Newyorkerbyheart

Storbyferie: Prag, dag 3………..

Onsdag morgen i Prag vågnede vi op til et lidt køligere vejr og det var ganske dejligt. Det småregnede også af og til og efter nogle dage med virkelig varme dage, så bød vi det lidt køligere vejr velkommen 🙂

Hjemmefra havde vi kigget på en dagstur til Theresienstadt (Terezin) og om formiddagen. Vi vidste at turen startede klokken 12.00, så vi tog hen til Scandinavian Café (Zlatnicka 10, Prag 1), hvorfra turene starter. De er med danske guider og der er ture onsdag og torsdag kl. 12, fra ovenstående adresse. Det koster CZK 1000,- pr. person (ca. DKR 286,-) og det er inkl. transport og entréer).

Vi var heldige at der stadig var ledige pladser, så vi købte et par billetter. Da de var sikret havde vi lige lidt tid til at gå lidt rundt, inden vi skulle med bussen. Ved pladsen lige over på Municipal House (Obecní dum) var der et marked, hvor vi købte lidt brød vi kunne tage med. Vi fandt også nogle søde kartofler som blev skåret i en lang spiral på en pind, derefter friteret. Derefter kunne man selv drysse med almindelig salt eller hvidløgssalt. Dem kunne jeg absolut ikke stå for og de smagte skønt 🙂

Friteret sød kartoffel, en lækkerbisken………..

Det smukke Municipal House……….

Lidt i klokken 12.00 var vi atter henne ved Scandinavian Café. Da alle var samlet, gik vi i samlet flok hen til vores bus, som holdt et par gader væk. Jeg vil skyde på at vores guide var tjekkisk, men hun talte et rigtig godt dansk og var nem at forstå.

Turen til Theresienstadt tog ca. 50 minutter. Byen er en garnisionsby og også navnet på et fort i byen. Under 2. verdenskrig blev fortet inddraget som fængsel. I 1941 blev hele byen hegnet ind og lavet til en ghetto for jøder, en ghetto der skulle være en slags propaganda for at jøderne levede et idyllisk liv, mens de rent faktisk boede i en koncentrationslejr. Inden indhegningen havde der boet ca. 5000 jøder, men det antal voksede til 50000. I løbet af 1942 døde der 16000, deri blandt Sigmund Freuds søster. Ca. 500 danske jøder blev sendt til Theresienstadt af dem overlevede 413.

Fra P-pladsen ved fortet Theresienstadt………..

Den jødiske kirkegård i Theresienstadt………..

På vej ind i fortet Theresienstadt, som blev lavet om til fængsel under 2. verdenskrig……….

Fængslet i Theresienstadt………….

Bitte små celler, hvor der var så mange inde i ad gangen (under 2. verdenskrig), så de måtte skiftes til at stå op og til at sove……….

Sovesale……….

Fangevogterne kunne styre om der skulle lukkes lys ind i cellerne eller ej – for det meste var der mørkt………….

Da Røde Kors meldte sin ankomst byggede nazisterne vaskerum, for at vise hvor “gode” vilkår fangerne havde. De “glemte” bare at tilslutte hanerne til vandrørene og fangerne så aldrig de fine vaskerum……….

Theresienstadt (fortet)…………

Henrettelses-bakken…….

……….og her lå dem der henrettede dem. For at få bedst mulig støtte når de skulle ligge og skyde – og for at være sikker på at ramme deres mål – lavede de disse kors-formede steder til skytterne…………

Statue…………

I dette hus boede fængsels-kommandanten med hans familie………….

…………og han havde også en swimmingpool, som nogle af fangerne gravede, med skovle…………..

Dødens port……………….

Lidt jord fra alle koncentrationslejrene…………

Fængselsceller…………

En lille krølle på historien om nazi-kommandanten, som havde kontrollen med fængslet: han blev efter krigen fanget og sat tilbage i det fængsel, som han tidligere havde haft magten over. Forskellen var bare, at han havde en hel celle for sig selv, mens han indsatte måtte dele det med 39 andre (og det var altså virkelig små celler).

Efter at vores guide havde vist os rundt på fortet, satte vi os ind i bussen igen og kørte en lille kort tur hen til Ghetto Museet. Museet er ikke så stort, så her fik vi lejlighed til selv at gå rundt og kigge på udstillingen og her var der også lagt tid ind i programmet til at få lidt at spise, hvis vi havde lyst til det.

