Newyorkerbyheart

Anmeldelse af Restaurant Ribehøj – passion, dedikation og LÆKKER mad……….

Restaurant Ribehøj………..

I går fik vi os noget af en oplevelse, en oplevelse af den slags som gjorde mig glad langt ind i (mad)hjertet. Vi var blevet inviteret ud på Restaurant Ribehøj, som ligger omkring 15 minutters kørsel fra hvor jeg bor. Vi har faktisk været der et par gange før, men det er rigtig mange år siden, helt tilbage i 2006 eller noget i den stil. For at være helt ærlig, så var den sidste oplevelse ikke så god, så vi havde ligesom afskrevet stedet. Men for nogle uge siden blev jeg kontaktet af deres kok Kaare Byskov, som spurgte om jeg havde lyst til at komme forbi igen.

Jeg havde godt hørt rygter om at stedet havde forandret sig, at de havde lagt deres stil om og at maden skulle være virkelig god – så jeg turde godt at takke ja til tilbuddet. Maden er nu baseret på lokale råvarer fra nabogårdene, som sætter en ære i at kunne levere varer af højeste kvalitet til restauranten. Det drejer som om alt lige fra kartoflerne til Duroc grise, bær, dessertvine og økologisk saft.

Deres vision er at deres gæster skal have en oplevelse, det skal være mad som man ikke sådan lige laver derhjemme og så skal deres råvarer have en historie. Oplevelsen skal gøre deres gæster glade.

Jeg må sige, at vi blev taget med storm i går, det var super, super lækker mad. Nye smage og i det hele meget innovativ mad, uden at det er kammet helt over – vi er jo altså stadig i Jylland 😉

Det aller bedste var dog måske den ild vi kunne se i vores værters øjne (inkl. kokken), da de fortalte om alt det nye på stedet. Om stedets historie, om hvordan de opsøger de lokaler landmænd og køber deres produkter, om hvordan de udvikler nye smage, om at give deres gæster en oplevelse og om hvordan de hele tiden prøver at gøre tingene bedre.

I dag drives stedet af Carsten og Karina Kjær (som er 3. generation) og Kaare Byskov (kokken), som pr. 1. januar 2012 blev kompagnon. Ribehøj udspringer fra familiegården Solvang som Carsten Kjærs farfar, Sven Trøst Kjær, købte i 1931. Dengang var den på 60 tønder land. Han og hans kone drev gården som en traditionel landbrug. I 1968 overtog sønnen Nis Petersen Kjær gården. I 1979 brændte avlsbygningerne og da var det at ideen til at prøve noget nyt opstod. Alt det nye startede med en stor hjortefarm og en ide om at lave en naturpark med en fiskesø og overnatningsmuligheder i form af hytter. I 1992 var det en hele en realitet og samtidig byggede han det smukke 8-kantede træhus, som startede ud med at være cafeteria. I 2002 overtog 3. generation – Carsten Kjær – så stedet sammen med hans kone, Karina – og det første de gjorde var at lave cafeteriaet om til en restaurant. I dag har de så taget endnu et stort skridt, for nu serverer de gourmet-mad. Gourmet-mad der har begge jord solidt plantet i den danske muld, som har en historie og som bruger de fantastisk lokale gårde som ligger omkring dem, som deres leverandører. De løfter lokalområdet og ved hvor de har deres rødder, det er ret fantastisk at opleve.

Kokken, Kaare Bysted, startede som opvasker for 10 år siden og er i dag kompagnon og køkkenchef. En meget ung køkkenchef, men en køkkenchef der ved hvad han vil. Han er nytænkende og eksperimenterende, men hele tiden med det danske som udgangspunkt. Det mest unikke er måske at de alle 3 er autodidakte. Ingen af den er udlært inden for branchen, det hele har været “learning by doing”, men måske er det derfor de er sådan et forfriskende pust???

Anyway, tilbage til aftenen:

Den hyggelige velkomst……….

