Newyorkerbyheart

Storbyferie: Prag, dag 4………..

Natten til torsdag sov jeg næsten ikke. Som jeg skrev i forrige indlæg i rejsedagbogen fra Prag, så var jeg ved at blive syg og det slog ud i lys luge i løbet af natten. Næsen løb, halsen gjorde ondt, jeg lavede lyde så jeg vækkede mig selv (og kæresten) hele tiden, jeg lød som en søløve når jeg hostede og så brændte min krop af feber. Vores aircondition havde valgt at stå af lige netop denne nat og der var bare så varmt.

Jeg havde ingen appetit, så kæresten gik selv ned og spiste morgenmad. Vi diskuterede frem og tilbage om jeg skulle til læge, men vi blev enige om at vente, fordi vi kun havde 1½ dag tilbage. Jeg har fået så meget penicillin i år, så jeg ville være sikker på at hvis jeg skulle have penicillin, så skulle det være det rigtige. Derfor var det vigtigt for mig at jeg kom til en læge, som kunne se min sygehistorie. Noget andet er, at jeg heller ikke kunne mobilisere nogen kræfter til at stå ud af sengen. Vi købte et øretermometer på hotellet og det viste sig, at jeg havde 39,9 i feber og da det var 30 grader udenfor, så havde jeg overhovedet ingen lyst til at komme udenfor. Jeg led så rigeligt indenfor.

Kæresten gik ud i Prags gader alene, dog havde han hentet noget frugt til mig inden. Henne ved metrostationen (ca. 200 meter fra vores hotel) blev der solgt frisk frugt og grøntsager hver dag, det var meget belejligt. Han ville have været op i TV tårnet (Zizkov), men det var desværre ikke åbnet den dag af en eller anden grund. Tårnet kan ses over det meste af Prag og blev bygget mellem 1985 og 1992. Tårnet deler navn med det område som det står i, nemlig Zizkov. Tårnet er i alt 216 meter højt, men står på en bakke.

Fra tårnet gik han hele vejen tilbage og var bl. a. i den jødiske bydel af Prag – Josefov – som er den mindste bydel i Prag og som ligger ud til Moldau floden. Bydelen var tidligere Prags jødiske ghetto. Under 2. verdenskrig flyttede nazisterne en del jødiske kulturgenstande til Prag, idet de planlagde at lave et museum over en (forventet) uddød race. Sådan gik det heldigvis ikke og i dag indgår de genstande i stor udstrækning i Det Jødiske Museum’s samling. Det var også i den bydel at den store jødiske forfatter, Franz Kafka blev født.

Han havde kameraet med og hans billeder følger her:

Små figurer kravler op ad tårnet…………

Smukt billede af Karlsbroen og med Prags Borg i baggrunden…………..

Metronomen i Prag, hvor der tidligere stod en kæmpe statue af Stalin………….

Kæresten kom hjem sidst på eftermiddagen, godt svedig og træt. Jeg havde bare sovet hele dagen, dog havde jeg fået lidt frugt at spise. Jeg havde det mildt sagt elendigt og havde stadig ret høj feber. Vi havde dog bestil bord på Vytopna (Vaclavske nam. 56, Prag 1), få meters gang fra Muzeum metrostationen kl. 20.00, så jeg mandede mig op til at komme i bad og få noget tøj på. Men jeg lignede vitterlig noget katten ikke engang gad slæbe med ind. Jeg pudsede næse konstant, mine øjne var helt blanke og kinderne havde røde pletter af feber – det var bare en middag der skulle overstås.

Restauranten er speciel fordi der er installeret 400 meter modeljernbane. Jernbanen går hen til eller forbi hvert bord og på den måde ankommer de drikkevarer man bestiller på en lille togvogn. Det er da ret sjovt, men så heller ikke ret meget mere – ved ikke om det er fordi jeg var syg – men så fantastisk synes jeg nu heller ikke at det var. Vi fik dog et ret godt bord, hvor vi kunne sidde og kigge ud på byens pulserede liv.

Drikkevarer transporteres med togvogne hen til bordene………..

………….tomme glas sættes op på igen og så kører de tilbage til køkkenet………..

Jeg var egentlig ikke særlig sulten, men vidste at jeg nok burde spise noget. Vi bestilte en forret som vi delte. Derefter bestilte jeg en ret med kylling og dertil nogle pommes frites. Kæresten bestilte noget svinekød med kartoffelmos.

Den lille forret som vi delte……………

Min ret…………

………….og mine fritter………..

Kærestens tallerken………….

Jeg kunne absolut INTET smage, som i slet ingenting og det er nok noget af det værste for en der – som jeg – elsker mad og at smage på ting. Men kæresten sagde, at jeg bestemt ikke gik glip af noget (han smagte også på det jeg havde bestilt) og det var også det jeg fornemmede, selvom jeg ikke kunne smage noget. Maden kunne i bedste fald betragtes som lunken da vi fik den og alene det er jo en dårlig start. Jeg spiste nu heller ikke op, så langt fra endda……

Jeg tror at det måske mere er et sted for børnefamilier eller bare et sted at gå ind og få lidt at drikke, hvad du sagtens kan. Når du bestiller bord, så kan du selv vælge om du vil spise der eller kun have noget at drikke. Stedet var fyldt op og det er efter sigende en god ide at bestille bord. Absolut ikke et sted vi behøves at komme tilbage til, ikke engang for at få lidt at drikke.

Vi var ikke derinde længere end højst nødvendig, jeg skulle bare tilbage i seng hurtigst muligt. Jeg tror vi var der  i 1½ time og i den tid havde jeg arbejdet mig igennem 3 pakker Kleenex og måtte endda tage nogle servietter til hjælp, fordi jeg løb tør for Kleenex. Absolut ikke den sjoveste aften at være ude og spise.

Læs også:

Ankomst

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Afrejse

Print Friendly
Tilbage

4 kommentarer


 1. Aug 11, 2012
  7:40 pm

  Susanne

  Øv, det var da noget rigtigt møj, godt I snart skulle hjem igen… Du skriver altså super godt og inspirerende.


  • Aug 11, 2012
   9:49 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Susanne!

   Ja, det var træls, men heldigvis var det tilsidst i ferien 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Aug 12, 2012
  9:35 am

  Lone

  Det var da rigtig synd at du skulle ha’ det sådan…øv 🙁
  Ellers vil jeg bare rose dig for dine beskrivelser af Prag……Især din beskrivelse af Koncentrationslejren Thereisenstadt. Vi har selv været der, men kun på egen hånd….så vi fik slet ikke set alt det I så. Meget spændende……Har netop læst nogle bøger om emnet !! Nej…vi må aldrig glemme jødernes forfærdelige historie !
  Også spændende at læse om de steder I spiste. God inspiration til næste gang vi skal derned og det skal vi i nær fremtid.

  Venlig hilsen Lone


  • Aug 12, 2012
   3:45 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Lone!

   Ja, det var trælst at jeg skulle blive syg, men sådan blev det altså. Heldigvis havde vi nogle gode dage inden, hvor vi fik oplevet en del 🙂

   Theresienstadt kan klart anbefales med en guidet tur, man får så meget at vide, så I må afted igen.

   Mange hilsner
   Birthe

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!