En hel væg med collage………..

Billedlegitimation af nogle af de mange tusinde og atter tusinde jøder der døde…………..

Ghetto Museet i Theresienstadt…………….

Ved 16-tiden satte vi os ind i bussen igen og kørte tilbage mod Prag. Jeg synes at de penge vi gav for denne tur var godt givet ud. Vores guide var rigtig god til at fortælle og vidste virkelig meget. Så hvis du er flere dage i Prag, så kan det klart anbefales at tages sådan en dagstur. Det er altid godt at få mere at vide om hvad der skete dengang. Om alle de rædsler jøderne blev udsat for og om den enormt store mængde af menneskeliv der gik tabt. Det handler om aldrig at glemme og om at overlevere fortællingerne til den næste generation. NEVER FORGET!

Da vi kom tilbage til Prag, tog vi direkte tilbage til hotellet, for at gå i bad og gøre os klar til at gå ud igen. Vi havde nemlig besluttet os for at tage ind og overvære en klassisk koncert inde i det smukke Municipal House (Obecní dum). Jeg har altid gerne villet til en klassisk koncert og i Prag er der rig mulighed for at komme det. Der er masser af klassiske koncerter mange steder i byen, bl. a. også oppe ved Prags Borg og også i mange af byens kirker afholdes der klassiske koncerter.

Municipal House er et virkelig smukt bygningsværk. Det er smukt udefra og mindst lige så smukt og overvældende indeni. Bygningen er fra 1912.

Koncerten foregik inde i Smetana Hall, som er den største af koncertsalene og hvor der skulle være plads til ca. 1200 mennesker. Det var vi dog langtfra denne aften..

På vej op til Smetana Hall…………

Smuk trappeopgang………..

………..på vej ind i koncertsalen af de smukke døre…………

Inde i koncertsalen Smetana Hall i Municipal House………

Op mod scenen…………

Der var smukke balkoner…………

….og her er musikken i gang…………..

Det var kammerorkestret “Prague Music” der spillede for os. Orkestret er sammensat af dygtige musikere fra bl. a. Det Tjekkiske Radio Symfoni Orkester, Det Tjekkiske Filharmonika Orkester. De spillede:

– The Four Seasons af Vivaldi

– Canon af Pachelbel

– Hungarian Dance No. 5 af Brahms

– Gypsy Airs OP. 20 af Sarasate

De var virkelig dygtige og jeg svømmede bare helt hen. Det var lige nøjagtig så fantastisk en smuk oplevelse at være til en klassisk koncert, som jeg havde regnet med. Vi havde bare købt de billigste billetter, men lyden er lige god over alt i salen, så vi syntes ikke at vi behøvede at købe dyrere billetter. Koncerten varede i ca. 1½ time og de penge var virkelig godt givet ud og det er helt klart noget vi skal igen, når vi kommer tilbage til Prag.

Municipal House, set udefra………..

Da vi kom ud fra koncerten begyndte jeg at føle mig lidt skidt tilpas. Jeg havde i flere dage haft ondt i halsen, men nu gjorde det for alvor ondt i halsen. Vi skulle ud og finde noget at spise, for vi havde ikke spist aftensmad endnu, men jeg var ikke særlig sulten.

På vores søgen efter aftensmad, kom vi forbi noget der lignede en stor Moské……….

Vi gik rundt på må og få, for at finde et sted og vi dumpede ind på La Piccola Perla (Ul. Perlova 1, Prag 1), i sandhed en lille perle, hvor maden var virkelig god og priserne mere end rimelige. Desværre var jeg langtfra i topform og havde ikke meget appetit, så jeg bestilte bare en salat med stegt laks – men hvilken salat. Laksen var stegt helt perfekt, så den var saftig og lækker. Kæresten bestilte en “Quattro Stagioni” (De 4 årstider) pizza. Jeg fik lov til at smage en bid og den smagte helt perfekt.

Min laksesalat. Masser af frisk spinat, lidt god olivenolie, lidt god balsamico og så lækker stegt laks……………

Jeg bestilte en Lemonade, som bare var danskvand med presset citron i, enkelt og godt……..

Kærestens lækre og perfekte pizza………….

