panko rasp ?
  Anette


  • Aug 6, 2012
   10:33 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anette!

   Panko rasp kan købes i asiatiske butikker og i Metro og Inco. Jeg køber det i en kæmpe stor pose, når jeg kommer til Citti i Flensburg. Men ellers kan du også fint bruge almindelig rasp. Du kan dog også lave panko rasp selv 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Aug 6, 2012
  8:37 pm

  Piskeriset

  Mmmm… Christian Bale… hov, nu blev jeg lige distraheret 😀

  Meget smuk salat – jeg kan godt lide farvespillet og sammensætningen. De der rejebasser må jeg næsten prøve på et tidspunkt 🙂


  • Aug 6, 2012
   10:32 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Ja, det er ret let at lade sig distrahere af Christian Bale 😀

   Den smagte virkelig dejlig og jeg vil tro at du vil være glad for salaten, fordi der virkelig var knald på smagen. De rejer kan man meget nemt blive forfalden til, kan jeg betro dig……

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Aug 6, 2012
  10:05 pm

  Elsebeth

  Tak for en god ret med sødkartofler. Nu er de heldigvis lette at få fat på og rimelige i pris. For nogle år siden gav jeg 60 kr for fire pæne til nytårsaften, men der var ikke noget at gøre – min amerikanske svigersøn holder så meget af sådan en bagt fyr, jo større jo bedre, til en T-bone steak, jo større jo bedre. Og det fik han!
  Elsebeth


  • Aug 6, 2012
   10:31 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Elsebeth!

   Århh, du er en god svigermor 🙂 De er kommet længere ned i pris, heldigvis, men de er stadig lidt pebrede i pris, synes jeg.

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!