Den hyggelige restaurant (taget efter at alle gæsterne var gået)………..

Vi ankom klokken 19.00 og der var allerede godt fyldt op i restauranten, dejligt at se at så mange havde fundet vej dertil.

Kæresten fik vinmenu og jeg fik et par fantastiske saft fra Brødrene Adelhardt, som er fra Ribe. De laver økologiske saft og sodavand – og jeg må med skam indrømme at jeg ikke havde hørt om dem før. Men nu må jeg finde ud af hvor de forhandles for deres saft er bare helt fantastiske. Jeg prøvede deres hindbær og deres hyldeblomst – og forelskede mig i begge………..

Vi startede med en lille appetizer bestående af laksetatar, laksen er fra Fanø. Havgusen har været med til at give den dens salte smag, ved at den kolde havgus er blevet lukket ind i rygeovnen og har givet laksen dens unikke smag. Ovenpå sprød, smørstegt brød og “havgus”………..

Desuden fik vi det lækreste, friskbagte brød smagt til med brændenælder, dertil 3 forskellige spread. Tættest på kameraet aïoli, friskost med kveller (salturt) og friskost rørt op med lime. Alle meget lækre, min favorit var den med kveller, som jeg syntes smagte aldeles pragtfuld, tæt efterfulgt at den med lime…………

Det lækre brød………..

Udsigten fra vores bord (beklager at biledet er lidt dårligt)……….

Røget Duroc (fra lokal landmand) med syltede squash (egen avl) som er blevet rullet i ristet knust rug og friskost rørt med purløg. Jeg var totalt solgt til de syltede squash, de smagte fantastisk og rugen gav det fineste modspil til de syrlige squash………

Lidt røget hjortekød på en aíoli med ramsløg og friterede porrer……………

Vild and med sauterede sommerporrer og hyldebærcreme. Meget kraftig ret med masser af smag. Jeg var især vild med den lækre hyldebærcreme……….

Til denne kraftige ret fik kæresten denne en Gran Sasso…….

Ganefrisker: sorbet på Cava og salturt (kveller) på toppen og limekrymmel. Super lækker sorbet med den skønneste konsistens………..

Inden hovedretten fik vi lov til at se de fine menukort, som passer perfekt til stedet……..

Sådan ser det ud indeni og til venstre er navnene på de 3 generationer indgraveret…………

Krondyr inderlår tilberedt sous vide, dertil syltede kartofler, blomme-gelé, kartoffelgratin med kartofler fra Nielsbygaard, smørstegte majs og en koncentreret og meget reduceret fond, tilsalt en anelse lakrids. Jeg må indrømme at jeg var ved at være godt mæt her og måtte levne, de ellers lækre, kartofler. Kødet var helt forrygende og helt uden den metalliske smag som jeg synes at vildt kan have. Jeg var helt solgt til de syltede kartofler, fantastisk ide og de var et dejligt modspil til den meget kraftige sauce. Saucen havde det fineste strejf af lakrids, uden at det på nogen måde overdøvede det hele. Blomme-geléen var jeg ikke pjattet med, men smag og behag er jo forskellig og så gav det en fin farve til tallerknen……….

Til krondyret fik kæresten denne kraftkarl af en vin………….

Æblesorbet med pærekompot og supertynde æblechips. Igen havde sorbeten en super lækker konsistens og jeg var ret vild med de meget tynde æblechips…….

Til det fik vi Æbleau (2008) fra Skærsøgaard, som er en dansk vinproducent fra Dons. Jeg fik en mundfuld af den lækre Æbleau og den smagte helt forrygende, lige der blev jeg helt ærgerlig over at jeg ikke længere drikker alkohol…….

Aftenens sidste ret – og vi var altså også ved at revne på det her tidspunkt – var parfait med rødgrannåle serveret med kirsebærsauce og mørk chokolade – og det hele akkompagneret med:

………..tøris – meget sjovt og flot indslag………….