Når du træder ind i restauranten ser den meget lille ud, men der er masser af siddepladser nede i kælderen (som er røgfri) og hvor pizzaerne også bages. Det er klart et lille sted jeg varmt vil anbefale hvis du er på de kanter, jeg vil i hvert fald gerne tilbage og smage mere af deres mad.

Efter den sene aftensmad var det direkte hjem i seng. Jeg hostede hult som en søløve, havde rigtig meget ondt i halsen og jeg kunne mærke feberen begynde at rase i kroppen. Bagefter viste det sig, at det var min sidste dag på benene i Prag. Den sidste 1½ døgn lå jeg syg………….

Læs også:

Ankomst

Dag 1

Dag 2

Dag 4

Afrejse

Print Friendly
Tilbage

12 kommentarer


 1. Aug 9, 2012
  8:10 am

  Camilla

  Uh, jeg startede jeg lige dagen med grumme kuldegysninger! Jeg er enormt fascineret af 2. verdenskrig og koncentrationslejre, men samtidig er det bare så skræmmende! Jeg skal helt sikkert hen at se Theresienstadt når vi engang skal til Prag, det ser vildt spændende (og meget skræmmende) ud


  • Aug 9, 2012
   3:18 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Camilla!

   Kæresten er også enormt fascineret af 2. verdenskrig og læser – og ser – alt hvad han kan komme i nærheden af. Det er også derfor vi har været i Berlin så mange gange. Jeg bliver også selv mere og mere fascineret.
   Theresienstadt var barsk og det er ingen tvivl om at dem der har været der, har haft det hårdt og været igennem grusomme ting. Dog var Thererisenstadt ikke en udryddelseslejr, altså ingen gaskamre. Jeg ved ikke om der er nogen tilbage af dem der havde, men jeg kan forestille mig at det må være en hel del værre.

   KH
   Birthe


 2. Aug 9, 2012
  2:46 pm

  Susanne

  Øv bøv, det var da bare så ærgeligt at du skulle blive syg, men godt du nåede den gode musik, det er også noget jeg godt ville prøve engang….


  • Aug 9, 2012
   3:15 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Susanne!

   Ja, det var rigtig træls og noget jeg har kæmpet med lige siden – men at opleve det musik det kan anbefales på det varmeste 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Aug 9, 2012
  7:00 pm

  Piskeriset

  Jeg har lige læst en fortælling om en, der overlevede at bo i koncentrationslejr, og det var virkelig skræmmende læsning. Det er ufatteligt, at det er sket.


  • Aug 9, 2012
   9:23 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Ja, jeg har også læst flere bøger om koncentrationslejre. Selvom det er skræmmende og forfærdelig læsning, så er det også på en eller anden måde fascinerende at nogen formåede at overleve alle de frygtelige ting.

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Aug 9, 2012
  9:11 pm

  Anette

  Hej Birthe,
  Det er rigtig spændende at læse om dine oplevelser i Prag 🙂 Det er nogle flotte fotos og det lyder skønt med den klassiske koncert! Glæder mig til at læse mere, for jeg håber da ikke du lå syg resten af ferien ! Synd du skulle blive syg i ferien, rigtig god bedring!
  Mange hilsner Anette


  • Aug 9, 2012
   9:22 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anette!

   Mange tak 🙂 Jeg tror nu at jeg har skrevet det i indlægget, at jeg lå syg resten af ferien, lidt træls………

   Mange hilsner
   Birthe


 5. Aug 9, 2012
  9:23 pm

  Anette

  Nå ja, det ser jeg nu 🙂
  Mange hilsner Anette


  • Aug 9, 2012
   9:24 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej igen, Anette!

   Det er nemt at overse noget når man læser 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 6. Aug 9, 2012
  10:02 pm

  Tina Steinhaugen

  Hej
  Vi er en voksenstudieklasse der skal til Prag på tur, og mangler lidt oplysninger om hvad vi skal regne med af kr. til mad ? Hvad koster f.eks en frokost? aftensmad?
  Kan du hjælpe os der ?
  Tak for de gode informationer og billeder – nu glæder vi so endnu mere 🙂

  Hilsen Tina


  • Aug 9, 2012
   10:48 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Tina!

   Det er et svært spørgmål, det afhænger jo helt af hvad I er til. Priserne er jo forskellige, afhængig af om I spiser ved en bod på gaden eller på en restaurant 🙂

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!