Den parfait var måske aftenens højdepunkt – og ikke bare fordi den blev serveret med tøris. Den smagte helt og aldeles forrygende og de rødgran nålene gav en mild og dejlig smag. Jeg må tilstå at jeg blev lidt nervøs da jeg hørte ordet grannåle, fordi jeg var bange for at den ville være alt for dominerende i smagen – og lidt harpiks-agtig – men det var slet ikke noget i den retning. Det var virkelig en positiv og velsmagende indslag…….

Lidt stemning fra restauranten:

Tjek lige den fine, mobile bar………

Kaare Byskov, den unge, kreative kok – og kompagnon – i hans “kongerige”……….

Det fine springvand, i fiskesøen, udenfor restauranten. Det giver en god stemning og atmosfære……..

Alt i alt en virkelig god aften og jeg må indrømme at den var en hel del bedre end vi havde regnet med. Vi blev virkelig taget med storm – også kæresten som ellers ikke er sådan at imponere 😉 Sikke en oplevelse og at sige at de har taget et skridt op siden vi var der sidst, ville være en kæmpe underdrivelse, de har nærmere taget 10 skridt op.

Betjeningen er opmærksom og venlig – og er du ikke blevet mæt af de kød og kartofler du har fået serveret – så beder du bare om noget mere, du bliver endda tilbudt mere kød. Det var nu ikke nødvendig i vores tilfælde, vi havde rigeligt at gøre med at spise den portion vi fik – men det viser bare lidt om at de har benene plantet i den jyske muld.

5 retter mad koster kr. 495,- . Vinmenu kr. 395,-.

Det er bestemt ikke sidste gang vi har været der, vi kommer snart igen og det glæder mig at have sådan et fantastisk sted lige i nærheden af hvor vi bor.

Restaurant Ribehøj, Ribevej 34, Bobøl, 6683 Føvling.

 

Print Friendly
Tilbage

17 kommentarer


 1. Oct 1, 2012
  3:59 pm

  karen bay jespersen

  alle gæsterne fra 8- 90 var meget imponerede over vores modtagelse, charmen fra alle `på gulvet`, alle de dejlige `mellemretter`, anonceringen af det vi fik serveret , men selvfølgelig mest af alt den DEJLIGE mad som alle nød , ja en enkelt spiste ikke kød og blev alligevel mæt og tilfreds..
  —og det var altså min 80 -års dag der blev så vellykket….jeg må lige nævne at børnene som der var mange af var halvdelen af tiden ude at lege en prik over i-et…


  • Oct 1, 2012
   9:01 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Karen!

   Det lyder til at I har haft en rigtig dejlig oplevelse, hvor er de dejligt. Det må være skønt at fejre sådan en stor dag omgivet af familien 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 2. Oct 1, 2012
  4:39 pm

  Anne-Mette/Hverdag på Æblelund

  Jamen for Søren hvor ser det helt forrygende lækkert ud. Mange tak for anbefalingen, det lyder bestemt til at være et besøg værd. Prisen for menuen virker overordentligt billigt. Jeg kan sandelig godt forstå at du planlægger at komme tilbage en anden gang.

  Kh. Anne-Mette


  • Oct 1, 2012
   9:00 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Anne-Mette!

   Det er helt klart et besøg værd og jeg synes også at prisen er yderst rimelig i betragtning af at det faktisk er 8 retter man får, inkl. de små mellemretter 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 3. Oct 1, 2012
  8:44 pm

  Vibeke Renard

  Vi camperedes på Ribehøj camping i midten af september og fik september menu, min mand fik alle 5 retter med tilhørende vine, selv fik jeg forret og hovedret med alle de små delikate ganefriskere ind imellem. Det var helt fantastisk, maden var super super, betjeningen i top og en rigtig god stemning i en fyldt restaurant. Næste dag spiste vi også på restauranten og det var lige så fantastisk. Vi kommer igen til næste år. Vi bor i storkøbenhavn.

  Med venlig hilsen
  Vibeke Renard


  • Oct 1, 2012
   8:59 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Vibeke!

   Jeg kan kun give dig ret, betjeningen og stemningen er helt i top og man føler sig bare godt tilpas der. Dejligt at I kører så langt for at besøge stedet, det er jeg sikker på at de er glade for 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 4. Oct 1, 2012
  8:55 pm

  Piskeriset

  Nøj! Sikke billeder – det ligner bestemt en oplevelse ud over det sædvanlige! Dejligt at Ribe også kan byde på den slags madsteder 🙂


  • Oct 1, 2012
   8:58 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Piskeriset!

   Det er faktisk slet ikke i Ribe, men et sted langt ude på landet, tæt på hvor jeg bor. Der er en fiskesø, campingplads og hytter 🙂 Men maden er helt fantastisk og absolut et besøg værd……

   Mange hilsner
   Birthe


   • Oct 1, 2012
    10:47 pm

    Piskeriset

    Haha, jeg fik læst Ribehøj som Ribe! Må hellere lige pudse kontaktlinserne 😉


    • Oct 2, 2012
     11:02 am

     Newyorkerbyheart

     Hej Piskeriset!

     Ja, få lige det gjort 😉

     Mange hilsner
     Birthe


 5. Oct 1, 2012
  10:06 pm

  Maja Christine

  Endelig har du fået øjnene op for Ribehøj 🙂 Det er virkelig et fantastisk sted, hvor jeg elsker at komme forskellige sæsoner, da menuen ændrer sig så flot efter disse!


  • Oct 1, 2012
   10:12 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Maja Christine!

   Ja, det må du nok sige. Du har jo skrevet det til mig før, så vidt jeg husker. Men nu skal vi helt klart dertil igen 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


   • Oct 4, 2012
    5:24 pm

    Maja Christine

    Ja, det har jeg 🙂 Helt forståeligt – især når man bor så tæt på. Det er virkelig et herligt sted – og som du selv skriver er det fantastisk hvor passionerede menneskerne bag af.
    Tillykke med det nye layout forresten – det er rigtig flot!


    • Oct 4, 2012
     8:13 pm

     Newyorkerbyheart

     Hej Maja Christine!

     Jeg er stadig ikke helt kommet mig over hvor fantastisk det var, jeg er så glad for at jeg kom derned igen 🙂

     Mange hilsner
     Birthe


 6. Oct 3, 2012
  6:55 pm

  Vibeke Lyngby

  Hej Karen
  Ribehøj er et godt sted at spise, jeg har været på Ribehøj 2 gange inden for 14 dage og det har været helt fantastisk begge gange.
  Vi behøver ikke at besøge København eller andre store byer,
  lige her har vi en PERLE en fin oplevelse både madmæssig og stemning på stedet.
  DET kan anbefales.


  • Oct 3, 2012
   9:25 pm

   Newyorkerbyheart

   Hej Vibeke!

   Der er virkelig dejlig og kan klart anbefales – og du har helt ret – dejligt at man ikke skal til København for at få gode madoplevelser 🙂

   Mange hilsner
   Birthe


 7. Dec 24, 2012
  10:06 am

  Christina

  Jamen altså… Har været fast læser af din blog i flere år – og anede ikke at jeg er vokset op SÅ tæt på hvor du bor. Er fra den lille by kun 3 km syd for Ribehøj. Ribehøj har været rammen for et utal af familiefester, men har endnu ikke haft glæden af de nye toner. Det skal helt klart prøves en dag vi er “hjemme” på besøg 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *

Protected by Copyscape Plagiarism ScannerCOPYRIGHT TILHØRER NEWYORKERBYHEART
- derfor er det ULOVLIGT at kopiere indhold herfra. Det gælder billeder OG tekst!